Waarom we niet jaloers zijn op Rihanna, maar wel op Mascha

Jaloezie is, naar mijn mening, een van de meest verschrikkelijke eigenschappen. En toch komt het zo veel voor, vooral bij mensen in je omgeving, maar ook bij bekendheden op het internet. Echte bekendheden hebben er gek genoeg minder mee te maken (op Justin Bieber na dan). Hoe kan dat?

Het buurmeisje

Het verschil is de mate waarin je de persoon kent. Laten we voor het gemak blijven bij Rihanna en Mascha* in de voorbeelden. Rihanna zien we in mooie outfits op de rode loper, altijd volledig in de make- up met perfecte outfits. Mascha daarentegen zien we naast haar glamour uiterlijk ook zonder make- up, in haar chill-outfits. Daar zit het hem in, Mascha zou je buurmeisje kunnen zijn.

*Mascha is de eigenaresse van de grootste beautyblog van Nederland (correct me if I’m wrong). En ja, dit is big business. Maar ook veel dames zien haar als een idool en een voorbeeld, net zoals Rihanna gezien wordt.

En zo voelt dat ook, ze ziet eruit als je buurmeisje. Maar daarnaast lijk je haar ook te kennen zoals je je buurmeisje kent, misschien ken je Mascha zelfs beter. Rihanna zien we alleen op tv en in de bladen, ze is iemand die je waarschijnlijk nooit in het echt zult zien.

Een gelijke

Hierdoor zie je haar als een gelijke, iets veel bereikbaarders. Het is alsof jij precies hetzelfde bent als zij, en jij dezelfde dingen doet en kunt als zij. Hierdoor is het oneerlijk als ze make-up krijgt, veel geld verdient, een groot huis koopt, vaak op vakantie gaat, want dat krijg jij toch ook niet? Het is veel makkelijker om jezelf met haar te vergelijken, omdat ze zo normaal is en zo menselijk voor een ‘beroemdheid’.

Ik denk dat je op deze manier kunt verklaren waarom sommige bloggers zo veel haters hebben. Dat wat Mascha heeft is veel meer bereikbaar dan wat Rihanna heeft, terwijl Rihanna toch echt meer een luxe leven leidt. Natuurlijk is de drempel op internet ook lager om iets gemeens te plaatsen, dat speelt natuurlijk ook mee bij de grote omvang van de groep ‘haters’ op internet.

Het gaat ver, die jaloezie. In levenden lijve komt het vaak niet veel verder dan sneaky gemene opmerkingen, jaloerse blikken of geroddel. Maar op internet gaat het veel verder. Hatelijke mailtjes, geroddel op fora (als je eens een voorbeeld wilt zien, kijk op het Ellegirl forum) en heel veel nare reacties. En dat is echt niet omdat die internet- persoonlijkheden nare mensen zijn, nee.

Zie het als een motivatie, een voorbeeld

Ben je nu weleens jaloers op Mascha of op een andere blogger, vind je het niet eerlijk dat zij allemaal spullen, aandacht, geld en vakanties krijgen? Al die bloggers zijn zo gewoon, hun kwaliteiten zijn niet uitzonderlijk. Het enige wat je nodig hebt om ze na te doen is een beetje lef in combinatie met doorzettingsvermogen.

Zie het succes van iemand anders, iemand waarbij je weleens jaloezie voelt, als een motivatie, een voorbeeld. Als zij het kunnen, waarom zou jij het niet kunnen? GO FOR IT, probeer het gewoon!

Of ik zelf weleens jaloers ben geweest op een bekende succesvolle blogger? Natuurlijk, de dingen die zij meemaken zijn super tof! Maar zoals ik in het laatste stuk beschrijf, zie ik het als een motivatie. Als zij op vakantie gaan of iets leuks gekregen hebben, ga ik alleen nog maar harder werken. Nu ben ik ook zeer tevreden met mijn blog, begrijp me niet verkeerd. Maar deze mensen zijn voor mij een inspiratie om door te bloggen, als ik jaloers ben laat ik geen reactie achter, maar typ ik een extra leuke blog! Ben jij weleens jaloers geweest op een bekende blogger?

DELEN:

28 reacties

 1. lifesplash 22 juli 2012 / 08:10

  Interessant artikel! Ik dacht al zoiets, omdat je als bij celebs al snel de hoop opgeeft en dat van Mascha makkelijker te behalen is.
  Toch twijfel ik of je zoiets als motivatie moet zien, ja ‘t is leuk. Maar zulke dingen moeten niet je doel van het bloggen worden.

