Voordelen van chronisch ziek zijn

Chronisch ziek zijn en voordelen, huh, kan dat? Ja, er zijn voordelen, echt waar! In deze blogpost zet ik vier grote voordelen op een rij van chronisch ziek zijn.

voordelen-van-chronisch-ziek-zijn

Iedereen denkt altijd dat dat gele ding hierboven een wafel is. Het is een pillendoos. Veel handiger dan een wafel!

Je hebt veel meer tijd om stil te staan

Wanneer je tijd hebt, maar weinig energie om de tijd op te vullen, dan houd je tijd over waarin je weinig kan doen.

Dat is jammer, want er zijn natuurlijk altijd wel dingen die je wil (en ook moet) doen, maar het heeft ook een positieve kant. Als je standaard tijd over houdt wanneer je energie op is, wat doe je dan in die tijd?

Ik merk dat ik zelf deze tijd gebruik om bewust stil te staan en toe te kijken hoe andere mensen het doen. Hoe zij zich gedragen en op welke manier ze de dingen aanpakken. Verder kijk ik ook heel bewust naar mezelf en naar hoe ik me zelf gedraag (wel een stuk moeilijker dan kijken naar anderen, vind ik!).

Ik vind het fijn om over de dingen na te denken in de tijd om stil te staan, ik merk dat ik daar zelf blijer van word en dat ik ook meer het gevoel heb dat ik groei.

Er zijn eigenschappen die je in sneltreinvaart verder ontwikkelt

Sommige mensen vinden het maar stom om eigenschappen en kwaliteiten te koppelen aan chronisch ziek zijn. Ik denk persoonlijk niet dat iedereen die chronisch ziek is dezelfde positieve eigenschappen heeft ontwikkeld door het ziek zijn, maar ik denk wel dat er eigenschappen zijn waarbij je meer kans hebt ze snel te ontwikkelen wanneer je chronisch ziek bent.

 • Veerkracht
 • Doorzettingsvermogen
 • Dingen accepteren zoals ze zijn
 • Oplossingsgericht denken, denken in mogelijkheden

Ik denk dat veel mensen die chronisch ziek zijn het gevoel hebben dat ze minder hard groeien dan gezonde mensen. Is niet waar. Wij groeien gewoon op andere vlakken!

Je leert bewust kijken naar wat je wél hebt, in plaats van wat je niet hebt

Wanneer je ziek wordt, dan zijn er ineens een heleboel dingen die je niet meer kan. Dat is heel erg zuur en ik denk dat iedereen wel door een periode gaat waarin daar flink van gebaald wordt. Maar ik denk ook dat er daarna een moment komt dat je juist positief gaat kijken naar het ziek zijn.

Kijken naar de dingen die je nog wel kunt, in plaats van de dingen die je niet meer kunt.

Of kijken naar de lieve vrienden die je nog wel steunen, in plaats van de mensen die je lieten vallen toen je ziek werd.

Persoonlijk merk ik dat ik niet alleen naar de dingen rondom het ziek zijn anders ben gaan kijken, maar ook naar alle andere dingen. Ik vind het veel makkelijker dan voorheen om het positieve in iets te zien, in plaats van meteen naar de negatieve punten te kijken.

Lichtpuntjes

Als je een erg zieke periode hebt doorgemaakt dan herken je deze vast wel: je gaat lichtpuntjes veel duidelijker zien! Wanneer je de hele dag in bed ligt en je doodziek voelt valt het ineens veel meer op hoe lief de mensen om je heen zijn of hoe mooi de zon schijnt. Hoe fijn het huis is waarin je woont en hoe blij je wordt als je eventjes uit bed kan.

Die dingen neem ik zelf ook weer mee mijn bed uit en ik maak er gebruik van wanneer het niet zo donker is dat je alleen maar kleine lichtpuntjes hebt. Zo leer je tussen alle grote lichtpunten ook de kleine lichtpuntjes zien. En dan is het allemaal nog net iets rooskleuriger!

Hoe kijk jij hier tegenaan? Herken je het ook van jezelf (als je zelf chronisch ziek bent) of bijvoorbeeld bij iemand die chronisch ziek is in jouw omgeving?

