Is er een verband tussen succes en geluk?

Laatst vroeg iemand aan mij of ik nog ambities had. Voor later, of in de nabije toekomst, een grote toekomstdroom, of iets in die richting? En toen ineens merkte ik een groot verschil bij mezelf tegenover een paar jaar geleden. En eigenlijk is mijn kijk op succes compleet omgedraaid.

geluk-en-succes

Flickr / jdhancock

Als je mij deze vraag een jaar of drie geleden had gesteld, dan had ik een lijst met grote plannen op kunnen sommen. Dan had ik je exact kunnen vertellen hoe succesvol ik wilde zijn en hoe tof mijn leven ging worden. Waarom ik dat wilde? Een van mijn waarden is uitdaging. Een andere zelfontplooiing. Als je dat bij elkaar optelt kom je eigenlijk al gauw bij een ambitieuze Lisanne uit.

Nu verwacht je dat misschien niet meteen van mij, maar ik had heel erg de droom om iets groots te doen of iets groots te bereiken. Dat leek me gewoon heel erg tof en bijzonder, en interessant.

En ik heb het idee dat veel mensen nog steeds zo denken. Veel mensen hebben verlangens naar een grote auto, een goed betaalde baan, maar ook: een interessante baan, waarmee je leuke verhalen hebt om aan je vrienden te vertellen. Een stukje aanzien en een stukje succes. Het liefst een zo groot mogelijk stukje.

Wat mij betreft helemaal niets mis mee.

Maar je weet waarschijnlijk ook dat dat bij mij vaak wat minder goed gaat dan ik hoop, haha. Die grote ambities zijn er, maar als je steeds een stapje terug moet doen, met die grote doelen steeds meer in de verte, dan ga je op een andere manier denken.

Wat mij betreft zijn er twee manieren van denken:

 1. Verlangen naar succes, iets groots doen, geweldige dingen beleven, een leuk leven leiden. En daarvoor gaan!
 2. Zorgen dat je van iets heel kleins iets heel waardevols kan maken. Waardoor je gelukkig kan zijn met iets heel kleins.

Ik denk niet dat je met een goede baan en terwijl je allemaal geweldige dingen meemaakt perse gelukkiger bent dan iemand die helemaal niet zo’n spannend leven heeft maar daar wel heel erg van kan genieten.

Ik weet zeker dat er mensen zijn die een grandioos gaaf leven hebben en zich helemaal niet happy voelen. En dat je daar tegenover iemand met een heel klein en beperkt leven die zich juist wel gelukkig voelt.

Succes en geluk? Ik zag ooit een groot verband. Nu niet meer, je kan ook gelukkig zijn zonder succes. Gelukkig zijn met heel erg weinig. Als je mijn blog al heel erg lang volgt heb je deze verandering tussen de regels door wel kunnen volgen. Ik bedacht het pas toen iemand me ernaar vroeg.

Op de vraag wat mijn toekomstplannen zijn antwoordde ik dat ik dat ik gewoon wilde leven, een beetje meer kwaliteit van leven misschien, heel graag meer werken (maar daarbinnen geen enkel specifiek doel), en gewoon blij zijn met wat ik heb.

Ik vind dit eigenlijk een heel fijne ontwikkeling. Voor mezelf dan hè, ik kan me heel erg goed voorstellen dat andere mensen hier voor zichzelf een heel andere kijk op hebben. Mijn kijk is niet fout of goed, het is gewoon hoe ik het zie. Hoe denk jij over het verband tussen succes en geluk? Denk jij dat je gelukkiger zult zijn als je jouw grote doelen behaalt?

DELEN:

36 reacties

 1. Elize 27 mei 2014 / 07:17

  Het ligt eraan hoe je succes voor jezelf definieert denk ik. Je kunt een heleboel dingen succesvol doen. Moeder zijn, een enorme carriere hebben, bloggen, van iedere dag een feestje maken.

  Voor de een is ‘een succesvolle moeder zijn’ ontzettend saai en ongelukkig makend, voor de ander is dat juist een goede baan hebben.

