Vervelen

Vervelen. Kunnen we het woord over een paar jaar uit het woordenboek schrappen? Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak verveel jij je eigenlijk nog?

je-vervelen-is-goed

Foto door Jonathan Velasquez

Vroeger ging dat zo makkelijk

Ik kan me nog precies herinneren hoe ik me vroeger verveelde. Het gebeurde niet vaak want ik zat altijd boordevol leuke ideeën, maar uiteraard wist ook ik weleens niet wat ik moest doen.

Een tijdschriftje pakken om die te lezen. Wanneer ik een tijdschrift kocht las ik echt élke letter. Wanneer ik honderd procent zeker wist dat ik geen letter had overgeslagen ging ik verder met het boekje: erin knippen, mooie teksten en plaatjes uitzoeken. En die plakte ik dan bijvoorbeeld in mijn agenda.

Of ik maakte een mooie tekening, een puzzel in de krant, ik bedacht allemaal verschillende outfits en tekende die in een boekje, schreef een gedicht of bedacht een leuk verhaal. Of alvast huiswerk vooruit maken, dat was soms best leuk. En dan hebben we het dus over Lisanne van een jaartje of twaalf.

En dan waren er momenten waarop ik dacht: Ik verveel me! En vervolgens hield ik me bezig met het nadenken over wat ik daaraan kon doen.

Je vervelen, wat is dat?

Inmiddels heb ik een paar blogposts geschreven over dingen die je kan doen als je je verveelt. Die zetten me aan het denken, ook omdat ze nog regelmatig gelezen worden. Je raadt het al: het grootste deel van de reacties bestaat uit opmerkingen van mensen die geen tijd hebben om zich te vervelen of simpelweg genoeg dingen hebben om te doen om zich ooit in hun leven nog te vervelen.

En ik moet eerlijk zeggen: ik ga ook niet meer op een moment dat ik me verveel op mijn bed zitten en nadenken over wat ik zou kunnen doen. Als ik me verveel is er iets wat ik nog moet doen en als ik dat niet kan doen, dan zet ik mijn computer aan of kijk ik op mijn telefoon.

De kinderen van deze tijd die zich vervelen tikken het in op Google om te kijken wat je kan doen als je je verveelt, haha. Slim!

Verveling is goed voor je

Soms vraag je je weleens af hoe kleine kinderen zo lang zoet kunnen zijn met een stukje papier, een plastic beker of een simpel speelgoedje. Maar het is veel leuker om je af te vragen: waarom kunnen wij dat niet meer?

Al die dingen die ik deed op momenten dat ik me verveelde, dat zijn juist de leukste dingen die ik deed! Ik werd er creatief van, ging leuke dingen bedenken, mooie verhalen verzinnen.

Of een cool huis maken van een doos om daar het konijn van mijn vriendinnetje in rond te laten huppelen.

Of dat konijn uitlaten…

Waarom doen we dat nu niet meer?

 1. Als volwassene is het misschien een beetje gek om een konijn uit te laten
 2. Volwassen mensen dingen die je moet doen
 3. Onze telefoons en computers geven constant prikkels die ervoor zorgen dat je je nooit hoeft te vervelen en als je je toch verveelt zoek je gewoon nog veel meer prikkels op

Ik denk dat als je je wil vervelen, dat je het met opzet moet doen. Of nouja… gewoon zonder internetverbinding.

Hoe grappig zou het zijn om dat te doen? Ik word op vakantie wanneer we geen wifi hebben altijd heel creatief en ga dingen doen die ik thuis niet doe. Dan lees ik weer elke letter van het tijdschrift, bijvoorbeeld. En dan vermaak ik me meer dan prima met mijn gedachten en een opschrijfboekje om dingen voor mijn blog in op te schrijven; heel veel inspiratie!

Het werd eigenlijk vooral heel erg leuk nadat ik me verveelde. En nu verveel ik me eigenlijk nooit meer! Zonde is dat eigenlijk… me vervelen was best leuk. Wat deed jij vroeger als je je verveelde? En wat doe je nu?

DELEN:

36 reacties

 1. Kelly Caresse 11 november 2014 / 06:39

  Mooi artikel! Denk inderdaad ook dat dat door de jaren heen zo verander is, tegenwoordig zijn door alle drukte in de maatschappij en door de technologie van nu , rust en verveling luxe gevoelens, we kennen het bijna niet meer. Geen wifi hebben zorgt al voor meer rust haha

 2. MySimplySpecial 11 november 2014 / 06:52

  Leuk onderwerp! Vroeger verveelde ik me wel eens, al heb ik geen idee wat ik dan meestal ging doen. Tegenwoordig verveel ik me echt nooit meer.