DELEN:

38 reacties

 1. Marion 23 april 2015 / 06:24

  Wat een goed artikel. Het is absoluut waar! Hoe gek het ook klinkt, chronisch ziek zijn heeft inderdaad zijn voordelen.

 2. Celeste 23 april 2015 / 06:36

  Toen ik de titel las dacht ik gelijk, huh? Echt niet, welk voordeel heb je nou aan chronisch ziek zijn, maar toen ik het artikel zelf las, dacht k gelijk, klopt helemaal. Het heeft inderdaad zo zijn voordelen om chronisch ziek te zijn, hoe stom het ook klinkt.

 3. Elize 23 april 2015 / 07:03

  Ja, ik herken ook wel dingen. Ik denk dat ik van ziek zijn vooral zelf heel veel heb geleerd. Over waar m’n grenzen liggen en hoe je de dingen die je wel kunt zo creatief mogelijk kunt gebruiken. En doorzettingsvermogen denk ik ook ja.

 4. Eva 23 april 2015 / 07:27

  Wat bijzonder dat je dit beschrijft ! Ik denk dat je zeker gelijk hebt! Mooi geschreven! En wat blijf je toch een knapperd!! Liefs, Eva

 5. Frauke 23 april 2015 / 07:38

  Whaha, ik dacht dus ook dat het een wafel was vanop m’n gsm :’). Heel interessant artikel, het is inderdaad zo dat ook aan negatieve zaken pluspunten zitten. Ik denk niet dat ik al iemand heb ‘ontmoet’ die evenveel lichtpuntjes doorheen de dag ziet als jij! Het is mooi dat je kan stilstaan bij kleine en fijne dingen! X

 6. Nicky 23 april 2015 / 08:18

  Helemaal van toepassing op jou merk ik! Maar… Ik merk dat er mensen zijn bij wie het net omgekeerd gaat. Die blijven maar doorpraten over hun ziekte, en wat ze niet kunnen, maar ze proberen niet eens. Ze lijken het eerder als excuus te gebruiken, dan wanneer het echt is. Ik weet dat ik nu hard overkom, maar de persoon over wie het gaat, leeft hier samen met ons in huis, en dan merk je algauw wanneer iemand wel zijn best doet, maar het niet kan, of wanneer er gewoon geprofiteerd wordt van anderen.
  Ik ben blij met hoe jij in het leven staat!

  • Lisanne 23 april 2015 / 08:45

   Wat heftig Nicky! Maar misschien praat diegene er zo veel over om het zelf te verwerken. Ook als je dicht bij iemand staat weet je niet hoe hij of zij denkt en misschien lijkt het wel alsof alles steeds wordt opgerakeld, maar liggen er nog 30 klachten achter…

   Ik ken je situatie niet, maar ik weet dat ik in periodes zo over kan komen als jij omschrijft. Dan zit ik slecht in mijn vel. Dan kan ik niet opstaan om dingen te doen (stel ik dingen uit die me gevraagd zijn) en zeur ik alleen over het topje van de ijsberg. Maar ja, als ik dat niet zeg, weet niemand dat.

   Sterkte in elk geval! Omgaan met lijkt mij lang niet altijd gemakkelijk!!

   • Laleh 26 april 2015 / 00:16

    Dit is precies waar ik bang voor ben dat mensen zo over mij gaan denken, terwijl ik niet zoveel probeer te klagen.
    Maar je leven is nu eenmaal wat kleiner en beperkter en je probeert alles
    om je wat beter te voelen. Daardoor ben je er ook vaker mee bezig.
    Soms krijg je dan het gevoel dat je haast bij niemand terecht kunt, want misschien gaan ze dan denken dat je altijd klaagt.

 7. Tiffany 23 april 2015 / 08:48

  Ik heb het momenteel weer erg moeilijk met het accepteren dat ik chronisch ziek ben. Dit artikel komt precies op het juiste moment, bedankt daarvoor.

 8. Akke 23 april 2015 / 09:09

  Wat heb je dat prachtig geschreven. Wat goed dat je altijd weer ergens het positieve inziet!

 9. Lifesabout 23 april 2015 / 09:29

  Bijzonder dat chronisch ziek zijn voordelen kan hebben. Ik schreef er ook al eens over. Het helpt je toch om positief te blijven. Je hebt goede punten genoemd!

