Video: Fibromyalgie & de middelbare school

Naar school gaan met fibromyalgie is niet makkelijk. Dus, als eerst: Heel veel respect voor de jongeren met fibromyalgie die toch naar school gaan! In de video geeft ik tips over de middelbare school.

In de video komen de volgende dingen aan bod:

 • Belemmeringen die je zou kunnen hebben
 • Voorbeelden van aanpassingen die mogelijk zijn
 • Mijn tips!

Nu denk ik dat je de tips zeker kan gebruiken voor elke school, dus niet alleen de middelbare school!

Daarnaast wil ik even zeggen dat we binnen de FES jongerencommissie bezig zijn met een folder voor studenen/scholieren en docenten/begeleiders die te maken hebben met een leerling die fibromyalgie heeft. Het kan nog lang duren voordat hij er eindelijk is, maar hij komt eraan!

Als het zover is met de folder dan zijn jullie de eersten die het horen! Verder hoop ik dat je wat aan de video hebt gehad. En hebben jullie nog tips voor mensen met fibromyalgie die naar school gaan?

6 reacties

 1. Lianne 28 september 2012 / 21:03

  Mijn docenten waren echt top! Mij werd verboden om m’n gezicht nog op school te laten zien, ik moest eerst uitrusten, haha! Daarna ben ik 2 uurtjes per dag naar school gegaan en ik heb zulke goede begeleiding gehad! Liftpas, privélessen, aangepaste roosters, vele telefoontjes en briefjes: mijn docenten hebben alles uit de kast gehaald om mij toch te laten slagen en het is me in 1 keer gelukt! 😀 Ben ze zo dankbaar! Vind het dan ook zo jammer om te horen dat docenten zo kut kunnen doen en zo veel onbegrip hebben 🙁 Maar dikke respect hoor dat je het uiteindelijk gehaald hebt!

 2. Hester 29 september 2012 / 11:59

  Goede video, het lijkt me echt rot als alles aangepast moet. Maar, het is natuurlijk wel superfijn dat het kan en dat je alles gewoon gehaald hebt!

 3. Sanne 29 september 2012 / 13:44

  Fijn om te horen dat het ook anders kan want bij mij was het een verschrikkelijke tijd. Leraren die continu gemene opmerkingen maakten (o.a. als ik daar een uur later op school kwam omdat het fietsen niet zo snel ging dan kreeg ik de opmerking of dat het prinsesje zich te goed voelde om ook eens op tijd of überhaupt op school te komen). Ik moest mee doen met gym. Ze wilden me niet helpen en ik moest maar uitzoeken hoe ik het deed. Ik werd vergeleken met klasgenoten die met opzet spijbelden. Er werd geen rekening gehouden met mijn ziekte. Continu dreigen met de leerplicht ambtenaar en dat ook doen. Als ik niet naar school ging moest ik €2000 boete betalen. Ik moest in de zomer vakantie 2 weken lang de school poetsen als ik over wilde en ga zo maar door. Je begrijpt dus dat ik de middelbare school niet gehaald heb.

 4. Debbie 4 oktober 2012 / 16:45

  Ik herken wel dingen in je filmpje, maar jij hebt echt geluk gehad op je school. Mij hebben ze het niet gegund.
  Had de eerste jaar de pech dat ik het moeilijk kon uitleggen wat ik had omdat ik geen diagnose had. Maar na die tijd kreeg ik wel vele hulp van docenten. Gym mocht ik overslaan, de eerste 2 uur mocht ik thuis blijven, en kreeg hulp om de toetsen in te halen. Heb in totaal 6 jaar op die school gezeten wat een 4 jarige opleiding was. En nog heb ik geen diploma, alleen maar vanwege 1 persoon die het me niet gunde me stage en 1 tentamen af te ronden, moest het gehele jaar overdoen van haar… En dat lukte me niet meer, mijn lichaam was helemaal op. Dus jij hebt echt het geluk dat jij je diploma hebt.

  • Lisanneleeft 4 oktober 2012 / 17:46

   Ah ik snap wat je bedoelt met die ene persoon. Zo heb ik dat ook gehad in de 3e klas, waardoor ik er dus een jaar langer over heb moeten doen. En ik snap wat je bedoelt… Dan werk je er ZO ongelooflijk hard voor en dan is er een iemand die tegenwerkt en dan mag je weer opnieuw beginnen. Oneerlijk…
   Wel stom dat je stage moest lopen :S Dat gooit vaak echt roet in het eten! Op de havo hoefde ik dat gelukkig niet 🙂

   In mijn diploma zitten letterlijk (heel veel) bloed, zweet en tranen. Het heeft lang niet altijd mee gezeten en ik heb er keihard voor moeten knokken. Ik ben erg dankbaar dat ik hem toch heb kunnen halen, maar geluk zou ik het niet noemen 😛

   • Debbie 4 oktober 2012 / 17:55

    Ja geluk was misschien beetje dom verwoord, maar heb ook alles gegeven en dan nog niet je diploma. Het ergste vond ik dat er in dat zelfde jaar een meisje was die kanker had(heel erg natuurlijk) maar zei hoefde niet alles in te halen en de meeste praktijk lessen kon ze niet mee doen. En ohhh wat waren ze trots op haar dat ze de diploma haalde. Niet lullig bedoeld naar dat meisje want gun het haar echt oprecht maar zo zie je maar dat school met 2 maten meet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.