Wat zijn jouw waarden?

Onlangs kwam ik in het psychologie magazine onderstaande opdracht tegen. Het hoorde bij een artikel over groots denken in waarden – en dus niet in belangen. Het was een onwijs goed artikel, maar wat me opviel was de opdracht. Ik ben deze opdracht nu namelijk al zo ontzettend vaak tegen gekomen dat ik hem graag met jullie wil delen. Ik denk dat het goed is om er eens over na te denken!

waarden

Ook in het boek 365 dagen succesvol komt dit aan de orde… én in de cursus dit wordt jouw jaar van Psychologie magazine wordt dit ook uitgebreid besproken.

Waarom zijn je waarden belangrijk?

Moet ik deze vraag nog beantwoorden? Nouja, vooruit! Zoals ik al vertelde ging het artikel over klein denken versus groot denken. We denken als mensen vaak ‘wat is er op dit moment leuk?’ En van daaruit maken we vaak keuzes. Dat is dan ook meteen de reden waarom we huiswerk en deadlines vaak tot het aller-laatste moment uitstellen. Als je moet kiezen tussen iets leuks doen of huiswerk, dan kies je voor iets leuks doen, zelfs al moet je het huiswerk dan later doen. Ons brein kiest op een of andere manier graag voor pret op de korte termijn.

Daardoor zou het kunnen dat je eerder klein denkt. Dat je bij alles wat je doet je afvraagt: wat is nú leuk? En dat dat helemaal niet past bij jouw idee op de langere termijn. Misschien wil je graag heel veel leren, maar schuif je het steeds voor je uit. Uitstellen en mee worden gesleurd door het leven zijn twee dingen waar we tegenaan lopen zonder dat we het zelf merken, als het hierover gaat.

Voor groot denken zullen je waarden eigenlijk een soort leidraad in je leven moeten zijn. Verder vooruit denken dan het nu dus!

waarden

Wat zijn jouw waarden?

Dit is de opdracht waarover ik het had. Wat is voor jou het meest belangrijk? En klopt dat bij alles wat je nu doet en bij hoe je nu je leven hebt ingericht? Klopt dat met de politieke partij waarop je stemt?

Wat zijn míjn waarden?

Ik vind het gek genoeg een moeilijke vraag. Het geeft me in elk geval iets om over na te denken. Ik denk dat vooral persoonlijke groei voor mij erg belangrijk is. De rest vind ik ook heel belangrijk, bijvoorbeeld inspiratie, openheid, betrokkenheid en integriteit zouden allemaal op de tweede plaats kunnen staan.

Omdat ik deze opdracht zo inspirerend vond leek het me leuk om hem ook eens aan jullie voor te leggen. Denk er eens over na! Weet jij al wat voor jou de belangrijkste waarden zijn?

30 reacties

 1. Monique 23 mei 2013 / 07:07

  Inderdaad een lastige vraag. Ik denk dat mijn waarden liefde, respect, persoonlijke groei en creativiteit zijn.

 2. Kelly Caresse 23 mei 2013 / 07:08

  Mooi geschreven, mijn belangrijkste waarden zijn heel cliche: liefde, respect, betrokkenheid,rechtvaardigheid en ik vind de mogelijkheid tot creativiteit ook belangrijk 🙂

 3. Kimberly 23 mei 2013 / 07:28

  Leuk stukje weer Lisanne! Moeilijk zeg.. hmmm ik denk dat betrokkenheid, liefde, creativiteit, trouw en inspiratie tot mijn waarden behoren

 4. Charlotte 23 mei 2013 / 07:29

  Mooi geschreven!
  Mijn waarden zijn trouw, liefde, respect, vriendelijk
  🙂

 5. martina 23 mei 2013 / 07:38

  mijn waarden zijn respect, liefde en persoonlijke groei

 6. Deborah 23 mei 2013 / 07:45

  Ik ben nog eens eventjes gaan kijken op de link naar dat boek…..ik heb al meteen een aantal vriendinnen in m’n hoofd aan wie dit een fantastisch eindejaarscadeau zou kunnen zijn 😉 en ik denk dat ik het dan ook aan mezelf cadeau doe!!
  Mijn waarden: discipline, respect, openheid

 7. Beautydagboek 23 mei 2013 / 07:56

  Liefde, respect, persoonlijke groei, rechtvaardigheid en integriteit het belangrijkste voor me zijn. Ik heb deze opdracht inderdaad vaker voorbij zien komen. Maar het is goed om erover na te denken!

 8. Anne 23 mei 2013 / 08:31

  Dat is moeilijk kiezen. Ik denk dat persoonlijke groei, discipline en rechtvaardigheid bij mij heel hoog staan op dit moment. Maar ja, het lijkt me dat er niet echt een ‘permanente’ keuze te maken is uit dit lijstje.

