Wanhopig op zoek naar keukengeheimen!

Het is weer zo ver, tijd om gezond te gaan eten! Niet echt een goede timing, december. Maar het is nodig, want de buikpijn is weer komen opdagen. Nu zijn wij thuis nogal simpel qua eten, en als ik eens wat anders wil dan wordt het vaak iets ongezonds. En dat kan dus niet meer!

Ongeveer anderhalf jaar geleden had ik ook een moment waarop mijn buik er niet meer zo’n zin in had. Eigenlijk was dat gewoon mijn lichaam die schreeuwde dat het genoeg was geweest. Ik at ongezond en was flink aangekomen. De buikpijn was een wake up call en zonder veel moeite viel ik 10 kilo af. Dat is nu absoluut niet de bedoeling, afvallen. (Lees hier meer over mijn afvalverhaal)

Goed, ten eerste ben ik geen keukenprinses. Ik heb een aantal maanden geleden voor het eerst een ei gebakken. En de cakejes die ik bak zakken àltijd in. Ik denk dat dat genoeg zegt.

Nu ben ik dus op zoek naar dingen die lekker zijn (want, ja mijn eetlust is ook nog ongeveer 0). Gezond zijn. En ik mag er geen buikpijn van krijgen. En het moet niet hier standaard in de kast liggen, want dan vind ik het niet lekker, haha.

Ik ben veeleisend, sorry. Ik ben vooral op zoek naar lunches, ontbijten (da’s eigenlijk hetzelfde bij mij), en tussendoortjes. Als ik google dan komen er alleen ingewikkelde dingen voorbij, of ik lust het niet of ik krijg er buikpijn van.

Lekker?

Wraps? Lekkah… wie heeft er een simpel recept?

Zou ik buikpijn krijgen van sushi? Het ziet er in elk geval wel errug lekker uit! (Afbeeldingen via weheartit.com)

Wie o wie helpt mij? Wat zijn jouw toppers uit de keuken? Iets met wraps? Bestaan er briljante blogs op dit gebied? (Voor zover ik weet niet, wie begint er een? Ik? 😛 ) Brand los!

En oja nog een vraagje, nu ik mij gedwongen moet gaan bezig houden met eten, zouden jullie het leuk vinden om recepten op mijn blog te zien?

19 reacties

 1. Lisanne 1 december 2011 / 07:48

  Hee naamgenoot 😉 De dingen die je hierboven noemt zijn heel makkelijk om te maken, vooral de wraps! Hieronder mijn receptje daarvoor:

  Wraps met zalm of kipfilet
  – Pakje zalm of kipfilet
  – (Kruiden)roomkaas (bijvoorbeeld paturain of philadelphia)
  – wraps
  – groenten die je lekker vindt (bijv. sla, wortel, komkommer)
  – evt. wat zout en peper

  Hoe je dit maakt? Easy! Je smeert een flinke laag roomkaas op de wraps en legt hier je vlees of vis op. Zorg dat de hele wrap een beetje bedekt is hiermee, ook bij de randjes. Hierna leg je aan de kant waar je gaat beginnen met oprollen een soort ‘horizontale lijn’ van sla, komkommer, etc neer. Eventueel kun je nu nog wat zout of peper toevoegen.
  Hierna kun je de wrap strak oprollen en zo opeten. Voor een feestje kun je op deze manier lekkere hapjes maken door smalle rolletjes te snijden met een cocktailprikkertje erdoorheen.

  Wat ook lekker is, is ratatouille! dit is een Frans gerecht met verschillende soorten groenten. Je kunt het eten bij gebakken aardappeltjes, maar bijvoorbeeld ook bij pasta.
  Ingrediënten:
  – 1 courgette
  – paprika’s (zo’n zak met drie verschillende kleuren staat extra leuk)
  – 2 tomaten
  – 1 ui
  – (1 aubergine)
  – olijfolie
  – tijm
  – zout

  Verwarm de oven voor op 175 graden celcius. Snij de groentes in stukjes en stop ze in een ovenschaal, meng alles een beetje door elkaar. Doe hier wat olijfolie, tijm en zout overheen en zet de schaal voor ongeveer 20-30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!
  (de reden dat de aubergine tussen haakjes staat is omdat deze altijd een beetje een vreemde structuur krijgt na het bakken, die zou ik dus lekker weglaten ;))

  Mocht je meer recepten willen hebben, just ask!