  • Sanne 26 juli 2012 / 15:54

   Ik dacht exact hetzelfde! Je moet het niet als ‘werken’ zien, bloggen doe je omdat je het leuk vindt. Al het andere is mooi meegenomen 🙂

 2. Naomi 22 juli 2012 / 08:24

  Ach, ik kende d’r nog niet eens, dus dat scheelt weer. Sowieso ben ik niet snel jaloers op andere meiden, maar bewonder ik ze meestal.

 3. Laura 22 juli 2012 / 09:25

  Ik ben niet echt jaloers op de grote bloggers. Natuurlijk, het zou gaaf zijn om hetzelfde te bereiken, maar dat is maar voor zo weinig mensen weggelegd. Bovendien verdrinken we tegenwoordig in de blogs, dus je moet echt iets hebben dat jou eruit doet springen.

  Trouwens, ik betwijfel of Mascha de grootste is. Ik denk dat het aardig gelijk op gaat tussen Mascha, Cynthia en Serena. Misschien ‘een van de grootste beautyblogs’? Dan weet je zeker dat niemand moeilijk gaat kan 😉

  Heel leuk artikel trouwens, creatief!

  • Roxanne 23 juli 2012 / 01:24

   Ja ik denk inderdaad ook dat ze één van de grootste blogs heeft.

 4. Saskia 22 juli 2012 / 09:52

  Ik ben niet snel jaloers op bloggers. Ik vind het eigenlijk alleen maar leuk voor ze. Leuk artikel!

 5. Nikita 22 juli 2012 / 09:53

  Niet op een bekende blogger, maar gewoon sommige beautybloggers, omdat zij dan gratis spullen krijgen toegestuurd van merken etc…

 6. Esmay 22 juli 2012 / 10:20

  Tof artikel Lisanne! Ik ben niet echt écht jaloers op de grote bloggers.Tuurlijk, die perstripjes enzo, lijkt me allemaal heerlijk! Maar ik vind dat ze er hard voor werken om het te bereiken! 🙂
  Ik ben trouwens niet echt jaloers op echte celebrities eigenlijk. Hele tijd in van die roddelblaadjes en alles over je heen krijgen. Brrr. Alhoewel je op internet ook veel haters hebt natuurlijk. Mmm…

 7. Daniëlle 22 juli 2012 / 10:21

  Interessant artikel. Jaloers ben ik niet. Natuurlijk heb ik wel bewondering voor wat Mascha behaald heeft, maar ik ben er niet jaloers op. 😉

 8. Evelien 22 juli 2012 / 10:49

  Wat een super interessant artikel! Ik herken het ook wel. Maar zoals je zegt, het werkt bij mij ook meer als motivatie om nog meer aan m’n blog te doen 🙂

 9. Lenneke 22 juli 2012 / 11:09

  Ik ben sowieso nooit jaloers. Maar ik heb ook niet zoveel met beauty als bijvoorbeeld Mascha, dus de producten zijn beter af bij haar dan bij mij. 🙂

 10. Anneke 22 juli 2012 / 11:13

  Ik ken die jaloersheid niet zo erg. Tuurlijk denk ik wel eens “ik zou ook wel op een perstrip daar en daar naar toe willen”, maar ik weet ook dat bijvoorbeeld Mascha daar wel hard voor werkt (en ik niet).

  Ik zag trouwens een paar spelfouten in je post. Ik wil niet zeuren, maar misschien heb je er wat aan. “correct me is I’m wrong”, “Het is veel makkelijker om jezelf met haar te vergelijke” en “levende lijven” (is levenden lijve).

 11. Miranda 22 juli 2012 / 11:52

  Jaloers nee. Ik heb wel bewondering voor haar. Ik volg haar al een aantal jaar en ik zie hoe ze verbeterd is, echt knap zo’n doorzetting vermogen.

 12. Annelies 22 juli 2012 / 13:02

  Ze zijn inderdaad heel bekend, maar ze werken er ook hard voor. Ze hebben het lef en het doorzettingsvermogen gehad om voor het bloggen hun vaste job op te geven, da’s een grote stap en dat kun je alleen maar bewonderen. Voor het harde werk mogen ze best wat terug krijgen!

 13. Samira 22 juli 2012 / 13:27

  erg goed geschreven en idd je hebt volledig gelijk! wat een slechte eigenschap (jaloezie)

 14. Maud 22 juli 2012 / 14:01

  Interessant artikel, maar misschien moet je er in de toekomst rekening mee houden dat de grotere blogs er waarschijnlijk niet erg blij mee zijn dat je het elle-girl topic erbij haalt. Ook nodigt dit artikel misschien uit dat mensen gaan nadenken over welke blog de grootste is. Niet dat dit verboden is, maar hier zijn al vaak discussies over. Ervaar dit als opbouwende kritiek, bij deze dus een tip 🙂

  • Lisanneleeft 22 juli 2012 / 14:24

   Ik vind het Elle-girl topic een voorbeeld van wat voor slechte invloed zulke roddels op mensen hebben. Niet fijn om zelf in te schrijven…

   Maar ook niet om te lezen. Heel verleidelijk om wel te doen, maar het is beter voor je om het niet te doen, want voor je het weet zit je er middenin!

