Wat te doen tijdens een staycation?

Het lijkt wel een soort standaard te zijn: in de zomer, wanneer je vrij hebt, dan ga je op vakantie. De realiteit is natuurlijk dat lang niet iedereen op vakantie gaat. Waarom niet? Geen geld, geen zin, of geen energie. Maarja… waarom ook wel? Met thuis blijven tijdens je vakantie is ook niets mis!

wat-te-doen-tijdens-staycation

Flickr / katewares

Iets anders dan normaal

Als je de dingen exact hetzelfde blijft doen als wanneer je bijvoorbeeld weekend hebt, dan vliegt je vakantie voorbij. Doe ook eens iets geks, iets bijzonders, iets wat je normaal helemaal niet doet! Je hebt nu tijd en het is zomer, zeker weten dat er nog wel iets leuks is wat op je verlanglijstje staat om te gaan doen!

Andere mensen maken mooie herinneringen op vakantie, maar die mooie herinneringen kunnen natuurlijk net zo goed thuis gemaakt worden! Het enige wat ik kan zeggen: probeer uit je comfortzone te komen en bedenk gewoon iets geks!

De dingen die je altijd al wilde doen maar waarvoor je geen tijd had

Hoe vaak schreeuwen we het jaar door hoe weinig tijd we hebben? En hoe heerlijk we het zouden vinden om gewoon eens een tijdje vrij te hebben zodat je al je hobby’s weer kan oppakken, boeken kan lezen, en vriendinnen kan zien? Nu is je kans!

 • Vrijwilligerswerk doen
 • Breien
 • Bloggen
 • Een boek schrijven
 • Sporten
 • Je familie bezoeken
 • Je vrienden gezelschap houden
 • Tuinieren
 • DIY-en
 • Een boek lezen
 • Het huis opruimen
 • De sfeer van je interieur veranderen
 • Op het strand liggen
 • Met make-up spelen
 • Naar de dokter of tandarts gaan voor ‘dat ene’ waar je al zo lang last van hebt, maar waar je de huisarts steeds van uitstelt (sorry, deze moest er tussen, ik weet zeker dat mensen zich nu aangesproken voelen, haha. Gaan!)
 • Een serie kijken
 • Kies iets leuks!

Helemaal NIKS

Tijd om te relaxen en lekker te niksen. Totdat je het zat bent, haha!

Ik weet nog zo goed hoe ik dit deed in mijn zomervakantie toen ik op de school zat. Urenlang op het internet surfen, tv kijken, buiten spelen en eigenlijk niets nuttigs uitvoeren. Op een gegeven moment ben je dat zat en dan heb je zin om weer aan de slag te gaan! Althans, dat gaat bij mij zo. Ik ging eerst niksen, en daarna wilde ik niets liever dan weer aan het werk, haha.

Hoe dan ook, je hebt vakantie en je mag even niksen, dat heb je verdiend!

Maak een to-do lijst

Bedenk van tevoren wat je eigenlijk wil doen of wil bereiken tijdens je vakantie. Iemand die wel op vakantie gaat die kan kiezen tussen een stedentrip, een natuurvakantie of een zonvakantie. Of iets anders. Jij kan ook de stijl en de sfeer van jouw vakantie bepalen!

Maak een lijstje met dingen die je gedaan wil hebben. Een voorbeeld:

 • Minstens vijf dagen in de zon liggen
 • Waarvan eentje op het strand
 • Een blog beginnen of gastblogs gaan schrijven voor iemand met een blog
 • Je vriendinnen zien
 • Naar de kapper gaan
 • Een dagje winkelen
 • Zorgen dat je uitgerust bent aan het eind van mijn vakantie

Natuurlijk kunnen er ook compleet andere dingen op je lijstje staan, maar op een to-do lijstje hoeven echt niet alleen maar vervelende ‘moetjes’ te staan. Deze to-do lijst is meer bedoeld zodat je nadenkt over je vakantie, zodat je zelf de leiding neemt over je vakantie. In plaats van dat mensen aan je trekken en voor je het weet je vakantie voorbij is. We worden in het dagelijks leven vaak genoeg ‘geleefd’, in de vakantie mag je ook wel gewoon even tijd voor de dingen jij graag wilt!

staycation

Flickr / adambklein

Ga je wel op vakantie?

