Werken leuk?! Je maakt een grapje?

Haha, nee, ik maak geen grapje, ik vind het heerlijk om te werken. Niet omdat ik een ‘nerd’ ben (hoewel… misschien ook een beetje), maar om andere redenen. Niet alleen mijn zogenoemde ‘zweefteef’ redenen, ook heel logische doodnormale redenen. Redenen waarom iedereen zijn werk leuk zou kunnen (of misschien zelfs moeten?) vinden.

werken leuk

Hoe het voelt als het niet kan

Al op de middelbare school kwam die nerd in mij naar boven. Als tiener is het natuurlijk helemaal niet stoer om school leuk te vinden, maar ik was zo’n niet-stoere tiener. Vanaf mijn 13e ben ik ziek en ik heb dus maar al te goed ervaren hoe het voelt als je vaak niet naar school kan. En ja, dan wil je graag normaal zijn, gewoon meedoen, dezelfde dagbesteding hebben als leeftijdsgenoten. Ik wilde echt heel erg graag, langer dan 2 maanden ben ik nooit weg gebleven van school en ik deed elke dag mijn uiterste best om (minstens een uurtje en soms zelfs alleen een pauze, haha) naar school te kunnen. Na die ervaring is de rest van dit verhaal voor mij in elk geval heel erg logisch, maar ook als je deze ervaring zelf niet heb valt het te begrijpen!

Gevoel nutteloos  zijn

Verder moet ik jullie vertellen dat ik na de middelbare school ruim een half jaar heb thuis gezeten. Na mijn Havo ging ik op zoek naar een plek om werkervaring op te doen. Ik begon vol goede moed, maar na de eerste paar mailtjes en heel erg veel wachten was die moed me in de schoenen gezonken.

En thuis zitten vind ik vreselijk, het is niks voor mij (maarja, voor wie wel?). Het geeft me een gevoel dat ik nutteloos ben… Vooral op de momenten dat ik het wel kan qua gezondheid, maar dat er niets is wat ik kan doen. Het gevoel dat ik de tijd aan het verdoen ben die ik wel nuttig had kunnen besteden (dat voelt voor mij extra naar omdat ik heel veel tijd heb gehad die beter zo gauw mogelijk voorbij kon zijn. Tijd waarin je wel dingen kunt doen voelt dan zo onwijs kostbaar!).

(Ik wil hier wel even bij zeggen dat dit een gevoel van mij bij mezelf was. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je nutteloos bent als je noodgedwongen thuis zit, helemaal niet zelfs. Je kiest er niet zelf voor en het is zwaar om het niet te kunnen. Ik heb juist heel onwijs veel respect voor deze mensen!)

Meedraaien maatschappij

Een menselijke behoefte is het meedraaien in de maatschappij. Dat is hetgeen wat ik bij het vorige punt zo miste. Als je aan het werk bent dan maak je jezelf nuttig in de maatschappij. Misschien heb je dat niet door als je het gewend bent, maar mij geeft dit in elk geval heel veel voldoening.

Gezelligheid en sociale behoeften

Ook heeft de mens behoefte aan sociale contacten. Als je kijkt naar bijvoorbeeld eenzaam zijn, dan klinkt het logischer. Wie wil er nu eenzaam zijn? Nog dichter bij: kijk eens naar je werk… wat is het leukste aan je werk? Vooral als dit ook een bijbaantje is dan is de kans groot dat dit toch je collega’s zijn.

Dit is iets wat ik zelf heel erg sterk voel. Ik vind het ontzettend fijn om naar een dagelijkse bezigheid te gaan (werk of school) en daar sociale contacten te hebben. Mensen denken dat werk als zelfstandig ondernemer voor mij perfect is, ‘want dan kan ik mooi thuis werken’. Dat voel ik niet zo, wel voor een deel zoals nu hoor, maar ik heb gewoon behoefte aan die sociale contacten. Dat zorgt er ook voor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga!