 3. Carina 11 november 2014 / 07:02

  Ik heb eigenlijk nog best vaak dat ik na stage of college thuis achter de laptop zit en denk van Goh, wat ga ik nu doen? Dus op zich verveel ik mij nog genoeg.

 4. Celeste 11 november 2014 / 07:25

  Mooi artikel! Vroeger ging ik vaak buitenspelen als ik me verveelde, nu pak ik eerder de laptop erbij haha. Gelukkig hoef ik me vanwege mijn drukke studie niet vaak te vervelen.. haha 😉

 5. Lauriëtte 11 november 2014 / 07:50

  Echt vervelen heb ik volgens mij niet zo vaak, het is dan meer dat ik even nergens zin in heb, en dan bestempel als vervelen.

 6. Marion 11 november 2014 / 08:03

  Hihihi. Ja, je hebt gelijk. Ik denk dat ik me morgen maar eens een middagje met opzet ga vervelen. Hele goeie!

 7. Diana Carlton 11 november 2014 / 08:07

  So true! Ik vind het eigenlijk wel heel erg fijn, wanneer je in het buitenland bent en geen wifi tot je beschikking hebt, dan moet je echt jezelf zien te vermaken. Even geen internet en social media, maar tijd om echt te genieten van de kleine dingen.

 8. Joyce 11 november 2014 / 08:18

  Vervelen, ik verveel me nooit meer. Ja met vakantie wel. Maar dan word ik er rusteloos van en ga ik mezelf enorm in de weg zitten.
  Misschien wordt het nu wel anders. Met de kleine man erbij wordt je toch beziggehouden. Ook als je even niets wil doen.

 9. Anneleen 11 november 2014 / 08:23

  Fijn artikel! Interessant om even bij stil te staan. Ik denk dat ik me ook niet veel verveel. En wanneer ik me dan toch verveel, zie ik dat ik nog veel werk heb voor school en begin ik daaraan. Of ik ruim of poets men kamer op. Of ik sms men vriend en we gaan samen iets doen. Ik denk dat, hoe ouder je wordt, hoe beter je je tijd leert verdelen zeg maar en je tijd ook nuttig leert besteden. Wat je schrijft, vind ik wel erg herkenbaar. Ik vind het altijd zo fijn om te zien dat een kindje een uur zoet is met een simpel stuk papier of een flesdopje…

 10. Manon 11 november 2014 / 08:46

  Ik verveel me heeeeel af en toe. Maar dan “wil” ik me ook vervelen anders is er heus genoeg te doen (tv kijken, computeren, wandelen, lezen). Op vakantie (zonder wifi haha) lees ik altijd een stuk meer dan dat ik thuis doe!

 11. Thefoodiary 11 november 2014 / 08:55

  Oh ik weet dat van vroeger nog zo goed: ‘Maaaaaam, ik verveel me!’. Waarop mijn moeder altijd zei: ‘Dat heb ik nou nooit!’ Haha. Maar ik denk dat de technologie van tegenwoordig echt weleen steentje bijdraagt aan het niet-vervelen. Want als ik eerlijk ben, zonder computer, tablet of telefoon zou ik veel tijd anders moeten invullen.

 12. Simone 11 november 2014 / 09:23

  Leuk om te lezen. Ik verveel mij soms nog wel. Maar vaak is dat nadat ik van alles heb gedaan en eigenlijk nog genoeg energie over heb om wat te doen. En dan wil ik ook graag wat doen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd.

 13. Mandy 11 november 2014 / 09:33

  Leuke post zeg!! Ik weet nog wel dat ik vroeger de zomervakantie eindeloos vond. Nu vliegt het zo voorbij. Ik verveel me echt nooit elke vrije minuut is wel volgepland met iets. Maar ook met veel leuke dingen, zoals DIY’s. Zo fijn om te doen!

 14. marieke 11 november 2014 / 09:59

  leuk bedacht onderwerp! Ik verveel me inderdaad ook niet vaak meer haha! Heb altijd genoeg te doen, zeker in het huishouden 😀
  Alleen als ik op vakantie ben en zeeën van tijd heb dan vraag ik me wel eens af wat ik nu weer moet doen 🙂 En het is waar hoor, vervelen is soms wel goed! Voelt ook wel weer altijd heel rustig, dat niks meer moet 🙂

 15. Marieke 11 november 2014 / 10:28

  Dat vind ik inderdaad één van de leuke dingen van vakantie. Je gaat meteen heel anders denken en leven! Elke keer neem ik het me weer voor om dat ook in NL te doen, maar als ik terug ben, zit ik metéén weer in die werkflow, helaas. Best jammer, want dat ‘elke letter lezen’ en ‘boekjes maken’ is heel herkenbaar, haha! Oh, en ik heb ook vaak mijn konijn uitgelaten. En zelfs eens mijn kip! Maar die poepte in de tuin van mijn vriendinnetje en toen was haar moeder boos. Goed, tot zo ver.

