Verslaafd aan alcohol? Dit zijn 5 signalen

We vinden het allemaal maar normaal om regelmatig een drankje te drinken. Een borrel aan het eind van de werkweek? Doen we! Een verjaardag? Gezellig, daar moet op gedronken worden! En dat is ook helemaal prima, maar wanneer wordt het te veel alcohol? Sommige mensen kunnen er prima mee omgaan, voor anderen is dit heel lastig. Dit zijn vijf signalen dat iemand misschien wel een alcoholverslaving heeft en hulp nodig heeft.

Verzwijgen hoeveel je drinkt

Iemand die verslaafd is doet dit vaak zelf. In het begin van het probleem is het misschien nog grappig dat je te veel drinkt, maar na verloop van tijd vertel je gewoon niemand meer hoeveel je gedronken hebt. Misschien uit schaamte, maar ook om discussies te voorkomen.

Ruzies over je drinkgedrag (met partner of geliefden)

Dat is meteen het volgende punt: de mensen om je heen merken echt wel aan je dat het niet helemaal goed met je gaat. Ze houden van je en willen dat je doet wat goed voor je is, en daar valt te veel alcohol drinken niet onder. Zij zullen zeggen dat je te veel drinkt, jij zult vinden dat het niet zo erg is als zij beweren.

Lichamelijke klachten

Je geliefden zullen ook merken dat je je lichamelijk niet meer zo fit voelt als voorheen. Je kan bijvoorbeeld veel last krijgen van je maag.

Mentale problemen

Maar ook mentale problemen zullen ze echt bij je opmerken. Bijvoorbeeld een slechte concentratie komt vaak voor bij alcoholverslaving. Maar ook depressiviteit is een van de signalen dat er mogelijk sprake is van een alcoholverslaving. Je kan er ook eenzaam van worden.

Geldproblemen doordat alles op gaat aan drank

Naast alle fysieke en mentale problemen die je kunt krijgen kan het ook op een nog veel breder vlak slecht met je gaan, bijvoorbeeld verwaarlozing van vrienden, werk, hobby’s, huishouden, maar ook geldproblemen. Als je verslaafd bent, zul je dat aan bijna alles merken. De veranderingen zullen waarschijnlijk maar langzaam gaan en als je er middenin zit herken je jezelf er niet meteen in.

Ik vind het zelf verschrikkelijk klinken, ik vind dat niemand dit zou hoeven mee te maken. Herken jij jezelf of een geliefde hierin? Bij cacnverslavingszorg.nl kunnen ze je helpen. Dit kan door middel van dagbehandeling of bijvoorbeeld door opname in een afkickkliniek. Op deze website vind je meer info over de signalen, symptomen en risico’s van alcoholverslaving.

Je vindt er ook meer info over verschillende andere verslavingen, ze behandelen namelijk nog meer verslavingen.

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

3 reacties

 1. Heidi 22 oktober 2023 / 17:10

  Fijn om te lezen.
  Ik ken het probleem niet van me zelf.
  Mijn vader had een alcohol probleem en dat heeft hem de dood in geduwd door kanker te krijgen van de alcohol en de sigaretten.

  • Lisanne 23 oktober 2023 / 11:49

   Wat verschrikkelijk zeg, dat lijkt me heel moeilijk

 2. Geke 23 oktober 2023 / 01:42

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt.
  Gek eigenlijk, dat ik me vaak moet verantwoorden omdat ik geen alcohol drink (geen behoefte aan, vind het ook niet lekker) terwijl het toch echt allemaal niet zo onschuldig is. Ook blijf ik vaak verwonderd hoe het soms gepromoot wordt in de media, of de stoere praat over dronken zijn. Toch echt niets om trots op te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.