Vind je je werk niet leuk of ben je niet tevreden met je baan? doe er iets aan!

Ja maar Lisanne, dat is wel heel erg makkelijk gezegd. Ik heb namelijk echt een rotbaan, nare collega’s en ik voel me helemaal niet nuttig op mijn werk want ik doe stomme dingen.

‘Het grootste gevaar voor een geweldig leven is het hebben van een ‘goed’ leven’

David de Kock en Arjan Vergeer in het boek 365 dagen succesvol

Als je echt niet tevreden bent met je werk, doe er dan iets aan. Is er een bepaald persoon waar het niet mee klikt? Probeer het op te lossen. Of vind je het helemaal niet leuk? Misschien is het goed om te gaan solliciteren op andere banen. Kom in elk geval in actie!

Als je geen keus hebt, dan kun je ook aan de slag gaan met het leren waarderen van je baan. Vul bijvoorbeeld een worksheet in met redenen waarom je van je baan houdt! Is dat geen uitdaging?

Wees eens eerlijk, vind jij werken leuk? En waarom wel/niet?

(Overigens is het fotodagboek weer even uitgesteld, excuses voor het ongemak! Volgende week krijgen jullie in elk geval weer een extra grote leuke versie te zien :D)

45 reacties

 1. Lifesplash 23 februari 2013 / 07:19

  Niet denken dat je nutteloos bent gekkie, want je verricht echt leuk en top werk! Met je blog en zo, ik hoop dat je misschien een baan kunt vinden die je kunt combineren met je gezondheid. Ik hoo dat zoiets kan/bestaat!
  Ik moet toegeven: na maanden thuis zitten ben je inderdaad dankbaar dat je weer naar school mag, daar geef ik je gelijk in. Vroeger deed ik bijna nooit m’n huiswerk, en nu wel haha. Dat ‘nerd’ gevoel herken ik dan wel een beetje, maar andere kinderen denken stoer te zijn als ze ‘t niet zijn… maar daar bereik je niets mee. Mooi artikel Lisanne!

 2. Kelly Caresse 23 februari 2013 / 07:37

  Wat heb je dit onderwerp mooi en ook realistisch uitgediept! Dat eerlijke vind ik ook zo tof aan je blog! Je bent gewoon jezelf en ik kan niet goed meepraten hierover maar ik geloof heel goed dat je liever gewoon zou werken:)

 3. LounaBeauty 23 februari 2013 / 08:00

  Mooi meiske. 🙂 Klopt allemaal inderdaad. Tuurlijk mag je soms een zeurdag hebben, maar dat moet heel snel voorbij zijn. Het leven is al zo kort en je werkt toch meestal 5 dagen in de week. Dus….. je kan er beter iets van maken. Probeer het beste eruit te halen. Wanneer je ziek ben lijkt het mij indd vreselijk als je continu thuis moet zitten. Maar ook hier moet je het beste uithalen. 🙂

 4. Miranda 23 februari 2013 / 08:07

  Mooi geschreven, vroeger toen ik wel weken had van 40 tot 60 uur in de horeca dacht ik weleens ik wou dat ik thuis kon zitten, al was het maar een maand, inmiddels gaat het lichamelijk zo slecht dat de kinderen verzorgen etc en huishouden op nummer 1 staan, en verder niets, laat staan een baan… nu na bijna 1.5 jaar thuis zitten denk ik, ik wou dat het wat beter ging, dat het wat duidelijker werd zodat ik naast van hot en her met de kindjes, psz, school, zwemles etc, huishouden ook nog eens kon bepalen welke dagen ik wel een paar uur zou kunnen werken..
  En dat er dan ook nog eens werk is in de buurt wat ik weer vol kan houden… juist om dat nutteloze gevoel weg te krijgen

 5. Martina 23 februari 2013 / 09:00

  Ik werk 100%, met veel plezier! Heb ook d’r baan die ik graag wil dis dat scheelt al heel veel, want denk dat mensen die alleen werken voor het geld maar niet dat ze hun werk leuk vinden ook niet gelukkig zijn… En jij doet weer veel mooie dingen met je blog, daar raak je ook mensen mee 🙂

 6. Ashleey 23 februari 2013 / 09:03

  Ik ben het wel met je eens! Ik loop stage en daar help in kinderen die de dupe zijn geworden van de financiele situatie van hun ouders. Het voelt gewoon goed om ze te helpen!

