Wat ik tegen mijn jongere ik zou willen zeggen

Het kan natuurlijk niet echt, maar het is wel leuk om over na te denken en om over te schrijven. Wat zou ik tegen mezelf zeggen als ik mijn vijftienjarige zelf een brief kon schrijven?

dertienjarige-lisanne

Op de foto hierboven was ik 13. Met een verse tekenbeet in mijn lip.

Hoi 15-jarige Lisanne,

Als je bijna 23 bent gaat alles nog goed genoeg met je. Je bent niet alleen of eenzaam en voor elk probleem valt een oplossing te verzinnen, altijd. En eigenlijk heb je het op je 23e best goed voor elkaar: uit huis, geen geldzorgen, samen met een geweldige man in een heerlijk huis. Geen huisdier, maar wel een robotstofzuiger.

Vertrouw altijd op jezelf en je gevoel. Als jij voelt dat er iets aan de hand is, dan is er iets aan de hand. Je bent niet gek, ook al voel je je soms wel zo. Luister naar je moeder als ze weer zegt ‘Maar er moet toch iets zijn!’. Ja, mam, er is iets, je hebt gelijk.

Geniet van alles wat je allemaal kan, geniet van de feestjes, geniet van de ritjes op je elektrische fiets, geniet van een dagje winkelen met vriendinnen. Deze fase van je leven is geweldig, doe zo veel mogelijk dingen mee en ervaar het. Het kan allemaal elk moment voorbij zijn.

Wees trots op jezelf want je bent een enorme bikkel, gebruik dat! Je doet wat je kan en ook al wordt niet altijd gezien hoe hard je je best doet, je weet het zelf wel. Daar mag je best heel trots op zijn. Gelukkig zijn er veel mensen die in je geloven en ook zien hoe hard je werkt.

Er zijn ook een heleboel mensen die je niet geloven en geen vertrouwen in je hebben, maar die mensen zijn stom. En naar stomme mensen moet je niet luisteren (tenzij het je leraren zijn, dan moet je nep-aardig doen, anders blijf je zitten). Oja, je blijft dit jaar trouwens zitten door leraren die vinden dat je te slim bent om over te gaan naar een niveautje lager, de havo. Dus willen dat je het jaar over doet op het VWO. Steek dat compliment maar in je zak, volgend jaar komt het wel goed en ga je alsnog naar de havo. Van blijven zitten ga je niet dood, trouwens, die jonkies zijn best gezellig om bij in de klas te zitten.

Er zijn een heleboel vrienden die je niet meer interessant vinden. Don’t worry, zulke mensen heb je niet nodig. Je bent leuk genoeg om nieuwe vrienden te maken, dat gaat veel makkelijker dan je denkt.

Weet je hoe school nog leuker wordt dan het nu al is? Als je je zeker voelt over jezelf! Je ziet er prima uit en je bent een goed persoon. Als je open bent en jezelf uit gebeurt er niets ergs, in tegendeel. En als je je thuis voelt wordt het nóg leuker. Als je wil grappen met leraren, doe het! Ze zijn over het algemeen best leuk, en meestal kun je nog iets van ze leren ook. Je kunt nóg meer van ze leren als je het goed met ze kan vinden.

Mevrouw Mol is jouw heldin de komende jaren.

En als laatste, maar als aller-belangrijkste: LAAT JE TESTEN OP LYME!!! Dit ziek zijn gaat voorbij. Ooit is het voorbij! Je hoeft het niet allemaal op karakter en eigen kracht te doen, er zijn ook dokters die je kunnen helpen. Blijf hoop houden en geef nooit op!

En oja, drink niet zo veel alcohol. Oké, soms. Maar niet te vaak.

DELEN:

44 reacties

 1. Kelly Caresse 8 juni 2015 / 07:45

  Heel mooi geschreven Lisanne! Wat heftig dat die teek je in je lip gebeten had, weet je daar nog wat van? Heftig dat zo’n beet zoveel gevolgen heeft voor je leven nu.

  • Lisanne-Leeft 8 juni 2015 / 11:29

   Ik werd wakker op vakantie in mijn tentje met een wondje op mijn lip, dacht dat het een koortslip was, maar het wondje verdween veel te snel (als het een koortslip was). Dus we gingen er vanuit dat het een insectenbeet geweest moest zijn! Ik vermoed dat ik de teek er in mijn slaap af heb gekrabd.

