Tips voor het ontvangen van complimentjes

Weet je nog, dat artikel over het geven van complimentjes? Vandaag geef ik tips voor het ontvangen van complimentjes, het aannemen van complimentjes. Omdat zo ontzettend veel vrouwen (en misschien ook mannen?) daar slecht in zijn geef ik daar een paar tips voor!

complimentjes-ontvangen

Accepteer het compliment

Oh, hier zijn vrouwen vaak zo goed in…

‘Wow, wat een leuke schoenen heb jij zeg!’

‘Tsja, ehhh, ik heb ze eigenlijk al heel lang…’

Wat je te doen staat wanneer je een compliment ontvangt? Tover een glimlach op je gezicht en geef diegene een welgemeende dankjewel terug. Accepteer dat complimentje!

‘Wow, wat een leuke schoenen heb jij zeg!’

‘Dankje!’ *glimlach*

Het is helemaal niet nodig om verlegen te worden van complimentjes of om je er ongemakkelijk bij te voelen. Het antwoord ‘dankjewel’ is altijd een goed antwoord wanneer iemand je een complimentje heeft gegeven.

Haal jezelf niet naar beneden

Jij bent de moeite waard. En misschien zien sommige mensen jouw waarde zelfs wel niet genoeg. Het is helemaal niet nodig om jezelf naar beneden te halen!

Wanneer iemand je een complimentje geeft, haal jezelf dan niet direct naar beneden door aan te geven ‘dat het wel meevalt’, of iets in die richting. Dit heeft ook te maken met het accepteren van het complimentje, vaak als je het complimentje niet accepteert komt daar direct een opmerking bij waarin je laat blijken dat je dat complimentje eigenlijk niet verdient.

En je verdient hem wel, want anders geeft de betreffende persoon hem niet aan je!

Wees trots op het compliment en realiseer dat het een welgemeende opmerking is

Misschien raak je op het moment van het complimentje zelf nog een beetje verlegen, maar oefen jezelf in het beseffen dat een complimentje echt is. Iemand geeft je geen complimentje om iets dat hij/zij helemaal niet meent.

Een complimentje is echt, en daar mag je best trots op zijn. Als het niet direct lukt, probeer hier dan achteraf over na te denken. Een beetje trots zijn op de gekregen complimentjes mag best!

Ik weet dat het zo veel makkelijker klinkt dan het is, maar besef ook dat het ontvangen van een complimentje geen hogere wiskunde is. Stiekem is het veel simpeler dan je denkt! Als je benieuwd bent naar mijn tips om complimentjes te geven, bekijk dan dat artikel hier. Hoe goed ben jij in het ontvangen van complimentjes?

32 reacties

 1. Kelly Caresse 4 april 2014 / 06:16

  Wat tof dat je ook aan dit soort onderwerp op duidelijke en uitgebreide manier aandacht geeft 🙂 ik vond complimentjes pntvangen een tijd geleden nog moeilijker en nog steeds worstel ik ermee maar het gaat gelukkig al een stuk beter, heel herkenbaar om bij een compliment te zeggen ‘ja dat heb ik al heel lang, of dankje maar die was maar in de sale bijvoorbeeld bij kleding. Ik leer steeds meer de kracht herkennen die ik uit complimentjes kan halen 🙂

 2. Bianca 4 april 2014 / 06:21

  Wat een leuk artikel! Zelf kan ik geen complimentjes aan nemen ik doe dan het zelfde als bij het voorbeeld 🙂 x

 3. Ilse 4 april 2014 / 06:34

  Ik ben slecht in het ontvangen van complimentjes, vooral als het om mijn uiterlijk gaat, denk dan dat mensen overdrijven of maar iets verzinnen om te zien hoe ik ga reageren ofzo. Gewoon heel blij al lachend bedanken durf ik ook niet goed, ik denk al snel dat mensen me dan verwaand gaan vinden ofzo. Absurd, maar ja. 😉

 4. Nicole 4 april 2014 / 06:46

  Jaaa dat zei ik nog in een reactie op het vorige blogje… Vind het super moeilijk en moet mezelf echt op de vingers slaan als ik weer een compliment verkeerd ontvang…

 5. Elize 4 april 2014 / 07:01

  Ik reageer altijd wel met een ‘dankjewel *glimlach*’ maar ik bloos dan enorm snel. Dat verraad dan toch m’n ongemakkelijke gevoel, haha! Vind ik echt enorm vervelend ar en toe!

