Hoe vaak ik niet heb gehoord dat ik glutenvrij, lactosevrij, suikervrij of weet-ik-watvrij moet eten. Er zijn allerlei boeken met theorieën, maar wat werkt nu echt? Dat het voedingscentrum met zijn schijf van vijf niet te vertrouwen is, dat is nu wel duidelijk… maar waar moeten we dan wel naar luisteren? Ik heb het sapvasten ooit uitgeprobeerd, maar begin steeds meer benieuwd te worden naar een nieuwe poging, een nieuwe uitdaging! Maar wat wordt het?
Ik ben specifiek op zoek naar iets wat gezond is, afvallen vind ik niet zo belangrijk. Het liefst natuurlijk iets waarvan mijn (fibromyalgie) klachten minder erg worden! (of… is dat ook allemaal maar een fabeltje?)
100% suikervrij en Zonder Suiker
De welbekende suikervrij dieet! Ik weet toevallig dat blogvriendinnetje Suzanne dit gedaan heeft. Haar effecten waren positief, maar uiteindelijk is ze nu toch weer (een beetje) suiker gaan eten. Misschien even vragen hoe en waarom! En als jij nog een ervaring hebt hoor ik dat ook graag natuurlijk.
Oerslank
De schrijfster van dit boek is actief in een zelfde Facebook groep als ik, en zij raadde deze methode aan (duh, logisch het is haar boek en anders had ze het boek niet geschreven). Hierbij ga je uit van een glutenvrij, lactosevrij en suikervrij dieet. Jep, dat is nogal wat!
Clean & Lean diet en Clean & Lean kookboek
Dit dieet bestaat uit natuurlijke, niet bewerkte, liefst biologische producten. Heel veel groente, mager vlees en vis, gezonde vetten uit noten en zaden en de modieuze ‘superfoods’. Klinkt een beetje hetzelfde als het Oerslank boek…
Broodbuik en het broodbuik kookboek
Ook een (heel) veel gehoorde, stoppen met het eten van gluten. Eigenlijk is dit voor mij niet zo heel boeiend meer, aangezien we een tijdje hebben gedacht dat ik een glutenintolerantie had en ik dus in die tijd ook glutenvrij heb gegeten. Je raadt het al, zonder resultaat… Maar deze is wel populair!
De voedselzandloper en het voedselzandloper kookboek
Volgens mij is dit niet perse een dieet, meer een soort ‘nieuwe schijf van vijf’, een levensstijl. En met alleen al een kijkje in de recensies op Bol.com zie je het woord fibromyalgie meteen meerdere malen langskomen. Kortom, te veel om te proberen… Maar wel een voordeel: volgens mij hebben de voedselzandloper, Clean & Lean en Oerslank wel het een en ander met elkaar gemeen. Maar om nou al die boeken door te spitten, dat gaat nog wel even duren, hahaha.
Ik heb tot nu toe helaas nog niet echt verschil gemerkt wanneer ik anders ging eten. Tenzij ik niets eet natuurlijk, maar dat is weer iets anders. Zelfs bij het sapvasten niet echt! (maar goed, dat was misschien dan weer iets te extreem?!).
Wel krijg ik altijd oneindig veel tips wat betreft eten, maar het is mij duidelijk: voor iedereen werkt iets anders. Ik weet zelf nog niet wat ik ga proberen, maar ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen! Met welke voeding voel jij je het lekkerste in je vel? Of merk je stiekem bijna geen verschil tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ eten (wat dat ook moge zijn)?
Interessant, al die verschillende eetstijlen! Ik denk dat het per persoon verschilt welk dieet het beste werkt, al denk ik dat Clean & Lean voor iedereen wel goed is, veel vers en biologisch voedsel kan volgens mij niet slecht zijn. 🙂
Ik zou zelf niet zo snel aan een nieuwe eetstijl beginnen, omdat ik al veganist ben. Als ik dan ook nog andere dingen uit mijn eetpatroon moet gaan schrappen, zoals suiker of gluten, dan maak ik het mezelf wel heel lastig hihi.
overgaan op grotendeels veganistische voeding , strict thuis , iets minder strict daarbuiten maar nog steeds vegetarisch werkt voor mij als een zonnetje
glutenvrij gebeurt soms op een natuurlijke manier wanneer je bijvoorbeeld zeg maar chinese pannekoekjes maakt, wat vaak met rijstmeel enz gedaan wordt , maar heel specifiek kijk ik er niet naar , al voel ik een overload aan gluten wel in mijn darmstelsel , dus doe ik ermee rustig aan 🙂
suikervrij ga ik niet maar ik kijk wel naar het soort zoet dat ik gebruik, eerder richting stevia, ahorn of agave.