Ik gaf al eerder een aantal tips om ultiem te genieten van je vakantie. Je leest het artikel hier!

Wij gaan deze zomer niet op vakantie in verband met mijn gezondheid, maar met een staycation is ook niets mis, toch? Ga jij op vakantie, zo ja, waarheen? En als je thuis blijft, weet je al wat je gaat doen?

DELEN:

31 reacties

 1. Kelly Caresse 19 juni 2014 / 06:45

  Wat een leuke term een staycation, zo had ik het nooit gehoord haha. Ik kan ook erg genieten van thuiszijn en in mijn eigen omgeving lekker ‘aanrommelen’ en doen waar ik zin in heb, zeker nu we een dochtertje hebben. Heel leuk artikel vind ik dit!

 2. MySimplySpecial 19 juni 2014 / 07:09

  Leuke ideeen! Lekker om eens die dingen te kunnen doen waar je normaal niet aan toekomt. Of tourist te spelen in eigen stad.

 3. Geertje 19 juni 2014 / 07:40

  Wat een leuk artikel! Wij blijven dit jaar ook thuis omdat we midden in een verhuizing zitten… Dus ons vervelen zullen we niet.. Maar ben wel van plan leuke dagjes uit te gaan met mijn man en meiden, want 6 weken schoolvakantie is best lang!

 4. Manon 19 juni 2014 / 07:40

  Leuk lijstje 🙂 Tijdens vakanties ga ik altijd lezen, ik gun me daar thuis veel te weinig tijd voor maar op vakantie lees ik wel 10 boeken in een week, love it.

 5. Elize 19 juni 2014 / 08:22

  Wat een fijn artikel!
  Wij wilden dit jaar eigenlijk op bezoek gaan bij de familie van m’n vriend (in Griekenland), maar hebben onverwacht geen geld. Ik had ze heel graag ontmoet en een keer het land doorgereisd, dus ik vind het best heel jammer dat we niet kunnen gaan. Maar hopelijk lukt het volgend jaar!
  Ik had al wel wat blogplannen gemaakt voor in de vakantie, maar jouw artikel motiveert me om nog meer plannen voor de vakantie te maken en ook daadwerkelijk op te schrijven. Vooral dat laatste is super! Het is prettig tastbaar te maken welke leuke dingen je eigenlijk wilt en kunt gaan doen. Ik krijg er nu al zin in!
  En de afgelopen 3 a 4 jaar heb ik in de vakantie vooral veel gewerkt. Dat gaan we nu ook eens anders doen denk ik, haha! 😀

 6. Ilse 19 juni 2014 / 08:50

  Ik ben dit jaar al op vakantie geweest, maar ik heb in september ook nog een week verlof. Ik weet nog niet wat ik dan ga doen. Ik zou dan eigenlijk wel nog een paar kleine uitstapjes in eigen land willen doen.

 7. Linda 19 juni 2014 / 09:21

  Leuke term, die kende ik nog niet, haha!
  Leuke tips ook 🙂 Ik ga deze zomer één weekje weg naar een dorpje in de buurt van Parijs, op huwelijksreis! 🙂

 8. Mandy 19 juni 2014 / 09:43

  Wat een leuke tips! Thuis blijven kan ook leuk zijn. Ik moet mezelf dan wel dwingen om ook echt leuke dingen te gaan doen en niet alleen huishoudelijke dingen.

 9. Marion 19 juni 2014 / 09:52

  Ik ga al jaren niet meer op vakantie doordat ik te vaak ziek zijn. Dat geeft helemaal niets, ik vind het ondertussen heerlijk. Ik heb een aantal dingen in de planning, zoals een dagje Texel, een boottochtje maken, een dag onbeperkt met de trein reizen etc. Ik maak geen afspraken met mensen, want meestal beslis ik op de ochtend zelf of ik me goed genoeg voel om iets te gaan doen. Soms gaat er spontaan iemand mee, maar vaak ga ik ook alleen. Vind ik helemaal niet erg. Ik geniet ervan!

