Tips voor het geven van complimentjes

Het geven van complimentjes, hoe vaak doe je dat nu eigenlijk? Misschien wel niet zo vaak als je zou willen. Maar waarom niet? Het geven van een complimentje kost niks, is een kleine moeite, maar het geeft voor de ontvanger een groot resultaat: een goed gevoel! En iemand een goed gevoel geven is gewoon heel leuk om te doen. Daarom geef ik je tips voor het geven van complimentjes!

complimentjes-geven

Geef vaker een complimentje!

Mijn eerste tips is: doe het vaker, deel vaker complimentjes uit.

Nu kun je daarvan zeggen: nee dat doe ik niet, want dan is het niet meer spontaan. Dat begrijp ik wel, maar toch…

Spreek je bewondering uit

Er is altijd wel iets wat je kan zeggen, terwijl je dat ook gewoon meent. Vaak houd je het nog een beetje voor jezelf als je iets leuk of goed vindt, of als je iemand bewondert. Waarom? Haal je mond open en geef dat complimentje gewoon!

Vraag door

En als je het nog beter wil doen, vraag dan nog door, toon interesse in hetgeen dat jij bewondert. Vraag bijvoorbeeld hoe die persoon dat heeft gedaan, of vraag tips om het ook zo te kunnen doen. Of iets in die richting, het is maar net waar het complimentje over gaat!

Ik weet zeker dat er iets is waarin je interesse hebt, maar het eigenlijk niet vraagt, omdat… tsja, waarom eigenlijk?

Gewoon vragen dus!

Ervaar hoe leuk het is om complimentjes te geven!

Je zal merken hoe leuk het is om iemand anders een goed gevoel te geven. Iemand laten stralen en zich terecht trots laten voelen, wat is er mooier dan dat?

Vaak merk je niet hoeveel een complimentje voor iemand betekent, maar denk eens na: hoe voel jij je wanneer je een complimentje krijgt? Denk bijvoorbeeld aan een collega, die je complimenteert voor je goede werk. Of een vriendin die laat weten dat je er mooi uit ziet. Je kan iemand’s dag goed maken met een simpel complimentje. Daar moeten we gebruik van maken, toch?

Mijn voornemen is in elk geval om vaker complimentjes te geven! Hoe vaak geef jij complimentjes?

DELEN:

37 reacties

 1. Healthy Mommy 25 maart 2014 / 06:24

  Complimentjes geven vind ik helemaal niet lastig. Doe ik eigenlijk dag in dag uit. Zodra ik denk; wauw, eigenlijk bewonder ik iemand (om iets heel simpels vaak) dan flap ik dat er ook uit onder het motto; waarom voor mezelf houden als het juist fijn is om te horen hoe iemand over jou of een eigenschap van jou denkt.. Ehm, complimenten ontvangen daarentegen; daar ben ik een regelrechte ramp in!

 2. Frederique 25 maart 2014 / 06:50

  Ik geef niet heel vaak complimentjes, maar als ik ze geef, dan komen ze ook echt recht uit mijn hart 😉 Een tijdje geleden was het nationale complimentendag, toen heb ik er ook wel over geschreven, met name omdat complimentjes krijgen voor mij in ieder geval ontzettend moeilijk is. (Drie op een rij!)

  Bij mijn jongens op de basisschool zijn ze nu zelfs bezig met een heel systeem voor complimentjes om de sfeer op school beter te krijgen, dus het is een heel erg hot iets.

 3. Hannah 25 maart 2014 / 06:53

  Niet vaak genoeg denk ik. Goed idee om het vaker te gaan doen, zowel de gever als de ontvanger worden er blij van denk ik!

 4. Marion 25 maart 2014 / 06:53

  Beetje raar misschien, maar soms vind ik het geven van een compliment lastig. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien omdat ik het moeilijk vind een compliment te ontvangen (zoals meerdere lees ik)? Ik probeer het wel vaker, maar …. nou ja, wat ik zeg, ik vind het moeilijk. Vind dat wel een beetje raar van mezelf. Iemand die dat herkent?

 5. Lauriëtte 25 maart 2014 / 07:00

  Goed dat je hier een blogpost over hebt geschreven! De wereld wordt weer een beetje leuker als iedereen elkaar gewoon zo nu en dan eens een complimentje geeft.

 6. Kelly Caresse 25 maart 2014 / 07:09

  Heel erg mooi dat je hier aandacht aan besteedt! Ik geef ook heel graag complimentjes en ik vind het fijn om te ervaren wat voor moois dit bij de ander en bij jezelf kan brengen, hele fijne positieve flow. Complimentjes ontvangen daar kan ik wat hulp in gebruiken, ik wuif dat pluspuntje al gauw weg dat het wel meevalt ofzo, geen handige eigenschap soms.

