‘Maar dat sapvasten, dat kan toch niet gezond zijn? Zo krijg je al je voedingsstoffen toch niet binnen? Je bent gek dat je dit doet! Ben je wel goed bij je hoofd?’
Natuurlijk klinkt het sapvasten heel eng, het is niet wat we gewend zijn. Maar is het echt zo ongezond als we denken? Is ons normale eetpatroon echt zo veel gezonder? Droom lekker verder, mijn coach Jeanet zette de feiten op een rij! Ik was in elk geval erg benieuwd en ik moet zeggen dat het heel interessant is om dit zo met elkaar te vergelijken.
Op een rij wat een jonge vrouw moet binnen krijgen op een dag:
Volgens het voedingscentrum
Als eerst gaan we te werk volgens het voedingscentrum. Dit gaat volgens de schijf van 5 en hier kun je vinden wat zij precies aanraden. Hieronder zie je een menu dat precies is samengesteld zoals het volgens het voedingscentrum zou moeten.
- Ontbijt: appel + 100ml yoghurt + vruchtensap
- Tussendoor: 3 sneetjes brood, margarine, 1x kaas, kopje koffie
- Lunch: 3 snee brood, 1 beleg kaas, margarine, 200ml melk
- Tussendoor: banaan, beker thee, kopje koffie
- Diner: 200g groente, 200g aardappelen, 100g vlees, gebakken in olijfolie, vla als toetje
- Avond: klein glaasje cola zero
Jeanet heeft alles in tabellen gezet en wanneer iets niet klopt volgens de aanbevolen hoeveelheden, heeft ze dit rood gemarkeerd.
Zoals je ziet is het best aardig, maar niet optimaal. Natuurlijk is eten volgens het voedingscentrum goed, maar laat dus duidelijk zijn dat het lang niet ‘perfect’ is.
Zoals de gemiddelde Nederlander
Je snapt, de gemiddelde Nederlander is niet altijd even verstandig als het op eten aankomt. De kans is groot dat ook jij niet altijd netjes eet ‘zoals het hoort’. No problemo, maar voor de volledigheid moet deze er natuurlijk ook tussen!
- Ontbijt: 200ml magere yoghurt met 50g muesli
- Tussendoor: appel
- Lunch: 3 snee volkorenbrood met margarine, 1x hagelslag, 1x 20+ kaas, 1x vlees, 1 glas magere melk
- Tussendoor: 40g ontbijtkoek, banaan
- Avondeten: 1 gehaktbal, 150 wortelen met zout, 200g aardappelen met zout, beetje jus, 150ml vla
- Tussendoor: schaaltje chips (25g)
Dit is een standaard westers menu en voor mijn gevoel, is dit zelfs nog iets gezonder dan hoe de gemiddelde Nederlander het doet. Nu de gegevens:
Oei, dat ziet er niet zo goed uit! En dan te bedenken dat ik het nog wel een gezond menu vond, haha.
Menu van een ‘sapfeester’
Als je bij Jeanet bezig bent met sapvasten, dan ben je eigenlijk niet aan het vasten. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat je honger hebt tijdens het sapvasten, je drinkt meer dan genoeg sap. Daarom heeft ze de naam ‘sapfeesten’ geïntroduceerd!
Bij het sapfeesten drink je 4 tot 6 liter sap per dag. Bij dit menu gaan we uit van 4,5 liter sap.
Sap voor 3.5L groentesap:
- 2 citroen
- 6 komkommers
- 2 tomaten
- 500g spinazie
- 100g boerenkool
- 200g sla
- 200g snijbiet
- 1 bos wortelen
- 2 rode bieten
- 1 meloen
- 4 appels
- 1 stronk bleekselderij
- 2g zeezout
Voor 1L fruitsap:
- 10 sinaasappels
Aanvulling
- ½ eetlepel kokosolie
- ½ eetlepel hennepolie
- 10g chlorella
Jep, dat is even heel iets anders dan de menu’s die je hiervoor zag! Nu gaan we kijken wat voor tabel dit oplevert:
Gek genoeg komt het sapvast- dieet toch echt het beste uit de test. Eigenlijk, is dat sapvasten dus helemaal niet zo slecht voor je, terwijl het wel zo bestempeld wordt.
