Van beperking tot groei

Je zou denken dat een chronische ziekte je alleen maar heel erg beperkt. Ik kan je bij deze vertellen, dit is niet zo. Doordat ik fibromyalgie heb ben ik als mens gegroeid. Ik heb geleerd wat ik wil, dankbaar te zijn, gezond te leven en ik heb leren genieten. Onlogisch? Helemaal niet!


Via weheartit.com

Misschien is het zo dat wanneer je het slechter hebt ervaren, dat je dan dankbaarder wordt als het een klein beetje beter gaat. Een gezond persoon zou ontevreden zijn met mijn gezondheid, dat is een feit. Echt tevreden met mijn gezondheid ben ik niet, zo zou ik het niet durven noemen. Maar ik weet wel dat ik heel erg dankbaar ben dat het nu beter is dan het ooit was. Ik ben dankbaar dat ik nu weer kan leven, in plaats van dat ik moet overleven.

Daarnaast heb ik door mijn beperking een stuk minder energie dan een normaal mens. En dan moeten er keuzes gemaakt worden, wat ga ik wel doen en wat ga ik niet doen? Bij mij is dit allemaal heel erg vanzelf gegaan in het begin, een aantal dingen waren gewoon logisch dat ik deze weg zou strepen. Zo doe ik nu alleen nog de dingen die echt belangrijk voor mij zijn. De dingen die er niet toe doen, die laat ik lekker weg.

Om hier nog even op door te gaan: mijn carriere. Ook hier werd keuzes maken een stuk makkelijker, met mijn verstand en mijn gezonde persoon was alles mogelijk. Zo voelde het in elk geval, ik kon uit elke studie kiezen, ik was overal goed genoeg voor. Toen ik ziek werd had ik iets minder keuze, eerst leken er zelfs geen opties meer over te zijn. Maar nu heb ik wel iets gevonden wat ik kan (3 keer raden wat dat is!). Nu hoef ik ook niet meer te kiezen.

En ik, als persoon, ben veranderd. Het is eigenlijk een heel groot stuk dankbaarheid. Gek is dat, eerst heb je alles en dan ben je nog niet tevreden. Het volgende moment heb je weinig over en ben je dankbaarder dan ooit. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt doordat ik heb ervaren wat echt afzien is. Hierdoor weet ik hoe ik moet genieten en ook heb ik hierdoor hard leren werken.

Als je kijkt naar hoe het mij veranderde, dan is de fibromyalgie helemaal niet zo’n negatieve invloed geweest. Het heeft mij wat levenservaring gegeven en het heeft me een hele hoop geleerd. Stiekem ben ik best dankbaar, om wat de fibromyalgie met mijn persoonlijkheid heeft gedaan.

4 reacties

 1. Sharp Ben 24 maart 2011 / 16:58

  Dit stukje bevat veel wijsheden. Dingen die ik ook in de praktijk probeer te brengen. Niet altijd even makkelijk! En ik vind het toch knap dat jij op die manier in het leven staat…

 2. Danique 24 maart 2011 / 20:31

  Mooi om te zien dat je er zo positief tegenaan kijkt. Daar kunnen veel ‘gezonde’ mensen nog van leren!

 3. Aaf 25 maart 2011 / 15:52

  @Sharp Ben
  Ik ben het volkomen met je eens!;)
  Leuk stukje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.