  Dat je je persoonlijke doel wel haalt, hoe groot of klein deze ook is, is denk ik wel belangrijk voor je geluk. Maar je doelen hoeven dus niet per se heel groot en ambitieus te zijn. Zelf heb ik ook niet per se hele grote doelen en anderen zouden mij daarin wellicht saai vinden en denken dat ik dan nooit écht succesvol kan zijn, maar dat is dan naar zo, haha!

 2. Kelly Caresse 27 mei 2014 / 07:25

  Wat een mooi geschreven artikel zeg en in veel punten herken ik mezelf, ik wilde 2 jaar terug gaan voor een succesvolle carriere, een goede leidinggevende functie en dag noemde ik dan succes, status met een hoger inkomen bla bla. Ik besefte niet dat ik daarmee eigenlijk wegliep voor waar het leven werkelijk om draaide. In oktober werd ik moeder en daarvoor kwam ik door gezondheidsproblemen thuis te zitten. Dat heeft mij doe beseffen waar het leven werkelijk om draait, die kleine en grote onbetaalbare geniet momenten die je in laten zien hoe bijzonder en onvoorspelbaar het leven is en dat je blij mag zijn met wat je hebt. Ik geniet nu van het moois om me heen als moeder, als blogger en vriendin van. Dat hbo papiertje zegt ineens niet veel meer 🙂

 3. So-nan 27 mei 2014 / 08:15

  Zo dat is een nadenkertje lisanne!
  Ik denk dat als je een doel hebt bereikt altijd weer een nieuwe zoekt. Daar wordt je niet per see gelukkiger van.
  Als er namelijk iet gebeurd waardoor je je doel niet kan halen zal dit hoe dan ook als teleurstelling voelen, ookal loopt het alleen wat vertraging op.

  Voor mezelf vind ik dat ik best succesvol en gelukkig ben en dat heeft met alles behalve mijn werk te maken 🙂
  Ik heb een lieve vriend (die moet opschieten met een huwelijks aanzoek!) leuke vrienden en familie en het aller belangrijkste…… Mijn dochter.
  Wij doen veel leuke dingen, vrij simpel allemaal maar gewoon leuk. Dit delen met vrienden en familie maakt mij gelukkig.
  De glimlach van mijn dochter maakt Mij gelukkig!
  Kortom…… Ik vind mezelf stiekem best succesvol 🙂
  Liefs nanda

  • Manwai 1 juni 2014 / 23:58

   Wauw je hebt mij echt anders aan het denken gezet.

   Er is een quote die zegt: “Happiness is the key to success. If you love what you are doing. You’ll be succesful”.

   Ik denk altijd als ik nou een hbo papier haal en een goed verdiende baan waar je ondertussen ook nog is leuk vindt. You are succesful but i think im wrong.

   Ik moet mijn manier van denken echt veranderen.

 4. Aukje 27 mei 2014 / 08:17

  Wauw, mooi geschreven! Ik vind het heel erg knap hoe je de dingen kan zien en ik ben blij dat je dat met ons wilt delen! 🙂 Verder ben ik ‘t behoorlijk met je eens. Ik hoef geen carrière of een groot huis, ik wil gewoon een fijne baan en een mooi plekje.

 5. Anne 27 mei 2014 / 08:25

  Wauw Lisanne wat een mooi artikel en ik kan me ook helemaal vinden in manier van denken nummer twee. Ik volg je blog pas sinds een paar maanden, maar ik vind je blog heel inspirerend. Keep up the good work!

 6. Kirsty 27 mei 2014 / 08:47

  Mooi geschreven! Ik denk dat een mooie baan en succes qua hoe gelukkig je ervan wordt net zo is als geld; het maakt je niet gelukkig per se, maar het kan het wel makkelijker maken als je maar de juiste baan kiest en de juiste manier om succesvol te worden. Ik ben zelf niet per se bezig met een baan die goed verdient, hoewel ik dat wel een voordeel zou vinden, blijft het voor mij het belangrijkst om werk te doen dat ik écht heel erg leuk vind. Ik kan niet werken voor geld of status alleen, dat vind ik een erg magere beloning als ik helemaal geen plezier heb in mijn werk. Daarnaast vind ik dingen als een fijn huisje waar ik me écht thuis voel, vrienden en mijn vriend eigenlijk ook belangrijker dan of je succes hebt of niet. Ik voel me eigenlijk wel heel succesvol als ik weet dat de mensen die voor mij belangrijk zijn blij met me zijn!