Ik denk dat het belangrijkste is dat je alle belangrijkste voedingsstoffen tot je neemt zonder dat je daarbij producten skipt. Ik vind de voedselzandloper wel goed maar brood en andere koolhydraten vermijden zou ik persoonlijk afraden. Gezond en gevarieerd eten met een paar snoepmomenten per week en een pauze van 2-3 uur tussen elke maaltijd of tussendoortje werkt denk het beste op de langere termijn 🙂
Vriendinnetje van mij leeft nu al twee jaar zo goed als suikervrij en dat bevalt haar prima. Is dus inderdaad het aanpassen van je levensstijl en moeite willen stoppen in het uitproberen van nieuwe dingen 🙂
Ik voel niet de behoefte om mezelf bepaalde dingen te verbieden maar wat vaker gezondere keuzes maken kan geen kwaad.
Ik denk dat het inderdaad iets heel persoonlijk is. Ik probeer zelf een tijdje de “eat clean” methode waarbij je probeert om zo weinig mogelijk verwerkte producten te eten en zoveel mogelijk verse producten. Niet zozeer om af te vallen maar wel om meer energie te krijgen. Tot nu toe werkt het behoorlijk maar aangezien ik nog thuis woon is het niet altijd vanzelfsprekend. Het suikervrije dieet zou ik wel eens willen proberen maar ik ben zo een zoetekauw dat ik niet echt weet of me dit zou lukken.
Ik heb zelf een poos suikervrij gegeten, nu eet ik weer gewoon normaal. Suiker zit bijna overal in. In het begin ging het bij mij goed, maar na een poos ging ik toch weer langzaam suiker eten. Een keer een stuk taart op een verjaardag, een keer geen tijd om alle verpakkingen te lezen in de supermarkt etc. Voor mij persoonlijk werkt het niet, maar voor anderen (met meer doorzettingsvermogen, haha) werkte het juist heel goed.
Ik merk altijd wel verschil of ik veel ongezond of gezond heb gegeten maar misschien zit dat ook tussen mijn oren? Ben heel benieuwd naar je ervaringen en wat je uiteindelijk gaat kiezen. Ik wil ook niet perse afvallen ook al zou een paar kilo minder geen straf zijn maar wel een stuk gezonder eten. Succes!
Grappig dat je dat zegt, wanneer je gezond hebt gegeten heb je natuurlijk ook een goed gevoel over dat je je dat gedaan hebt. En het placebo effect natuurlijk.
Ik zit mezelf dat ook altijd af te vragen (eigenlijk bij alles, ook nieuwe medicijnen enzo. Bizar hoe lastig het soms is om te zeggen of iets echt werkt of niet)
Oer slank lijkt me best een heftig boek zg! De voedselzandloper lijkt me wel tof om een keer door te lezen en om me eraan te houden. Ik merk zelf qua klachten niet heel veel van gezond of ongezond eten, maar ik merk wel dat ik beter in m’n vel zit. Ik heb lang geprobeerd zo gezond mogelijk, niet teveel vetten en suikers, geen brood en zuivel, maar ik merkte toen dat het helemaal niks hielp. Ik doe nu maar wat, eet veel fruit en groente en af en toe eens iets ongezond en daar voel ik me wel fijn bij! Nu nog iets vinden dat m’n ME draaglijker maakt en ik ben helemaal gelukkig haha
Ik vind het zo jammer dat er meestal alleen maar ‘duur’ voedsel over blijft. Ik snap ook wel dat sommige producenten niet goed voor me zijn, maar ik heb het geld niet om alleen maar noten en fruit te eten.
Het is ook niet makkelijk allemaal he , nu noten is iets wat in elk dieet spaarzaam voorgeschreven wordt zeg maar, omwille van de calorielading, maar ze zijn natuurlijk wel supergezond, een handjevol per dag is echter voldoende.
Ik heb zelf ook niet het budget om alles biologisch te kopen, maar vanaf het moment dat we zelf ons stekkie hebben, wil ik wel een groot gedeelte zelf telen ( squarefoot gardening)
Voor mij is het misschien makkelijk praten aangezien wij geen vlees , vis en dergelijke eten, dus kan er een groot deel van het budget dus wel gewoon naar groenten en fruit .
Ik denk dat vooral het verschil zit in de volhoud-factor van de dieten en dat het voor de een makkelijker is dan voor de ander. Zo is suiker echt een verslaving, is het heel moeilijk om daarmee te stoppen, maar voel je wel meteen verschil omdat je veel minder pieken en dalen hebt. Tarwe is ook zoiets, ik ben ermee gestopt omdat dat nu een rage is, maar ik voel me wel veel beter! Mijn havermout-ontbijt ‘s ochtends is echt favoriet.