 9. Ieke 23 mei 2013 / 09:16

  Bij mij staat Openheid op 1. Ik vind het altijd erg belangrijk dat iemand een open persoonlijkheid heeft en niet allerlei dingen achterhoudt. Ik merk dat ook altijd heel snel, of iemand open is of niet. Ik vind open mensen altijd veel aardiger en vertrouw ik ook veel sneller. Gevolgd door liefde, respect, rechtvaardigheid, betrokkenheid, trouw. Heel anders dan jouw lijstje dus, grappig!

 10. Tamarah 23 mei 2013 / 09:43

  Mijn top 3 = 1. Liefde 2. Trouw (ook aan jezelf) 3. Respect

 11. Glossypunchcom 23 mei 2013 / 10:00

  Mooi artikel mijn woorden zijn trouw vriendelijk en liefde. Je schrijft echt fijne insprirerende artikelen. 😉

 12. Ilse 23 mei 2013 / 10:20

  Voor mij is respect het belangrijkst. Daarna betrokkenheid en integriteit. Inspiratie, schoonheid en creativiteit vind ik minder belangrijk.
  Komt wel overeen met de grondwaarden van de politieke partij waarop ik stem.

 13. Sylvia 23 mei 2013 / 10:33

  Ow jemig, dat is een lastige vraag! Ik kan geen echte volgorde maken, maar de belangrijkste vind ik liefde, trouw, respect en openheid.

 14. Anneke 23 mei 2013 / 15:31

  Erg lastig om uit te kiezen. Liefde vind ik wel het belangrijkst, omdat je vanuit liefde denk ik ook respect hebt voor je medemens en ook trouw bent, etc. Ik ga dan denk ik nog voor persoonlijke groei en rechtvaardigheid.

 15. Rosalie 23 mei 2013 / 15:54

  Dat boekje van 365 dagen heb ik ook nog ergens liggen.

 16. Manja 23 mei 2013 / 16:04

  Poeh lastig hoor, ik denk dat openheid voor mij het belangrijkst is, persoonlijke groei en respect vind ik ook erg belangrijk.

 17. Lieke 23 mei 2013 / 17:27

  Lastig! Maar net als Ashley vind ik het ook wel interessant om over na te denken 🙂

 18. Hester 23 mei 2013 / 18:08

  Uhhh lastig! Het spreekt me allemaal wel aan. Rechtvaardigheid, openheid, liefde, respect, schoonheid, inspiratie…

 19. Lindsey 23 mei 2013 / 18:56

  mmm best lastig er is voor elke wel iets te zeggen. Maar als ik dan moet kiezen ga ik voor respect, liefde en discipline. Ik vind het altijd heel belangrijk dat mensen respect voor elkaar hebben en daarin open en eerlijk naar elkaar zijn. Ik kan ook heel slecht tegen onrecht. Dus een paar eigenschappen vallen voor mij al onder respect. Liefde is een hele belangrijke. Liefde voor anderen, maar ook voor jezelf. Ik kan soms heel negatief over mezelf denken, nergens voor nodig eigenlijk! En dan discipline…. tja ik wil veel… vind veel leuk, maar ja daarom stapelen zaken wel eens op en heb ik niet de discipline om iets vol te houden. Een klein aandachtspuntje hahaha 🙂 Leuke post overigens! Ben ook echt fan geworden van psychologie via jouw blog!

 20. Anouk 23 mei 2013 / 20:48

  Hier heb ik vorig jaar een heel ‘werkstuk’ aan gewijd, best interessant 🙂

 21. Rosa 23 mei 2013 / 23:39

  Interessant om over na te denken!
  Opvallend vond ik wel dat ik bij het lezen van de woorden direct wist welke 12 punten zo krijgen (liefde) en welke maar 1 (discipline). de rest vind ik lastiger, moet ik echt over nadenken.

 22. Esmee 25 mei 2013 / 04:56

  Phoe, dit vind ik wel een hele lastige! Ga ik eens even aan avondje over denken!

  • Esmee 25 mei 2013 / 05:01

   Wat ik wel weet is dat schoonheid op 12 staat, maar daarna wordt het erg lastig kiezen.. Heel bijzonder en leerzaam om eens van jezelf na te gaan! Dankjewel voor het delen met ons, Lisanne

 23. Ise 30 mei 2013 / 20:19

  Goed om eens over na te denken! Ik zou het ook niet meteen weten..

 24. Anne 31 mei 2013 / 19:12

  Vooral een moeilijke opdracht haha. Hoe kun je daar nou uit kiezen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.