 7. Marion 27 mei 2014 / 09:18

  Zelf ben ik nooit zo’n hoogvlieger geweest. Ik werk liever achter de schermen dan op het grote toneel. Net als jij ben ik chronisch ziek, maar dat wil niet zeggen dat je geen grote dromen kunt hebben! Absoluut niet. Ik hou alleen, net als jij, mijn dromen liever wat kleiner. Zodat ik dichter bij mezelf kan blijven en op die manier alles in mijn droom kan stoppen en dus ook alles eruit kan halen wat erin zit. Het allerbelangrijkste is denk ik dat jij doet wat jouw het meest gelukkig maakt. Groot of klein, maakt niets uit. Geluk zit zowel in grote als kleine dingen.

 8. Susanne 27 mei 2014 / 09:24

  Mooi geschreven! Weer een goed nadenkertje. Ik denk dat het je twee soorten geluk hebt als je je groten doelen haalt. 1: op korte termijn voel je je zielsgelukkig omdat je je grote doel hebt behaald. 2: op lange termijn ben je gelukkig omdat je ervan profiteert. Het is een beetje een tussenweg vinden. Ik sta nu ook op het punt om een nieuwe opleiding te kiezen en ik twijfel zó erg tussen twee opleidingen. De één lijkt me net wat leuker maar geeft geen goed vooruitzicht op werk. De ander lijkt me iets minder leuk, het is meer iets dat moet groeien, maar geeft wel een beter vooruitzicht op werk. Ik ben dan wel van mening dat je moet doen waar je gelukkig van wordt maar ook iets waarmee je nog een beetje succes kan halen. Je bent immers ook niet gelukkig als je een diploma in je hand hebt en werkloos thuis zit.
  Het blijft moeilijk en je kunt dit onderwerp van zó veel kanten bekijken. Een goede nadenker!

 9. Manon 27 mei 2014 / 09:26

  Mooi stukje 🙂 Ik heb nooit de behoefte gehad om “succesvol” te zijn. En dan bedoel ik een grootse baan, flink salaris, enorm huis etc. Wat ik altijd wilde was een fijn gezinnetje en een gewoon, normaal, leven zoals ik dat altijd gewend ben. Ook is die droom in mijn ogen wat reëler en komt hij daarom ook sneller uit… Zoals bij mij nu het geval haha. Ik vind mezelf op bepaalde vlakken echt succesvol en ben dolgelukkig zoals alles nu is!

 10. Nicole 27 mei 2014 / 09:55

  Goed stuk, ik ben ook veranderd daarin. Nu heb ik nooit grote ambities gehad van rijk worden en carrière maken, joh ik zat in het onderwijs.. Dan is carrière maken wel het laatste waar je aan moet denken en rijk worden ook.. Maar ik vond het hebben van een goede baan wel erg belangrijk.
  Dat is nu geheel veranderd, ik wil graag werken.. maar de mooiste baan heb ik 24/7 namelijk het moederschap. En dat vind ik veel meer waard. Nu zou ik dus liever een baan hebben waarbij ik juist zo veel mogelijk er voor mijn meisje kan zijn!

 11. Rosa 27 mei 2014 / 10:05

  Hoi Lisanne, klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb deze ‘verandering’ van jouw visie inderdaad opgemerkt tussen de regels door de laatste tijd en ik moet zeggen dat ik jouw blog daardoor ook steeds leuker vind! Ik vind de mentaliteit om gelukkig te zijn met kleine dingen meer inspirerend dan ‘enorm succes’ 🙂 Leuk om te lezen!

 12. Martina 27 mei 2014 / 10:44

  Geluk en succes is er voor mij in allerlei dingen, het is maar hoe je deze begrippen zelf invulling geeft 🙂 mooi geschreven!

 13. De Zuinige Student 27 mei 2014 / 11:05

  Je hebt het weer treffend geschreven. Geluk zit voor mij in de kleine dingen. En hetzelfde geldt voor succes.

