Ik heb het al wel vaker gezegd, ik vind studeren best een beetje overrated. Gezellig met z’n allen naar de universiteit of naar de hogeschool? Heel gezellig! Maar hoe nuttig is het nu eigenlijk?
Consumptietip: smaakt beter met een korreltje zout
Kun je het je nog herinneren, de laatste keer dat je zo hard leerde op dingen die je niet snapte, niet kon en niet leuk vond dat je er hoofdpijn van kreeg? Via weheartit.com
Ten eerste, hoe graag studeert een mens nu eigenlijk? Hebben we echt plezier in naar school gaan? Volgens mij hebben de meeste leeftijdsgenoten een grote hekel aan leren en alles wat hiermee te maken heeft. Jezelf voor de lol rot studeren… liever niet. Daarnaast heb je, wanneer je een complete studie doet, altijd vakken die je minder leuk vindt. Daar kun je dan niet omheen, helaas pindakaas.
In plaats daarvan kan leren ook heel leuk zijn. Door alleen dingen te leren die jou écht interesseren. En dan kom je erachter dan leren eigenlijk heel leuk is, net zoals nieuwe dingen leren wanneer het over je hobby gaat. Niet studeren betekent dus niet dat je niets leert! Volgens mij leer je juist meer als je leert wat je leuk vindt.
Een diploma is fijn, dat geeft een beetje zekerheid. Maar heb je het echt nódig? Ja en nee. Toegegeven: als je arts, verpleger, of iets anders waar regels aan verbonden zijn wil worden heb je zeker een diploma nodig. Als dat je passie is moet je vooral gaan studeren, als je graag zekerheid wilt, ook gewoon gaan studeren. Als je van jezelf weet dat je geen discipline hebt om jezelf dingen te leren, dan kun je maar beter gaan studeren, haha. (En als je van gezelligheid houdt ook, wat dat betreft is het jammer dat ik niet kan studeren ;-))
Maar door te leren in de praktijk leer je misschien wel veel meer dan op school, is het niet? Zoals bijvoorbeeld Cynthia (Misslipgloss.nl), die in verband met haar succesvolle website met haar studie journalistiek stopte. Ik geef haar groot gelijk, want de ervaring die ze nu kan opdoen die zou haar studie niet kunnen bieden. En tsja, studeren kan altijd nog…
En oja nog iets, waarom feiten in je hoofd stampen als Google ook alles weet?
Kortom, ik ben van mening dat het niet zo’n ramp is dat ik de mogelijkheden niet heb om te gaan studeren (vanwege mijn gezondheid, voor als je dat nog niet wist). De kans dat ik zonder nog wel verder kom, en belangrijker: gelukkig blijf, is misschien wel net zo groot op deze manier. Wat ik vooral jammer vind is dat ik geen klasgenoten meer heb, maar dat overleef ik. Nu vraag ik me af wat jullie vinden. Vinden jullie dat iedereen het zou moeten doen zoals het hoort, en waarom dan? Of delen jullie mijn mening en hebben jullie nog meer redenen waarom studeren een beetje overrated is?
Goed stukje Lisanne, helemaal mee eens!
Hier ben ik het he-le-maal mee eens! Geweldig stukje Lisanne!
Ik ben het zeker met je eens! Ik heb zelf wel gestudeerd en ik sta daar nog steeds helemaal achter. Ik heb Pedagogiek gestudeerd en ik heb echt mijn papiertje nodig om aan het werk te mogen.
Het is maar wat je belangrijker vindt… Er zijn mensen (waaronder ik) die het belangrijk vinden om een goede baan en financiële zekerheid te hebben. Daarvoor heb je een diploma nodig. Sowieso (behalve als je zoveel mazzel hebt als Cynthia, maar dat gebeurt heel zelden). Heeeeeel veel bedrijven vragen erom. Men kijkt eerst naar je opleidingsniveau en dan pas naar je ervaring… behalve als je echt al een hele lijst met ervaring hebt… maar dat is ook een stukje mazzel (+ super goede netwerk / juiste mensen kennen). Wat mij betreft is studie een must. Het is idd niet altijd leuk. Sterker nog, ik baalde er echt van, maar zo achteraf had het best fijne momenten. Maar het werk dat ik nu daardoor kan doen is wel helemaal mijn ding. Studeren is een investering: in jezelf, in je toekomst, in je eigen ontwikkeling. Ik ben er dus zeker een voorstaander van. Maar nogmaals: het zijn je eigen prioriteiten waar je rekening mee moet houden.