 10. Margot 23 april 2015 / 09:39

  Ik herken er zeker een deel van van toen ik een paar jaar ziek was!

 11. Kim 23 april 2015 / 09:58

  Heel bijzonder om dit te lezen! Het zijn inderdaad dingen die ‘gebeuren’, maar waar ik nooit zo bij stil had gestaan. Fijn dat je ze op een rijtje hebt gezet.

 12. Daphne 23 april 2015 / 10:10

  Heel mooi om te lezen, respect! Door jou vlogs ben ik ook zeker meer te weten gekomen over het leven met lyme. Ik had er wel van gehoord, maar nooit precies geweten wat het inhield. Echt geweldig om te zien hoe positief jij in het leven staat!

 13. Daisy 23 april 2015 / 10:17

  Voor mij ligt dat toch wel wat anders. Ik vind het moeilijk te accepteren wat ik heb, de grenzen die eraan verbonden zitten, de keuzes die je moet maken om vooral dingen niet te doen die ik voorheen wel altijd deed. Ook het vechten tegen dat rotte gevoel vind ik lastig…. xo

 14. Nicole 23 april 2015 / 10:26

  Ik herken het inderdaad ook.. Natuurlijk zijn er vele nadelen, maar sommige dingen hebben ook zo zn voordeel!

 15. alexa 23 april 2015 / 10:37

  ik vind het altijd zo knap om te lezen dat je zo positief bent!

 16. Xaviera 23 april 2015 / 10:56

  Mooi geschreven! Deze dingen zijn mij ook opgevallen i.v.m. het chronisch ziek zijn, toch mooi dat er ook voordelen aan zitten. 🙂

 17. Vanessa 23 april 2015 / 11:56

  Je hebt helemaal gelijk! Ik ben nog in de fase dat ik het ziek zijn negatief bekijk. Ik zie alleen de dingen die ik niet meer kan. Het accepteren ligt nog veraf vrees ik. Ik doe wel mijn best om zoveel mogelijk te genieten van de kleine en mooie dingetjes rondom mij, de lichtpuntjes. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Moet wel zeggen dat je artikels helpen om meer stil te staan bij het positieve!

 18. Suuz 23 april 2015 / 12:53

  Fantastisch artikel!!!!!!!!!!!!! geen woorden voor!

 19. Karen 23 april 2015 / 13:33

  Fijn dat je er de pluspunten van inziet, want het is natuurljk echt helemaal niet leuk. Ik heb bewondering voor je veer- en wilskracht!

 20. HesterAnne 23 april 2015 / 13:55

  Wat fijn dat je altijd de lichtpuntjes van iets probeert te zien. Ik ben niet chronisch ziek maar ik kan me voorstellen dat dit soms best moeilijk is.

 21. Eline 23 april 2015 / 14:21

  Zo kanp dat je altijd overal lichtpuntjes probeert te zien!

 22. Eline 23 april 2015 / 14:41

  Zo knap dat je zo positief in het leven staat!

 23. Leonie 23 april 2015 / 15:21

  Leuk artikel 🙂 Ik heb laatst ook een blog geschreven over de voordelen van ziek zijn, maar jij noemt toch ook nog weer andere punten!

 24. Saar 23 april 2015 / 15:25

  Oh Lisanne, bij zulke berichten moet ik altijd weer glimlachen. Dit is zo typisch voor jou, ook bij dit soort dingen positieve elementen beginnen opsommen. Heel wat van die punten zou ik ook noemen bij het hebben van burn-out of depressie trouwens, al is dat niet echt chronisch ziek zijn.
  Bedankt voor je mooie artikel!

 25. Nienke 23 april 2015 / 16:40

  In dit opzicht kunnen gezonde mensen heel wat van jou en andere zieken leren! Ik herken het stuk over veerkracht heel er van bij mijn oma. Ze was over de 70 toen ze een hersenklonter kreeg. Ze heeft heel lang moeten herstellen en is nooit meer dezelfde geworden maar toch heeft ze gevochten om haar leven en zelfstandigheid terug te winnen! Ze behaalde zelfs opnieuw haar rijbewijs! Onlangs is ze heel plots overleven en ik zal haar altijd herinneren als een fiere, sterke vrouw! Hoe slecht ze zich ook voelde, ze kwam altijd verzorgd en netjes gekleed voor de dag, ze was er altijd voor ons. Dat merk ik ook bij jou. Nagels doen, outfit aantrekken, blij zijn voor Tim zijn stage. Je bent een kanjer!