Als oerslank het paleo dieet gebruikt betekent dat high fat, low carb. Dus tot in tegenstelling met clean en lean “mag” je met paleo zoveel en zo vet vlees eten als je wilt! Dus boj wijze van ook 10 plakjes bacon als ontbijt
Thanks voor de uitleg Janet, goed om te weten! (zoals je merkt heb ik er totaal nog geen verstand van, haha)
Ik wordt eigenlijk een beetje zout van al die boeken. De éen zegt dit, de ander zegt dat, die zegt zus etc. Ik denk dat als je redelijki onbewerkt eet, met groente, granen, zuivel onbewerkt vlees of vis, en gezonde vetten er niks aan de hand is. Wel begrijp ik dat je naar iets op zoek bent wat eventueel je klachten minder maakt. Dat zou natuurlijk super zijn!
erg boeiend om te zien, ik geloof eigenlijk nergens echt in, behalve goed ontbijten en veel drinken. en niet teveel vet/suiker snoepen en dus geen maaltijden overslaan 🙂
Ik heb veel plezier en profijt gehad bij deze online cursus: ‘Natuurlijk! Suikervrij’
http://missnatural.nl/aanmelden-40-dagen-zonder-suiker/
Een traject waarin je in 40 dagen van suiker (en de suikerverslaving) af bent.
Ja, die heeft Suzanne ook gedaan! Klinkt wel heel interessant, dat kan sowieso geen kwaad 🙂
Ik ben wel vrij streng qua voeding. Ik eet uit principe liever geen suikers, lactose en gluten en ook zo min mogelijk vlees. Ik heb veel meer energie met gezond eten maar denk dat de grootte verschillen liggen in het schrappen van de dingen die iedereen als ongezond ket. Als je op een dieet van snoep en mac leeft is het logisch dat je vooruitgaat als je gezond gaat eten. Toch denk ik dat suiker wel een grot verschil maakt voor iedereen door de suikerdips die veel mensen ervaren. Ik zelf had die ook vrij veel en kreeg deze ook door brood en pasta. Toch vind ik suikervrij wel overdreven. Je kan best af en toe wat suiker eten.
Hoi Lisanne,
Wat voor de een goed of juist slecht is, is het voor de ander niet want geen mens is hetzelfde.
Een holistisch gezondheidstherapeute bekijkt je als geheel en “meet” o.a. de medicijnen
en voedingssupplementen die je gebruikt. Ik ben er nu één keer geweest en moest meteen
stoppen met een bepaald supplement. Op die manier pakken ze de oorzaken
van je klachten aan. Ik vond het heel positief allemaal en ga er zeker mee door.
Succes met je zoektocht!
Heb toevallig onlangs gehoord over zoiets hier in de buurt. Misschien dat ik dat eens een kans geef 🙂
Merk je al resultaat, of is het daar nog te vroeg voor?
Ja, dat is nog te vroeg. Er werd mij gezegd dat je niet direct resultaat moet verwachten maar het de tijd geven.
En dat het een zachte maar doeltreffende behandeling is. Op hgt.nu kan je reacties lezen van mensen die baat hadden bij de behandeling. Ik vind het iig heel spannend allemaal!
Heel veel succes, hoop dat het je gaat helpen! 🙂 Dat zou natuurlijk wel heel erg fijn zijn.
Ik ga de reacties eens lezen!
Ik ben er zelf van overtuigd dat light producten ontzettend slecht zijn voor je. Eet genoeg, en gevarieerd. En zorg ervoor dat je genoeg vetten binnen krijgt. Drink daarbij voldoende water en probeer geraffineerde suikers te vermijden. Mensen zijn vaak angstig voor het nemen van vetten. Omdat ze juist denken dat vetten je dik maken. Maar het zijn de suikers die je dik maken. Verder probeer ik zelf altijd niet teveel graanproducten te nemen en zo clean mogelijk te eten. Dit werkt voor mij het beste.
Grappig, ik had dit stukje zo zelf geschreven kunnen hebben, Marloes! Ben het helemaal met je eens 🙂
Jouw benadering is ook een beetje de mijne , behalve de graanprodukten , het zijn geraffineerde suikers die overal tussenin glippen he, goede vetten uit echte voeding zoals noten , zaden, avocado is helemaal niks mis mee en ons lijf heeft dat natuurlijk ook nodig, los van het feit of je een chronische ziekte hebt of niet.
Het is natuurlijk wel aan ieder voor zich uit te maken of er dingen zijn die wel of niet gegeten worden omwille van welbevinden in ons lijf , maar dat geldt voor zowat alles .
Nu graanprodukten, zoals meel en dergelijke , wil ik wel liefst in een volkoren variant , alsook pasta’s enz, omdat witte produkten zowat van alles wat gezond kan zijn ontdaan is .