Voor een goede baan heb je niet perse een diploma nodig. ‘t Maakt het waarschijnlijk wel een stukje makkelijker, haha. Meer financiele zekerheid geeft het in eerste instantie wel, maar die keus maak je dan.
Het is inderdaad maar net hoe je er tegenaan kijkt! Studeren = meer zekerheid… Niet studeren en je hart volgen kan een enorm succes zijn, maar ook een complete ramp. In dat laatste geval kun je (hopelijk) alsnog gaan studeren. Het is wel een risico, ja!
Goed geschreven! Zelf ga ik nu naar het MBO (wat ik dood eng vind, maar dat terzijde), en ik heb geen idee wat me te wachten staat. Wel ga ik echt álles geven dit jaar, aangezien ik gestopt ben met de HAVO. Ik heb dus feitelijk gezien geen enkel diploma, maar goed…
Naar mijn mening is het wel zo dat een diploma nodig is voor het vinden van een baan, maar ik ben het wel met je eens dat je tegenwoordig niks meer hebt aan het studeren. De manier waarop mijn opleiding aangeboden wordt vind ik slecht en ik leer meer van het lezen van een goed boek over hetzelfde onderwerp en idd praktijkervaring op doen..
Ik heb zelf wel plezier in het studeren, het is altijd wel een doel of een missie van me geweest om dat te gaan doen. Ik begrijp dat het ook niet voor iedereen is weggelegd, maar als je de kansen dus krijgt of hebt, dan zou ik ze wel aangrijpen. Vanuit jouw punt gezien begrijp ik dat het moeilijk is, maar ik vind het wel goed van je dat je niet stop met ‘iets’ doen :). En helaas hebben we niet allemaal een goedlopend internetbedrijf, dus zomaar stoppen met leren zit er voor mij niet in 😉
Persoonlijk vind ik studeren wel belangrijk altijd ook gevonden. Ik studeer zelf aan de universiteit en dat is niet altijd even makkelijk en leuk, maar je hebt er later zoveel profijt van! En daarbij vind ik studeren wel leuk.. bedoel wat is er erg aan nieuwe dingen leren? Kennis is immers macht. Maar ik snap wel dat als je bepaalde kansen in het leven hebt dat je diet moet grijpen en ja dit kan ook zonder een papiertje te halen. Maar niet iedereen krijgt/heeft die kansen. En als je bedenkt hoeveel mensen er dolgraag naar school zouden willen gaan, maar dit door een bepaalde reden niet kunnen.. dan waardeer je het studeren zeker wel!
Zelf heb ik ervoor gekozen om te studeren om meer te leren in het vakgebied waar mijn interesse ligt. In mijn geval is dat Nederlands wat ik doe aan de universiteit. De meeste vakken vind ik wel leuk en de rest, ach, dat neem ik maar voor lief. Waar ik me wel aan erger is, zoals anderen hier ook zeggen, de praktijkervaring die op hogere opleidingen ontbreekt. Studeren is voor mij belangrijk, maar het moet leuk blijven en geen zaak van moeten worden 🙂
Ik ben het met je eens dat studeren omdat “het hoort” niet nodig is. Aan de andere kant denk ik dat studeren ook heel erg leuk kan zijn. Ik kan je vertellen dat als ik morgen een miljoen zou winnen ik nog steeds verder zou studeren. Als je een studie weet te vinden die goed bij je past, kan dit een soort passie voor je worden. Bij mij is dat zo, hoe vreemd het misschien ook klinkt. Maar je kan zeker ook zonder diploma’s veel bereiken. Ik denk dat dat vaak moeilijker is en meer tijd kost, maar als je een hekel hebt aan studeren (wat veel jonge mensen idd hebben) dan kan het je ook beter bevallen.