Ik moet er overigens bij zeggen dat ik bij mijn Innerwave programma nog meer aanvullingen had, bijvoorbeeld Psyllium Husk, dit bestaat voor 100% uit voedingsvezels. Op die manier kun je dat dus ook op een makkelijke manier aanvullen!
* Alle berekeningen zijn gedaan met ‘de eetmeter’ van het voedingscentrum. Credits voor het uitwerken, uitrekenen en op een rij zetten gaan naar mijn sapvast coach Jeanet! Heel erg bedankt, Jeanet! Ik vind het in elk geval erg interessant!
Ik denk niet dat je nu nog kunt zeggen dat het sapvasten (eigenlijk sapfeesten dus!) echt heel erg ongezond/dom/achterlijk is. Natuurlijk hoef je helemaal niet perse te gaan sapvasten om je goed te voelen, iedereen vindt iets anders prettig. Maar dat het laatste dieet misschien wel de meest gezonde optie is, dat kun je niet meer ontkennen! Bizar eigenlijk, om dit zo op een rij te zien. Wat vinden jullie, hadden jullie dit verwacht?
Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Als je helemaal terug gaat naar de basis, hoe mensen leefden in de oertijd zeg maar, toen leefde men op fruit, groente, noten en zaden. Aangezien ik Christen ben, denk ik dat God het ook eigenlijk bedoeld heeft zo. Nu gaat dat weer meer over raw foodies, maar dat heeft wel wat overeenkomsten met sapfeesten.
Ik vind het leuk om het zo zwart op wit te zien. Had wel verwacht dat het gezond zou zijn. Ik bedoel, al die dingen die je in je sapje doet, zijn echt heel erg gezond (meestal, toch?). Lijkt me heel interessant om te sapvasten. 🙂
6 liter sap….dan kom ik niet meer van de wc af. Wel handig natuurlijk omdat je zo niet meer in de keuken kan komen en in de verleiding raakt hahahaha
Maar als je al de normale voeding gewoon in een blender doet, totdat het een soort sap word dan is het toch hetzelfde? Haha, ik bedoel: je kunt alle ingrediënten van de sap ook gewoon eten. Het lijkt me dat je dan gewoon andere producten eet die je tot een drankje maakt. Het voedingscentrum klopt sowieso niet helemaal, zijn teveel gericht op mensen die afvallen. Ach, let niet teveel op mij. Ik zeur misschien een beetje haha. Ik ben natuurlijk niet zo van ‘t dieeten. Het beste vind ik altijd je eetgewoontes aanpassen, dan kun je ook geen jojo-effect krijgen. ;p
Btw: interessant artikel! haha.
Met sapvasten werk je met een sapmachine, niet met een blender omdat het als sap meer geconcentreerd wordt dan met een blender (en dus gezonder en makkelijker op te nemen voor je lichaam).
Ik denk inderdaad ook dat sapvasten niet zo heel veel zin heeft als je daarna weer op dezelfde (ongezonde) tour verder gaat. Ik heb er in elk geval veel van geleerd en ik denk dat ik mijn eetgewoontes wel wat ga aanpassen hierdoor!
(En je zeurt niet, en al deed je dat wel, daar heb jij recht op! :P)
Interessant om te weten, toch zou ik het zelf denk ik niet proberen.
Ik heb het boek 80/10/10 (door een dokter) staat dat je maar maximaal 10% van je kcal uit vet zou moeten krijgen.
Bedoelde hij niet verzadigd vet?