 7. Hester 23 februari 2013 / 09:18

  Ik heb ook vaak genoeg geen zin in school, maar je hebt wel helemaal gelijk met deze redenen: als je het niet meer kan, dan wil je het opeens weer heel graag en dan bedenk je dat er eigenlijk heel veel redenen zijn waarom het wel leuk is!

 8. Anne Solveig 23 februari 2013 / 09:23

  Ik vind het ook heerlijk om te werken! Ik zit in mijn examenjaar en op school doen we zulke zinloze dingen.. Ik ga veel liever naar mijn stage en maak me daar nuttig in de praktijk. Ook thuis kan ik niet stilzitten, ik kan als ik rond 3u klaar ben met school nog gemakkelijk vanaf dan tot een uur of 23 aan mijn blog werken..

 9. Suzanne 23 februari 2013 / 09:29

  Voor mij is het eigenlijk een beetje hetzelde, ik kijk dan ook uit als ik weer mag werken. Nee werk op zichzelf is niet leuk, maar het gevoel dat je iets doet, iets oplevert is fijn, je sociale contacten en iets kunnen. Ja, ik ben blij met mijn baantje, al is het lichamelijk wel zwaar.

 10. Sophie 23 februari 2013 / 09:46

  Ik vind dit een heel mooi stukje en je hebt zeker gelijk! Echter, het is niet altijd makkelijk om er iets aan te doen als je je werk niet leuk vindt, zeker niet in deze economie. Ik heb al tijden twee-drie verschillende baantjes en ernaast doe ik freelancewerk. En die baantjes vind ik niet leuk maar het moet om rond te komen. Ik zou heel graag anders willen maar na het sturen van 60 sollicitatiebrieven is de moed me wel een beetje in de schoenen gezakt.

  Maar idd, werken is over het algemeen leuk en het is wel heel belangrijk dat iedereen, ongeacht eventuele handicap, een nuttige dagbesteding heeft, dat geeft zingeving aan je leven. Dit was van mij even een kanttekening bij het laatste stukje.

  • lisanneleeft 24 februari 2013 / 21:19

   Ah, ik snap wat je bedoelt hoor! Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het natuurlijk helemaal niet altijd…. (helaas :P)

 11. Josephine 23 februari 2013 / 10:02

  Goed artikel! Ik was inderdaad van mening dat werk leuk kan zijn en dat zette ik ooit op Twitter, dat ik toch niet maar bij de Action ging solliciteren omdat de mensen mij niet aanspraken. Meteen iemand die zei dat werken nooit leuk zal zijn, maar ik blijf ervan overtuigd dat dat wel kan! Helaas laten ze vaak niks meer van zich horen, beetje jammer.

 12. Beautytalk 23 februari 2013 / 10:41

  Ik heb heel lang tegen m’n zin gaan werken, dikwijls veranderd van job, maar bleef in dezelfde sector (verkoop). Ik werkte altijd in het weekend, feestdagen, vakanties, ik was tijdens de week 2 dagen vrij, maar wat had ik daaraan, iedereen was gaan werken, mijn dochter naar school! Tot ik bij toeval een job aangeboden kreeg waar ik mijn diploma voor had, kinderbegeleidster! Ik heb geen seconde getwijfeld, ik doe dit werk nu 1,5j en I love it! Ik sta bij kindjes van ongeveer 1j.. en het is een zeer uitdagende, dankbare job! Wel een zware job, maar dat neem ik er met plezier bij, ik werk geen weekends meer, geen feestdagen, in de vakantie ben ik 4 weken vrij en ik heb nog veel verlof vrij te kiezen! Beste beslissing, ever! Dus idd als je niet tevreden bent in je job, tijd om te veranderen!
  Eefje