Met studeren is het ook een beetje dat het maatschappelijk gezien van je verwacht wordt. Als je niet gaat studeren, dan concluderen anderen al snel dat je het niet kunt, dat er iets “mis” is met je, etc. terwijl dat natuurlijk grote onzin is in de meeste gevallen. Een goede cursus kan je een mooie uitkomst bieden en als je je hart volgt kun je ook veel bereiken. Het is gewoon net wat je zelf wilt. Ik studeer wel en voor mij is dit erg belangrijk. Wel vind ik de combinatie van de theorie met heel veel praktijk erg prettig. Door alles meteen in de praktijk te kunnen toepassen, leer ik des te sneller. Maar uiteindelijk hoeft het afronden van een studie niet eens te betekenen dat je daadwerkelijk binnen dat betreffende vakgebied gaat werken.
Ik ben het op veel punten dan ook met je eens.
Studeren is zeker wel nuttig. Ook omdat ze overal om dat ene papiertje vragen. Je kan wel nog zoveel ervaring hebben, overal heb je dat papiertje nodig. In mijn ervaring is het haast gewoon onmogelijk om aan de bak te komen ergens. Ja via netwerken en dergelijke, maar dan moet je gewoon heel veel geluk hebben. En daarbij, ik vond studeren gewoon leuk hoor. Je leert ontzettend veel en ook gewoon over jezelf. Je leert onwijs veel mensen kennen en het studentenleven mag je gewoon niet missen. Ik zou het zo weer doen als ik 17 jaar was geweest.
Precies. Mijn moeder heeft 25 jaar ervaring als secretaresse maar komt gewoon niet aan een baan omdat ze er geen diploma voor heeft. Eerst was dat nooit een probleem, maar toen sinds de crisis willen mensen steeds een vaker een papiertje zien. Ik denk dus dat studeren wel nodig is omdat het van je wordt verwacht.
Maar ik denk dat het voor je zelfontwikkeling niet nodig is om te sturen, je kunt jezelf ook dingen aanleren en dan leer je waarschijnlijk ook alleen de dingen die je echt interesseren.
Dat ‘dan leer je alleen dingen die je echt interesseren’ is alleen niet echt reëel (als je het heel zwart/wit neemt). Het mooie aan een school is dat je gedwongen wordt te dealen met dingen die je anders uit de weg zou gaan. Op die manier leer je meer waar je achteraf waarsch heel blij mee bent 🙂
Ben het ook met jullie eens! Tuurlijk, het is goed als je doet wat je alleen maar leuk vind, maar wat al gezegd wordt, van dingen doen die je niet leuk vind leer je ook heel veel. En, hoe reeel, is het nou dat je strakjes als je aan het werk bent ook álles daaraan leuk vind? Zelfs de baan die je het leukst lijken hebben minder leuke kanten. En ach, die 3/4 jaartjes die je “kwijt” bent aan je opleiding zijn er nou ook weer niet zo veel, en hebben voornamelijk enorm leuke momenten!
Dat vind ik juist onzin, in het leven komt er juist zoveel op je pad waar je mee moet dealen, waarom dit extra krijgen met studeren? (Los van het feit of studeren zin heeft of niet).
Ik ga studeren, daar ben ik honderd procent zeker van. Als ik iets wil doen met de dingen die mij interesseren (geneeskunde en psychologie/psychiatrie) kan ik daar gewoon niet onderuit. Zonder een diploma kan en mag ik niet meer dan oude dames helpen met hun steunkousen en dat soort dingen, en dat wil ik totaal niet. Bovendien heb ik totaal geen problemen met leren – ik vind het leuk om nieuwe dingen te begrijpen, mijn ‘denkniveau’ te verhogen en het gevoel te hebben dat ik mijn hersenen gebruik. Natuurlijk kan dat zonder studie, maar ik vind een studie toch echt een verrijking en bovendien een manier om te zorgen dat ik écht bezig blijf en niet in mijn luie stoel blijf zitten.
Ik vond/vind studeren juist wel erg leuk, ik heb er echt ontzettend veel plezier in. Ik studeer liever over vanalles en nog wat dan dat ik werk. Ik wil graag dingen leren, feitjes kennen (ook al weet google het ook, ik wil het gewoon zelf weten). Ik denk dat studeren ook goed is om een netwerk op te bouwen en je hebt een uitdaging die je aangaat, je leert met mensen samen te werken en bv om te gaan met kritiek. Ik zit nu op een punt dat ik een andere baan wil, nu is mijn studie vrij specifiek geweest en wil ik iets anders doen, dat lukt gewoon echt niet, ik heb geen papiertje. Het is heeeeel frustrerend, ik moet gewoon weer 4jaar gaan studeren…
Een land heeft het ook nodig als mensen studeren, wetenschap en onderzoek kun je niet doen zonder (universitaire) studie, zonder dit ontwikkeld een land zich minder goed.
