Wel of geen pijnstillers?

Het advies is altijd om zo weinig mogelijk pijnstillers te gebruiken. Dokters hebben het liefst dat je helemaal niets slikt. Liever te weinig dan te veel. Laat ik nou net een van de vele mensen zijn die pijn heeft, maar hoe veel pijnstillers neem je dan? Zo min mogelijk zou je denken. Maar wist je dat mijn leven mét pijnstillers veel fijner is?


Via weheartit.com

Ik ben dus een van de mensen die dagelijks pijnstillers slikt. Van sommige moet ik een vast aantal nemen voor het slapen gaan, van andere kan ik zelf kiezen hoeveel ik er neem. Het is maar net hoe veel ik er nodig denk te hebben. En dat zijn er liever te veel dan te weinig.

De laatste pijnstillers waar ik het over had zijn verslavend. Maar begrijp me niet verkeerd – ik ben niet verslaafd. Dat was de aanleiding voor dit stukje, vandaag keek ik of ik ook zonder kon. En inderdaad, dat kon! De dag ben ik goed doorgekomen eigenlijk. Dan vraag je je af, maar waarom slik je ze normaal dan wel? Feit is: ik kan zonder, maar ik heb vandaag niets nuttigs kunnen doen. Eigenlijk was het meer “de dag doorkomen” zonder pijnstillers.

En dat terwijl ik mét m’n pijnstillers een heleboel kan doen. Het eerste punt is dat ik me minder onzeker voel als ik mijn pijnstillers bij me heb. Stel dat ik opeens veel pijn krijg, dan hoef ik dankzij m’n superpilletjes meestal niet te stoppen waar ik mee bezig ben. En als ik wel moet stoppen dan is de kans groot dat ik nog normaal naar huis kan komen. Het geeft me gewoon wat zekerheid.

Daarbij komt dat ik met pijnstillers gewoon veel meer kan. Dat havo diploma had ik nooit gehaald zonder m’n pijnstillers. Echt niet. Daarnaast zijn dingen zoals shoppen, fietsen, naar school gaan en wandelen zo veel makkelijker met pijnstillers.

Maar het zit niet alleen aan de buitenkant. Door de pijn zit m’n hoofd heel vol waardoor ik op sociaal gebied niet heel sterk ben op het moment dat ik veel pijn heb. Met pijnstillers spreek ik veel makkelijker mensen aan en ga ik makkelijker op dingen af. Maar ook bloggen is iets waarvoor je hoofd een beetje leeg moet zijn. Zonder pijnstillers had ik het bloggen lang niet zo goed zo goed kunnen volhouden.

Eigenlijk hebben de pijnstillers me weer een stuk van mezelf terug gegeven. Door die fijne pilletjes kan ik weer dingen waarvan ik niet heb durven dromen dat ik ze ooit weer zou kunnen. Ik ben onwijs dankbaar dat ik deze pillen heb en het is een enorme vooruitgang geweest. Hoewel… de doorsnee arts zou daar anders over denken.

17 reacties

 1. Olga 29 mei 2011 / 21:19

  Ik denk eigenlijk niet dat jij je hoeft te verdedigen. Je hebt ‘nou eenmaal’ een ziekte waarbij dit bij je nooduitrusting hoort, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het moet zijn om altijd pijn te hebben en als gevolg daardoor in principe weinig te kunnen doen. Je bent nog zo jong en toch moet je veel dingen laten liggen. Je komt altijd op me over als een heel wijs meisje, dus ik geloof ook absoluut dat jij niet aanrommelt met je medicijnen. Als mensen daar een zogenaamd wijze mening over delen, moeten ze maar eerst in jouw schoenen staan eer ze echt kunnen oordelen. xx.

 2. Jacoline Steegstra 29 mei 2011 / 21:25

  Beste Lisanne, ik begrijp je helemaal , maar wil je toch toewensen dat er een dag komt zonder pillen. Ik ben nu sinds 2 weken pillenvrij. Op 2 paracetamolletjes na toen ik het een keer echt niet meer hield. Iedere ervaring is uniek. Mijn pijn heb ik altijd, met of zonder pillen en ik raakte door medicijngebruik mijn gevoelens kwijt. Nu ik in revalidatie ben durf ik de confrontatie met de pijn wel aan, maar gemakkelijk is het niet.

