5x Waarom je op Clubhouse móet zijn (of juist niet?)

Clubhouse: je kent het en bent razend enthousiast, of je hoort er constant mensen over en loopt je nu heel hard af te vragen of je iets mist. Clubhouse is een app, een nieuw social medium, waarop mensen samenkomen in kamers, waar gepraat wordt over een bepaald onderwerp. Jouw favoriete onderwerp om over te kletsen? Er is een kamer voor! Ik zal het nog even uitleggen. En ik geef je graag wat punten mee over Clubhouse die je moeten overhalen om ook te gaan Clubhousen. Of dus juist niet!

Wat is Clubhouse?

Eerst dan nog maar even in het kort: Clubhouse is een social medium, volledig gefocust op audio. Je maakt een profieltje aan met een foto, wat korte tekst over jezelf, je koppelt het aan Instagram voor geïnteresseerde mensen en dan ben je compleet. Het hoeft niet zo moeilijk.

Dan wordt het tijd voor het echte werk. Je zorgt dat je wat mensen volgt die je online al kent en graag volgt. Hierna kun je zien in welke rooms zij actief zijn. En het leukste? Met een druk op de knop ben jij in de kamer met je favoriete online mensen. De kamer bestaat uit een podium (pratende mensen) en een publiek (deze mensen kunnen niet zomaar meepraten, maar luisteren vooral mee).

En voor de durfals is er een functie die ik zelf nog niet geprobeerd heb. Je kan je hand opsteken. Dit kunnen moderators van de room zien en deze kunnen je toelaten om ook te praten. En zo kun jij ook je zegje doen in de kamer, op het podium. Gaaf he? Zo kan het zomaar zijn dat jij met je grote idool, voorbeeld of favoriete influencer op één podium staat en daarmee heel gemakkelijk een gesprekje kan voeren of een vraag kan stellen.

Dat is Clubhouse.

Nog even praktisch: de app is (nu) alleen voor iPhonegebruikers beschikbaar. Maar als je enthousiast bent kun je misschien ergens een oude iPhone of iPad onder het stof vandaan halen om het allemaal toch te proberen. Je moet uitgenodigd worden om gebruik te kunnen maken van de app, op Facebook en andere social media zie ik vaak invites uitgedeeld worden.

Waarom je op Clubhouse moet zijn? Ik heb vijf redenen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, haha.

Op dit moment wordt er heel veel gratis waardevolle informatie weggeven

Dit is de belangrijkste reden waarom ik nu graag op Clubhouse zit. Er zijn wat grote namen die je normaal niet zo heel gul ziet zijn met het (gratis) delen van kennis, die nu ineens heel veel waarde geven.

Bijvoorbeeld live coachsessies en brainstorms met mensen die op het podium komen. Dat is waardevol als je zelf de gelegenheid krijgt om je probleem op tafel te komen, maar het is ook heel interessant om gewoon mee te luisteren.

Nadeel: Ik wéét dat er zo veel wordt gedeeld en ik wil niets missen. Ik heb er nooit last van, maar ik krijg een beetje last van FOMO (fear of missing out). Het liefst zou ik in 4 rooms tegelijk zijn en alle kennis die gedeeld wordt bij elkaar verzamelen.

Je kan ineens met je grootste idool praten

Het is zó laagdrempelig. Je klikt op een kamer waar je grote idool aan het praten is en je steekt je handje op. Met een beetje geluk word je het podium op gevraagd en kun je praten met jouw grootste voorbeeld. Op dit moment gaat dat op Clubhouse echt heel makkelijk.

Nadeel: het is nu nog relatief makkelijk, maar ik denk dat als de app groter en groter wordt, dat het steeds lastiger is om op een podium te komen, zeker als je zelf geen grote bekendheid bent.

Het is gezellig in coronatijden

We kunnen niet bij elkaar op bezoek, bellen met vrienden doe je ook niet de hele dag. Maar de gezelligheid en het tijdverdrijf is heel fijn. Lekker naar pratende mensen luisteren, af en toe een babbeltje meedoen (heb ik nog niet gedaan). Ik vind het helemaal mooi.

Nadeel: het zou zonde kunnen zijn van je tijd, of je kan vergeten dat er in real life ook nog mensen bestaan. Nee, ik vind aan dit punt niet écht een nadeel zitten. Het is serieus gezellig.

Het kroeggevoel in sommige rooms

Ik kan me voorstellen dat als je de kroeg mist, dat dit echt een leuke vervanger kan zijn. Je kan met je vrienden samen in een room gaan zitten, maar er kunnen ook altijd onbekenden bij komen. Vraag ze op het podium en je hebt, net als in de kroeg, een praatje met iemand waarvan je niet had verwacht dat je die zou spreken.

Waarop je wel moet letten als je voor de kroeg-ervaring gaat is dat er heel veel rooms zijn met heel veel waarde en kennis. Die rooms moet je niet hebben als het om gezelligheid gaat.

Nadeel: de vrienden zonder iPhone zijn niet welkom in de virtuele kroeg.

Er valt altijd wel iets interessants of gezelligs te luisteren op Clubhouse

Het is echt zo: je opent de Clubhouse app en er is altijd wel een kamer die bij jouw stemming past.

Nadeel: je blijft luisteren. Het werkt verslavend!

Dat waren mijn gedachten over de App Clubhouse, alleen beschikbaar voor iOS dus helaas. Ik ben op dit moment helemaal fan, ik ben benieuwd of het zo blijft!

Heb jij al veel gehoord over Clubhouse? Ben je er zelf ook aanwezig en zo ja, naar welke rooms luister jij graag?

DELEN:

3 reacties

 1. Simone 19 februari 2021 / 20:16

  Ik heb zelf clubhouse, maar ik ben niet echt een mega fan. Ik werd ook helemaal koekkoek van de honderden meldingen dat er weer een nieuwe room live was. Die heb ik heel snel uit gezet. En eerlijk? Nu kijk ik er dus niet meer op. Missen doe ik het ook niet echt. Dus ik ben denk ik één van de weinige die er niet super hooked om is.

 2. Liesbeth 30 maart 2021 / 15:48

  Het is internationaal waardoor er zoveel info en kamers zijn dat ik door de bomen het bos niet meer kan zien. Één grote brei aan rooms en clubs.
  Als er een Nederlands Clubhouse zou zijn wordt het overzichtelijker.
  Of doe ik iets niet goed?

  • Lisanne 30 maart 2021 / 16:36

   Mijn tip is om vooral Nederlands sprekende mensen te gaan volgen, zo komen er vanzelf meer Nederlandstalige rooms op je homepage te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.