Als je niet in staat bent om te studeren is het wat anders. En je kunt ook thuisstudies doen, zoals jij zelf ook gaat doen (dit betekent niet dat je niet studeert, want dat doe je wel, alleen niet op een ‘school’) Ik denk dat jij ook heel graag nieuwe dingen leert. Het ligt er ook aan in wat voor beroepsveld je kijkt. Als je de gezondheidszorg in wil (verpleging, analistenwerk, arts, wetenschapper, fysiotherapeut etc). Dan moet je gewoon studeren.
Ik sluit me volledig aan bij de bovenstaande reacties die positief staan tegenover studeren. Graag wil ik er aan toevoegen dat je naast het vakinhoudelijke ook een hoop leert als mens. Zelf heb ik zowel hbo als universiteit gedaan (vooropleiidng vwo) en na mijn mindere ervaring met hbo was ik zeer wantrouwend over de universiteit. De academische houding die ik daar geleerd heb, heeft absoluut een toegevoegde waarde voor mijn werk. Daarnaast heb ik ook een ontwikkeling doorgemaakt op het persoonlijke vlak en dat zou heel anders geweest zijn zonder studie. Ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat studeren overrated is, zeker als je er zelf geen ervaring mee hebt (geen aanval, maar zo zie ik het). Zoals eerder geschreven werd, is het raadzaam je te verdiepen in een onderwerp waar jouw interesse naar uitgaat. Van studeren om het studeren is denk ik nog nooit iemand beter geworden. Leren in de praktijk is een prima middel, maar voor hogeropgeleide functies heb je een gefundeerde basis nodig die bestaat uit theorie. Dat wil niet zeggen dat je dom dingen uit je hoofd moet leren (soms helaas wel), maar dat je kennis hebt van bestaande theorieën en modellen en die toe kunt passen
Educatie is belangrijk, maar studeren? Nee. Mijn hart ligt bij het onderwijs, maar ik studeer niet. Net als bij jou kan dat niet door mijn gezondheid. Gisteren nog zei een dame van een opleiding waar ik op gesprek was nog tegen mij: “Kom maar terug als je vijf dagen belasting aankan.” Dat kan ik dus niet en dan ben ik niet welkom. Dan leer ik wel zelfstandig! Ik wil ook via afstandsonderwijs een cursus doen en zo steeds verder opbouwen tot ik een HBO diploma op zak heb. Dat misschien wel tien jaar duren, maar dat geeft niet want ik leer heel graag. Misschien moeten we maar een clubje beginnen voor ambitieuze-mensen-zonder-klasgenootjes. 😀
goed stuk! komen echt goeie discussies van haha leuk!
aan de ene kant ben ik het helemaal met je eens, en ik weet ook zeker dat niet iedereen een diploma nodig is om een goede baan te krijgen. je moet gewoon een beetje geluk hebben & talent.
zonder diploma wordt jij bijvoorbeeld heel succesvol in je leven, dat weet ik gewoon haha! je bent zo ondernemend met je blog, het beginnen van een zelfstudie en hebt ook een hele positieve houding van wat ik van je blogs lees waar bedrijven echt wat aan hebben.
wel hou ik zelf echt van leren & gezelligheid. en ga zelf dan ook volgend jaar journalistiek studeren. ik heb er erg veel zin in & zie het dus ook niet als een ‘tijdverspilling’ ofzo. ik sta hier zelf echt helemaal achter, dus ik ben het wel met je eens maar niet met het feit dat niet studeren per definitie goed is voor je toekomst, het hangt van veel factoren af. & zowel met als zonder diploma kan je ver komen.