 3. eveline 30 mei 2011 / 09:07

  Eerlijk gezegd vind ik het advies om zo weinig mogelijk te gebruiken alleen maar goed! Maar daar bedoel ik dan ook “zo weinig als mogelijk” mee. Als je zonder niets kunt, dus niet mogelijk, zoals bij jou, natuurlijk neem je ze dan.

  Mijn punt: ik vind dat sommige mensen al heel snel naar (nog) een pilletje grijpen. Bijvoorbeeld als mensen hoofdpijn hebben omdat ze te gespannen zijn, in plaats van ontspannen nemen ze nog wat ibuprofen. Dat vind ik gewoon niet wijs. En dat zeg ik echt niet omdat ik het zelf nog nooit heb meegemaakt. Nu probeer ik niet te snel te oordelen over iemand anders’ pijn want je weet nooit hoeveel pijn iemand nu echt heeft. Maar enige voorzichtigheid is echt wel geboden. Vaak word erg makkelijk gedaan over pijnstilling en bv. wiet word dan weer erg snel veroordeelt. Maar het zijn wel net zo goed drugs, zeker als ze verslavend zijn. En pijnstillers hebben nu eenmaal ook hun bijwerkingen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat ze er zijn, zeker voor mensen zoals jou. Maar ik ben dus wel een voorstander van zo min mogelijk gebruik. Ik hoop dat er een dag komt voor je waarop je minder kan gebruiken zonder de hele dag te lijden.

 4. ioon 30 mei 2011 / 11:15

  Ik had even niet door wiens blog ik in mijn feedreader aan het lezen was. En toen dacht ik ‘zoveel door pijnstillers? dat is écht verslaafd’. Het roept bij mij de vraag op of placebo ook zou werken bij je. 😉

  Maar gezien jouw situatie, is het ook weer niet verwonderlijk. Maar ik sluit me aan bij anderen, zo min mogelijk!

  • Lisanneleeft 30 mei 2011 / 11:43

   Daar heb ik ook over nagedacht, haha!

   Als het alleen gaat om het bij me hebben voor het geval dat, zou een placebo zeker ook werken… Maar dat zou nogal zuur zijn als ik ze daadwerkelijk nodig zou hebben (wat ook regelmatig het geval is)!

   Maar er zit wel duidelijk een verschil tussen “niks” (een placebo dus) en mijn medicijnen, omdat ik niet zomaar een simpel paracetamolletje ofzo slik!

   • Yente 22 november 2019 / 00:44

    Hoi Lisanne,

    Wát slik je dan aan “échte” pijn bestrijders (namen graag) en wat neem je mee voor onderweg/als je wat gaat doen en je ineens teveel pijn krijgt?
    Ik heb Fybromialgie en weinig tot niets werkt voldoende op mijn pijn (die wel van dag tot dag verschil).

 5. Emma 30 mei 2011 / 14:09

  Ik slikte in het verleden heel veel pijnstillers maar kreeg onwijs veel bijwerkingen, lichte pillen werkten namelijk niet (meer) dus slikte ik veel zware pillen. Ik ben toen gestopt onder het mom van “dan maar liever pijn” en omdat het zo slecht is voor je lichaam. Nu dus veel meer pijn, maar goed. Ik dacht ook niet verslaafd te zijn, ben langzaam gestopt maar kreeg twee dagen na het stoppen allemaal koortsstuipen, waanbeelden e.d. en heb een week in bed gelegen, vet heftig. Voor mij nog meer redenen om nooit meer pijnstillers te slikken, of in ieder geval geen sterke. Maar ik kan me héél goed voorstellen dat jij ze graag slikt, had ik denk ik ook gedaan als het had geholpen en ik geen vreemde bijwerkingen had.

 6. Rianne 30 mei 2011 / 18:38

  Is het zo erg? dat het zo’n pijn doet. Ik hoop echt voor je dat ze ontdekken waar fybro vandaan komt, zeg.

  Echt, veel sterkte!

