Waarom ik het boek van Jiami wél kocht

Over het algemeen koop ik al weinig boeken, maar áls ik een boek koop, dan wordt het er absoluut niet eentje van een blogger/YouTuber. Vaak zijn ze op een erg jonge doelgroep gericht of zijn de ‘schrijvers’ gewoon geen goede schrijvers. Waarom ik het boek van Jiami (jep, ook een blogger!) dan wel kocht? Dat zal ik je uitleggen.

Misschien weet je het nog wel, dat Jiami toen ze net begon met Lifesplash heel veel reageerde onder blogs. Zo ook onder die van mij. Niemand wist dat dat een meisje was dat eigenlijk niet meer naar school mocht, omdat ze dan te veel energie zou kwijtraken en verder zou afvallen. Vanaf het begin, ze was 12, had ik al zo veel bewondering voor Jiami. Uit haar blog kon je opmaken hoe intelligent ze was én wat voor geweldig mooie dingen ze kon maken. Zoals haar blog, haar blogdesign ging altijd verder dan de laatste trends, daar was ze zo onwijs goed in.

Ik denk dat ik een van de eerste was die erachter kwam dat Jiami niet alleen Lifesplash was, maar ook ‘Het meisje zonder eetstoornis’. Of nouja, het meisje mét eetstoornis. De IP’s kwamen overeen en ik schrok me kapot. Een tijd later maakte ze dit ook in een blogpost op Lifesplash bekend.

Toen Jiami 12, of misschien net 13, was nodigde ze een aantal bloggers uit bij haar thuis voor een high tea. Voor mij was het al een enorme belasting, dat is een van de laatste keren geweest dat ik ergens heen ging waar ik niemand kende. Helemaal richting Den Haag! Maar ik heb geen spijt, absoluut niet, deze dag is me zó goed bijgebleven.

Jiami had een heleboel lekkere hapjes gemaakt (ik dacht samen met haar moeder, volgens mij heeft ze echt de beste ouders van de wereld. Naast die van mij natuurlijk, haha). Het was super gezellig, we aten allemaal lekkers. En stiekem zagen we Jiami ook mee-eten. Ik weet niet of de rest dat ook zo voelde, maar dat zorgde voor een soort gevoel van trots en saamhorigheid. Maar dan heel klein op de achtergrond, we letten er helemaal niet bewust op ook, het was eigenlijk ook pas toen ik thuis was dat ik dat realiseerde.

Verder kon je, toen Jiami zo jong was, al merken hoe extreem intelligent ze was. En eigenlijk ook hoe ver ze ging komen, als ze haar lichaam wist te redden. Ver komen niet perse op het gebied van YouTube en bloggen, wat nu is gebeurd, maar exact in wat zij wilde, gewoon omdat ze toen al zo’n slimme dame was. Ik denk dat ik daar zelfs destijds nog eens over heb geschreven op mijn blog!

Tegenover de Jiami van toen, (kun je nagaan, we zijn maar vijf jaar verder!) en van nu zit een wereld van verschil. Maar nog altijd de zelfde pientere dame. Ik weet zeker dat dit boek beter is dan het boek van menig twintiger of dertiger die een boek schrijft als blogger. Ik heb ook al wat stukjes gelezen, overigens denk ik dat ik ga huilen als ik het hele boek lees. Destijds heb ik zó meegeleefd. Met Jiami, maar ook haar ouders (die gewoon een doodzieke dochter hadden).

En dan ligt er nu een boek. Ik denk dat je snapt waarom ik het wél gekocht heb.

Ik denk dat dit boek inhoud heeft. Nouja, ik wéét dat dit boek inhoud heeft. En dat ik trots ben!

Ik ga het proberen te lezen. Het eerste boek dat ik weer helemaal ga proberen te lezen. Ik zag al dat het vlot geschreven is en dat dit een boek is waarmee ik kan beginnen.

Ga jij het boek van Jiami kopen? Het is te koop op Bol.com of bij de boekenwinkel (ik kocht het gewoon bij Bruna). En wat zorgt ervoor dat jij een boek van een blogger/YouTuber wel of niet koopt?