Ik heb enorm veel plezier in studeren! En volgens mij is het een kwestie van de goeie studie kiezen of je er plezier in hebt/geen ‘stomme’ vakken hebt. Want als je iets doet dat je echt boeit dan krijg je er voldoening uit. Plus ik vind de confrontatie met andere mensen (leeftijden, religies, meningen, opvoedingen, etc) enorm belangrijk voor mijn/iemands ontwikkeling. Op dat vlak leer je enorm veel op school! Plus je leert veel over hoe je je zaakjes moet regelen, voor jezelf op moet komen en waar je misschien juist gas moet terug nemen. Hoe je om moet gaan met klasgenoten die er een potje van maken en waar JIJ het dupe van bent. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het diploma die je indd vier jaar (meestal) later ontvangt en dat NIEMAND je ooit nog af neemt/kan beweren dat je het niet gedaan hebt. Waardoor je indd kans hebt op een (betere) baan en goed inkomen. Plus; ervaring heeft geen niveau-kwalificatie, een diploma wel. En dan nog de crisis.. in deze tijden is kunnen ‘bewijzen’ wat je kan (dmv een diploma) belangrijker dan ooit om net leuker te zijn dan je concurrenten bij een sollicitatie. Voor de rest beschouw ik het gewoon als een leuke uitdaging om zo ‘hoog’ mogelijke opleidingen te doen 🙂 (ik ben begonnen op ‘t vmbo en zit nu op een hbo opleiding). I think it’s worth EVERY minute.
Studeren oké het moet bij sommige beroepen. Maar hier in Nederland wordt je betaald naar hoe meer je van een bepaald onderwerp afweet(specialisme) en dat is jammer. Want eerst begin je heel uitgebreid met leren. Dan wordt het steeds minder je moet een keuze maken. Daarna moet je een “vak” kiezen en krijg je daar wel veel over. Maar niets meer van de rest. En zo krijg je “specialisten” die goed betaald krijgen.
Echter willen ze na 10 jaar iets anders doen dan hun vakgebied dan is dit onmogelijk zoals iemand al beschreef. Want dan heb je weer niet de juiste papieren.
Studeren is dus leuk als je weet wat je je hele
Leven wilt doen.
Studeren is wel achterhaald behalve in bepaalde “vak” gebieden. Persoonlijk zou ik graag meer studie daarnaast zien in persoonlijke groei en bepaalde levensvaardigheden. Misschien in het ondernemersschap en lessen in economie en administratie
Zodat mensen zichzelf staande kunnen houden in deze informatie wereld waar wij in leven.
Vroeger was kennis macht, tegenwoordig is informatie macht. Wie het snelst aan informatie kan komen in deze wereld staat boven aan in de voedselketen.
Net zo als mij. Ik heb een 1 jarige mbo diploma. Echter ben ik nu in samenwerking met topwetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven die miljarden bedrijven opgebouwd en verkocht hebben. Dit alles komt omdat ik en een aantal mensen vroegtijdig aan bepaalde nuttige en cruciale informatie ben gekomen. Dit heeft niets met geluk te maken zoals vaak hierboven beschreven. Maar juist met kansen zien en er voor open staan. En dat staan de meeste mensen niet meer. Als ze iets niet kennen willen ze er niets mee te maken hebben zelfs niet als er veel geld mee verdiend kan worden want dat geloven ze dan niet!
Niet mee eens, dat je moet studeren als je weet wat je je hele leven wilt doen. Júist niet, zelfs. Denk je dat je makkelijk door kan groeien naar andere banen als je geen diploma hebt? Dan wordt het juist veel moeilijker. HBO en universiteit draait niet alleen om het leren van “een vak”, maar vooral ook uit netwerken, sociale contacten opdoen, je zekerder voelen binnen bedrijven, jezelf heel goed leren kennen, je sterke punten ontwikkelen en je sterke en zwakke punten nog veel beter leren kennen. HBO-opleidingen hebben altijd dezelfde overeenkomst: je leert juist door heel veel in de praktijk te doen en dat is heel veel waard. Op mensen afstappen, telefonisch belangrijke dingen regelen, vergaderingen voorzitten, noem maar op. Het maakt je juist ZOVEEL rijker, een opleiding.
Natuurlijk moeten MBO’ers en mensen die niet doorleren na de middelbare school dezelfde rechten en kansen krijgen als HBO’ers en WO’ers, maar het gaat er bij mij echt niet in dat je denkt door te Googelen aan dezelfde informatie te kunnen komen als je een opleiding hebt gevolgd.
En wat je zegt over MissLipgloss, dat een studie journalistiek haar niet kan bieden wat haar baan haar nu wel biedt, is volkomen onzin. Ik heb dezelfde studie gedaan en kan zoveel dingen opnoemen waar zij baat bij zou hebben en waarvan ik zeker weet dat haar talenten nóg beter tot uiting zouden komen.