 7. MySimplySpecial 25 maart 2014 / 07:44

  Wat goed en leuk dat je hier en post over schrijft! Ik zou ook best eens wat vaker complimentjes mogen geven, al probeer ik dat al wel te doen.

 8. Geertje 25 maart 2014 / 07:46

  Complimentjes geven is vaak net zo leuk als complimentjes krijgen. Vaak worden alleen maar de negatieve dingen genoemd (wat zie je er moe uit, etc.), maar het is gewoon fijn iemand te complimenteren als ze er bijvoorbeeld leuk uit zien!

 9. martina 25 maart 2014 / 08:06

  ik geef regelmatig complimentjes, maar alleen als ik het echt meen!

 10. Dagmar 25 maart 2014 / 08:08

  Super leuk artikel en even een complimentje voor jou: ik geniet volop van je mooie stukken en ze maken de wereld écht een beetje mooier <333

 11. Bibian 25 maart 2014 / 08:40

  Ik geef best vaak complimentjes maar vind het heel moeilijk deze zelf in ontvangst te nemen. Nu gaat het me wel steeds beter en zeg ik gewoon dankjewel. Normaal zei ik, ja maar uhh nee etc. Haha liefs

 12. Hester 25 maart 2014 / 08:40

  Ik probeer het vaker te doen maar het schiet er zo snel bij in. Stom, want we horen al veel te veel negatieve dingen. Ik probeer het zo te doen dat als ik iets positiefs denk over iemand ik het ook gewoon zeg!

 13. Frauke 25 maart 2014 / 08:49

  Leuk ja! Ik geef tegenwoordig al een stuk vaker complimentjes dan vroeger, maar wel enkel als ik het meen hoor. Het is gewoon tof om mensen blij te maken :D!

 14. Susanne 25 maart 2014 / 09:01

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt niet weet of ik veel of weinig complimentjes geef. Sta er niet echt bij stil! Maar het moeilijkste vind ik nog om het écht gemeend over te laten komen. Terwijl ik het wel écht gemeend bedoel. Komt misschien deels ook door mn introverte karakter. Maar ik geef alleen een complimentje als ik het echt meen, niet ‘omdat iemand anders het ook zei’. Geeft die persoon ook weer een boost!

 15. Ilse 25 maart 2014 / 09:03

  Ik geef niet zo vaak complimentjes, maar als ik het doe, is dat vaak over uiterlijke dingen, kleding of haarkleur ofzo, eigenlijk haast nooit over andere dingen.

 16. Manon 25 maart 2014 / 09:08

  Ik geef denk ik regelmatig complimentjes. Maar meer kan altijd! Ik ga er eens op letten en doen 🙂 Word iedereen toch vrolijk van!

 17. Suzanne 25 maart 2014 / 09:47

  Complimentjes geven ben ik echt een ster in, maar ze ontvangen is toch wel iets heel anders. Daar ben ik niet zo goed in.

 18. Estelle 25 maart 2014 / 09:53

  Complimentjes zijn natuurlijk super leuk om te geven en ook om te krijgen. Ik vind wel dat ze oprecht moeten zijn, anders stelt het niets meer voor. 🙂

 19. Elize 25 maart 2014 / 12:10

  Ik geef redelijk vaak complimenten (ik ben ook vaak heel enthousiast, haha), maar niet overdreven vaak en alleen als ik het echt meen. Ik zie vaak mensen complimenten geven, terwijl je aan hun hoofd ziet dat ze het niet echt menen. Verschrikkelijk vind ik dat. Dan beter iets minder!

 20. Alix 25 maart 2014 / 12:36

  So true! Vind het ontzettend leuk om mensen complimentjes te geven, het kan echt iemands dag goed maken. Bij deze; je hebt een ontzettend leuk blog, ga zo door 😀

 21. Laura 25 maart 2014 / 13:53

  Ik geef heel makkelijk complimentjes en vind het ook super leuk om te doen. Ik geniet ervan als mensen blij worden omdat ik opmerk dat hun haar echt super leuk zit die dag, of dat dat jasje wel echt heel mooi is. Heerlijk 🙂 Complimentjes ontvangen vind ik dan weer wat lastiger, ik kan daar soms slecht mee omgaan. Hoe dat dan komt weet ik niet.

