Verhuizen van Den Helder naar Alkmaar – Dit zijn de voor- en nadelen

Mijn eerste dertig levensjaren heb ik met veel plezier doorgebracht in Den Helder (ja, echt waar!), maar nu ben ik toch verhuisd naar Alkmaar. Wat zijn voor mij de voor- en nadelen van beide steden?

Een oud fotootje van mij, met uitzicht op de duinen in Den Helder

Voordelen van Den Helder

De Nieuwediepers zijn een ster in het zeiken over Den Helder. Als je ze vraagt hoe het is om te wonen in Den Helder hoor je waarschijnlijk alleen maar geklaag. Is dat terecht? Als je het mij vraagt niet!

 • Het is er rustig
 • Een huis kopen is voordelig
 • Er is veel parkeergelegenheid
 • Je bent binnen een handomdraai bij de dijk, de zee, de duinen, het bos én het strand. En je kan er nog gratis naast parkeren ook!
 • Alles wat je nodig hebt is er, niet veel meer, maar wel genoeg

Voordelen van Alkmaar

Ik ben natuurlijk niet voor niets verhuisd naar Alkmaar. Ik woon er nu nog maar een jaartje, dus écht alle voordelen zal ik nog niet kennen, haha. Maar dit zijn voor mij tot nu toe de voordelen.

 • Vanaf onze wijk ben je in no-time op de snelweg. Voor Bernard betekent dat: onderweg naar werk!
 • Er zijn oneindig veel eettentjes en andere horeca
 • Je bent ook zo in Heiloo, Schoorl, Bergen en Egmond. En dus ook aan zee, in de duinen en het bos.
 • Alles is zó veel dichterbij, Den Helder en Alkmaar lijken dichtbij elkaar, maar dat is echt een verschil van 45 minuten met de auto, als het meezit. Als we even naar Ikea in Haarlem willen (ik roep maar wat!) kan dat zonder dat we daar een hele dag voor hoeven uit te trekken. Voor ons een half uurtje rijden, dat voelt echt als een luxe
 • Bernard zijn vrienden wonen bijna allemaal in Alkmaar, dus dat is gezellig. En mijn broertje woont hier ook!
 • Het centrum van Alkmaar is mega gezellig

Nadelen van Den Helder

Hier kunnen de Nieuwediepers goed op losgaan, maar ik vind het meevallen. Er zijn wel een paar puntjes.

 • Den Helder is geen bijzonder mooie stad, hoewel ze er de laatste tijd wel heel veel aan het opknappen zijn. In de oorlog is er een heel groot deel van Den Helder gebombardeerd, dus veel oude huizen heb je er bijvoorbeeld niet meer.
 • De binnenstad is redelijk leeggelopen, veel leegstand. Dat maakt het minder gezellig.
 • Alles is zó ver weg. Als je Den Helder niet uit hoeft is dat niet erg, maar als je in de randstad werkt of graag uitjes maakt naar de randstad is in Alkmaar wonen zó veel makkelijker.

Nadelen van Alkmaar

Ik ben heel blij dat ik verhuisd ben, maar het is niet alleen maar leuk.

 • Parkeren vind ik best wel een uitdaging hier, het is altijd lastig om in het weekend ergens te parkeren. Ik kan niet fietsen en dat is wel heel jammer, aangezien Alkmaar helemaal op fietsers ingericht is (wat natuurlijk wel heel fijn is voor mensen die wel fietsen!). Ook in de plaatsen rondom Alkmaar is parkeren heel lastig, zeker bijvoorbeeld op een mooie dag aan zee, dat gaat gewoon niet.
 • Het is druk. Gezellig, maar soms heb je er geen zin in.
 • Ik ken het hier nog niet zo goed allemaal, dat ligt natuurlijk aan mij, maar er valt nog zo veel te ontdekken hier in de stad en de omgeving! We weten nog niet genoeg om optimaal te kunnen genieten van de stad, dat klinkt een beetje raar, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

Voor nu wonen we met heel veel plezier in Alkmaar, dat kan nu ook niet anders. Maar ik zou het echt niet erg vinden om ooit weer in Den Helder te wonen. Ik heb er ook jaren met plezier gewoond! Ben jij ook weleens buiten je eigen stad verhuisd?

DELEN:

3 reacties

 1. nicole orriens 21 juni 2024 / 09:49

  Ja voor mijn studie psychologie verliet ik het Achterhoekse platteland voor de stad Utrecht. Dat was een grote overgang. Daarna verruilde ik Utrecht voor Arnhem, Arnhem voor Doetinchem en nu woon ik weer in de rimboe op het Achterhoekse platteland : )

 2. Karin Kwakkel 9 juli 2024 / 16:30

  Dit brengt even herinneringen terug! Ik ben op m’n 18e verhuisd van een klein dorp in Twente naar Alkmaar en heb daar 10 jaar gewoond in de wijk Daalmeer. Super naar m’n zin gehad, mooie stad en heb er veel meegemaakt (goed en slecht) maar ben heel blij om weer in het Oosten te wonen! Toch meer mijn mentaliteit

  • Lisanne 12 juli 2024 / 12:38

   Wat toevallig zeg, tien jaar in Alkmaar!
   Wij zijn onlangs op vakantie geweest naar Twente, we vonden het daar ook echt heel gezellig, de mensen zijn er zo vriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.