Wat ik je wil vertellen voor ik ga

Ruim een jaar geleden heb ik moeten nadenken over mijn “nalatenschap”. Voordat er sprake was van mijn stamcelbehandeling waren we bezig met een levenseinde voor mij. Heftig, ik weet het. Maar het heeft me destijds aan het denken gezet over dingen waarover je normaal helemaal niet denkt. In eerste instantie dacht ik: ik ga opschrijven wat ik wil weggeven aan spullen. Sterker nog: dat heb ik gedaan. Later dacht ik: nee, die spullen zijn niets waard, ik wil iets geven wat voor altijd blijft: woorden.

Inmiddels hoef ik hier niet meer over na te denken, maar weet ik wel wat ik had willen vertellen.

Photo by Lina Trochez on Unsplash

Wat ik je wil vertellen…

Wees tevreden

Dit is eigenlijk iets wat ik bij mijn opvoeding heb meegekregen, tevreden zijn. Kinderen hebben altijd een fase wanneer “rijk” een interessant begrip is. Ik heb nooit geweten hoeveel mijn ouders verdienden en mijn ouders vergeleken zich nooit met anderen op dit gebied (waar wij als kinderen bij waren).

Als ik aan mijn moeder vroeg als we naar school wandelden: ‘Zijn Jantje en Pietje rijk?’ Dan was het antwoord van mijn moeder áltijd hetzelfde: ‘Rijk zijn meet je niet in geld, als je gezond bent, dan ben je rijk!’. En dan wist ik: oja, het maakt helemaal niet uit of die mensen meer geld hebben, ik ben gezond, dus ik ben al lang rijk.

Nu gaat dat gezonde nu niet meer op, maar wat ik eruit heb meegenomen is dat je niet altijd meer hoeft te willen. Dat we vaak al meer dan genoeg hebben*. Mooie kansen op banen, twee keer zo veel inkomen, het winnen van de loterij, de hele dag naar de koersen van je investeringen kijken. Dat is leuk, maar is het het belangrijkste? Ik denk het niet.

Kijk eens om je heen, wat je al hebt. Dat zijn vaak een heleboel mooie en fijne spullen. Een dak boven je hoofd en een warm bed. Maar bovenal: mensen in je leven. Misschien kinderen, vrienden, familie. Een hoofd dat je goed kan gebruiken. Of juist een lichaam dat het heel erg goed doet. Er zijn zo veel dingen die al lang al goed genoeg zijn, het verlangen naar meer is vaak totaal onnodig. En tegelijkertijd is dat iets waar de hele maatschappij juist heel erg druk mee bezig is; altijd meer willen.

Hoe mooi is het als je perfect tevreden bent met wat je hebt, genoeg lieve mensen om je heen, genoeg geld om tevreden mee te zijn, een lichaam en hoofd die goed genoeg werken. En dat je tevreden kunt leven, kunt genieten van de dingen die je al hebt, die mooie dingen die de wereld en het leven ons te bieden hebben.

*Sommige mensen hebben niet genoeg. Maar je zal zien hoe snel dankbaar en tevreden die mensen juist vaak zijn, vergeleken met mensen die het veel breder hebben.

Van geven word je zelf niet minder

Ja, je bent zelf het belangrijkst in jouw leven, maar hoe mooi is het als je dingen kunt geven? Ik kan me herinneren ooit gelezen te hebben dat wetenschap uitwijst dat je van geven gelukkiger wordt dan van krijgen. Nu is dat lekker vaag, maar wel iets waar ik in geloof, ook als het niet zo is. Ik zelf word gelukkiger van geven, dan van krijgen.

Om mij heen zie ik mensen die heel erg gefocust zijn op zichzelf en zo meegesleept worden door het leven en het verlangen naar meer dat ze nooit iets geven. Dat zal ik nooit iemand kwalijk nemen. Maar dan denk ik: hoeveel gelukkiger zou je wel niet zijn als je kijkt wat je juist de mensen om je heen kan géven, in plaats van vooral nemen?