  • Lisanne 1 december 2011 / 07:50

   Wat ik nog vergeten was: voor sushi hebben ze in bijna iedere supermarkt wel een kit met de saus en rijst die je nodig hebt. Ik had laatst zo’n pak van een merk dat blue dragon (of iets in die richting ;)) heet en dat was prima te eten, haha 😉

 2. Floor 1 december 2011 / 07:49

  Je kent het vast wel, maar op ah.nl staan ongelooflijk veel lekkere recepten die weinig tijd kosten om klaar te maken. En het zou erg leuk zijn om gezonde recepten te lezen op jouw blog! 🙂

 3. Anne 1 december 2011 / 09:00

  Oeps, ik sliep nog half en plaatste mijn comment bij het verkeerde artikel :p

  De ideale site voor jou: http://www.jeanne-doomen.net/indexrecept.html
  Gemaakt door Jeanne, die RSI heeft en dus behoefte heeft aan simpele recepten, met korte bereidingstijd (ze kan bijvoorbeeld niet langdurig snijden), de hoeveelheden voor één persoon. Een aantal jaren terug was deze site heel populair onder studenten, inmiddels zijn er websites die er misschien leuker uitzien, maar dit voldoet denk ik wel aan je wensen.

 4. Joyca 1 december 2011 / 13:10

  Ik heb je al aantal tips gegeven op twitter.
  Beste is als je last hebt van PDS dat je dus alles volkoren eet en alles wat dus wit is vermijd, bij de 1 is het extremer als de andere maar ik kan bijna niks meer eten wat niet volkoren is zoals aardappels en witte rijst, wit brood etc.

  Wat eet ik als ontbijt/lunche:
  Volkoren/meergranen brood met verschillende beleg.
  Omelet met kruiden of groente er doorheen maar je kan er ook ham of spekjes doorheen doen.
  Salade met bijvoorbeeld zalm of tonijn er doorheen met rode ui, lente ui, paprika en je kan nog meer groente er doorheen doen die jij lekker vind. Zo kan je je salade elke keer veranderen want je kan het met ham doen en stukjes kip.
  Noodle soep kan ook erg lekker z’n ligt eraan of je er tegen kan of niet. Hoe ik dat maak is met wok groente in een pan dat aanbakken en dan kruiden erdoorheen, daarna 250/500ml water is verschillende hoeveel je wil maken. Daarna boulion blokje erin kan je kip of groente doen wat jij zelf lekkerder vind, dat aan de kook brengen en dan woknoodle er doorheen en net zo lang koken als erop staat en klaar soep 🙂

 5. Nathalie 1 december 2011 / 13:37

  Een heerlijke Griekste salade: komkommer, tomaatje, feta, olijf, rode uit, en een sausje van zout, peper, knoflook, olijfolie en azijn. Een beetje oregano erover, klaar! Echt lekker! x

 6. Esmee 1 december 2011 / 13:38

  Wraps (of tortilla’s) zijn super makkelijk om te maken!
  Gewoon een pak bij de supermarkt halen, en dan beleggen met wat jij wilt!
  Ik bak meestal stukjes kipfilet of gehakt in wat ketjap en verder doe ik er meestal wat tomaat, sla, avocado en crème fraîche op.
  Ook lekker: bij de AH heb je in het versvak pizzabodems, die je zelf nog kunt beleggen. Heel erg lekker! En kun je natuurlijk zo gezond maken als je wilt 🙂 haha
  Spinazie met wat noten (walnoot, hazelnoot) erdoor. En dan met pasta en zalm bijvoorbeeld.
  Oh en sushi is heerlijk! Zelf maken is t makkelijkst met een pakket, die kun je in de supermarkt kopen. Maar bij de AH bijvoorbeeld heb je ook kant en klare sushi, die heel lekker is.