 6. MySimplySpecial 4 april 2014 / 07:02

  Leuk dat je hierover schrijft! Zelf heb ik er gelukkig geen problemen mee. Een simpel ‘dankje’ en een glimlach zijn inderdaad genoeg.

 7. Cindy 4 april 2014 / 07:12

  Oh ik herken het wel hoor, dat als mensen een compliment over je kleding of accessoires geven om dan te zeggen “Oh, die is van daarendaarenzusenzo..” Terwijl inderdaad een simpele “Dank je” al volstaat incl. die glimlach! Ik vind het nog steeds lastig, ik word ook altijd rood en ik krijg het ook altijd warm als ik een compliment krijg. Aargh!

 8. Manon 4 april 2014 / 07:19

  Oh ik heb dat zo vaak dat ik dan zeg dat meen je niet , oh dat heb ik al heel lang hahaha, tegenwoordig zeg ik steeds vaker dankje dus dat ben ik al wel af aan het leren gelukkig! Komt omdat mijn moeder ook zei je moet dankbaar zijn als je complimenten krijgt.

 9. Frauke 4 april 2014 / 07:42

  Fijne post! Ik vond het vroeger echt vreselijk om complimentjes te ontvangen, toen was ik echt extreem onzeker. Gelukkig is dat er intussen wel al wat uitgegroeid en durf ik nu gewoon welgemeend te lachen en dankje te zeggen :D!

 10. Manon 4 april 2014 / 07:59

  Ik kon vroeger ook nooit complimentjes aannemen! Maar de laatste tijd zeg ik steeds vaker dankjewel met een big smile. Vooral omdat ik veel ben afgevallen krijg ik daar complimentjes over en ik ben daar ook heel trots op dus dan is het juist alleen maar fijn om beloning te krijgen voor je harde werk!

 11. Susanne 4 april 2014 / 08:10

  Het naar beneden halen van een complimentje heb ik wel een keer gedaan maar gelukkig werd er toen ook gezegd: ”Hè dat moet je niet doen joh, gewoon dankjewel zeggen!’ Ik vond het wel grappig maar sindsdien heb ik dat eigenlijk nooit meer gedaan (behalve als ik het er écht niet mee eens was, dan kan ik me niet inhouden). Dus eigenlijk zelf meegemaakt en geleerd!

 12. Bibian 4 april 2014 / 08:12

  Ik was heel slecht in complimentjes ontvangen maar nu ik al bijna 30 kilo kwijt ben en dus best vaak complimentjes krijg vind ik het steeds makkelijker worden!

 13. Marion 4 april 2014 / 09:13

  Ja, wat raar, hè? Ik heb ook altijd de behoefte om een compliment weg te maken of kleiner te maken. Oké. Voortaan big smile en dank je wel zeggen!!!! Ga ik doen. Thanks!

 14. Hester 4 april 2014 / 09:14

  Ik probeer altijd de gever te bedanken of een complimentje terug te geven maar onbewust haal ik mezelf toch naar beneden, zo raar om te zien hoe dat een beeje automatisme is.

 15. Daisy 4 april 2014 / 09:38

  O ik ben hier ook zoo slecht in he! Ik zeg altijd zoiets als: valt wel mee, of iets in die richting.

 16. Suzanne 4 april 2014 / 09:49

  Ik gaf het bij je vorige artikel al aan, ik ben er echt heel slecht in. Het geven vind ik daarentegen geen probleem, maar ontvangen. Ik ‘geloof’ het niet snel.

