Uit de comfortzone

Onbewust ben ik hier al een tijd mee bezig. Uit mijn comfort zone komen. Waarom? Ik heb een gevoel dat ik niet vooruit ga als ik niet steeds een stap verder hierin doe.

Terwijl ik nog nergens van wist en nog nooit nagedacht had over de comfort zone, vond ik dit plaatje. Ik keek ernaar. En nog een keer. En nog eens. Hmm, ja daar zit wel wat in. Dit is eigenlijk ook hoe ik dit bekijk.

Wanneer je altijd binnen je comfort zone blijft kom je niet vooruit. Je blijft doen wat je gewend bent. Je blijft alles doen hoe het hoort en hoe het in jouw hoofd zit. Maar het is juist goed om het eens anders te doen, om het eens compleet anders te bekijken dan hoe je normaal zou doen.

Hierbij moet ik wel toegeven, mijn comfortzone is echt heel erg klein in sommige opzichten. Ik word verschrikkelijk snel moe wanneer ik bij andere mensen ben dan normaal. Ook kan ik niet zelf reizen en wanneer iets anders gaat dan gepland raak ik even helemaal in de war. Vervelend, maar hier valt natuurlijk aan te werken.

Vaak wanneer ik op het punt sta iets te doen wat ik normaal niet zou doen denk ik: Maakt het verschil over 5 jaar? Meestal maakt het uiteindelijk weinig of niets uit. En als het weinig of niets uitmaakt, dan doe ik het gewoon. Als ik niets te verliezen heb kies ik liever voor een risico nemen, het anders doen dan hoe ik normaal zou doen. Terwijl ik vroeger zeker weten voor de veilige weg binnen mijn comfort zone had gekozen.

Ik neem vaker de weg buiten mijn comfort zone. Ik kan er nog vele malen verder buiten, maar dat is het mooie hieraan, er is nergens een grens. Je kan altijd verder. En dat wil ik ook. Hoe zit het met jullie comfort zone?

8 reacties

 1. Lieke 26 januari 2011 / 07:46

  Jij schrijft echt stukjes waarbij ik na ga denken. Ook dit zet me weer aan het denken en ik hoop dat ik er wat aan heb. 🙂

 2. Debby 26 januari 2011 / 11:34

  Maar ik snap niet helemaal wat je bedoelt met of het uitmaakt over 5 jaar. Want is het erg als je je nog steeds ergens voor schaamt? Als je ‘voor schut’ hebt gestaan, voel je dat meestal doordat je de mening van anderen zo belangrijk vindt. En ik denk dat dat juist hetgeen is waar je overheen moet stappen. Want alleen JIJ weet wat het beste voor je is 🙂

  • Lisanneleeft 26 januari 2011 / 23:19

   Het gaat niet (altijd) om voor schut staan, je kunt toch ook een “verkeerde” keuze maken zonder dat je voor schut staat?

 3. Rianne 26 januari 2011 / 14:28

  Ja, je patroon veranderen. Maar als je je patroon wil veranderen, dan ben je bang dat alles in de mist loopt. Dan blijf je in je oude patroon en loopt alles weer zo zoals je gewend bent.

  Wel zo gewoon.

  Rianne

 4. Charley 26 januari 2011 / 18:33

  Je zou echt een boek moeten schrijven met al die dingen erin die je in je blog zet.
  Je hebt dan wel sowieso al 1 koper.

 5. Linda 27 januari 2011 / 12:00

  Goed stukje Lisanne! Ik kijk regelmatig op je blog en ik dacht: ik moet eens reageren! Dus bij deze:-) Je stukjes zorgen ervoor dat ik weer even stil sta bij wat ik aan het doen ben, even nadenken over het leven. Je schrijft ook echt heel goed, mijn complimenten! Bedankt voor je inspirerende en positieve stukjes en keep up te good work!

  Groetjes, Linda

 6. Saqib 6 juli 2011 / 11:51

  Hoi,
  ben een artikel aan het schrijven over uit je comfortzone treden en zo kwam ik op jou site uit, leuk.

  Mijn aandacht is gericht op, uit je comfortzone treden, om zo de mensen in je leven aan te trekken die je wilt aantrekken.

  Saqib

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.