DELEN:

25 reacties

 1. Sjoukje - meergeldminderstress 3 februari 2017 / 06:05

  Wow, wat een indrukwekkend verhaal. Ik ken haar en haar verhaal niet, maar ik denk wel dat dat zou moeten nu. Ja, ik ga haar boek zeker bekijken!

 2. Danielle | Mama Lifestyle Blog 3 februari 2017 / 06:20

  Wat spontaan dat ze (o.a) jou uitnodigde voor een high tea. Ik ken Jiami en haar site niet, maar ik ben wel benieuwd. Ik koop eigenlijk geen boeken meer (op een enkele uitzondering na). Ik kom eigenlijk amper toe aan lezen en mijn boekenkast is overvol met ongelezen boeken. Ik ben meer van internet, dus ik ga zeker een kijkje nemen op haar site.

 3. marije 3 februari 2017 / 06:30

  Ik heb grote bewondering voor Jaimie. Een ontzettend intelligente meid die keihard heeft geknokt om te staan waar ze nu staat. Ik zag dat dit boek wel anders is opgezet dan de meeste “blog” boeken en daarom wil ik hem zeker lezen.

 4. Danielle | Mama Lifestyle Blog 3 februari 2017 / 06:30

  Ik ben nu op Jiami’s site en daar zie ik dat je het eerste hoofdstuk van haar boek kunt lezen. Dus je krijgt alvast een voorproefje van haar boek.

 5. Romy 3 februari 2017 / 07:03

  Ik krijg echt een brok in mijn keel van het verhaal. Wat bijzonder dat ze toch iets at, waarschijnlijk met heel veel pijn en moeite, tijdens die high tea. Ik heb zoveel bewondering voor haar en denk dat ik nog veel van dit boek zou kunnen leren.

 6. Robin 3 februari 2017 / 07:28

  Ik hem hem al gelezen. Het is inderdaad vlot gelezen. Wat het boek wat fijn is omdat het wel een heftig onderwerp is. Ik heb heel veel bewondering voor Jiami. En ik begrijp door het boek wat iemand met een eetstoornis denkt.

  Ik koop een boek van een blogger alleen als het onderwerp mij aanspreekt. Zo vind ik het tof dat Annemerel een boek heeft uigebracht maar die heb ik niet gekocht omdat ik zelf niet van hardlopen hou. Haar hardloop blogs lees ik 9/10 ook niet.

  Het boek van Jiami heb ik dan wel gekocht omdat het me heel interessant leek. En dat is het ook! Ik volg haar nu 2 jaar en soms heeft ze het ergens over wat ik dan herken van haar blog.

 7. Brightmorningdew 3 februari 2017 / 07:30

  Wat bijzonder verhaal! Ik “ken” haar wel als blogger/ YT’er en weet ook dat ze in de beginjaren óveral comments achterliet, maar kijk waar het haar gebracht heeft! Heel erg cool.

 8. Darina 3 februari 2017 / 07:47

  Een heel indrukwekkend verhaal…ik wil haar boek ook zeker lezen…

 9. Ilse 3 februari 2017 / 07:53

  Ik ga het niet kopen, maar ik wens jou veel leesplezier en ik hoop dat het je lukt het uit te lezen.
  Het enige ‘bloggersboek’ dat ik ooit gekocht heb, is dat van Cynthia van Miss Lipgloss.

 10. Dionne 3 februari 2017 / 08:01

  Wauw, wat heb je dit mooi geschreven! Ik heb inderdaad heel veel bewondering voor haar!

 11. Irina 3 februari 2017 / 08:01

  Wow, ik wist helemaal niet dat jij Jiami kende! Zelf twijfel ik heel erg of ik het boek ga kopen, aangezien ik een moeder heb die werkt met mensen met een eetstoornis en die heel cynisch is over het boek. Misschien dat ik het zelf wel ga lezen!

 12. Lydia 3 februari 2017 / 08:10

  Ik zit al een tijdje te twijfelen of ik het boek ga kopen het lijkt me wel heel leuk en interessant, maar ook heel heftig!

