Wat te doen als je overprikkeld bent

We zijn tegenwoordig allemaal veel meer bewust van het feit dat niet iedereen niet oneindig veel prikkels aankan. Misschien ben jij ook wel snel overprikkeld? Of wil je graag beter begrijpen wat je kan doen voor iemand die overprikkeld is? Dit zijn mijn tips bij overprikkeling.

Foto door Components AI via Unsplash

Veel prikkels hoeven niet erg te zijn

Het is niet altijd erg om veel prikkels te moeten verwerken. Als je niet gevoelig bent voor prikkels is het natuurlijk helemaal geen probleem, maar ook als je wél gevoelig bent voor prikkels kun je ervoor kiezen om toch naar een feestje te gaan.

Zelf maak ik altijd een afweging of ik de leuke activiteit de gevolgen waard vind. Zo is het lang niet altijd erg om een paar dagen rust te moeten nemen na een fijne activiteit. Soms ook wel, en dan doe ik het gewoon niet. Maar het is niet zo dat je altijd alle prikkels moet vermijden.

Zoek (even) de rust op

Als je eenmaal op het feestje bent of op een andere plek met veel prikkels, dan kan het zo zijn dat het toch allemaal te veel wordt. Bij mij wordt het vaak een epileptische aanval, maar sommige mensen krijgen een paniekaanval of er is gewoon een punt waarbij je voelt dat de gevolgen te extreem worden de dagen erna. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarom is het fijn om op zo’n moment de rust op te zoeken. Je kan je even afzonderen, misschien op een slaapkamer, even naar buiten of een andere plek die beschikbaar is. Bij de Efteling hebben ze speciale kamers waar je je even kan terugtrekken, dat is ook heel fijn. Ga op zoek naar dit soort mogelijkheden.

Doe even helemaal niets en zit op een stoel, lig op een bed en kom even helemaal tot rust. Dan kun je er daarna misschien weer even tegenaan!

Als het echt niet meer gaat en je bent overprikkeld zijn dit mijn tips

En als je er niet meer tegenaan kunt, dan zijn dit mijn tips. Dit zijn dingen die bij mij helpen, misschien kun jij ze ook eens proberen. Houd er wel rekening mee dat mensen met last van overprikkeling vaak neurodivers zijn en soms ook heel verschillende manieren hebben om te ontprikkelen. Niet iedereen is hetzelfde!

 • Niet te veel licht. Ik bevind me dan meestal in mijn slaapkamer met alle gordijnen dicht.
 • Niet te veel geluid. Eventueel kun je gebruik maken van een noisecancelling hoofdtelefoon of gewoon fijne oordopjes. Zelf vind ik het fijnste als de ruimte waar ik ben van zichzelf al stil is zodat ik geen extra prikkels van de hoofdtelefoon op mijn hoofd heb, maar daar heb je meestal weinig invloed op. De buurman wil waarschijnlijk net zijn gras maaien als jij rust nodig hebt, haha.
 • Probeer te blijven eten. Zorg dat je op een moment dat overpikkeling op de loer ligt tóch te eten, het is een grote aanslag op je lichaam als je op zo’n moment ook niet meer eet. Ik heb zelf veel moeite met eten als ik overprikkeld ben, maar heb een select groepje met etenswaren die er wel (bijna) altijd ingaan. Zorg dat je erachter komt wat die etenswaren voor jou zijn en zorg dat je die in huis hebt!
 • En drinken. Zelfde verhaal.
 • Zorg dat je comfortabel bent. Ga bijvoorbeeld in bed liggen en zorg dat je kleding niet knelt of vervelend zit.
 • Je hebt er zelf weinig invloed op, maar ook geuren vermijden is aan te raden. Ik draag zelf geen uitgesproken parfum en vraag mijn vriend om geen sterk geurende etenswaren te eten of koken als ik overprikkeld ben.
 • Zorg dat je het niet te warm hebt en niet te koud. Ik heb het zelf snel koud, dus gebruik daarvoor een elektrische kruik, dat is echt heel fijn.
 • Niet nadenken. Staan er nog veel urgente dingen op je to-do lijst? Vraag of iemand je ermee kan helpen. Het helpt als je zo min mogelijk stress hebt, ook al zijn het kleine dingen die je nog moet doen, het is heel fijn als je er even helemaal niets meer mee te maken hebt en het je uit handen wordt genomen.
 • Niks doen. Even helemaal rust en helemaal niks kan heel fijn zijn. Eventueel kun je je favoriete comfortserie opzetten (Gilmore Girls) of een luisterboek luisteren waarbij je niet al te veel hoeft na te denken. Misschien heb je nog iets anders dat je graag doet in zo’n geval?
 • Probeer vroeg te gaan slapen, zo is er snel weer een nieuwe dag waarop je je hopelijk beter voelt!

We hebben allemaal een andere vorm van overprikkeld zijn, sommige mensen moeten altijd in een prikkelarme omgeving zijn zoals ik die hierboven beschrijf. Dat had ik vroeger ook. Inmiddels kan ik meer hebben en kan ik kiezen welke situaties met prikkels ik wel wil meemaken en welke ik liever aan me voorbij laat gaan.

Heb jij nog fijne tips voor als je overprikkeld bent?

DELEN:

1 reactie

 1. Zo simpel is dan geluk 14 juni 2024 / 15:41

  Bij mij is het vaak zo dat het op het moment zelf wel oké gaat, maar ik in de nacht of de volgende dag wakker wordt met hele heftige hoofdpijn/migraine en misselijk ben. De beste opties zijn dan inderdaad of in bed liggen, of als het lukt op de bank met een serie.
  Dank voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.