Interessant artikel! Ik volg nu 22 weken het programma van Weight Watchers. En ik ben in die 22 weken 17 kilo afgevallen, op een gezonde manier. Je mag gewoon alles eten: maar met mate. Het is niet je levenlang vol te houden om geen suiker/koolhydraten of whatever te eten. En mensen die op dieet willen hebben gewoon geen goed eetgedrag. Bij WW leer je over portiegrootte, welke voedingsmiddelen een verzadigd gevoel geven en ook wat JOUW lichaam nodig heeft. Sonja Bakker kan wel roepen: 2 eierkoeken, maar misschien heeft jouw lichaam wel genoeg aan 1 eierkoek. Je leert je lijf heel goed kennen en wat jij nodig hebt, wat voor jou werkt. Ik ben heel erg te spreken over WW en je wordt supergoed begeleid. Ook als je je streefgewicht behaald hebt is het niet zo van: oke bedankt! Nee, je mag levenslang GRATIS lid blijven en naar de cursussen blijven komen, je wordt dus “beloond” en je hebt voor altijd een stok achter de deur… Het is een heel verhaal geworden en nee ik ben geen reclamemaker voor WeightWatchers haha.
Vind ik ook een erg mooie methode om af te vallen!
En wow, wat een prestatie van je zeg, dat heb je echt goed gedaan! 😀
Ik ben alleen niet op zoek naar afvallen of maat houden in hoeveelheden, want dat kan ik wel. Ben echt op zoek naar een verandering in mijn voedingspatroon voor vermindering van klachten.
Sommige diëten zijn echt niet gezond voor je geloof ik. Ik raad mensen sowieso aan om eerst uit te zoeken welke gezond zijn;) Daarnaast zal elk mens anders reageren op de diëten. Ik kom helaas aan door medicijngebruik, dus dan is afvallen sowieso moeilijker. Nou heb ik het niet nodig, dus erg is het niet;)
Klinkt herkenbaar, Lisa! Ik ben ook bewust niet bezig met afvallen omdat ik nu veel ben aangekomen door de medicijnen en het niet binnen mijn eigen bereik ligt om daar iets aan te doen (op het aanpassen van de medicijnen na natuurlijk).
Wat je zegt van het uitzoeken wat gezond is heb je helemaal gelijk in, haha. Het lastige is dat iedereen een eigen ‘mening’ heeft over wat gezond is voor een mensenlijf. Behoorlijk ingewikkeld dus!
Leuk dat je al deze boeken vergelijkt! Ik ben zelf tegen dieten om af te vallen, maar wil wel graag zo gezond mogelijk eten. Merk er alleen niet heel veel van als ik gezond eet gek genoeg voel ik me dan niet echt beter ofzo.
Ik vind clean eaten nog altijd de beste manier om blijvend af te vallen. Het is eigenlijk geen dieet maar een lifestyle. Ik denk dat gluten, lactose en suikervrij verschrikkelijk moeilijk is en het is lastig om een balans daarvan vol te houden nadat je je streefgewicht hebt behaald.
Maarja, wat is clean? Is daar een definitie van, weet jij dat toevallig? 😛
Of je het volhoudt ligt denk ik heel erg aan je motivatie en de verhouding van hoeveel je ermee wint en hoeveel je ermee moet opgeven. Er zijn mensen die het doen, maar het zijn er niet voor niets zo weinig 😛
haha, had hetzelfde stukje gelezen van de dame over het boek oerslank (mijn reactie heb je denk ik inmiddels gelezen). ik ben al even bezig in het boek de voedselzandloper. ik haal eruit wat ik denk dat goed voor mij is en dat ik kan combineren met mijn voedselallergieën. broodbuik heb ik in e-book ook, maar daaraan ben ik nog niet begonnen.
de schrijfstijl van voedselzandloper heeft, volgens mij, een beetje hetzelfde effect als het bekende boek van allen carr stoppen met roken. als je aan het eind van het boek bent wil je niet meer ongezond eten/roken 😉
Ja, ik zag het Josien! Met zo’n lijst aan allergieën is het natuurlijk nog lastiger om iets passends te vinden wat goed werkt!
Voedselzandloper klinkt goed op die manier, haha!
Ik eet zelf nu een hele tijd low carb/high fat (ketogenic) en ik voel me een stuk beter. Ik val heel langzaam af maar dat is voor mij niet zo belangrijk. Ik voel me energieker, minder last van PDS, slaap veel beter (ook met hulp van magnesium), behoefte aan carbs/suiker is er niet meer, was vaak ‘foggy’ overdag nu niet meer.