 10. Miranda 19 juni 2014 / 10:04

  Ik ben niet zo’n vakantieganger, ik hou echt heel erg van thuis zijn. We gaan daarom ook niet standaard elk jaar. Gewoon zo af en toe. W zijn vorig jaar naar Curaçao geweest en dit jaar gaan we niet weg. Wij zijn de badkamer aan het verbouwen, ik hoop dat we daar binnenkort de laatste hand aan kunnen leggen. Dan ga ik de hele vakantie lekker in bad liggen:) haha!

 11. Veronica 19 juni 2014 / 10:12

  Handige tips voor als je niet op vakantie gaat, ik vind het ook heerlijk om helemaal niks te moeten en gewoon lekker je eigen ding te doen. Ik verveel me dan ook echt nooit!

  Wij gaan dit jaar 3 weken naar Amerika, dus ik kan je tips voor thuisblijven niet gebruiken hihi 😉 Want als ik terugkom van mijn reis moet ik twee dagen later alweer aan de slag!

 12. Nancy 19 juni 2014 / 10:48

  Ik kijk enorm uit naar mijn vakantie! Ik heb dan al een jaar geen vakantie meer gehad en ik kan niet wachten om weer eens 3 weken niets te hoeven doen. AAAAAH!! 🙂 Ik ga niks doen, ik ga zwemmen, ik ga een beetje zonnen en ik ga vooral heel veel lezen. Ik moet de boeken nog uitzoeken maar ik heb een kast vol staan, dus ik verwacht niet al te veel problemen 😉

 13. Jorien 19 juni 2014 / 10:53

  Ik ga wel op vakantie, heerlijk naar Italië! Enjoy your staycation 😀

 14. Manon 19 juni 2014 / 11:21

  Ik ga dit jaar op vakantie dus ik zal me niet snel vervelen en die week voor mijn vakantie zijn er zomerfeesten hier in nijmegen en dan heb ik na mijn vakantie in italie nog 4 dagen vrij, dus dan zal ik wel lekker aan het bloggen zijn ofzo.

 15. (Red) Sonja 19 juni 2014 / 13:06

  Ik heb begin augustus twee weken staycation met m’n vriend, haha! We zijn in mei al op vakantie geweest en gaan in november weer en we verhuizen ook nog deze maand. Even geen geld meer dus, haha! 🙂

 16. Marjolein 19 juni 2014 / 13:16

  Het duurt nog even voor ik op vakantie ga… In principe blijf ik de zomervakantie thuis en ga ik lekker werken en geld verdienen. In september ga ik met mijn vriend lekker 2 weken naar Kreta! Ik ben nu al bezig met het maken van een lijstje met dingen die ik wil doen tijdens die vakantie. Dan kan ik alles mooi inplannen en tussendoor heerlijk genieten van de rust.

  In juli en augustus moet ik waarschijnlijk meer werken i.v.m. de vakanties van collega’s, maar wanneer ik vrij ben wil ik in de tuin van mijn vriend aan de slag. Mooie DIY plantenbakken maken en daar kruiden in planten 🙂 Dan kunnen we straks lekker koken met onze eigen kruiden, Heerlijk lijkt me dat!

  Heb je zelf al plannen?

  x Marjolein

 17. Roxanne 19 juni 2014 / 13:24

  Interessant artikel. Zelf ging ik nooit op vakantie met mijn ouders, simpelweg omdat het financieel niet kon. Maar ik had wel een opa en oma die op een boerderij woonden. Vaak was ik daar dus te vinden om te helpen met de dieren en het verbouwen van mijn eigen groentes. Ik heb eigenlijk nooit echt iets gemist als echt weg gaan. Totdat ik zelf oud genoeg was en zelf op reis ging. Nu vind ik het reizen geweldig en wil ik het liefst alle “verloren’ jaren inhalen

 18. Laura 19 juni 2014 / 16:11

  Hier wel een vakantie gepland, hoewel niet in de zomer. Overweeg wel door een overdaad aan vakantiedagen nog een weekje in augustus op te nemen. Gewoon lekker relaxen thuis!