  Wat een super lekker tussendoortje is, is een avocado! Door de helft snijden, een beetje olijfolie en zout, en lekker leeg lepelen. Je kan het ook op een geroosterde boterham smeren.

  Ik zou het leuk vinden om een aantal recepten op je site te lezen 🙂

 7. Anne 1 december 2011 / 13:53

  Even een reactie op bovenstaande…ik heb zelf inmiddels een aantal jaar PDS en het was voor mij echt een soort ‘ontdekkingstocht’ over waar ik wel en niet goed tegen kan. Ik kan gelukkig nog heel veel eten, maar krijg onwijs last van vette melkproducten (slagroom, ijs), drop en patat. Sowieso werkt ‘vettigheid’ niet echt in mijn voordeel… Wat het brood betreft heb ik een tip: BlueBand vezelrijk brood, dit is witbrood met extra veel vezels en dit helpt bij mij héél erg goed. Ik at toen ik net de diagnose PDS kreeg nauwelijks brood en had ook altijd erg veel last als ik brood at (gewoon volkoren/meergranenbrood)…maar dit brood ‘werkt’ bij mij dus heel goed.

  Maargoed, on topic! Koken is eigenlijk heel makkelijk, je moet het alleen vaak doen voordat het echt gaat zoals het moet gaan 😉 In deze tijd zijn stamppotjes natuurlijk helemaal super! Mijn favoriet is stamppot met rucola, champignons en chorizo. Aardappels schillen, koken en stampen met een beetje (soja)melk, klontje boter, peper en zout. Champignons en chorizo in plakjes snijden en bakken, door de aardappelpuree stampen en tot slot rucola er doorheen stampen!

  Ook pompoen vind ik heel lekker (heb je tegenwoordig ook gewoon in de diepvries bij de AH). Mijn favoriet: 1 pompoen en 1 winterwortel raspen (of in kleine blokjes snijden). Halfuurtje laten stoven in een klontje boter. Pureren met een beetje crème fraîche en serveren over spaghetti. Extra lekker: uitgebakken spekjes eroverheen.

  En wat dacht je van pastasalades? Bijvoorbeeld met rucola, kerstomaatjes, rode paprikareepjes en geitenkaas met honingmosterddressing. Of met verse spinazie, gerookte zalm en feta. Of gebakken/gegrilde kip, zongedroogde tomaatjes, basilicum en eikenbladsla. Genoeg variatie mogelijk 😀

  Ik zou zeggen: gewoon makkelijk beginnen, je hoeft niet gelijk een vijfsterrenmenu op tafel te zetten…met een paar (makkelijke) ingrediënten kun je al heerlijke dingen op tafel zetten. Lang verhaal, maar succes! 😀

 8. marcella 1 december 2011 / 16:32

  Hey Lisanne,

  Ik volg al een tijdje je blog, ik heb zelf ook fibromyalgie, en woon toevallig ook in den helder!

  Ik snap je probleem met geen zin in eten, en buikpijn met eten.
  Wat ik wel eens doe als lunch zijn wentelteefjes. Die maak ik als volgt:

  Ingedriënten:
  1 ei
  een klein beetje melk
  kaneel
  suiker
  boter om in te bakken(margarine ofzo)
  2 tot 4 witte sneetjes brood

  Het ei mixen met wat melk, kaneel toevoegen, ik doe meestal een theelepel of 2. daar voeg ik nog een klein beetje suiker bij toe(een theelepel) een beetje boter in de pan, dan het brood dippen in het ei/melk mengsel, aan allebei de kanten(niet laten weken want dan heb je soppig brood) Broodjes in de pan, afhankelijk van de grootte 2 broodjes per keer(heb je een grotere koekenpan dan kan je er 4 in doen!) goudbruin laten bakken( aan de ene kant duurt dat waarschijnlijk ongeveer 4 minuutjes, en aan de andere kant dan nogm aar 2 minuutjes)

  Dan maak ik een mengsel van suiker en kaneel, en dat strooi ik na het bakken nog over de wentelteefjes!

  Eet smakelijk!

 9. Ilse 1 december 2011 / 17:17

  Ik ben geen keukenprinses maar ik kan wel het een en ander klaar maken haha.