 14. Dianne Overbeeke 27 mei 2014 / 11:20

  Wat mooi geschreven! Geluk zit voor mij in de kleine dingen & in de liefde die ik krijg van mij familie en vriend. Grote doelen zijn leuk om te halen en het geeft voldoening, maar niet het ultieme geluk (voor mij dan)

 15. Nienke 27 mei 2014 / 11:48

  Ik denk niet dat iemand gelukkiger is als ‘ie een groot doel gehaald heeft. Als je altijd maar werkt naar groter en beter, dan zul je ook niet snel tevreden zijn denk ik. Stel je haalt het grote doel, wil je dan niet naar een nog groter doel?
  Wat mij betreft is het vooral leven in het nu. Uiteraard heb ik wel grotere dromen en toekomstplannen, maar ik maak ze bewust niet zo concreet. Je weet nooit hoe de maanden gaan lopen, dus waarom jezelf nu niet laten genieten van alle dingen. Die grotere stappen komen dan vanzelf wel.
  Het cliché is immers waar, het leven is te kort om niet het beste uit iedere dag te halen. En als je dat lukt, het beste uit iedere dag halen, dan ben je meer dan gelukkig met de kleine dingen en extra dankbaar voor de grote dingen.

 16. Luuke 27 mei 2014 / 14:31

  Mooi geschreven!
  Misschien is er een heel klein verband, maar het is niet dat je succes moet hebben om gelukkig te zijn. (dat is mijn mening)

 17. Jantine 27 mei 2014 / 16:02

  Zeker een mooi stuk!
  Ik heb mijn ‘lat’ ook best wel bij moeten stellen de laatste tijd, en dat is … lastig. Maar als ik kijk naar hoe ik nu bezig ben, ben ik denk ik ook best succesvol, op mijn manier. Ik ben getrouwd; geen grootse en meeslepende bruiloft met een witte jurk, maar het was er wel een die bij mij en de liefste man van de wereld paste. Ik doe verschillende soorten vrijwilligerswerk. Ik heb een blog, en mijn eigen webshop waar ik aan kan sleutelen voorlopig. Een fijn thuis die óók bij mij past. Ennuh … of je nou een goed betaalde marketing manager bent bij een al goed lopend bedrijf, of de marketing van je eigen blog/webshop op moet zetten … ik denk dat je in het tweede geval veel beter bent in buiten de gebaande paden zoeken. Ik bedoel maar. 😉

 18. Simone 27 mei 2014 / 16:31

  Ik kan mij hier helemaal bij aansluiten! Ik heb net als jij ook niet echt de behoefte iets in de werksfeer specifiek te behalen, behalve dan een leuke vaste part-time baan. Op dit moment ben ik al gelukkig met alles wat ik al heb. En ik ben niet eens succesvol. Dus ik vind absoluut dat je gelijk hebt 🙂

 19. Cindy 27 mei 2014 / 16:57

  Mooi stuk, wederom. Ik heb een redelijk saai leven: geen flitsende carrière gemaakt en niet doorgestudeerd, maar wel een vast contract en een fijn team om me heen om mee te werken. Maar het feit dat ik een baan heb die ik leuk vind, dat maakt mij succesvol, ook zonder carrière. Ik ga niet naar de meest geweldige festivals of wat dan ook, ik ben heel gelukkig als ik met mijn sloffen aan op de bank naast de allerliefste van de wereld zit op een zaterdagavond. Het flitsende hoeft van mij niet, de rust wel en dat maakt mij gelukkig!

 20. Jorien 27 mei 2014 / 22:09

  Heel herkenbaar wat je in dit artikel benoemd. Ik wilde vroeger van alles bereiken, wat me door bepaalde keuzes en veranderingen nooit gelukt is, maar ik ben wel heel erg gelukkig. Ik denk dan ook zeker dat het los van elkaar gezien kan worden.

 21. Nans 28 mei 2014 / 12:27

  Lisanne,

  Je bent zo ongelooflijk optimistisch. Hoedje ja!

  Nans

 22. Elja 28 mei 2014 / 15:17

  Heel veel mensen worden gelukkig van succes. Maar succes is iets externs, denk ik, terwijl geluk iets interns is. Doe mij dan maar geluk!

