Verslaafd aan het nieuws, hoe schadelijk is dat?

Ik moet iets opbiechten: ik had een nieuwsverslaving. Elk vrij momentje bekeek ik de nu.nl app eventjes. Gewoon, omdat het leuk is om de tijd mee te doden en het is goed om op de hoogte te zijn van wat er op de wereld gebeurt. Althans, dat dacht ik… Het nieuws zo vaak checken is helemaal niet zo onschuldig als we allemaal denken.

‘Nieuws is voor de geest wat suiker is voor het lichaam’

– Rolf Dobelli

verslaafd aan het nieuws

Willen we dit echt lezen?

Dolf Dobelli (Zwitserse wetenschapper) is van mening dat we beter het nieuws helemaal niet meer kunnen lezen. Volgens hem geeft het nieuws ons een vertekend beeld van bijvoorbeeld risico’s. Logisch, want het nieuws pikt alleen de meest extreme dingen eruit, sensatie doet het immers altijd goed voor de kijkcijfers. De realiteit in ons dagelijks leven komt helemaal niet overeen met wat we die elke dag op het nieuws zien en lezen.

Verder is het funest voor onze creativiteit en concentratie. Ik denk niet dat we dit kunnen ontkennen, we worden steeds sneller in het bekijken van websites en leren onszelf steeds beter multitasken. Maar of dat nu zo’n positief ding is?

En toch blijven we het nieuws lezen. Dit omdat het een aantal van onze behoeften bevredigt. Als mens hebben we de behoefte om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in onze omgeving. En als we eenmaal door een titel geprikkeld zijn die niets met onze omgeving te maken heeft, dan worden we nieuwsgierig en willen we doorlezen. En dat geeft dan weer een positief gevoel.

Wat kun je doen om beter om te gaan met nieuws:

 • Lees vooral dingen die met je directe omgeving te maken hebben, zo blijf je op de hoogte van de dingen die gevolgen voor jou of je omgeving zouden kunnen hebben.
 • Stop niet met lezen van het nieuws: het lezen van het nieuws heeft een sociaal aspect. Als iedereen op de hoogte is van het laatste nieuws en het daarover heeft, dan wil je natuurlijk mee kunnen praten. Verder zijn er soms dingen op het nieuws die je bevestiging geven in wat jij vindt en die je simpelweg leuk vindt om te lezen.
 • We besteden gemiddeld 96 minuten per dag aan het lezen van het nieuws. Dat mag best wat minder. (dit ging overigens om hoogopgeleiden in Amerika, maar ik denk dat wij daar als Hollandse slimme Lisanneleeft.nl lezeressen niet heel veel van afwijken)
 • Realiseer je in de tijd dat je het nieuws leest ook iets anders zou kunnen doen.

Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik minder op de Nu.nl app ga kijken en desnoods daarvoor in de plaats een leuk tijdschrift, boek of blog lees. Hoe veel per dag lees jij het nieuws? En heb je weleens het gevoel dat je je tijd verspilt, of vind je het eigenlijk wel nuttig? Of ben je stiekem een beetje verslaafd aan het nieuws?

DELEN:

30 reacties

 1. lifesplash 25 november 2012 / 07:39

  To be honest: ik lees vrijwel nooit het nieuws. Haha, ja dat kan ook. :p Ik vind het gewoon niet zo boeiend, de belangrijke dingen hoor ik wel hoor, :). Maar ik vermaak me liever met m’n eigen interesses..

 2. Karin 25 november 2012 / 09:34

  Ik lees eigenlijk nooit het nieuws.
  Ik kijk ‘s ochtends tijdens het ontbijt het nieuws op RTL4, en verder ben ik dagelijks veel te veel met andere dingen bezig. Heb ook niet echt zin of tijd om het nieuws te lezen.

  Heb de Nu.nl app wel op mijn telefoon staan maar maak er nauwelijks gebruik van. Vind dat er ook vaak wel onzinnige dingen op dat soort sites staan. Dan lees ik iets en dan denk ik heel vaak van okee,, boeiend. Is dit nou wat iedereen over de wereld moet weten?

 3. Josephine 25 november 2012 / 09:41

  Sinds nu.nl ben ik ook op de hoogte van alles. Sommige mensen die ik volg die tweetten van die rare artikels waarvan ik denk “is dit nou serieus nieuws?”. Heb daarom ook de nu app nooit gedownload, als ik het wil kijken, dan doe ik het via het internet 🙂

 4. Hester 25 november 2012 / 09:44

  Ik kijk, lees of hoor het nieuws eigenlijk NOOIT. Echt, ik ben totaal níét up-to-date. Maarja, volgens deze post is dat dus helemaal niet zo erg, zolang je niet niet mee kan praten. Voor mij is het eerder andersom: in plaats van blogs, het nieuws eens een keer lezen ^^

 5. Roxanne 25 november 2012 / 10:48

  Ik ben zelf niet zo gek op het nieuws, omdat er zoveel ellende in staat. Ik sla het dus over. Ik volgde op twitter wel al die brandweer/rampen/ongelukken accounts maar die heb ik er ook uitgegooid nu. Al die prikkels hielden me de hele dag bezig. Dat voelde niet goed.

