Tv kijken

In de post 35 manieren om het beste uit jezelf te halen noemde ik het al, minder tv kijken. Af en toe is up to date blijven handig, of een programma samen met andere Tweeps volgen leuk. Maar verder kan die tv eigenlijk het beste het raam uit.


Foto door James Good / Flickr

Iets wat ik standaard deed als ik aan het laptoppen was, was de tv aan. De tv was al-tijd aan. Oke, voorheen had ik niets te doen en zocht ik dingen om de tijd mee te doden. Maar nu ben ik veranderd, ik ben een persoon geworden die wel dingen te doen heeft. En nog veel dingen ook.

En toch ging uit automatisme die tv steeds weer aan. Elke keer als ik bezig was met een stukje schrijven, stond de tv aan. Elke keer als ik voor school bezig was, stond de tv aan. Deze week heb ik die tv gewoon even uit gelaten. Ik heb op donderdagavond Wie is de Mol? gekeken en op vrijdagavond The Voice Of Holland. En dat was het.

De tv was uit. Rust. Stilte. En wat er deze week aan typ en schrijfwerk uit mijn handen gekomen is, dat is ongelooflijk. Ik wist zelf niet dat ik het kon. Het komt door mijn motivatie, maar het komt ook door die tv die me niet afleidde. Zelfs toen ik niet echt iets moest doen, ging ik iets doen, omdat de tv me niet bezig hield.

Misschien zou het beter voor me zijn als ik geen tv zou hebben. Dan zou ik gewoon alles terug kijken op internet wat ik echt graag wilde zien, want dat kan natuurlijk gewoon tegenwoordig. Maar toch laat ik mijn televisietje nog even staan. Omdat het hoort.

Wellicht een tip voor jullie. Gewoon niet meer standaard die tv aanzetten, of hem meteen uit het raam gooien. Want eigenlijk is het gewoon een rotding. Mijne is namelijk nog spuuglelijk ook. Kijk jij (te) veel tv? Of ben je helemaal niet zo’n tv-kijker?

16 reacties

 1. Saskia 16 januari 2011 / 08:20

  Ik kijk eigenlijk alleen thv met het avondeten, wat leuke series achter elkaar. En heel soms Woensdag avond. Maar verder eigenlijk niet.

 2. ioon 16 januari 2011 / 09:50

  Ik heb ook eigenlijk altijd de televisie aan staan maar ik probeer de laatste tijd ook de radio aan te zetten ipv de televisie. Ik merk dat ik anders zoveel tijd verlies met ‘even iets afkijken’ en vaak slaat dat programma ook nog eens nergens op…

 3. Lieke 16 januari 2011 / 10:08

  Ik kijk eigenlijk bijna nooit tv, alleen van die series die ik wil volgen zoals ANTM & wie is de mol. (:
  Verder zit ik liever achter de computer of lees een boek.

 4. liekee 16 januari 2011 / 10:37

  Ik kijk eigenlijk alle programma’s op internet terug, want alsik tv kijk is het in de avond en dan ben ik nooit thuis,m alleen En als ik ziek ben dan ga ik meestal wel tv kijken voor de afleiding, vind ik fijn da geluid. Dan maakt het mij niet eens uit of ik het welvolg, haha!

 5. Sharr2403 16 januari 2011 / 11:03

  Ik volg redelijk veel op tv, maar als ik niks kijk staat hij ook niet aan 🙂

 6. Annemerel 16 januari 2011 / 11:20

  Ik kijk al tijden geen TV meer, zelfs TVOH en WIDM zie ik alleen als ik toevallig beneden ben en m’n moeder en zusje kijken het. Ik heb m’n kabeltje kapot getrokken en beneden is de afstandsbediening mij te ingewikkeld, maar truth is, als ik tv zou willen kijken zou ik dat ding heus wel snappen.