 26. Naomi 23 april 2015 / 16:56

  Wat een goed artikel. en wat fijn dat je ook de positieve kant ervan kan zien!

  x

 27. Anieke 23 april 2015 / 18:26

  Je leert natuurlijk van alle dingen in het leven heel veel, zo ook van chronisch ziek zijn. Ik vind het een mooi artikel!

 28. Sanne 24 april 2015 / 20:17

  Mooi staaltje omdenken!! Fijn dat je er ook op deze manier naar kan kijken, dat zegt genoeg over jouw accepterend vermogen, veerkracht en optimisme!!

 29. Sarah 24 april 2015 / 23:38

  Goede punten. Vooral ‘dingen accepteren zoals ze zijn’ en ‘oplossingsgericht denken’, plus de lichtpuntjes zien vind ik herkenbaar! Ik vind dit soort artikelen soms wat irritant omdat ze niet helemaal geloofwaardig klinken, maar dit soort optimisme klopt wel ^_^
  Wat het verloop in mijn chronisch ziek zijn mij ook echt heeft gebracht is de rust om eindelijk echt te settelen. Dat is verbazingwekkend fijn!

 30. Simovic-Vuceljic Natasa 25 april 2015 / 13:13

  Wat een prachtig artikel. Het opent je ogen en je realiseert je dat je eigenlijk meer moet genieten van het hier en nu en proberen om zo weinig mogelijk te stressen. Er zijn natuurlijk veel mensen die het omgekeerde denken van dit artikel en alleen maar het negatieve zien en dat maakt het dragen van een ziekte alleen nog maar erger. Een heel belachelijk voorbeeld, maar ik deel het toch maar: Elke keer wanneer ik verkouden ben, ben ik echt vreselijk om mee te handelen. En dan komt alle positiviteit op twee benen (genaamd: mijn echtgenoot), sleurt me mee naar buiten en kikkert me meteen op. En na enkele dagen benik weer de oude in plaats van dagen in bed liggen te mopperen. En oh ja, ik dacht dat het een wafel was op de foto in plaats van je pillendoosje haha 😀 Liefs! x

 31. Laleh 26 april 2015 / 00:13

  Goed artikel, ik ben het helemaal met je eens.
  Ik merk sinds kort wel dat mijn karakter aan het veranderen is.
  En daarmee bedoel ik erg boos worden op mensen en een soort dementie verschijnselen.
  Eerst dacht ik door de pijn en veroeidheid, maar nu ben ik bang dat
  het mijn hersenen zijn, omdat de beestjes daar helaas ook in zitten 🙁

 32. Vivian 26 april 2015 / 15:00

  Ik sluit me er helemaal bij aan: hoe flut het vaak ook is om ziek te zijn, de voordelen moeten ook aandacht krijgen! Ik vind het vooral heel bijzonder dat ik door mijn ziekte mezelf echt tegenkom en mezelf vooral heel goed heb leren kennen. Maar ook dat ik dankzij mijn ziekte ben wie ik ben, dat is gewoon zo, en ik zou ook niet anders willen zijn.

 33. Hester 26 april 2015 / 17:24

  Mooi artikel. Ik had zelf niet zo snel voordelen van chronisch ziek zijn kunnen bedenken (behalve die veerkracht en de lichtpuntjes, dat wel), maar vooral dat je meer stil staat bij dingen is wel een goede. Je hebt inderdaad wel meer tijd om de dingen díe je doet, bewuster te doen en daarin kun je anders zijn dan anderen en iets moois uit je ziekte halen, denk ik.

 34. Anke (BraveBiscuit) 20 mei 2015 / 11:19

  Echt een goed stuk! Ik herken mezelf er heel erg in. Ik heb al zo’n tien jaar ME/CVS en naast dat het vooral heel rot is om ziek te zijn, leer je wel veel meer te waarderen. Belangrijk om altijd lichtpuntjes te blijven zien. Ik zeg dat ook altijd tegen mijn familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.