Ik vind dit een raar artikel met rare argumenten, als ik eerlijk ben.
Ik ben het met Marijke eens. Bovendien is MissLipgloss de uitzondering, niet de regel. In het algemeen vergaat het mensen zonder diploma heel anders. Zij heeft geluk (en talent zichzelf te promoten), en zodoende biedt haar website haar kansen. Echter, we moeten nog maar kijken hoe het over 5 jaar gaat. Internetfenomenen houden het vaak niet zo lang vaak (zie: myspace, hyves, enz.).
Waarom hebben zoveel mensen aangaande over misslipgloss het over geluk of mazzel? Waarschijnlijk hebben mensen daar gewoon hard, gericht en vol toewijding gewerkt aan wat ze hebben! Ik wordt een beetje moe van die gemakkelijke houding van met een diploma heb je baan en financiele zekerheid allebij de stellingen zijn overigens een illusie. Ik waardeer zelf ontwikkeling en een studie doen omdat het goed is voor je ontwikkeling en voor je doelen zeg ik go for it! maar niet voor de afschuwelijke reden voor zekerheid. Zekerheid bestaat gewoon weg niet.
Natuurlijk hoeft men niet te leven zoals het hoort. Ik heb respect voor de mensen die dat niet doen en het dan prima redden! Ik zelf ga wel studeren, omdat het iets is wat ik al sinds de 3e (toen ik mn profielkeuze maakte) wil doen. Ik ben nu ook ingeloot bij de studie van mn eerste keuze, waar ik erg blij om men. Elk random moment in de dag dat ik denk aan de opleiding die ik ga doen, maakt me helemaal blij. ‘Yay ik ga fysiotherapie studeren!’ ik word er dus helemaal blij van (nu dan nog tenminste, weet ik veel hoe ik het later vind), maar als men dat niet vind en het best zonder weet te redden, mij best. Al raad ik natuurlijk een diploma wel aan. 🙂
Ik denk dat studeren in de vorm van een schoolopleiding tegenwoordig inderdaad niet nodig is. Als je het kan, dan zou ik het zeker doen. Tegenwoordig is er best veel vrijheid en mogelijkheid tot studeren door middel van cursussen, seminars, lezingen, study cases en workshops. Of gewoon zelfstandig dingen studeren gewoon omdat je het leuk vindt! Kennis is kracht. Het verbreedt je horizon en creert nieuwe mogelijkheden in je leven waar je eerder niet van wist. Ik denk dat het tegenwoordig ook meer draait om jezelf weten te presenteren. Kan je goed spreken? Anderen motiveren en informatie en kennis overbrengen op anderen? heb je een ondernemende en positieve houding? Met zulke eigenschappen, een eigen verhaal, en enkele certificaten of een middelbare schooldiploma kan je al heel ver komen.
Een universitaire diploma of HBO is dus geen must. Maar het is altijd wel handig!
Hej Lisanne,
deels ben ik het wel met je eens maar je studie kies je toch in een vakgebied wat je leuk vind! Ook leert het je veel dingen, zorgt het voor discipline en doorzettingsvermogen.
Onthoud alsjeblieft een ding (ook voor degene die dit lezen): Google weet NIET alles!! (maar ong 7% van het internet!!)
Als je wilt studeren is het heel fijn dat dat kan in dit land met alle regelingen, maar idd mensen mogen wel wat ‘toleranter’ zijn met het idee dat sommige mensen niet willen/kunnen studeren! Daarvoor moet je ook respect hebben 🙂 maar heb het dan ook voor de mensen die wél studeren..
groetjes.
“En oja nog iets, waarom feiten in je hoofd stampen als Google ook alles weet?”
Dit zegt voor mij alles waarom studeren wel nuttig is. Want hoe weet jij de juiste feiten in een context te zien. En een project leiden, essay schrijven, overleggen en samenwerking met mede studenten. Dat leert google je ook allemaal!
Maar iemand die zo’n domme opmerking maakt, daar zal studeren ook niet bij helpen….
Het is een oud artikel, maar ik kon het tóch niet nalaten om te reageren. Ik heb geen problemen met mensen die niet willen of kunnen studeren, maar ik denk niet dat het geïdealiseerd moet worden.