Veel mensen zeggen dat het niet lang vol te houden is, maar er zijn mensen die al jaren zo eten en niks te kort komen. Ik wil liever niet meer anders! Ik eet nu alleen geen fruit (behalve bessen) en dat wil ik later wel weer gaan toevoegen (wordt dan meer paleo). In Zweden lopen ze heel erg voorop qua low carb / high fat, zo ongeveer 1 op de 4 mensen het toepast in hoe ze eten. Dietdoctor is een blog waar veel info erover staat.
Maar ik heb altijd het gevoel dat er meer ‘waarheden’ zijn wat gezond voor je is. En iedereen moet lekker doen waar die een goed gevoel bij krijgt. Bij mij is het keto! 🙂
Leuk, ik ga de blog eens bekijken! Klinkt ook wel heel interessant 🙂
Wat je zegt wat betreft het volhouden: vaak is het wel vol te houden inderdaad, maar je moet er natuurlijk ook een goede motivatie voor hebben. Als je weinig verschil merkt en je moet er veel voor inleveren, dan snap ik dat je het niet volhoudt (en het ook simpelweg niet wil volhouden, groot gelijk!)
Mocht je nog een film erover willen kijken raad ik de docu Cereal Killers aan. En als je meer wilt weten over suikervrij eten raad ik de docu Hungry For Change aan 🙂 (ik ben echt teveel bezig met eten, maar vind het zo’n leuk onderwerp haha)
Ik heb me hier nooit erg in verdiept, maar heb vanmorgen de boeken van BodieBoost binnengekregen en ben erg benieuwd wat dat allemaal inhoudt. Ik weet zo langzamerhand ook niet meer wat ik nu wel of niet moet geloven!
ik let er zo goed mogelijk op dat ik gezond eet, en ik wil me in het nieuwe jaar eens gaan verdiepen in suikervrij en glutenvrij eten! ik heb een hekel aan het woord dieet, het is meer een levensstijl die je navolgt. ik zou me nooit aan 1 specifiek dieet kunnen houden, maar het lijkt me meer een combinatie van allerlei elementen die goed werken voor jou en je lichaam. en cheat-days houden we er natuurlijk ook in! 😉
xo, cheyenne
ik ben zelf bezig met bodieboost en dat is een hele goede kijk op eten, geen calorieen geen moeilijke punten tellingen maar gewoon iets wat in het dagelijks leven erg makkelijk vol te houden is
Ik zou niet echt op een dieet gaan, maar gewoon nagaan wat jij zelf ziet als een gezonde levensstijl! We weten allemaal wel dat bewerkte producten uit pakjes en zakjes niet heel gezond zijn natuurlijk. En gewoon lekker veel fruit en groenten eten. BodieBoost is ook erg leuk.
Ja, dat is wat ik nu doe! (en dan in de extreme versie ook lange tijd heb gedaan), maar dat is blijkbaar niet genoeg voor mijn gezondheid. Helaas!
Ik vind BodieBoost ook een erg mooie methode! Maar vooral om af te vallen en balans te creëren in je eetpatroon. Ben toevallig lid van de groep en vind het echt heel gaaf om te zien wat dat met mensen doet! Eigenlijk is het gewoon een goede manier om te doseren en te genieten met mate 🙂
Maar goed, dat is dus niet wat ik zoek voor mezelf, maar om af te vallen, een topmethode!
Wat een fijne inspiratie. Ik kan me er echt niet toe zetten om te gaan afvallen, zeker niet rond de feestdagen. Alles is zo lekker. Ik probeer soms wel op de porties te letten.
Ik eet zoveel mogelijk glutenvrij en suikervrij. Het boek zonder suiker vind ik echt geweldig! Ontzettend lekkere recepten, makkelijk leesbaar en goed uitgelegd.
Ik heb meer energie sinds ik geen brood meer eet, geen glucose fluctuaties en ik ben veel vrolijker. Het heeft me heel veel goeds gedaan, inmiddels eet ik 2jaar zo en ben wel iets makkelijker geworden (snoepjes en in het weekend lekkere broodjes, maar ik merk het wel als ik dat een aantal dagen achter elkaar doe).
Ik kan je hier niet mee helpen. Het is inderdaad voor iedere persoon verschillend wat wel werkt en wat niet. Ik ben zelf ook al een tijdje bezig om uit te zoeken wat goede voeding is bij PDS, maar ik ben er nog niet uit. De één zegt dit, de ander zegt dat… maar uiteindelijk zal je het toch voor jezelf moeten uitzoeken.
Hopelijk zijn er anderen die wel een goede tip voor je hebben! Heel veel succes met zoeken.
Jammer is het he, dat het zo ingewikkeld is en bij iedereen zo verschillend.
Jij ook veel succes met uitvinden wat voor jou het beste werkt 🙂 Hopelijk vind je snel een fijne manier!