 7. Amber 30 mei 2011 / 19:04

  Ik slik zelf eigenlijk nooit pijnstillers al lig ik in de maand toch redelijk vaak op bed met migraine of andere hoofdpijn, maar bij mij is dit omdat ik eigenlijk de meeste medicijnen niet mag ivm hpu, heel veel medicijnen zorgen ervoor dat mijn lichaam het nog ‘zwaarder’ krijgt dus dan moet ik kiezen tussen ziek van de pijn of ziek en niks kunnen doen vd pijnstillers? Dan liever zonder pillen. 😉 Maar in jouw geval heel begrijpelijk! Waarom zou je hele dagen niks doen doordat je veel pijn hebt terwijl je er baat bij hebt en van alles kunt MET pijnstillers?

 8. Lisanne 31 mei 2011 / 07:18

  Heel knap dat je zo min mogelijk pijnstillers probeert te nemen! Dat probeer ik ook altijd, ik heb ontzettend vaak last van hoofdpijn, en mensen reageren heel vaak: dan neem je toch een pilletje?
  Op mijn werk ook gister, ik had steken in mijn buik en wilde eigenlijk naar huis. Dit kon niet omdat er te weinig personeel is en dus mag ik eigenlijk niet gewoon ziek zijn… En krijg ik als reactie: dan neem je toch een pilletje?
  Niet overal zijn pilletjes voor en niet altijd helpt het, maar voor de zekerheid heb ik ook altijd een voorraadje in mijn tas zitten. Want voor de klas of op mijn bijbaantje heb ik echt niet altijd zin in (hoofd)pijn.

 9. emmaly 31 mei 2011 / 17:23

  ik ben altijd bang dat ik imuum word van pijnstillers dus probeer ik er zo min mogelijk te nemen. Kan dat eigenlijk, imuum worden?

 10. Miranda 28 april 2013 / 07:59

  Bij mij werken pcm en ibrobufen niet, en heb via de reumatoloog diverse medicijnen geprobeerd, tjee wat was ik duf zeg maar gerust een zombie! Dat kan natuurlijk in mijn geval met kinderen echt niet, en voor de pijn, tja het onderdrukte iets maar echt werken deed het niet, dus eigenlijk slik ik nu niks meer, ben benieuwd naar wat jij nog slikt ervoor? Ik slik wel magnesium tabletten en vit b tabletten, baat het niet dan schaad het niet.

 11. claudia 24 juni 2013 / 18:54

  Ik wil eerst ff zeggen dat ik blij ben je blog gevonden te hebben!!

  Ik heb zelf de ziekte van Bechterew in combinatie met fybro (dat wil mijn reumatologe niet bevestigen, maar ik weet wat ik voel) en ik slik zelf amper chemische geneesmiddelen. Heeeeeel soms een pijnstiller omdat mijn hoofd op ontploffen staat, maar verder geen onstekingsremmers of pijnstillers. Ik slik wel natuurlijke supplementen die bij mij wel heel goed werken: groenlipmossel (krachtigste ontstekingsremmer uit de natuur), haaienleverolie (voor de weerstand en de soepelheid) en koninginnegelei (voor de energie). Ik heb ook een tijdje msm genomen maar daar werd ik heel beroerd van :-s Misschien is dat voor jou ook een optie?

  • Lisanneleeft 24 juni 2013 / 19:37

   Dankjewel Claudia!

   Ik heb wel vader om de tafel gezeten met een moleculair geneeskundige/arts, en die heeft wel verschillende dingen geprobeerd qua supplementen. Het heeft helaas weinig opgeleverd (op de B12 injecties na, die neem ik tegenwoordig nog steeds 🙂 )

 12. Klaartje 28 juni 2014 / 01:50

  Hoi, ik heb zelf o.a hetzelfde als jij. En weet wat voor strijd je hebt geleverd om er een goed leven mee te hebben. Ik krijg haaruitval van mijn mijn pijnstillers en gebruik ze dus niet. Heb jij al wel eens aan vitaminen ,zoals vit D en visolie gedacht? En je kan msm ook slikken. Dat werkt pijnstillend. Bedankt voor de tip ,msm gel , ga ik proberen. x

 13. Lane 8 april 2015 / 07:59

  Mag ik vrgen wat je precies slikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.