Ik zie studeren wel degelijk als een verrijking. Ik heb psychologie gestudeerd, en gedurende mijn studie heb ik een andere manier van denken en onderzoeken aangeleerd. Wetenschappelijker, meer onderbouwd. Dat had ik zonder de vakken, docenten en stages denk ik niet gekund.
En het feit dat sommige vakken niet leuk zijn, wil absoluut niet zeggen dat je ze daarom maar niet moet volgen. Het lijkt me belangrijker dat je er van leert.
Ergens typte je trouwens; “Als je van jezelf weet dat je geen discipline hebt om jezelf dingen te leren, ook gaan studeren.” Ik heb een universitaire studie afgerond, en als je daar iets voor nodig hebt is het wel discipline. Er is echt niemand die je achter je broek aan zit om te leren, je essays te schrijven en je scriptie af te ronden. Dat moet je zelf doen. Als er ergens weinig discipline voor nodig is, is dat dus (volgens mij) voor NIET studeren. Daar is in principe niets lastigs aan, en hoef je niets voor te doen.
Als je niet kunt of wilt studeren is dat prima. Ik heb er absoluut geen probleem mee. Start je eigen bedrijf, leer gaandeweg op een meer praktische manier en je zult ongetwijfeld ver kunnen komen. Ook met cursussen e.d. (overigens ook een vorm van studeren) kun je jezelf verder ontwikkelen. Maar het lijkt me niet nodig om het studeren te ‘bashen’, en te stellen dat het alleen nodig is wanneer je je diploma per sé nodig hebt (zoals een arts/psychiater e.d.). Het is een keuze die je maakt, voor iedereen verschilt en zowel voor- als nadelen heeft.
Mensen moeten alleen gaan studeren als zij dat zelf willen en er wat aan hebben. Dat is mijn mening als docent op een lerarenopleiding en met afronding van 2 studies (waarvan 1tje BA en MA) en een lerarenopleiding. Maar ja, ik ben zo’n idioot die school leuk vond en vind. En niet een beetje: kennis opdoen is mijn alles. En ja dat kun je ook zelf doen, maar dan heb je kans erg binnen je eigen kaders te blijven. Door te studeren en verschillende vakken te volgen kom je in aanraking met onderwerpen die niet per se op je lijf geschreven zijn, maar die wel nuttig kunnen zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien leer je dan niet alleen om die informatie te vinden, maar er ook wat mee te doen. Je leert verbanden zien en ontdekken en het stimuleert je analytisch denkvermogen. Met andere woorden: verder te kijken dan je neus lang is.
Maar ik ben zeker van mening dat studeren niet voor iedereen weg is gelegd. Ik zie menig student binnenkomen die ‘moeten’ van pa en ma en dan maar wat kiezen. Die vallen binnen 2 weken af, omdat ze toch al niet gemotiveerd zijn. Ook zijn er genoeg mensen die meer praktijkgericht zijn dan theoriegericht en dan heb je veel meer baat bij gewoon aan de slag gaan en door ervaring opdoen de ladder te beklimmen. Daar is een diploma niet per se voor nodig, alleen is de maatschappij er wel op gericht om dat te eisen. Zelfs de politiek stuurt er op aan (kenniseconomie). Maar een groter aantal mensen met een Master op zak, betekent natuurlijk niet dat Nederland overall dan ook slimmer is. Een HBO’er die als vervolg een Master gaat doen, is nog steeds een HBO’er met een Master. Staat chique in de statistieken maar het zegt en betekent heel weinig.
Je bent mijn held! Studeren is compleet overrated. Je zit jarenlang je een beetje te vervelen op een onderwijs instelling. Vervolgens krijg je een of andere vervelende baan. En als klapper op de vuurpijl zit je met een torenhoge studieschuld!
Helemaal mee eens, 20.000€ en 3 verspilde jaren later heb ik er helemaal niks aan gehad. Jammer dat het tegenwoordig allemaal zo werkt
Dit artikel blijft heerlijk om te lezen.
Helemaal mee eens!! Jaren lang je hoofd vol stampen en al je energie besteden aan een studie omdat het (laten we eerlijk zijn) in deze maatschappij van je verwacht wordt. En dat op een leeftijd waarop je nog over zeer weinig levenservaring beschikt en naar mijn mening onmogelijk kan weten wat je met de rest van je leven wil doen.