   Maar Lyme is ook overdraagbaar door andere insecten (bepaalde muggen bijvoorbeeld), dus 100% zeker dat het een teek was weet ik natuurlijk niet! Ik ging er toen in elk geval vanuit dat het onschuldig was…

 2. Tiffany 8 juni 2015 / 07:48

  Wat ontzettend mooi geschreven. Knap dat je ondanks het serieuze onderwerp soms nog grapjes er in kan verwerken. Heel mooi om te lezen! Ik denk ook wel eens: wat zou ik zeggen tegen de nog gezonde (15 jarige) ik. Waarschijnlijk dat ik meer zou moeten genieten van mijn nog (redelijk) gezonde lichaam.

 3. Angelique 8 juni 2015 / 08:01

  Wat een prachtige brief zeg. Er straalt tevredenheid uit hoe je het gedaan hebt samen met nog wat wijze adviezen erbij. Helaas kunnen we niet tijdreizen. Als ik mezelf zie als 15 jarige denk ik ook wees niet zo onzeker. Je ziet er prima uit. Maar ja dat is met de kennis van nu.

  • Jeanine 8 juni 2015 / 08:39

   Prachtig zoals je dat hebt geschreven, Lisanne. Een heleboel van die dingen zou ik ook tegen mezelf willen zeggen. Maar zonder al dingen die we meemaken zouden we niet het zelfde zijn als we nu zijn. Iemand om trots op te zijn. (Al had je die rotte lyme dan niet gehad wat ik echt niemand ooit zou toewensen.) Maar al die andere dingen vormen ons zoals we nu zijn. Ach je begrijpt wel wat ik bedoel. Zoals je zelf al zegt je hebt het goed voor mekaar. Iets om trots op te zijn. 🙂

 4. Marion 8 juni 2015 / 08:13

  Mooi. Heel erg mooi. Het zegt gek genoeg heel veel over hoe jij nu in het leven staat en dat is ontzettend sterk, krachtig en eerlijk.

 5. Dionne 8 juni 2015 / 08:19

  Een hele mooie, warme brief heb je voor jezelf geschreven.
  Je bent een heel krachtig mens, laat niemand je daar aan twijfelen

 6. marielle 8 juni 2015 / 08:34

  Mooie brief. Geniet inderdaad van het nu, want het kan zo voorbij zijn!

 7. Kim 8 juni 2015 / 08:58

  Wat een mooie brief..
  Zoals je zelf ook al zegt: geniet van het moment.
  Liefs

 8. Danielle 8 juni 2015 / 09:21

  Wat een mooi stuk met wat diepgang en toch ook weer de humor die wij van jou gewend zijn!

 9. Sophie 8 juni 2015 / 09:28

  Mooi hoor Lisanne! Je hebt echt een hele openhartige brief geschreven en vind het heel bijzonder dat ik deze nu mag lezen. Zo goed dat je nu gewoon wel in ziet dat je er mag zijn en dat de grote dingen van toen niet zo groot zijn als ze toen leken. Je mag trots zijn op jezelf dat je elke dag maar weer doorvecht!

 10. Frances 8 juni 2015 / 09:38

  Prachtig geschreven! Je hebt gelijk… geniet van de mooie momenten, ook al zijn ze soms zo klein! X

 11. Manon 8 juni 2015 / 09:41

  Want ontzettend grappig maar ook vooral goed geschreven!

 12. Laura 8 juni 2015 / 10:07

  Wat mooi geschreven… ik kreeg er een beetje kippenvel van

 13. Ise 8 juni 2015 / 10:23

  Ontzettend mooi geschreven. Diep respect!

 14. Katrien 8 juni 2015 / 10:39

  Heel mooi. Je brief greep me enorm aan. Traantje weggepinkt omdat het persoonlijke herinneringen opriep. Je schrijft zo treffend!

 15. Inge 8 juni 2015 / 12:40

  Heel mooi en krachtig geschreven. Petje af!

 16. Desi 8 juni 2015 / 12:51

  Heel mooi geschreven! Ik heb laatst ook een brief geschreven aan mijn jongere zelf. Als je dan terugkijkt, zie je toch dat je heel erg veranderd bent in die paar jaar, terwijl je dat van te voren helemaal niet zo doorhad. Ten minste, dat had ik dan haha.

 17. Rianne 8 juni 2015 / 12:55

  Mooie brief van een 23 jarige… Wat dat betreft ben jij je tijd ver voorruit. De meeste mensen hebben wat meer tijd nodig om te komen waar jij nu bent..