 13. Anneke 23 februari 2013 / 11:12

  Ik heb tot nu toe alleen nog bijbaantjes gehad, omdat ik nog studeer. Ik wil lerares worden op een middelbare school en er zijn weinig bijbaantjes te vinden die daarop lijken. Daarom vind ik bijbaantjes niet zo leuk.
  Tegenwoordig werk ik op zaterdag als postbezorger en dat past beter bij mij. Ik ben lekker buiten, ik heb beweging en er is niemand die me controleert of zegt wat ik moet doen. Dus dat vind ik heerlijk!

 14. Lianne 23 februari 2013 / 11:17

  Ontzettend herkenbaar dit! Thuis zitten is niet fijn en ook ik voelde me enorm nutteloos. maar hé, jij doet ondertussen nog hele mooie dingen: mensen inspireren bijvoorbeeld ^^ wat nu nutteloos? hihi.
  Ik heb mijn beroepskeuze zodanig aangepast dat ik nu ook met mijn fibro kan werken. Ik wilde dolgraag verloskunde of verpleegkunde doen maar dat was niet haalbaar en zo ben ik bij doktersassistente gekomen.
  Lichamelijk niet erg zwaar maar toch medische handelingen mogen doen en leuke patiëntencontacten 🙂

  • lisanneleeft 24 februari 2013 / 21:14

   Lief, dankjewel! 😀
   Slim van je! Da’s een mooi plan B (als je kijkt naar het blogje van vandaag :P), als je het mij vraagt.
   Zelf ben ik nu ook bezig met leren voor een beroep dat ik waarschijnlijk wel zou kunnen volhouden met fibro. Fijn, zo krijg je weer een beetje meer vertrouwen in de toekomst!

 15. San 23 februari 2013 / 11:29

  Vind mijn studie heel erg leuk en mijn vrienden daar ook, maar mijn baantje in het ziekenhuis is toch echt nogal simpel en saai… Dit doe ik vooral om snel geld te verdienen om mijn studie te betalen! En voor één keer in de week is dat best te doen :).

 16. Isabel 23 februari 2013 / 12:39

  Ik vind werken heel erg leuk 🙂 Ik werk op zaterdag, en ik vind het heerlijk om te doen. Je bent bezig, je bent niet ‘nutteloos’ (zo voel ik me dus ook al best gauw) en je bent gezellig met anderen! Ik kan er dus ook echt niet tegen als ik in mijn vakantie de hele vakantie niks doe. Alleen maar hangen op de bank vind ik echt vreselijk…

 17. anouk 23 februari 2013 / 12:47

  Ik vind mijn werk hartstikke leuk, zie het gedeeltelijk zelfs als hobby. Was wel een beetje bang voor de stap van student naar een grote mensenbaan, maar het is me 100% meegevallen. Ook mijn bijbaantjes tijdens de middelbare school en mijn studie vond ik wel prima door mijn gezellige collega’s. je bent er zelf bij om er wat leuks van te maken!

 18. Liann. 23 februari 2013 / 13:06

  Thuiszitten is inderdaad verschrikkelijk. Ik ben zelf al heel lang op zoek naar werk, maar het wil niet lukken. Wel ben ik daarom met een studie begonnen en vrijwilligerswerk gaan doen. Dus inmiddels voel ik me iets minder nutteloos.