Ik vind de Voedselzandloper echt een heel goed boek. Ik ‘volg’ het niet echt, maar ik baseer me er meer op. Door dat boek begrijp ik waarom iets gezonds en waarom iets ongezonds is, en zo volg ik wat mijn logisch verstand.
Klinkt goed! Na al die positieve reacties over de voedselzandloper ben ik toch wel nog meer benieuwd geworden. Die springt er wel echt uit zie ik!
Ik ben nu Bodieboost aan het proberen.
Ik denk dat vele diëten werken totdat je weer met je eigen patroon bezig bent.
Om af te vallen zeker! Maar ik denk dat wanneer iets echt werkt (qua gezondheid) dat je meer gemotiveerd bent om gewoon een compleet nieuwe levensstijl/eetstijl te ontwikkelen 🙂
Maar snap zeker wat je bedoelt hoor, het moet ook vol te houden zijn! Maar in mijn geval heb ik er dus alles voor over, haha 😛
Helaas is een suikervrij leven in onze maatschappij niet easy.. Alle producten zitten zo vol gestopt met suikers.. Daarbij heb ik geen geldboom in mijn tuin en is suikervrij juist super prijzig, althans.. ik wil het dan ook goed doen. Daarbij wil ik genieten van het leven en daarbij hoort ook bijvoorbeeld sushi en de kerstkransjes. Natuurlijk houd ik er wel rekening mee. Toch ben ik van mening dat wanneer je echt gewicht kwijt moet (lichaamsvet) dat je suikers moet laten staan, want suikers zijn juist de dikmakers!
Ik vind dit ook altijd zo lastig. Nou ben ik zelf niet op zoek naar een dieet voor wat dan ook, maar ik verbaas me er wel eens over hoeveel verschillende soorten diëten er wel niet zijn en hoe sterk die ook weer van mening verschillen, terwijl ze het wel allemaal wetenschappelijk onderbouwen. Zo lastig! Mijn moeder eet suikervrij/met minder suiker en zij zegt dat ze zich er wel veel energieker door voelt, maar ik doe het haar niet zomaar na.
Het verschilt heel erg per persoon natuurlijk. Maar omdat je om ervaringen vraagt, hier de mijne. Ik heb geen fibromyalgie maar wel de ziekte van Lyme (9 jaar lang misdiagnose ‘CVS/ME’ gehad).
Ik eet al zo’n 5 jaar graanvrij, melkvrij en beperkt suiker. Met graanvrij bedoel ik dus dat ik ook geen granen eet die glutenvrij zijn zoals rijst, mais, teff, etc. Daar krijg ik dezelfde klachten van als van tarwe en andere glutenhoudende granen. Dus misschien is dat nog een poging waard, als gewoon glutenvrij niets deed voor je. Ik heb geen coeliakie en ik ben niet allergisch voor granen, maar toch word ik er erg ziek van als ik het eet (knalhoofdpijn, rode vlekken in gezicht, misselijk, geïrriteerd, moeeee). Het komt ook niet uit een intolerantietest en volgens mijn arts komt het dan door de histamine. Ik zal niet zeggen dat al mijn klachten weg zijn sinds ik geen granen meer eet, want ik heb nog steeds gewoon Lyme, maar ik was eerst was ik altijd misselijk en had ik altijd hoofdpijn – dat heb ik bijna nooit meer. Mijn darmen zijn ook een heel stuk rustiger.
Waar ik wel tegen kan is quinoa (een zaad) en producten op basis van aardappel.
Koemelkproducten krijg ik qua gezondheid geen klachten van, maar ik krijg er wel acne van en dat vind ik ook niet prettig. Dus die laat ik ook lekker staan. Geitenkaas gaat wel goed gelukkig.
Als ik veel suiker eet dan word ik extra moe en krijg ik meer pijn. Geen idee waarom en ik heb het ook niet compleet verbannen uit mijn dieet, maar ik ben wel sterk geminderd. Over het algemeen eet ik alleen nog natuurlijke suikers.
Ten slotte heb ik bij US Biotek een algemene voedselintolerantietest gedaan (via bloed en het gaat niet om een allergie maar een intolerantie). Daaruit kwamen ook verrassende dingen, zoals cranberry, koffie, champignons en sesamzaad. Nou at ik die dingen niet veel dus het maakt niet heel veel verschil, maar misschien komt er bij jou wel wat uit. Bij mijn vriend kwamen twee stoffen in tarwe er uit, dat was wel verrassend.
Ik heb dit dieet gewoon zelf gemaakt op basis van mijn eigen ervaring met producten (ik heb eens een eliminatie provocatie dieet gedaan). Maar het komt redelijk overeen met die dingen die je in je introductie al benoemde dus, haha.
