Waarom Invisible Children geschiedenis gaat maken

Jep, they’re making history. Een filmpje waarin ze de wereld laten weten wat voor een schurk die Kony is. Een bijzonder mooi filmpje. Maar hoe kan het nou dat zij geschiedenis gaan schrijven? Is dat niet een beetje overdreven? Ik denk het niet, ik denk dat dit filmpje, deze actie, de ogen opent van heel veel mensen.

Ooit weleens gehoord van een viral video of een viral blogpost? Deze moet zo leuk zijn dat je denkt ‘deze moeten mijn vrienden ook zien!’ en vervolgens stuur je ze door. En zij denken hetzelfde en sturen hem ook weer door. Dit is inderdaad exact wat er met deze video gebeurt.

De video wordt in zo’n korte tijd enorm gehyped, dat het bijna niet anders kan dat iedereen dit gaat onthouden.

Nu vraag je je af, wat is daar dan zo nieuw aan? Viral video’s bestonden toch al lang? Ja, dat klopt. Maar zo’n video maken voor een goed doel is vernieuwend. Sommige goede doelen maken video’s, maar niet video’s als deze. Bij dit filmpje is het gewoon de bedoeling dat iedereen hem door gaat sturen.

Meestal worden viral video’s en blogposts gemaakt uit eigenbelang. Om meer bezoekers te krijgen of meer geld te verdienen. Of gewoon voor de grap, hoewel het dan meestal zonder de bedoeling is om viral te worden. Maar voor een goed doel? Dat is het nieuwere gedeelte!

De oudere blogpost heb ik even weg gehaald, en het filmpje hieronder gezet. Ik ben nog steeds van mening dat je het moet kijken en dat het zeker indruk zal gaan maken.

Hebben jullie al van het filmpje gehoord? En denken jullie deze video geschiedenis gaat schrijven?

DELEN:

8 reacties

 1. Irving 7 maart 2012 / 19:27

  Echt een goeie video. Had eerst erg me twijfels om het feit dat hij een half uur lang is, maar ik heb maar 1x tijdens het kijken ervan gechecked hoe lang de video nog duurde. bij de hoeveelheid dat ik deze video geshared zie, en dat alleen al van de mensen in mijn community, denk ik dat het doel van de video al bereikt is. we zullen zeker meer van zulke videos en acties zien in de toekomst denk ik.

 2. Ise 7 maart 2012 / 19:29

  Ik heb het ook gezien en op mijn blog gezet! Echt een goede actie vind ik.

 3. Renske 7 maart 2012 / 19:54

  Ik vind het een geweldig initiatief, maar heb ook de kritieken van tegenstanders gelezen en ik moet bekennen dat daar ook zeker waarheden tussen zitten. Toch zou het geweldig zijn als zo’n schurk gepakt kan worden en dat deze gruwelijkheden stoppen, doordat mensen wereldwijd elkaar steunen.
  Maar, een punt van kritiek hier: waarom nu wel, maar waarom niet in allerlei andere schrijnende gevallen?

   • Annelien 8 maart 2012 / 22:35

    Dat is ook wat veel mensen als een tegen punt zien. Omdat dit filmpje ‘hip’ is geven we er nu allemaal opeens om, terwijl die man toch al enorm lange tijd bezig is + dat bekend is. En het gaat precies hetzelfde als met andere hypes.. iedereen vindt t leuk (en shared het) en niemand doet extra research. Ik ben absoluut niet tegen de actie maar de gegeven ‘oplossing’ is geen oplossing.

 4. Vivian 8 maart 2012 / 15:07

  Ik ben hier echt enorm van onder de indruk. Recentelijk wordt het steeds meer onder de aandacht gebracht en ik vind het ongelofelijk dat mensen dit kunnen doen, dat hij dit kan doen – dat er kinderen zijn die zo’n verschrikkelijk leven hebben. Ik vind dit dan ook een fantastisch initiatief en hoop met heel mijn hart dat het zal lukken. Want dit moet gewoon stoppen.

 5. Zoe 26 maart 2012 / 08:34

  Kippevel filmpje. Ik moet zeggen, dat ik media op deze manier gevaarlijk vind. Dit filmpje is zo goed in elkaar gezet, dat je mensen dingen kan laten geloven. Er bestaan niet niet voor niets reclames: het beinvloed mensen. Wat ik bedoel te zeggen, ik weet tegenwoordig niet meer wat ik moet geloven in de media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.