Bovendien wordt je geacht een studie te kiezen die bij jou niveau past (beslist niet lager) en bestaat een ‘studie’ opzich uit een pakket voorgeprogrammeerde kennis die je dient te onthouden en niet uit dat wat je echt wilt leren. Is succes echt een goede baan en financiele zekerheid? Worden we daar gelukkig van? Of zijn we alleen bang om ons hart te volgen en laten we onszelf stukje bij beetje onder sneeuwen om maar ‘succesvol’te zijn in andermans ogen?
Volgens mij is succes doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Dat je opstaat en denkt ”YES, vandaag mag ik weer …” En laten we eerlijk zijn, is dat echt te vinden is een hokje van de maatschappij?
Ik ben 30 jaar. Ik heb 0 diploma’s, ik ben de afgelopen 8 jaar als accountmanager werkzaam geweest bij verschillende bedrijven. Ik ben nu salesmanager en verdien waarschijnlijk meer dan de gemiddelde HBO’er.
Naar mijn mening kom je er met een goede instelling ook. Uiteraard kom je er soms natuurlijk niet onderuit, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.
Ik heb na veel moeite mijn vmbo-tel diploma kunnen behalen in 8 jaar (laatste 4 jaar deeltijd op de vavo). En ik dacht na al die problemen op school wilde ik echt niet meer gaan studeren. Was ook niet voor mij weggelegd wegens mijn gezondheid. Toch bleven kennissen, familie, en leerlingen zeggen dat ik verder moest gaan studeren. Het is dan ook nog eens erg als ze dan nog beetje op je neer gaan kijken (vaak waren dat de leerlingen), als je iets met je handen wil gaan doen.
Ik vind het erg knap dat mensen kunnen studeren en dan hun bachelor/ master, en ik vind zeker ook scholing belangrijk wat je ook leert. Al is het thuis uit boeken, maar alles googlen is niet altijd betrouwbaar. Google zelf ook wel hoor, alleen als het in de boeken niet verder omschreven wordt. Of dan vraag je aan mensen in welk boek/boeken het wel zou kunnen staan.
Ik ben nu 23 en leer nu ook grotendeels uit boeken vanwege dat ik graag het vak “edelsmid” wil leren, en de docent vaak niet alles weet dus zoek je het maar op in de boeken. Ik doe geen volledige opleiding maar gewoon een cursus om de basis te leren van het vak.
Er is altijd wel wat wat je niet leuk vindt, maar daar leer je gewoon van.
Jammere vind ik wel dat er steeds minder mensen zijn die een vak willen leren. Tegenwoordig wordt er wel veel met de computer en 3D-printer gedaan, maar ik vind dat het niet de oude ambachten mag overnemen. Het is namelijk ook belangrijk dat je mensen blijft houden die niet continu de computer/ 3D-printer nodig hebben om iets te kunnen maken. Vind het allemaal wel knap dat de wetenschap zover is, maar het lijkt er soms op dat mensen niks meer willen doen. Dat het allemaal maar makkelijk, snel en niet te veel belastend moet worden. Krijg namelijk de indruk dat mensen er lui van gaan worden.
Dit is maar mijn mening hoor, blijf erbij dat studeren belangrijk is in welke vorm dan ook. Zolang je maar wel weet wat je er in de toekomst mee wil doen.
Groetjes 😉
(P.s. Er kunnen veel spelfouten in staan ben namelijk niet zo goed in grammatica)
Ik snap je wel erg goed Lisanne, maar ben het deels met je eens en deels oneens.
In de huidige maatschappij is het voor jongeren moeilijker om aan een baan te komen als je niet je papiertje op zak hebt. Vroeger was die tijd heel anders en kon je een vak leren op de werkvloer, maar als je nu marketeer wilt worden zullen veel bedrijven kiezen voor de personen met studie.
ik vind dit een heen mooi stukje en ben er totaal mee eens.
ik ben ook van plan om te stoppen met mijn opleiding alleen mijn moeder snapt mij niet omdat ze daar de tijd niet voor wilt nemen. en er heilig in gelooft dat een opleiding MOET om te slagen in het leven.
alleen ik heb al mijn hele leven een droom. die niet waargemaakt kan worden met een opleiding. omdat dat dan in de weg gaat staan. ik hoopt dat mijn moeder dit ooit zou begrijpen en dat ze mij zal steunen. mooi verhaal!!!