 13. Kim 3 februari 2017 / 09:25

  Wat een bijzonder verhaal! Ik ben heel erg benieuwd naar het boek en ga het zeker nog een keertje lezen.

 14. Aileen 3 februari 2017 / 10:49

  Wat leuk dat jullie elkaar al zo lang kennen!
  Ik was zelf ook erg benieuwd naar haar boek. Vooral na de intro die ze laatst zelf deelde.
  Maar ergens had ik twijfels, ik heb namelijk een aantal boeken van bloggers ed. en ik snap precies waarom jij ze eerder niet kocht. Het is leuk, maar niet enorm inhoudelijk.
  Als ik weer in de boekhandel ben ga ik deze toch maar even goed bekijken!

 15. Anneleen 3 februari 2017 / 11:56

  Lijkt me een heel mooi en inspirerend boek! Jiami op zich is alvast een fantastische meid, waar ik heel veel respect voor heb!

 16. Sofie 3 februari 2017 / 14:20

  Ik ken haar niet. Maar dat klinkt als een heel bijzonder en pakkend verhaal. Zo jong nog ook… Ik ben nu wel benieuwd geworden. Ik lees eigenlijk alleen boeken uit de bib (als ik er al lees, daar kom ik ook niet toe erg genoeg). Dus als ze het daar binnenkrijgen wil ik het zeker eens uitlenen!

 17. Hester 3 februari 2017 / 15:49

  Ik volgde allebei de blogs van Jiami in die tijd ook en legde de link inderdaad al vrij snel toen ze ‘allebei’ naar Berlijn gingen. Wist alleen niet hoe openbaar ze dat eigenlijk wilde hebben (hoewel waarschijnlijk nog maar heeel weinig van haar huidige volgers zich die blog kunnen herinneren, gek idee toch?). Toen ze die blog online haalde vond ik het ook enigszins jammer omdat het voor mij op dat moment best herkenbaar was en ik mijn eigen comments later nog wel eens terug wilde lezen. Anyhow: ik heb een beetje gemengde gevoelens over haar boek, voornamelijk omdat ik het idee heb dat ze zich hiermee op een heel jong publiek richt (vanwege schrijfstijl, in zekere zin onderwerp, opmaak) terwijl ze zich verder juist ontwikkelt richting een iets volwassener publiek. Dat botst voor mijn gevoel, maar ik denk alsnog dat het goed aanslaat en dat het voor jonge meiden die met een (beginnende) eetstoornis goed kan zijn.

 18. Jessica J. 3 februari 2017 / 16:01

  Ik ken haar en haar verhaal niet, maar ze lijkt me erg sterk. En zo jong… Ik heb dit boek meteen op m’n to-read list gezet en volg bij dezen haar blog. Het boek ziet er trouwens ook erg mooi vormgegeven uit!

  • Lisanne 3 februari 2017 / 16:13

   Ja mooi vormgegeven, maar het viel me ook op dat het een mooie luxe dikke kaft heeft. Heel erg mooi!

 19. Bianca Schrijft 3 februari 2017 / 19:37

  Eigenlijk lees ik totaal geen boeken die gebonden of gerelateerd zijn aan bloggen of YouTube. De manier waarmee jij in je post praat over Jiami zou me misschien toch over de grens kunnen duwen. Ik zal eens een blik werpen in het boek als ik weer in een boekenwinkel ben.

 20. Jacqueline 3 februari 2017 / 22:13

  Ik geloof niet dat ik heel bewust een boek van een youtuber of blogger zou kopen. Wellicht wel als het onderwerp me aanspreekt. Bij dit boek heb ik het idee dat ik een beetje buiten de doelgroep val. Maar ik ga eens op haar blog kijken, ken haar verder niet, dus wie weet word ik nog overgehaald.

 21. Willem Meester 6 februari 2017 / 20:02

  Ik denk dat ik niet zo snel een boek zou kopen van een blogger, aangezien het meeste online staat. Echter zijn er natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer je iemand zijn werk enorm waardeert.

  Grt Willem

 22. Lenneke 10 februari 2017 / 19:08

  Heb het boek gelezen en inmiddels ook gerecenseerd op mijn blog. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.