 6. Charlot 25 november 2012 / 11:11

  Ik lees elke morgen de krant. Vind het lokale nieuws vaak het interessants. Daarnaast vind ik het ‘onzinnige’ nieuws bij Shownieuws of RTL Boulevard ook altijd heerlijk om naar te kijken!!

  X Charlot

 7. Soraya 25 november 2012 / 11:26

  Haha ik moet het nieuws wel bijhouden! Ik volg namelijk de opleiding Journalistiek haha. Maar ik denk dat je nu in je post het meer over het sensatie nieuws hebt ( over BN’ers enz) in plaats van het serieuze nieuws (ontwikkelingen in de gazastrook enz)? Want dan ben ik het wel met je eens.

 8. Lotte 25 november 2012 / 11:27

  Ik lees inderdaad altijd nu.nl, en kijk het nieuws op tv enz. Verslaafd aan nieuws? Nee hoor!

 9. Lenneke 25 november 2012 / 11:31

  Haha, jij hebt Psychologie Magazine gelezen! Ik las het gisteren ook en begon ook na te denken over mijn eigen nieuwsgierigheid, letterlijk dus. Wat me in het artikel ook opviel: je komt veel vaker nieuws tegen dan dat je ernaar op zoek gaat. Vaak zie ik op Facebook en Twitter nieuwsfeitjes en dan kan ik het niet laten om verder te lezen. Ik heb alleen nog nooit gemerkt dat het volgen van het nieuws mijn keuzes beïnvloedde, dus daar ga ik vanaf nu wel op proberen te letten.

 10. Liz 25 november 2012 / 12:01

  Tijdens Journalistiek keek ik minstens zo’n 6 journaals per dag, las ik minstens 5 kranten en keek ik de hele dag op nu.nl.
  Nu lees en kijk ik het nieuws nog maar zelden, ik geloof dat bovenstaande iets teveel was van het goede 😉

 11. Natasja 25 november 2012 / 12:06

  Ik kijk iedere ochtend op nu.nl maar daar blijft het eigenlijk ook wel bij. Ik ben ook van mening dat het je erg negatief kan beinvloeden door alle sores die er altijd maar te lezen is. Ik hou van lokale krantjes, dat een oude man zijn portemonnee weer heeft gevonden en daar blij mee is.

 12. Mirthe 25 november 2012 / 12:11

  Ik moet bekennen dat ik wel een beetje nieuwsverslaafd ben; nu.nl check ik nauwelijks, maar ik volg wel een stuk of 10 journalisten op Twitter (bij voorkeur correspondenten die nu in het Midden-Oosten zitten), lees dagelijks de krant, kijk het journaal en vaak nog 1 of 2 tv-programma’s die met actualiteiten te maken hebben. Ik volg de Nederlandse politiek en al het buitenlandnieuws, wat heel interessant is, maar af en toe inderdaad ten koste gaat van leuke dingen/slaap… Oeps.

 13. Tedje 25 november 2012 / 12:19

  Wat een interessant artikel heb je geschreven. Journalistiek zou echt iets voor jou zijn!

 14. Berber 25 november 2012 / 12:51

  ‘s Ochtends gewoon lekker het journaal kijken. Als je de krant ziet alleen de voorpagina’s lezen en pas wanneer je denkt dat je even te weinig hebt meegekregen de Nu-app erbij pakken met de meest bekeken berichten. Zo doe ik het 🙂 Lees je niet te veel maar blijf je er toch een beetje bij en word je niet wereldvreemd!

 15. Laura 25 november 2012 / 14:40

  Ik heb hier ook last van, kijk zodra het kan op Nu.nl en NOS.nl, echt best wel vervelend. Ga ook proberen het te minderen

 16. Tamarah 25 november 2012 / 15:45

  Leuk artikel!! Ik ben niet nieuwsverslaafd (wel weersvooruitzichten verslaafd 😀 ) maar ik vind het volgen van het nieuws wel belangrijk voor je algemene ontwikkeling en je beeldvorming. Maar met alleen het NOS Journaal kom je er niet want daar wordt het nieuws te kort belicht en krijg je een eenzijdig beeld. Daarom vind ik programma’s als 1 vandaag, Pauw en Witteman en bijvoorbeeld de krant een mooie aanvulling. Zodat je meer achtergrond informatie hebt en je eigen mening kan vormen. Ikzelf lees af en toe nu.nl op mijn Iphone maar dan voornamelijk opmerkelijk en achterklap :). . ‘s Ochtends kijk ik graag naar het ontbijtnieuws op RTL4. En ik kijk graag naar actualiteitenprogramma’s. Maar verslaafd dat niet 🙂

 17. Isabel 25 november 2012 / 19:00

  Ik ben eigenlijk helemaal niet verslaafd aan het nieuws. Vroeger keek/las ik nooit nieuws, maar nu lees ik ‘s ochtends de krant en ‘s avonds kijk ik het nieuws (soms, niet altijd en meestal zit ik tijdens het nieuws ook nog blogs te lezen of iets anders met internet) want ja, ik lees liever blogs. Toch vind ik het wel fijn om een beetje iets te weten over wat er ‘happening’ is.