 16. Fleur 11 november 2014 / 11:31

  Wat een leuk en goed artikel! Eerlijk gezegd verveel ik mij ook nooit meer omdat ik altijd wel iets leuks weet te doen. Zo heb ik altijd nog stapels tijdschriften liggen, kan ik bloggen wanneer ik wil en woon ik midden in de stad wat het verleidelijk maakt om wat leuke winkels in te lopen. En ohja, Youtube verveelt ook nooit 😉

 17. Fabienne 11 november 2014 / 11:53

  Ik verveel me weleens, maar dat is anders dan vroeger. Toen had ik momenten dat ik op de bank zat en écht niet wist wat ik moest doen. Nu is er altijd wel iets waar ik me mee kan vermaken.

 18. Manon 11 november 2014 / 12:45

  Toen wij even geen internet hadden, ging ik ook dingen doen die ik nooit deed en ik vond het zo leuk!

 19. angelique 11 november 2014 / 13:14

  Ik verveel mij nu af en toe nog steeds maar dan wel anders dan vroeger. Heel raar om uit te leggen maar zo is het wel

 20. Daantje 11 november 2014 / 13:28

  Als ik me verveel ga ik vaak blogjes lezen. Er zijn voldoende momenten dat ik me verveel eigenlijk,maaar omdat ik dan wat verzin om te doen verveel ik me niet meer…

 21. Yvonne 11 november 2014 / 13:46

  Interessant! Ik kan me nog best vervelen, gelukkig!

  • Tjitske Anna 11 november 2014 / 13:55

   Leuk artikel! Ik verveel me eigenlijk nooit.. er is inderdaad altijd wel iets wat nog gedaan moet worden.

 22. Sanne 11 november 2014 / 14:31

  Meid, wat heb ik een respect voor jou. Jou site is voor mij een lichtpuntje in mijn leven. Dat je het even weet;)

 23. Emily 11 november 2014 / 15:40

  Om eerlijk te zijn verveel ik me eigenlijk best vaak, maar niet voor heel lang. Hele dagen thuis zitten komt nu eenmaal samen met verveling, denk ik?

 24. Petra 11 november 2014 / 17:43

  Goed artikel als ik mij nu verveel, ga ik mijn man zitten vervelen….jezelf vervelen heeft echt wel een functie, het bevorderd je creativiteit om dingen te bedenken…. maar helaas komen mensen niet echt meer toe aan zichzelf vervelen…tja…

 25. Iris 11 november 2014 / 17:50

  Meestal doe ik dingen die toch nog moesten gebeuren (hallo ellenlange lijst!). Toen ik klein was verveelde ik me echt nooit. Ik was altijd in de weer.

 26. Frederique 11 november 2014 / 19:55

  Vervelen betekent bij mij vaak: geen zin hebben in de dingen die eigenlijk wel moeten gebeuren 😛

  Alleen op vakantie komt het wel eens voor dat ik me echt verveel en daar kan ik dan ook wel van genieten een beetje!

 27. Miriam 12 november 2014 / 11:27

  Tja inderdaad…héél af en toe verveel ik me nog wel eens. Zoals nu, nu ik mee doe met een medisch onderzoek. Voor de rest vermaak ik me prima ;p

 28. Eline 12 november 2014 / 13:08

  Ik verveel me echt nooit. Heb altijd wel wat te doen. En zo niet dan lees ik een boekje of zo iets.

  • Milou 12 november 2014 / 19:52

   Wauw, dit is echt een goede manier om naar verveling te kijken! Ik verveel me helaas wel eens. Toen ik van fulltime werken naar nog maar twee dagen werken ging bijvoorbeeld. Aan het begin voelde ik me echt heel erg ‘werkloos’ en verveelde ik me rot. Wat moest ik in hemelsnaam dóen op die vrije dagen?! Ik voelde me compleet nutteloos. Jouw manier omgaan met verveling vind ik echt een hele mooie! Inmiddels verveel ik me niet meer, maar ik zal de volgende keer aan je denken 😉

 29. Floor Daasvand 19 november 2014 / 16:31

  Ik heb soms wel van die dagen dat ik even helemaal nergens zin in heb en dan gewoon even niet weet wat ik moet doen. Meestal ga ik dan gewoon even een uurtje slapen en dan kan ik er wel weer tegenaan

 30. Anne 29 november 2014 / 11:23

  Stof tot nadenken! Vroeger verveelde ik me geloof ik zelden. Ik kan het me althans niet meer herinneren. Op het moment verveel ik me vaak, terwijl er best dingen zijn die ik zou kunnen, of moeten, doen. Maar dat doe ik dan niet. Ik blijf dan passief en verveling kan dan bij mij omslaan in depressie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.