 22. eline 25 maart 2014 / 15:03

  Ik verbaas me er over hoe weinig complimenten ik ontvang, zeker als je ziet hoeveel ik geef. Maar ja, dat maakt het wel specialer als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘je haar zit leuk vandaag’. Mijn tip voor complimenten geven is het gewoon doen en niet denken: zal kk dit nou wel zeggen, kom ik wel geloofwaardig over, enz.
  Liefs xx

 23. Lies 25 maart 2014 / 15:07

  Ik vond het zelf altijd heel erg moeilijk om anderen een complimentje te geven. Ik had toch vaak het idee dat mensen het gek vonden en er raar op zouden reageren als ik een compliment gaf. Nu doe ik het regelmatig en dan merk je dat mensen er juist heel erg leuk op reageren en er ook echt blij van kunnen worden. Alleen zelf complimentjes ontvangen en er dan op reageren vind ik nog wel erg moeilijk haha.

 24. Tiffany 25 maart 2014 / 15:49

  Fijn artikel! Ik geef zelf regelmatig complimentjes, maar alleen aan mensen die ik al ken natuurlijk 🙂 Nu heb ik mezelf uitgedaagd af en toe ook een vreemde een compliment te geven. Vaak zie ik bijvoorbeeld iemand met een mooie broek over straat lopen. Al vind ik dit heel moeilijk om te doen, zomaar op iemand afstappen en dat zeggen. Daar enige tips over? 😀

 25. Manon 25 maart 2014 / 15:54

  Ik probeer mensen ook steeds vaker een compliment te geven en dan niet vaak maar zo af en toe een keer.

 26. Liddie 25 maart 2014 / 17:48

  Eigenlijk gaat het bij mij al vanzelf, ik weet niet waarom. Als iemand iets leuks aan heeft, iemand ziet er leuk uit of iets heel anders, zeg ik dat meestal gelijk. Het is echt leuk om complimentjes uit te delen! 🙂

 27. Gloria 25 maart 2014 / 18:10

  Persoonlijk vind ik het niet moeilijk om complimenten te geven, het probleem is eigenlijk dat ik vergeet om complimenten te geven. Een beetje raar, maar waar haha.

 28. Joni 25 maart 2014 / 18:51

  Complimentjes krijgen, is altijd zo fijn! Het geeft zelfvertrouwen. Ik geef geregeld complimentjes aan onder meer vriendinnen, maar het mag misschien iets meer. Zou er de komende tijd eens vaker bij stil staan! Leuk 😀

 29. Melissa Charlotte 25 maart 2014 / 19:00

  Complimentjes geven doe ik echt te weinig. Soms vind ik wel iets heel goed of leuk, maar dan spreek ik het niet uit tegen die persoon. Toch maar vaker gaan doen.

 30. Anne 25 maart 2014 / 19:03

  Complimentjes geven is leuk!! Wanneer ik me oké voel (en dus niet in mijn eigen wereldje zit) geef ik best vaak complimentjes. Het kan gewoon zo fijn zijn om een complimentje te krijgen, ik ken de waarde heel goed.

 31. Hester 25 maart 2014 / 21:05

  Ja, complimentjes! Ik geef misschien niet altijd per se complimentjes, maar probeer wel altijd interesse te tonen in mensen. Dat ervaar ik zelf ook altijd als een soort van ‘complimentje’, alsof je interessant genoeg bent ofzo, haha. Complimentjes geven is trouwens heel aanstekelijk, als het ‘normaal’ wordt om ze te ontvangen ga je ze vanzelf zelf ook meer geven! Het is trouwens gewoon ‘iemands dag’ in een van de laatste regels.

 32. Anouk 25 maart 2014 / 22:48

  Leuk artikel! Het is iets waar je niet echt bij nadenkt. Ik werk in een winkel en als ik iets echt leuk vind bij mensen merk je het meteen. Ik geef je het liefst 3x het zelfde compliment hoe mooi je iets staat, niet omdat ik het wil verkopen maar omdat ik het echt meen. Ik verkoop liever niks dan dat ik zou liegen om iets wat niet goed staat. Het is super leuk hoe mensen reageren om complimentjes

 33. Nicole 26 maart 2014 / 13:57

  Complimenten geven vind ik niet zo moeilijk.
  Het ontvangen van complimenten daarentegen wel!

 34. Cindy 26 maart 2014 / 16:14

  Wat een leuk artikel! Ik geef patiënten wel eens een complimentje, als ik vind dat ze er leuk uit zien, of een leuke sjaal of nieuwe bril hebben. Of zoiets. En mijn vriend geef ik ook vaak complimenten. Vooral als hij gekookt heeft, want dan mag hij het dus vaker doen haha (maar hij kan ook ontzettend goed en lekker koken!!) Complimentjes ontvangen vind ik lastiger.

 35. Tamarah 27 maart 2014 / 16:16

  Ik ben dol op complimentjes geven en ontvangen :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.