 23. Evelien 28 mei 2014 / 20:10

  Ik zou het liefst succesvol én gelukkig zijn! Maar ook gelukkig kunnen zijn als dingen anders lopen dan je had gehoopt, dat is uiteindelijk het belangrijkst. Denk ik 🙂

 24. Martine 28 mei 2014 / 20:47

  Wauw wat toevallig, ik heb vandaag een artikel online gezet precíes hierover. Vorige week had ik dit artikel al ingepland haha.

  Ben het met je eens 🙂 Ik zeg altijd: succes is subjectief.

 25. Janine 29 mei 2014 / 10:15

  Je hebt gelijk. Eerder dacht ik ook altijd dat ik van alles en nog wat moest bereiken. Het moest méér, groter en vooral ook beter (ik ben een onwijze perfectionist). Ik moest van mezelf negens halen en geen zessen of zevens maar langzamerhand kwam ik erachter dat ik zelfs met een 8 of 9 niet meer tevreden was. Anderhalf jaar geleden stortte ik in, na lange tijd mijzelf voor de gek te houden (alles is goed, alles gaat goed) zag ik alles even niet meer zitten en bovenal was ik uitgeput. Ik zat tegen een burn-out aan en vond alles eventjes heel moeilijk en heel stom. Na een tijdje zelfmedelijden hebben gehad ben ik gaan praten, veel praten en stukje bij beetje ben ik dankbaarder geworden. Ik vond inmiddels ook dat ik bepaalde dingen had verdiend, dit droeg ook bij aan het gevoel van dankbaarheid. Het grappige is dat hoewel ik vind dat ik geluk verdien ik niet wacht op “grootse” gebeurtenissen. Ik ben tevreden met een dagje weg met mijn beste vriendin, een mailtje van een vriend, een gesprek op facebook en noem zo maar op. Het is een beetje ongrijpbaar en lastig uit te leggen maar doordat ik niet meer bang ben voor geluk (dat was ik vroeger wel) en omdat ik tegen mezelf kan zeggen dat het genoeg is, dat ik genoeg ben, ben ik een stuk gelukkiger en hoef ik niet meer van alles van mijzelf.

 26. Tiffany 29 mei 2014 / 15:18

  Ik vind het ontzettend mooi dat je zo tegen het leven kan aankijken! Ikzelf heb ook geen groot succes nodig binnen mijn job en dergelijke. Ik heb gemerkt dat ik een stuk gelukkiger word wanneer ik doe wat ik graag doe, en wanneer ik binnen mijn job omringd ben met leuke mensen. Daarvoor moet het geen grootse, succesvolle job zijn. Ik ben zelf maar kassierster in een supermarkt, wat niet helemaal getuigt van succes. Maar voor mij getuigt het daar wel van, doordat ik gelukkig ben. Ik voel me op mijn plek, kan me amuseren met enorm fijne mensen en dat is voor mij een zeer geslaagd leven. 🙂

 27. Manwai 1 juni 2014 / 21:09

  Wauw, this is so true. Iemand vertelde dat haar twee succesvolle vrienden een happy family had met een groot huis. Toen ze het hoorde hoe het allemaal niet zo was…

  Ik merk idd dat kleine knusse gezin huizen die niet zoveel kunnen krijgen idd gelukkiger uitstralen.

  What do you prefer? Ik word bijna 23 en wil heel graag succesvol worden en vervolgens happy life. Maar mijn negativiteit dat HBO niveau te hoog is voor mij voel en denk ik nu heel anders over pff.

 28. Ilse 3 juni 2014 / 12:56

  Super leuk geschreven! Echt iets waar ik over na kan denken!

 29. Anne 5 juni 2014 / 20:30

  Wat goed dat jouw kijk op succes op die manier veranderd is. Je had ook heel boos of verdrietig kunnen worden, met alle gevolgen. Ik zou ook wel zo willen denken, maar de realiteit licht ietsje anders. Meer richting dat boze en verdrietige :p

 30. Wendy Schouten 10 juli 2014 / 16:30

  Hi Lisanne, Wat schrijf je toch mooi. En knap hoe je toch telkens zulke gevarieerde onderwerpen verzint. Keep it up girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.