Ik ga wel doorleren

Vaak wordt aan mij gevraagd wat ik ga doen na de HAVO. In elk geval ga ik niet, zoals iedereen gaat doen, studeren. Maar ik stop niet met leren hoor. Wat ik precies ga doen, dat weet ik nog niet. Maar als ik alleen doorga met bloggen, zelfs dan blijf ik leren.


Foto door Michael J. Slezak / Flickr

Voor school schrijven alle havisten in de examenklas een betoog of een beschouwing, voor een cijfer dat flink meetelt. Hiervoor kregen we een boekje met wat schrijftips. Het begin was vrij vanzelfsprekend, maar later moest ik wel even een paar keer goed nadenken. Er waren toch wel veel dingen die ook ik op mijn blog verkeerd doe. Nu hoeft het niet allemaal precies hoe het hoort, maar ik ga wel voor zo goed mogelijk. Ik heb nog veel te leren.

Ook wat betreft WordPress en al die codes die daarbij horen ben ik nog geen expert. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er heel erg weinig van snap. Maar natuurlijk, hierover ga ik in de toekomst zo veel leren dat ik uiteindelijk wel met deze dingen overweg kan.

Via mijn blog ben ik van plan nieuwe kansen te krijgen en deze te pakken. Zo schrijf ik binnenkort een stukje voor een grote website, wat ik best een uitdaging vind. Dat is misschien de eerste kans die ik pak, maar ik weet zeker dat er nog veel meer kansen op mijn pad komen.

Maar ook over het onderwerp van mijn site, wat ondertussen een beetje veranderd is, kan ik nog zo enorm veel leren. Ook hier heb ik geen studie voor nodig, want omdat ik het zo interessant vind en het mijn ding is wil ik er alleen maar meer over weten. En er meer over schrijven natuurlijk.

Uiteindelijk komt het erop neer dat er nog zo veel te leren valt. Maar ook dat het leren uiteindelijk allemaal vanzelf gaat, omdat het dingen zijn die ik wil leren. Er is nog zo veel wat ik wil en kan leren. En waar een wil is is een weg en mijn wil is er. Ben jij onbewust jezelf ook dingen aan het leren, terwijl je je school meer als leren ziet?

5 reacties

 1. Lieke 20 januari 2011 / 15:38

  Ik denk dat school maar een klein deel is van wat je allemaal leert, je leert daar misschien hoe dingen werken maar door te leven leer je nog veel meer!
  Je leert van vriendschappen, mensen om je heen, goede en leuke dingen … En ga zo maar door! Je leert onbewust van vele dingen en daar heb je geen school voor nodig.
  Je hebt misschien alleen school nodig om werk te krijgen, maar je leert pas echt door te leven.

 2. Lydia 20 januari 2011 / 19:50

  Mooi dat je voor jezelf een verschil maakt in doorleren en doorstuderen. 🙂 Ik vind het knap van je dat je zoveel vertrouwen hebt in je toekomst; je lijkt te weten wat je wilt en hoe je er gaat komen. Daar kan ik nog iets van leren! Ik moet zelf nog de keuze maken tussen doorstuderen (wat mijn ouders van mij verwachten) en doorleren (wat ik graag zelf wil). Gelukkig heb ik nog anderhalf jaar, hihi. ^_^

 3. Patries 20 januari 2011 / 20:07

  Het klopt inderdaad dat je nog het meeste leert door te leven. Ook ik heb ontzettend veel geleerd doordat ik dingen interessant vond en daar over te lezen. Alleen hoe ga je dat doen met werk? Met een Havo diploma kom je niet verder dan de plaatselijke supermarkt in de buurt. Wil je een leuk baantje hebben, dan moet je toch echt beschikken over minimaal een MBO diploma.

  Heb je er weleens over nagedacht om online media te studeren? Daar leer je allerlei dingen over SEO, affliates en linkbuilding. Onderwerpen die jou als webmaster van een blog enorm interesseren, omdat je daarmee geld kan verdienen.

  Tenzij je het aankomende jaar net zoveel verdient met je weblog als sommige beautybloggers, denk ik dat het verstandig is toch verder te studeren. Dan heb je altijd wat achter de hand en kun je ook bij bedrijven aan de slag met je passie voor schrijven.

  • Lisanneleeft 20 januari 2011 / 20:24

   Probleem is dat ik eigenlijk geen keuze heb. Ik kan op het moment niet studeren vanwege mijn gezondheid…

 4. Robbie Veldwijk 21 januari 2011 / 10:52

  School geeft alleen maar richtlijnen vind ik, er wordt je wel wat geleerd, maar veel meer is het niet. Het gat tussen een opleiding en het bedrijfsleven vind ik altijd erg groot, dus dat maakt het moeilijk om daadwerkelijk door te gaan met studeren. De enige reden wat het aantrekkelijk maakt is dat je dan je papiertje hebt.

  Uiteindelijk zal je voor jezelf een manier moeten vinden wat je wil en waar je jezelf gelukkig bij voelt. Uiteraard moet je er ook nog wat mee kunnen verdienen, maar dat zal vast wel goed komen als je het geen met veel passie doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.