Ik vind dit altijd bijzonder interessant. Aankomend jaar ga ik de studie Voeding en Diëtetiek volgen 🙂
Persoonlijk vind ik op dieet gaan dom. Het is iets wat je voor altijd moet volhouden, een leefstijl verandering dus. Gewoon gezonde dingen naar binnen stoppen, veel water drinken, bewegen en vooral geduld hebben. (Dit geldt in ieder geval voor een normaal persoon zonder diabetes of iets dergelijks.)
Je moet gewoon weten wat voor jou werkt. Als brood voor jou werkt maar meneer eiwitdieet zegt dat je het niet mag nemen.. Waarom zou je naar iemand luisteren die jou en je levensstijl niet kent? Vervang gewoon je koekjes e.d. door bijvoorbeeld noten en fruit. En nog een tip: lees vooral de ingrediëntenlijst van een product dat je koopt. Ontbijtcrueslie bijvoorbeeld: boordevol suiker. Hoe minder ingrediënten, hoe cleaner en dus hoe beter je lichaam ermee om kan gaan 🙂
Dit zijn in ieder geval dingen waarin ik geloof. Ik ben (nog) geen prof hierin. Maar mijn nummer 1 tip is: doe wat voor jou werkt en luister niet alleen maar naar de boeken, ook al zal hier goede informatie in staan.
Het wordt ons ook zo lastig gemaakt met al die dokters/health “guru’s” en bloggers die allemaal weer een andere mening hebben! Ik heb een tijd lang veganistisch gegeten, toen vegetarisch en nu volg ik geen bepaald dieet meer. Ik heb namelijk allerlei tekorten nadat ik te lang zo goed als vegan heb gegeten, dus dat werkt voor mij niet.. terwijl ik het liefst nooit meer dierlijke producten zou eten. Het is zo belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren, en niet naar wat anderen je proberen op te dringen of waar zij in geloven! Ik denk dat als basis dieet we allemaal veel aan puur, biologisch voedsel hebben met weinig zuivel en bewerkte suikers. Glutenvrij is ook helemaal hip nu, maar ik merk geen verschil als ik gluten laat staan dus eet ik het nog gewoon. Zuivel merk ik wel een groot verschil, dus eet ik dat niet meer. Succes met je zoektocht naar “het” dieet! 🙂
Knap van je dat je zo goed naar je lichaam luistert! Uiteindelijk is je gezondheid natuurlijk het belangrijkste 🙂
He Lisanne. Ik zit bij de dietiste Christine Tobback, die gespecialiseerd is in intoleranties en pseudo-allergieën. Ze zit o.a een paar dagen per week in de prive-praktijk van Professor de Meirleir, waardoor ze veel patiënten heeft met Lyme, ME en Fibromyalgie. Ik weet van haar dat peper een trigger blijkt voor gewrichtsklachten. Ze heeft twee boeken geschreven die heel erg interessant zijn: ‘Eet wat bij je past’ en ‘gezond of gezondigd?’. http://www.optinutrics.com/NL/christine.php
Héél erg interessant!
Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van “diëten”, al heb ik het wel een paar keer geprobeerd (zonder resultaat, dus misschien ben ik daarom geen voorstander). Ik ben wel voorstander van gezond eten en sporten, al snap ik dat sporten niet voor iedereen mogelijk is. Ook met allergieën is het niet altijd makkelijk om het juiste eten te vinden…
Maar in elk geval: Gezondheid en doen waar je jezelf goed bij voelt, komt altijd op de eerste plaats (bij mij toch) 🙂
Ik vermijd zoveel mogelijk zoetstoffen en smaakversterkers. Twee maanden heb ik dat helemaal vermeden en mijn fibro klachten leken er wel iets minder van te worden! Het verschil vond ik alleen niet genoeg om er zo streng naar te blijven kijken. Er zit voortaan zoveel rotzooi in eten, 100% gezond gaat toch nooit lukken. Wel interessant om er mee bezig te zijn!
Ik heb ook fibro en heb echt enorm veel baat bij veganistisch en suikervrij eten. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik pas na 6 (!) maanden verschil begon te merken. Maar daarna ging het wel hard, naar compleet klachten en pijn vrij. Het is alleen verdomd moeilijk vol te houden en elke misstap wordt bestraft door je lijf :s
De Levenstijl Methode, gaat over de combinaties die je maakt met eten en is een erg prettig boek om te lezen 🙂
Zelf experimenteer ik nogal wat met voeding.
Aangezien ik nogal wat intoleranties bij heb gekregen de laatste jaren ben ik gaan kijken waar ik wel en niet tegen kan en daarrond een dieet ontwikkeld voor mezelf.
Bestaande uit veel groenten, 2 stukken fruit en noten (yum walnoten), sinds kort geen brood meer en geen extra suiker (wel suiker uit fruit en koolhydraten zoals havermout)
.