 18. Milou 8 juni 2015 / 13:03

  Wat mooi. Dit doet me wel nadenken over mijn eigen brief die ik zou schrijven. Waarschijnlijk in de trant van: hou vol, blijf doen wat je leuk vindt, ooit komt er een tijd waarin jij je plekje in de wereld wel zult vinden, en eindelijk kunt doen wat je écht wilt. 🙂

 19. Jis 8 juni 2015 / 13:30

  Wat heb je dit mooi geschreven, Lisanne! Een heel sterke brief.. Liefs, Jis

 20. Zo simpel is dan geluk 8 juni 2015 / 15:01

  Heel erg mooi geschreven, er straalt zoveel kracht, positiviteit en wijsheid uit. Je mag echt trots zijn op jezelf!

 21. Nienke 8 juni 2015 / 16:57

  Schattige tekst 🙂 jammer genoeg kunnen we nooit de toekomst voorzien dus probeer ik zelf zo weinig mogelijk te denken over ‘wat als’…

 22. Rachel 8 juni 2015 / 16:59

  Wat heb je dat prachtig geschreven Lisanne! Een heel serieuze boodschap, maar toch met humor erin! Ik heb echt respect voor jou en ik hoop echt dat het snel weer beter met je gaat. Liefs

 23. Alyssa 8 juni 2015 / 18:00

  Wat een mooi artikel, goed geschreven.! Ik heb laatst een post geschreven met dezelfde titel, Ik durf m alleen nog niet online te zetten 🙂 komt vast nog wel een keertje…

 24. farid 8 juni 2015 / 18:59

  wat schattig en lief. nu nog even tijdreizen

 25. Anke 8 juni 2015 / 18:59

  Stiekem moest ik even hard lachen om “Volgend jaar komt het wel goed en ga je alsnog naar de Havo”haha! Heb nog nooit gereageerd op je blog terwijl ik je sinds je Mijnmoment van een paar jaar geleden al volg. Je bent ondanks alles zo positief en onwijs sterk, ik heb zoveel bewondering voor je! Nu ook weer dit stukje, heerlijk om te lezen! En inderdaad: ooit is het voorbij, blijf hoop houden en geef niet op!

 26. Sytse 8 juni 2015 / 19:41

  Wat een mooie brief! Diep ook. Dat stukje van vrienden die je niet meer interessant vinden, dat herken ik wel 🙂

 27. Melle 8 juni 2015 / 19:48

  Heel mooi geschreven, zo direct maar ook zo lief. Ik heb vandaag ook een brief aan mijn 16-jarige zelf online gezet. Great minds think alike 🙂

 28. Hester 8 juni 2015 / 20:23

  Ik heb ook eens een brief naar mijn jongere ik (van 10, want 15 is een jaar geleden haha) geschreven en vond het wel bijzonder, in jouw situatie natuurlijk helemaal. Mooie brief Lisanne!

 29. Lifesabout 8 juni 2015 / 20:47

  Ohh bikkel….wat heb je dat mooi geschreven. Bizar dat je nu zoveel weet wat je toen nog niet wist…

 30. Simone 8 juni 2015 / 21:13

  Knap geschreven! Als je toen eens wist wat je nu weet he! Wat zou je dan doen. Dat vraag ik me af en toe wel eens af, maar ja.. Ik moet daar ook niet te lang bij stilstaan, en soms is het misschien ook maar beter dat ik toen nog niet wist wat ik nu weet. Grappig.. als puber kwam ik altijd heel sterk en zelfverzekerd over, maar ik was toen eigenlijk heel erg onzeker. Op die leeftijd dacht ik dat het nooit over zou gaan.. Ik werd toen gepest en had niet echt vriendinnetjes. Zo bijzonder hoe snel dingen kunnen veranderen! En gelukkig maar in mijn geval 🙂

 31. Monique 8 juni 2015 / 21:36

  Mooie open brief! Bijzonder om je jongere ik zo wat goede raad mee te geven. Dan kom je erachter dat je stiekem toch wel een stuk volwassener bent geworden sindsdien.

 32. Nathalie 8 juni 2015 / 22:23

  Wat een mooie, betekenisvolle en lieve brief…. zet me toch aan het denken!

 33. Saar 12 juni 2015 / 10:55

  Wat een ontzettend mooie en krachtige brief. Ik heb er een beetje kippenvel van!

 34. Tessa Tamara 13 juni 2015 / 19:27

  Wat een leuk artikel zeg! Ik heb ooit een brief geschreven naar mijn toekomstige ik. In een envelop gestopt en bewaard voor als ik 40 ben. Ik weet nu al niet meer wat ik er in heb gezet, dus dat wordt echt super grappig denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.