 15. Annabel 22 juli 2012 / 14:20

  Zeker interessant artikel, ik ben het helemaal met je eens. Ik denk dat ik persoonlijk jaloerser op Mascha zou worden dan op Rihanna. Maar op alleen maar jaloers te worden en negatief te gaan doen over haar.. vind ik ook weer zo! Neem gewoon een voorbeeld aan hoe zij de top heeft bereikt!

  Echt super interessant en goed uit gedacht artikel 🙂

 16. Hester 22 juli 2012 / 18:35

  Leuk en interessant artikel, en ook herkenbaar, hihi 🙂

 17. Fien 22 juli 2012 / 21:43

  Ik ben niet jaloers, ik vind het leuk. Maar heel mooi geschreven!

 18. Sterre 23 juli 2012 / 15:40

  Ik ben best wel jaloers op sommige bloggers.
  En niet alleen omdat ze veel spullen krijgen.
  Bijvoorbeeld ben ik soms best jaloers op jou, gewoon omdat je zo prachtig en inspirerend kan schrijven!
  Of Teske bijvoorbeeld, zo jong en dan al zo ver komen.

 19. Karin 23 juli 2012 / 19:22

  Ik vind het meer een bron van inspiratie, ik volg Mascha al zo’n negen jaar, van voor Beautygloss, daardoor heb je inderdaad het gevoel dat je haar een beetje kent. Het succes van de bekende bloggers is meer een bron van inspiratie dan van jaloersheid voor mij. Ze hebben al zoveel bereikt op jonge leeftijd en doordat ze allemaal van mijn eigen leeftijd zijn, zie ik het vooral als inspiratie dat ik zelf ook iets kan bereiken.

 20. xoxo 24 juli 2012 / 12:19

  Wat een zwak artikel. De boodschap had ook in een enkele zin gepast.

 21. Janet 24 juli 2012 / 13:15

  In dat topic op het EGF praat Mascha vaak genoeg mee en ervaart wat de meeste zeggen als opbouwende kritiek. Ja er zitten soms bitches bij, maar die heb je overal. 😉

 22. Frauke 24 juli 2012 / 14:05

  Ik vind dit een beetje een raar artikel, omdat ik persoonlijk niet jaloers ben p de ‘famous’ bloggers, omdat ik vind dat ze zelf gewerkt hebben om te bereiken waar ze nu van genieten. Daarnaast ben ik gewoon heel gelukkig met mijn leven hoe het is en met mijn blog, dus ik heb niet echt de nood om jaloers te worden, ik ben happy hoe alles nu gaat! Je vermelding van het ElleGirl forum vind ik onnodig en ik krijg er een beetje een ‘over-één-kam-scheren’ gevoel bij. Ik lees zelf af en toe dat topic door en ja, er komen soms best grove dingen voorbij over bloggers (persoonlijke opmerkingen). Maar langs de andere kant vind ik dat het wel een heel goed en interessant topic is, er staat veel hele goede feedback in. Die bekende bloggers (waaronder Mascha) reageren zelf ook in het topic en geven zelf aan blij te zijn met de kritiek die wordt gegeven. Weet je, ik vind het maar goed dat er eens een plek is waar meiden hun ongezouten mening kunnen geven. Als je op de website van zo’n bekende blogger opbouwende (!) kritiek geeft, krijg je vaak gelijk een garde ‘fans’ achter je aan die je vervolgens gaan uitschelden en meer van dat soot dingen. Dat wou ik even kwijt 🙂

 23. Vera 27 juli 2012 / 19:32

  Jij moet noooit jaloers zijn op een blogger, want jij bent de leukste 😉

 24. Nima 8 maart 2016 / 02:19

  Er wordt zo snel gepraat over ‘haters’ ..dat vind ik een heel naar woord, wat te pas en te onpas uit de kast gehaald wordt 🙁
  Ik roddel ook over (Beauty-)bloggers en vloggers, maar ook over mn eigen moeder/zus/etcetera hoor..eigenlijk gewoon over iedereen die een grote of kleine rol speelt in mn leven..
  De een heeft nu eenmaal grovere humor, of een kritischer blik of meer relativeringsvermogen dan de ander..maar de meeste roddelaars, ook op bijv. het Elle girl forum, ‘haten’ niemand denk ik 😉
  Over elkaar praten kun je ook vertalen als betrokkenheid en interesse, het hoeft niet per se zo enorm in het negatieve te worden getrokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.