Natuurlijk is het nooit zwart/wit, een mens kan nooit 100% geven of 100% nemen. Soms hebben we wat hulp nodig en kunnen en moeten we iets dankbaar ontvangen. En als je meer gefocust bent op nemen heb je ook een hart en voel je ook liefde, dus geef je ook. Maar ik denk persoonlijk dat je gelukkiger wordt als je je focust op geven.

Wat je kunt geven? Dan denken mensen wederom snel aan geld. Dat kun je geven, daar kun je iemand ontzettend mee helpen. Ik hoop dat ik ooit, als ik iets kan nalaten, ook geld kan geven. Maar er zijn veel mooiere dingen die je kan geven. Zoals bijvoorbeeld een mooie les. Aandacht, aandacht is altijd iets moois om te geven. En tijd, vooral in een tijd waarin iedereen roept hoe druk die het heeft, hoe mooi is het om dan juist tijd te besteden aan iemand?

En dat geven, doe dat altijd zonder iets terug te verwachten. Natuurlijk geef je soms iets waarvan je wel iets terugverwacht, maar dat is vaak wanneer de ander iets van je “genomen” heeft, in plaats van dat jij het met liefde gaf. Als je geeft, dan is het geluk dat het jou geeft, het goede gevoel dat jij ervan krijgt, eigenlijk al meer dan genoeg.

Hou van jezelf, zorg voor jezelf

Het belangrijkste in jouw leven? Jij. Alleen jij. Oké, en misschien je kinderen, als je die hebt. Maar toch, zorg voor jezelf. Vergeet jezelf niet!

Op social media zie je een hele self-love movement, die kun je als inspiratie gebruiken. Maar dat hoeft niet.

Zorg dat je gezond eet, dat er niet te veel van je genomen wordt, dat je ruimte hebt om te geven, dat je zelf, naast alle dingen die moeten, nog ruimte over hebt om dingen te doen die jóu gelukkig maken. Dat je genoeg kan rusten en slapen. En als je je niet gezond voelt, dat je naar de dokter kan.

En niet alleen dat je die dingen allemaal kan en doet, maar dat je dat ook toelaat. Dat je dat mag van jezelf. Omdat je vindt dat je dat waard bent. Want dat bén je waard. Jij bent het waard om voor gezorgd te worden, om dingen te doen die je gelukkig maken, jij bent het waard om te rusten en goed te slapen.

Vergeet niet dat je nog een hele tijd met jezelf moet doen, en om dat te kunnen, moet je voor jezelf zorgen én van jezelf houden.

Probeer jezelf niet in de weg te staan

Tevreden zijn betekent niet dat je geen mooiere of betere versie van jezelf mag worden.

Het is júist goed om jezelf kennis cadeau te doen. En liefde. Vriendschap. Vrijheid in de buitenlucht. Gewoon tijd voor een wandeling Om te kiezen om een cursus te doen waar jij je beter van gaat voelen. Of: zelfs tijd om je in te vervelen, lekker te niksen.

Dat hoeft echt niet elke dag, maar vergeet niet om momenten in te plannen waarop je het wel doet. Of elke dag een klein beetje.

Ik weet dat veel mensen een heleboel “ja, maar’s” hebben en beren op de weg zien. Maar je verdient het om jezelf te ontwikkelen en van jezelf de beste en meest gelukkige versie van jezelf te maken.

Dat is eigenlijk wat ik wilde zeggen. Ik had het nog niet opgeschreven, dat lukte toen niet, maar het zat wel in mijn hoofd. Deze keer zijn jullie nog lang niet van me af, maar ik wilde het toch nog opschrijven. Dan is het maar uit mijn hoofd. En misschien heb je er nog iets aan, dit is wat ik graag tegen mijn geliefden had willen zeggen. Maar wat ik eigenlijk iedereen gun, ook jou.