Daar wordt vanuit gegaan in deze tabel zie ik! Ik heb er natuurlijk geen verstand van, dus daarover kan ik niets zeggen 😛
Ik persoonlijk heb helemaal geen hoge pet op van het voedingscentrum. In Amerika bijvoorbeeld wordt al aangeraden om 13 stuks fruit per dag te consumeren.
Maar even terugkomend op het voedingscentrum. Het heeft deals gesloten met grote bedrijven en wat ik het meest verontrustend vind is dat het gesponsord wordt door Unilever je weet wel dat bedrijf waar bijna de volledige supermarkt uit bestaat, en of dat wel zo gezond is.
Hieronder de merken van Unilever die het voedingscentrum sponsoren:
Becel, Ben en Jerry, Bertolli, Bifi, Blue Band, Bona, Calve, Conimex, Croma, Duryea, Hertog (ijs), Knorr, Latta, Linera, Lipton, Ola, Unox, Zeeuws meisje, (bijna alle boter soorten zoals je ziet, boter is gezond toch? 😉 ) Andy, Biotex, Cif, Glorix, Neutral, Omo, Robijn, Sun, Sunil, (bijna alle wasmiddelen dus), Andrelon, Axe, Dove, Prodent, Rexona, Vaseline, Zendium en Zwitsal.
Nu je dit weet. Vind je het voedingscentrum nog steeds zo onafhankelijk als het door dit bedrijf wordt gesponsord?
Ik vind de website van het voedingscentrum altijd erg handig omdat je dan niet zelf hoeft te tellen wat je eet. Ik kom steeds vitamine D tekort en de zon schijnt hier niet altijd. Ik kon daar kijken of ik er genoeg van had gegeten. Ik ga me verder niet aan hun maaltijden houden, maar het heeft me wel een inzicht gegeven in mijn eigen eetpatroon, puur omdat ik het daar invulde en dus een overzicht had van wat ik at.
Het is grappig om te zien dat je met sapjes nog zoveel voedingsstoffen binnen krijgt. Op zich is dat logisch, want er zitten nu eenmaal veel goede voedingsstoffen in groente en fruit.
Dat van het Voedingscentrum is ook iets waar ik tegenaan liep. Een tijd lang hield ik dagelijks bij wat ik at en, geloof mij, dat was echt gezond, vezelrijk en bevatte voldoende groenten en fruit. Maar nog kreeg ik te veel zout binnen (volgens het VC) en te weinig van andere stoffen. Jodium krijgen mensen vaak te weinig binnen, waardoor ooit is besloten het aan tafelzout toe te voegen. Maar, ironisch is nu, dat mensen door zout toe te voegen aan hun eten, te veel hiervan binnenkrijgen. Concluderend kan ik dus stellen dat je nooit helemaal goed uit kunt komen, hoe gezond je ook denkt te eten…. Maar een positieve noot: in dat sapvasten heb ik best vertrouwen. Ik denk dat je er veel gezonde stoffen mee binnenkrijgt en de rest is gemakkelijk aan te vullen. Het gaat om de balans, denk ik
Ik doe zelf momenteel een low-carb dieet maar zal het sapvasten eigenlijk nooit echt proberen. Ik vind het stiekem toch net iets te saai. Een sapje is best lekker hoor! Maar niet voor elke maaltijd. Ik vind het trouwens best bizar om te zien wat ‘de gemiddelde Nederlander’ eet. Ik krijg echt niet zoveel weg op een dag. Ik houd sinds kort bij wat ik eet en zit toch echt maar rond de 1700 calorieen per dag, waar ik inderdaad niet kom aan al mijn benodigde aanbevolen hoeveelheden. (ik probeer het wel) Maar soms heb ik ook gewoon even geen zin om precies te letten waarop ik eet. Ik wil geen overgewicht en daarom wil ik er nu wat kilo’s af (+/- 3), maar ik wil ook gewoon leven en dus genieten van eten zo nu en dan. 🙂