 7. Nathalie 16 januari 2011 / 13:23

  Klopt. Ik kijk of bijna geen tv of weer teveel. En mij weerhoudt het echt van iets productiefs doen als ik eenmaal voor de tv zit.
  Het ene programma komt na het andere.
  Vaak helemaal niet interessant genoeg, maar dan blijf je toch ‘even’ kijken.
  Los daarvan maakt tv kijken heel erg moe. Veel verschillende beelden, geluiden en emoties die zo maar even bij je ‘binnen komen’ en die je moet verwerken.

  Af en toe een leuke serie kijken is dan ideaal en ontspannend, maar meer dan dat heeft een averechtse werking.
  Ik gebruik mijn tijd en energie dan liever anders.

 8. Danique 16 januari 2011 / 14:27

  Ik kijk echt amper televisie. Meestal gebruik ik het alleen om films te kijken. En als het aanstaat dan kijk ik meestal naar iets als De wereld draait door. De televisie tussendoor aanzetten doe ik al nooit omdat dat mij echt irriteert. Dan ben ik bezig om de laptop en dan hoor je al die achtergrondgeluiden. Aaargh!

 9. Loes 16 januari 2011 / 14:50

  een tv is inderdaad helemala niet noodzakelijk meer omdat je tegenwoordig bijna alle (leuke) series enzo op internet terug kunt kijken! Maargoed een leven zonder tv kan ik me niet meer voorstellen hoor! ik zou hem wel missen haha

 10. Desiree 16 januari 2011 / 16:24

  Ik kijk bijna nooit tv. Alleen het nieuws en TVOH.
  Soms kijk ik wel dingen via uitzendinggemist. Bijvoorbeeld boer zoekt vrouw en wie is de mol.

 11. Etienne 16 januari 2011 / 17:35

  Ik heb mijn tv al een tijd terug weggedaan. Ik zocht een stukje rust, maar ook een bewustere invulling van mijn tijd. De boekenkast daarentegen is in omvang toegenomen… net als het aandeel muziekbestanden op mijn harde schijf.

  Als ik dan eens bij iemand thuis zit waar de tv aan staat, dan merk ik dat ik inmiddels op een andere golflengte zit. Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook de vorm van de gesprekken. Het gekakel en gezever. Wanneer ik een boek lees of uit eigen beweging (en keus) muziek aanzet ervaar ik dat ook anders. Die keuze is misschien niet bewuster, maar wel indringender.

  DWDD kijk ik dan nog wel online 🙂 Dat is een bom van creativiteit. Alleen… niet wéér die Alexander Klöpping…

 12. Lisanne 16 januari 2011 / 17:56

  Ik kijk ook steeds minder tv eigenlijk. Ik merk ook dat ik vaak niet echt meer kijk en dat programma’s mij gaan irriteren ofzo… Ook kom ik vaak laat thuis en dan klets ik nog even bij of lees een boek en dan ga ik slapen.
  ‘s Ochtends zet ik vaak wel de tv aan, het nieuws, als ik me aan het aankleden ben. Ben ik weer helemaal up-to-date.

 13. Patty Golsteijn 17 januari 2011 / 11:31

  Ik heb mijn abo zelfs helemaal opgezegd en ik mis er niks aan! Ik download wel series, maar kijk dus alleen wat ik leuk vind. En programma’s als WIDM en TVOH kun je volgens mij allemaal bekijken via Uitzending/RTL Gemist.

 14. Aafke 4 februari 2011 / 14:33

  Ik kijk eigenlijk alleen ‘s avonds tv, ik zit eigenlijk veel te veel op de computer.. 😛 op msn/hyves/twitter dat allemaal.. Oooops..

 15. Kijk televisie online 13 april 2011 / 19:29

  idd zit ook altijd te laptoppen met de tv aan nu dus ook eigenlijk is het echt niet goed nee en het kost natuurlijk ook gewoon extra stroom.

  groetjes
  sander

 16. Kortingen Maastricht 30 juni 2011 / 11:02

  Ik zit eigenlijk altijd te laptoppen en TV tegelijkertijd te kijken, aangezien dat gewoon een to-do combinatie is die ik graag vaak in de avond doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.