 18. tineke 25 november 2012 / 19:19

  Hahahah ik lees opeens ook heel vaak nu.nl even door! Heerlijk!

 19. Desiree 25 november 2012 / 20:11

  Leuk artikel! Meestal kijk ik s’morgens wel het nieuws op RTL4 maar ik merk dat ik er vaak geen goed humeur van krijg omdat het vaak hele negatieve dingen zijn die in de wereld gebeuren. Ik ben al een tijdje van plan om minder nieuws te kijken omdat ik de belangrijke dingen toch wel hoor van anderen.

 20. Lianne 25 november 2012 / 20:36

  Ik volg het nieuws NOOIT. Mensen denken echt dat ik onder een steen leef volgens mij want ik ben dus niet altijd even goed op de hoogte, haha.
  Ik neem me iedere keer voor om het journaal te gaan kijken maar steeds komt er iets tussen en ik heb nu niet het gevoel dat ik iets mis in m’n leven dus ik vind het wel best zo, haha.

 21. Linda 25 november 2012 / 20:52

  Interessant artikel, al ben ik het er totaal niet mee eens.
  Ik ben dan ook een journalist in opleiding. Nieuws heb ik altijd al interessant gevonden, maar sinds ik journalistiek studeer lééf ik nieuws. Uiteindelijk maak je het nieuws als journalist dan ook.

  Nieuws is zo belangrijk. Het is goed voor je intelligentie, je referentiekader en sowieso gewoon voor je algemene ontwikkeling. Ik vind het gewoon een must dat mensen weten wat er speelt in de wereld.
  Dat je teveel bezig kan zijn met het nieuws vind ik dan ook echt onzin. En dan ook nog: Wat noem je nieuws? Als je een echte kwaliteitskrant leest (Volkskrant bijvoorbeeld, dan kan je Nu.nl of het AD beter weggooien, laat staan flutkrantjes als de Metro of de Spits). Een goede krant draait niet om sensatie, zéker niet, dan heb je er echt een verkeerd beeld van.
  Goed nieuws brengt feiten, geen roddels of verhalen die goed verkopen.

  Ik mis dus een beetje de hoor en wederhoor in je artikel. 😉

  • Linda 25 november 2012 / 20:55

   Ik raad je verder het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyenduik aan, onwijs goed boek en dan krijg je pas echt een goed beeld van nieuws en journalistiek.

  • Lisanneleeft 25 november 2012 / 21:20

   Pfoeh, ik denk dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn over de vraag wat nu echt nieuws is! Want zelfs in een krant als de Volkskrant kun je niet altijd 100% het nieuws neerzetten naar de waarheid. (je kan een bepaald evenement/gebeurtenis simpelweg niet van alle 1000 kanten weergeven in de krant)

   Maar ik denk inderdaad dat je op jouw manier wel een heel goed onderscheid kunt maken tussen (nuttig) nieuws en ‘nieuws’ waarmee je eigenlijk maar de tijd doodt omdat je moet wachten of omdat je toevallig een prikkelende titel tegenkomt! Denk je niet?

   Hoewel dat natuurlijk ook weer niet opgaat als je kijkt naar het sociale aspect. Als je veel vrienden hebt die graag alle sensatie (en uitspraken van Britt) lezen, dan is vanuit een sociaal oogpunt dat nieuws wel weer interessant.

   Wat zijn jouw tips op dit gebied, hoe denk jij dat we beter met nieuws kunnen omgaan?

 22. ChellesBlog 25 november 2012 / 21:10

  Ik lees eigenlijk nooit het nieuws. Ik heb wel de nu.nl app, dus bij belangrijk nieuws krijg ik een melding.

 23. Silvy 25 november 2012 / 21:29

  Haha ik ken die ‘verslaving’. Ik zit voor mijn opleiding de meeste tijd achter mijn laptop, en als ik mij eventjes 5 minuten verveel, ga ik meteen naar NU.nl. En dat een paar keer per dag. Ik weet niet waar het vandaan komt. :’)

 24. Rianne 26 november 2012 / 15:04

  Ik heb precies hetzelfde, ik kijk ook ieder kwartier op de app van nu.nl. Al heb ik inmiddels wel andere dingen gevonden om op mijn telefoon te doen.. 😛

 25. Simone 26 november 2012 / 15:38

  Ik lees 1x per dag de app van Nu.nl, meestal ‘s ochtends. En savonds kijk ik met een half oog het nieuws. Maar ik lees of luister alleen naar nieuws wat ik belangerijk vind.

 26. claudia 26 november 2012 / 22:21

  hmm nee.. om eerlijk te zijn, ik kijk nooit het nieuws! Ik word er meestal ook niet bepaald vrolijk van..

 27. jean claude 29 november 2015 / 09:06

  ik heb daar ook vreselijk veel last van ben net een spons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.