  • lisanneleeft 24 februari 2013 / 21:11

   Goed bezig met je studie! En vrijwilligerswerk is ook werk, niets mis mee. Super juist dat je die stap hebt genomen 😀 (vind ik dan he :P)

 19. annouska 23 februari 2013 / 13:11

  Wauw jij schijft altijd blogjes waar ik ontzettend stil van wordt. Prachtig en ik denk dat in jou positief je pas echt gaat nadenken over school en werk. Bijzonder! Ik denk dat ik mij verder kan aansluiten aan wat andere al gezegd hebben.

 20. Ise 23 februari 2013 / 13:15

  Ik ben ook super blij dat ik nu een bijbaantje heb (omdat ik nu minder naar school ga) Ik voel me anders ook een beetje nutteloos..

 21. Lisa 23 februari 2013 / 13:29

  Toevallig ben ik nu op mijn werk, haha. Ik heb deze week wel iets te veel gewerkt en ik word dus langzaam gek van de reclames en afspeellijst van de Albert Heijn, maar over het algemeen vind ik het leuk! Ik heb leuke collega’s en het voelt gewoon goed om bezig te zijn! Natuurlijk helpt het ook dat ik een afwisselende baan heb, en zeker op zaterdag is er altijd wat te doen. Maar school vind ik ook leuk! Ik vind daar de routine juist fijn en het is echt gezellig op school.

  • lisanneleeft 24 februari 2013 / 21:10

   School vond ik ook heel erg leuk! Net zo nuttig (zo niet nuttiger :P) dan werk natuurlijk 😀

 22. Nikita 23 februari 2013 / 13:55

  Sommige dagen vind ik mijn werk onwijs leuk, andere dagen walg ik ervan. Ik ben wel blij dat ik in deze tijden een vaste job heb gevonden, maar ik moet er dan ook een heuse afstand voor doen ik rij 1u heen en 1u terug van mijn werk dus zit ik per dag 2uur in de auto die ik ‘nutteloos’ vind en dat maakt het natuurlijk een pak zwaarder.
  Spijtig genoeg kom ik via mijn werk wel in contact met veel mensen die vrijwillig thuis willen blijven en geen moeite doen om werk te gaan zoeken…. Zonde maarja

  • lisanneleeft 24 februari 2013 / 21:09

   Wow, dat is ver! Maar dan is het juist extra knap van je dat je dat doet terwijl je er zo veel extra tijd in moet steken. Petje af hoor! 🙂
   En inderdaad spijtig dat er ook mensen zijn die echt niet willen werken (zonder reden dan he). Blijf het bijzonder vinden dat die mensen echt bestaan, hihi.

 23. ilse 23 februari 2013 / 14:59

  Mooi artikel, ik kan het heel erg goed begrijpen dat je iets wilt doen voor de maatschappij en ik vind het al een ramp als ik een dag niet kan werken of naar school kan als het wel moet.

 24. Rosalie 23 februari 2013 / 16:36

  Iedereen heeft wel eens een dagje die wat minder is op het werk/stage. Ik bedoel, verder vind ik mijn stage wel echt leuk. En de hele dag thuis zitten is ook niet leuk. Het is voor mij ook goed voor mijn dagelijkse routine, of dagbesteding zoals jij zegt.

 25. La vie mondaine 24 februari 2013 / 10:29

  Mooi artikel, mooi geschreven & je hebt helemaal gelijk! En zeker in tijden als deze mag je je gelukkig prijzen met een leuk baantje! En naast dat je natuurlijk wat geld in het laatje brengt, is het vaak ook nog eens goed voor je sociale behoeften!

 26. Marianne 24 februari 2013 / 11:55

  Wat mooi geschreven. Werken is fijn, het geeft mij een voldaan gevoel aan het einde van de dag. Het is fijn als je je zelf nuttig kan maken:) Agree!

 27. Wendy Borst 24 februari 2013 / 13:41

  Leuke, inspirerende blog. Goed dat je dat doet, soms is het nodig even stil te staan bij het feit dat je blij moet zijn dat je kunt werken… Go on with your blog!