 19. Laura 19 juni 2014 / 17:07

  Ik ga niet elk jaar op vakantie. Soms vind ik het niet erg want je hebt genoeg tijd om andere dingen te doen. 2 zomers geleden schreef ik een boek en dat is nu uitgegeven. Deze zomer wil ik er weer eentje gaan schrijven.:)

 20. Simone 19 juni 2014 / 17:19

  Leuk stukje! Ik heb wel een vakantie gepland. Maar ik ben momenteel werkeloos en heb dus (voor als nog) de zomer voor me. Aan deze tips heb ik wel wat 🙂

 21. Hester 20 juni 2014 / 08:23

  Ik ga 2,5 week op vakantie, maar ben er dan ook nog genoeg thuis (lang leve het middelbareschoolleven). Eerlijk gezegd vraag ik me wel een beetje af wat ik ga doen, haha. Komt altijd wel goed, maar ik merk dat ik het de laatste tijd juist wel fijn vind om actief te zijn en mensen om me heen te hebben/te zien, dus dat moet ik wel blijven plannen. En verder wordt het volgens mij ook gewoon heel lange nachten maken, haha, heerlijk. Ik heb vandaag wel een soort zomerregeling aangekondigd op mijn blog zodat ik inderdaad lekker uit mijn ritme ben en misschien ook wat andere, losse projectjes ga oppakken!

 22. Petra 20 juni 2014 / 10:18

  Dit jaar wordt het waarschijnlijk een weekje Nederland en een weekje thuis. Planning is om veel te gaan lezen, aan mijn blogje werken, verhalen schrijven en soms ook even lekker niks doen. Kijk er nu al naar uit!

 23. Mar 20 juni 2014 / 17:34

  Wij gaan dit jaar ook niet op vakantie. Of eigenlijk lieg ik, wij gaan een paar dagen weg met mijn ouders. Die gaan een week naar Limburg en wij gaan daar 3 nachtjes heen. Verder red ik het ook niet met energie en gezondheid. Ik vind die to-do list dus wel erg goed, die ga ik onthouden!
  Verder zijn we met Hemelvaart een weekendje weg geweest en ik kreeg echt een vakantiegevoel van buiten ontbijten en buiten eten. Dat wil ik in de vakantie dus ook zeker een aantal keren doen hier thuis.

 24. Astrid 20 juni 2014 / 20:19

  Wat een leuke tips. Ik blijf deze zomer ook thuis en, omdat ik geen werk heb, is de zomer eigenlijk niet bijzonder qua vrije tijd. Toch goed om eens stil te staan bij wat ik wel voor speciaals kan doen als ik niet op vakantie ga. Ik sla vandaag alvast mijn vleugels uit met de eerste: in de Nederlandstalige blogosfeer rondkijken (dus op jouw blog en anderen hun blogs).

 25. Nicole 24 juni 2014 / 07:39

  Echt vakantie zal ik niet hebben.. zit al thuis sinds december en manlief is ook niet extra vrij ofzo in de zomer. Dus deze tips gebruik ik gewoon lekker nu al..!

 26. Anne 26 juni 2014 / 16:43

  Ik blijf waarschijnlijk ook thuis, ik weet ook nog niet of ik wel vakantie heb. Deels wel, maar bepaalde dingen gaan deze zomer gewoon door, waardoor ik niet lang weg kan. Ik hoop binnenkort een elektrische fiets aan te schaffen en dan lekker veel te gaan fietsen!

 27. Annette 27 juni 2014 / 23:27

  Heerlijk! Dit klinkt zo goed. Ik heb ook een to do lijst voor de zomer gemaakt (zie mijn blog) ik vind het heel fijn om ook op werkdagen in de avond het vakantie gevoel op te roepen. Lekker een terras op, picknicken, vakantie eten maken, tijd maken voor om een boek te lezen in de zon enz. Genieten van de lange dagen, zo fijn de zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.