DELEN:

17 reacties

 1. Irene 20 februari 2019 / 16:53

  Oh wat vind ik dit mooi geschreven Lisanne! En helemaal waar! Ik vind het heel inspirerend om het zo te lezen. Bedankt 🙂

 2. Vera 20 februari 2019 / 17:25

  Super inspirerend en mooi!! Je maakt mij altijd zo blij met jouw positiviteit!!

 3. Ciselle 20 februari 2019 / 17:34

  Dank je wel dat je het met ons deelt en dat jij er nog altijd bent!

 4. Yvette 20 februari 2019 / 20:10

  Heel mooi Lisanne, en ook heel waar. Ik ben blij dat je dit nu bij leven en meer welzijn dan toen, met ons kan delen.

 5. Naomi 20 februari 2019 / 23:45

  Mooi geschreven. En het mooiste om na te laten aan je dierbaren is denk ik je onwankelbare liefde voor hen (zeg ik als iemand die als puber een ouder verloor).

 6. Hanneke 21 februari 2019 / 08:43

  Hele mooie woorden! Maar het aller mooiste is dat jij er nog bent! 🙌🏼

 7. Ilona Wielinga 21 februari 2019 / 11:57

  Erg mooi artikel, en mooie woorden. Het is onwijs mooi en fijn dat je er nog bent, maar dit was wel echt iets moois geweest om na te laten.
  Ik zit zelf op dit moment in opname vanwege mijn depressie, mijn hoofd werkt momenteel dus niet helemaal mee. Maar daar word aan gewerkt en ik heb er vertrouwen in dat het weer goed komt.

 8. Francine 21 februari 2019 / 15:18

  Lieve Lisanna,
  Wat mooi door jou geschreven en vooral wat fijn dat je de behandeling goed hebt doorstaan en dat ‘t zonnetje terug is in jou leven. Mijn beste vriendin die ook nog Mn nichtje is heeft ook Lyme en heeft ‘t ook heel zwaar. Heb zo een bewondering voor haar hoe zij in ‘t leven staat en haar humor. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen. Ben verder een enorme fan van jou, je bent zo een leuk en mooi persoon. Ik hoop van harte dat je heel gelukkig gaat worden met jou lieve vriend.
  Heel veel liefs,
  Francine🍀☀️

 9. Mariska 22 februari 2019 / 14:00

  Ik vind het wel heel mooi geschreven en gelukkig hoef je hier voor nu niet meer over na te denken. Zelf ben ik iemand die graag geeft. Zo heb ik laatst iemand geholpen die ik alleen ken via social media (maar wel al een tijd). Zij had wat geld nodig omdat wegens omstandigheden ze dat niet had/heeft. Ik heb haar wat overgemaakt en weet dat het goed terecht komt. Of, in de supermarkt wat extra’s kopen omdat ze van de Voedselbank daar stonden voor kerst.

 10. Jacqueline 23 februari 2019 / 18:14

  Mooi geschreven en zo waar! Mocht het voor mij ooit tijd worden om te gaan, dan hoop ik ook dat de mensen om me heen vooral de immateriële dingen vasthouden die ik ze gegeven heb. Al die spullen zijn een stuk minder belangrijk.

 11. Bianca 24 februari 2019 / 09:40

  Mooi geschreven

 12. Petra 24 februari 2019 / 12:57

  Mooie en waardevolle woorden.
  Zo fijn dat jij dit nu zelf met ons kunt delen. Jouw verhaal hier nog niet is afgelopen!

 13. Nienke 26 februari 2019 / 03:40

  Wat een mooie woorden.
  Bedankt voor het delen
  X

 14. Roos | So it's Rose 26 februari 2019 / 15:21

  Wat heftig zeg, om hir over na te moeten denken. Je hebt het echt prachtig opgeschreven, een boodschap die iedereen zou moeten lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.