Van suiker krimpt mijn maag ineen sinds kort, het doet letterlijk pijn, dus gedaan met snoepen!
Ik was ook heel strikt vegetariër maar nu ik ook melkproducten probeer te mijden (niet dogmatisch, ik eet wel geitenkaas en af en toe een scheut melk in de koffie) eet ik wel terug weer af en toe vis om toch voldoende proteïnen binnen te krijgen.
Je kan bijvoorbeeld eens de app ‘my fitness pall’ (of via de website) noteren wat je zoal eet een dan krijg je ineens een overzicht van de vitamines die je binnenspeelt en de verhouding tussen koolhydraten-vetten en eiwitten. Niet dat je daarom persé voor eeuwig kcal moet tellen maar het is wel goed om dat eens te monitoren.
Ik wens je veel succes en dat je gezonheid erop vooruit gaat.
Gewoon zelf uitproberen en aanvoelen is mijn boodschap!
Grappig dat je schrijft over gluten. Het is inderdaad heel hip. En wat ik daarvan vind terwijl ik echt coeliakie a.k.a. gluten intolerantie heb, tsja, daar zal ik m’n mond maar over houden anders ben ik over een uur nog niet uitgetypt 😉
Hoe dan ook komen fibromyalgie en coeliakie nog al eens samen voor. Ik word wat betreft die dingen gelukkig goed in de gaten gehouden door m’n arts 🙂 Wordt jij andersom ook regelmatig op coeliakie getest? Dat is wel iets waar ik heel nieuwsgierignaar ben stiekem haha! Hoe dan ook wel fijn dat je het niet hebt, het is een lastig dieet. Ik zou het ook absoluut niet aanraden om zonder begeleiding te doen of er zomaar aan te beginnen terwijl je nog niet zeker weet of je coeliakie hebt (als je al begonnen bent is het niet meer betrouwbaar aan te tonen in je bloed of bij andere onderzoeken).
Ja, ik ben erop onderzocht, heb ook veel last van mijn darmen, dus dat was wel een logische stap. Gewoon in het bloed en zo’n maag/darm onderzoek! Heb het toen ook een tijdje geprobeerd (veel mensen zijn er ‘gewoon’ overgevoelig voor, niet echt intolerant) om te kijken of het iets deed voor mijn gezondheid, maar helaas!
Tijdens het sapvasten en daarna heb ik het ook een langere tijd gedaan (ik moest en zou iets vinden qua voeding wat me ging helpen, maar zonder resultaat)
Ik kan me heel goed voorstellen dat je eraan stoort dat het hip is om geen/minder gluten te eten, hehe. Het is ook niet makkelijk, wel te doen natuurlijk, maar het is zo’n gedoe soms. Wie weet komen er door de hype wel meer glutenvrije producten op de markt, kun je er toch nog een beetje van mee profiteren, hehe.
Fijn dat je er goed en volledig op bent onderzocht, dat hoor je wel eens anders. An de ene kant wel jammer dat het dieet toch niks voor je deed. Maar aan de andere kant ook wel fijn geen coeliakie te hebben natuurlijk. Heb je uiteindelijk al iets gevonden qua voedsel dat werkt?
Wat betreft die hype is het heel dubbel inderdaad omdat er ook veel meer producten op de markt komen (waar ik uiteraard super blij mee ben) en achja iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Het enige wat ik belangrijk vind is dat het onderscheid tussen coeliakie en om andere redenen glutenvrij eten duidelijk moet blijven, zodat ik niet hoef te horen dat ik niet zo moet overdrijven als ik een apart schaaltje chips vraag op een verjaardag 😉 (hoor ik trouwens gelukkig niet heel vaak)
Hallo,
Bij de wil ik ook even reageren, ik heb zelf ook fibro in ernstige mate momenteel. Ik leef al jaren suikervrij en zonder E nummers, alles puur geen gluten en geen koolhydraten. Het eerste half jaar dat ik dit volgde dacht ik yess het werkt maar het lijkt of je lichaam aan alles went en dat de fibro gewoon in alle hevigheid terugkomt. Ik heb zelf nu besloten om nu toch gewoon normaal te leven. Omdat mijn lifestyle best wel moeilijk en heftig was. En met betrekking tot mijn fibro geen verlichting geeft. En ik moet toegeven je wilt ook beetje leven en genieten. Bijkomstig nadeel is van eten zonder koolhydraten is dat je groeit in gewicht !!!
maar ik denk dat iedereen het beste voor zichzelf kan bepalen waar men zich goed bij voelt, mijn inziens heeft voeding geen invloed op fibromyalgie. En dit zeg ik uit eigen ervaringen.