 17. Aukje 4 april 2014 / 10:14

  Aawh goeie tips! Ik word zo blij van je posts altijd, thanks 🙂

 18. Jildou 4 april 2014 / 10:17

  Wat een fijn artikel! Complimentjes krijgen is altijd leuk, die moet je inderdaad gewoon met open armen ontvangen en trots op zijn 🙂

 19. Tiffany 4 april 2014 / 10:45

  Normaal ben ik best goed in het accepteren van een compliment. Momenteel zal dit iets moeilijker worden omdat ik net gekwetst ben geweest. Dan gaat dat allemaal nét iets moeilijker…

 20. Lieke 4 april 2014 / 11:11

  Meestal zeg ik ook wel ‘dankje’ als ik een compliment ontvang want ik weet nooit zo goed wat ik anders moet zeggen, haha ^^

 21. Liddie 4 april 2014 / 11:56

  Je haalt jezelf echt zo snel naar beneden als iemand je een complimentje geeft. Ik probeer nu meestal ook gewoon om bedankt te zeggen, zo moeilijk is het niet.

 22. Rosa 4 april 2014 / 13:03

  Zo herkenbaar dit, inderdaad.. we halen altijd ons zelf naar beneden. Bang om arrogant over te komen, ten minste zo ervaar ik dat haha. Moet er maar meer op gaan letten denk ik haha.

 23. Laura 4 april 2014 / 13:33

  Grappig hoe herkenbaar dit is. Ik vind het heel moeilijk om complimentjes te ontvangen. Ik haal mezelf altijd enorm naar beneden, terwijl ik me wel realiseer dat diegene het wel meent!

 24. Kirsten 4 april 2014 / 13:46

  Mooi geschreven, je hebt helemaal gelijk! Ik zeg meestal ‘ah wat lief’, en dat meen ik dan ook. Al vind ik complimentjes écht aannemen (het ook echt van jezelf vinden) best wel lastig.

 25. Mandy 4 april 2014 / 15:28

  Goed artikel, meestal als iemand een compliment maakt haal ik het ook naar beneden. Ik denk dan altijd nou zo bijzonder is het niet. Maar je hebt helemaal gelijk, dankje met een glimlach is een goed antwoord!!

 26. xx_Patries_xx 4 april 2014 / 15:53

  herkenbaar hoor jevoorbeelden! complimentjes geven vind ik makkelijker dan ontvangen.. stom eigenlijk

 27. Stephanie 4 april 2014 / 17:02

  Goed dat je dit punt aankaart, veels te weinig mensen accepteren complimentjes. Vroeger was ik ook zo, soms zei ik ook echt dat ik dat niet verdiende. Nu zeg ik trots dankjewel, en soms geef ik diegene ook een knuffel. Is ook weer een vorm van en compliment!

 28. Frederique 4 april 2014 / 19:00

  Als je eenmaal erop let en jezelf ook constant inprent dat je gewoon dank je wel moet zeggen, gaat het stukken makkelijker. Ik merk dat, nu ik erop let, ik vaker dank je wel zeg (en de rest gewoon zachtjes denk). Dus dames, volhouden!

 29. Simone 5 april 2014 / 14:49

  Ja, ik zou ook vaker gewoon moeten bedanken. Maar dat blijft lastig. Het gaat wel steeds beter.

 30. Anne 11 april 2014 / 14:45

  Volgens mij ben ik er wel goed in, al word ik er heel verlegen van. Het gekke is dat ik me complimentjes ook niet goed herinner, terwijl kritiek altijd wel blijft hangen. Ik ben daarom in mijn bullet journal begonnen met een lijstje “complimentjes die ik kreeg”, maar daar staat er slechts één op. Ik denk dat ik er een paar gemist heb, of dingen niet als een complimentje zie omdat ik er zelf niet tevreden mee ben.

 31. leefenleven 14 april 2014 / 21:48

  Een leuke post om te lezen!
  Ik vind het zelf heel moeilijk om complimentjes te verkrijgen. De reacties die je als voorbeeld geeft komen me bekend voor..
  Toch maar eens wat aan doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.