  Ik ben nu al een tijdje bezig met eiwitshakes en daarnaast mag je zoveel groenten eten als je zelf wilt, maar ook vis en bijv. kip. ‘s morgens en ‘s middags pak ik een shake maar ‘s avonds gooi ik een hoop groenten in de wok, de ene dag doe ik er garnalen bij maar kipreepjes of kipfilet is ook super lekker.

 10. Yara 2 december 2011 / 00:41

  Aaah wat een ontzettend lieve comment heb je gestuurd, ik voel me een beetje vereerd, ik lees je blog al vrij lang en ben ook al een tijdje lid op bloglovin’, superleuk dat je mij nu ook volgt! 😀

  Wat een leuk artikel, maar helaas mag ik thuis niet koken (ik ben chaotisch…. :-P), dus ik zwijmel lekker weg bij het kijken naar de recepten! X

 11. Degaarn 2 december 2011 / 07:18

  Sushi zoals je op die foto daar hebt lijkt moeilijker te maken dan het eigenlijk is. Als je een paar keer oefent rol je het zo in elkaar en dan kun je daarna gaan experimenteren met de ingrediënten. De kans op buikpijn is niet groter of kleiner dan bij ander voedsel, zolang je maar geen rauwe vis gebruikt die te lang gelegen heeft natuurlijk. Maar als je er huiverig voor bent dan kun je ook heel goed de vis eerst braden of als je wilt kun je ook gewoon vegetarische sushi maken. Zie voor een recept http://www.oversushi.nl/sushi-recepten/vegetarische-maki/

  Het is vooral wel veel werk, maar als je de instructies volgt kan het eigenlijk niet mis gaan. Bovendien is het erg leuk om te doen en natuurlijk gewoon heel erg lekker.

  • Olga 12 december 2011 / 17:21

   Dat lijkt me inderdaad een goede tip, ik ben dus zelf erge fan van sushi, maar als je het niet echt kent, zou ik je ook aanraden om met vegetarische gerechtjes te beginnen. En laat eventueel de saus en wasabi ook maar achterwege, want ik weet niet of je daar wel tegenkunt (wasabi is heel scherp en dat meng je met de sojasaus, die weer heel zout is van smaak). Ik maak het zelf altijd klaar met komkommer, advocado, je kunt het ook met kleine stukjes wortel of ei doen. Misschien kun je de sushi met stukjes krab proberen, dat is niet echt vis (heb ik een keer gehoord, het is krab die in de fabriek tot die stukjes wordt gemaakt – ik weet niet of het duidelijk genoeg is, maar ik bedoel dus surimi sticks) en er zit wel een fijne smaak aan, dus niet heel zout of zo. Als je dus al die heftige smaakmakers achterwege laat, krijg je wel een maaltijd die heel neutraal is van smaak. Veel succes 🙂

   Oh en wat ik zelf ook altijd graag eet, is carbonarasaus. Gewoon heel simpel uit een pakje met melk erbij. Maar ik weet dus niet of je dat ‘mag’, want ik heb hier boven dus ook wel gelezen dat niet iedereen met PDS even goed op melkproducten reageert 🙁 xx.

 12. bregje 2 december 2011 / 18:58

  Ikzelf heb ook fibromyalgie en heb ontzettend veel baat bij the kind diet van Alicia Silverstone. Zo min mogelijk dierlijke producten en zo veel mogelijk vers. Vooral havermoutpap is super, havermout, sojamelk en soyayoghurt mengen in een kom en dan opleuken met honing, kaneel en rozijnen. In de koelkast doen en naar je bed toe gaan. de volgende ochtend is het lekker sompig en dan nog ieys van gebroken pepernoten, stukjes appel of muesli en klaar!

 13. Lin 3 december 2011 / 12:36

  Ik heb wel wat lekkere makkelijke recepten op mijn blog (risotto, pompoensoep) en vind het ook leuk om recepten van andere te lezen.

 14. xx_Patries_xx 6 december 2011 / 21:17

  o meis hier heb ik zelf ook geen `idee van… ik ben ook geen keukenprinces… hoewel ik dit wel zou willen zijn haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.