 28. Anouk 24 februari 2013 / 14:17

  Werken is inderdaad leuk haha, ik vind het heerlijk om bezig te zijn met mijn bedrijf.

 29. Gerrianne 24 februari 2013 / 15:43

  Werken leuk? Absoluut! Mijn contract is niet verlengd, maar ondertussen mis ik het meest mijn collega’s stiekem wel een beetje. Sociale contacten doe je dan sowieso op en dat is leuk, maar ook de ervaring om te werken. + thuis zitten is inderdaad niet al te leuk. Ik heb een jaar met pfeiffer en daarna zware depressie thuis gezeten. Dat je je nutteloos voelt is zo herkenbaar. Ik ga nu gewoon weer naar school met ups en downs, maar ik voel me zelfs op school nutteloos. Thuis dan niet. Raar, maar waar. Alles is zo makkelijk, maar vooruit. Nog twee maandjes en dan is het gebeurt! In de hoop heb ik dan ook alweer een bijbaantje gevonden!

 30. Simone 24 februari 2013 / 17:35

  Het is heel herkenbaar voor me! Ik heb zelf ook heel lang niks gekund. Opname hier, opname daar. Ik vond het altijd irritant als mensen zo gedemotiveerd waren en ik het aan moest zien, omdat ik het niet kon op dat moment. Gelukkig ga ik eindelijk weer reintegreren! Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Ik vind je artikel echt een inspiratie!

 31. Manwai 26 februari 2013 / 01:07

  Tijdelijk gestopt me school en werk nu fulltime in een restaurant. Ik baal dat ik al fulltime werk en vooral in een restaurant (terwijl iedereen leuk op school zit) maar ik werk al een jaar fulltime en ik moet eerlijk toegeven dat ik het nog steeds naar me zin heb. Dit kan onder andere door mijn gezellige collega’s en aardige leuke bedrijfsleider en basin die mij veel kansen aanbieden.

  Ik voel me ook heel vaak nutteloos omdat ik werk in een restaurant en geen hbo diploma heb.. Maar heyy ik ben niet de enige en het is dat inmijn omgeving iedereeen zo slim zijn..

 32. Judith 26 februari 2013 / 11:20

  Heel erg herkenbaar!
  Ik zelf zit nu voor de 3e keer voor een lange periode thuis. Nu al sinds juni vanwege de fibromyalgie. Ik had gehoopt dat ik via het UWV > Wajong een jobcoach zou krijgen, maar helaas..

  Ik kan me ook zooo storen aan mensen die wel gewoon alles kunnen doen wat ze willen er toch over klagen of zelfs hun kansen verpesten!

  En omdat ik ondertussen echt niet meer tegen het niks doen en thuis zitten kan ben ik een thuisstudie begonnen bij de LOI. En dan krijg je van die reacties: “Waarom zou je dat doen? Heerlijk toch, zo niks hoeven de hele dag!” Of “Pff, dat je daar de motivatie voor hebt.”

  Ach ja, je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt zullen we maar zeggen 🙂

  Jij bent echt mijn voorbeeld! Hoop dat ik over een tijdje ook weer een stuk actiever door het fibro-leven ga.

  • Lisanneleeft 26 februari 2013 / 17:48

   Dat zegt juist heel veel (goeds!) over jou, dat je bent gaan doen! 😀
   En ik hoop met je mee hoor!

   En dankjewel voor het lieve compliment 🙂

 33. Anne 28 februari 2013 / 15:21

  Ik vind het heerlijk. Wat voor een deel, net als bij jou, komt omdat ik het lang / vaak niet heb gekund.
  Toch is het ook belangrijk om de inhoud van je werk leuk te vinden. Mij begon de inhoud van mijn stage (die niet aansluit op mijn maatwerk opleiding) te frustreren. Daarom heb ik er een punt achter gezet en ben ik er morgen voor het laatst. Ik denk dat ik iets kan vinden dat beter bij me past en er is al een serieuze optie/kans. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.