Werken met oude content

Als bloggers zijn we altijd bezig met schrijven. Nieuwe content creëren, nieuwe ideeën bedenken, iets leuks/moois/waardevols delen. Maar je bent altijd hard bezig met nieuwe blogs maken, terwijl je oude blogs naar de achtergrond verdwijnen. Eerst pagina 2, dan 3, dan 4 en uiteindelijk vindt niemand de mooie blogs die je schreef meer terug. Hoe kun je ervoor zorgen dat je oude content ook nog gelezen wordt?

blogarchief oude content

Flickr / rfranklinaz / zwart-wit en tekst door mij

Waarom zou je willen werken met oude content?

Op mijn blog vind je op dit moment 1.600 blogposts. Misschien is dat bij jou iets minder, of iets meer, maar het is zonde als al die blogposts verdwijnen in het archief en nooit meer licht zien. Misschien vind je dat bij sommige blogposts niet zo erg, maar ik weet zeker dat elke blog waardevolle content in het archief heeft staan. Content die het waard is om gelezen te worden! Soms moet je lezers alleen een handje helpen om het te vinden. Hoe je dat doet, daar geef ik je vandaag een aantal tips voor!

Verwijzen in je blogposts

De meest voor de hand liggende tip is: verwijs naar oude stukken in je nieuwere blogposts. Is er een blogpost waarvan je denkt dat het lezen een toevoeging is tijdens of na het lezen van een nieuwe blogpost, wil je de lezer wat achtergrondinformatie geven of soortgelijke content laten lezen? Verwerk de links in je nieuwe blogpost! Het is een kleine moeite, maar geeft een groot resultaat.

Het beste is als je hier een gewoonte van maakt!

Verzamelpagina’s

Dit is dé tip, als je het mij vraagt. Juist omdat veel bloggers hier nog geen gebruik van maken valt hier nog heel veel te halen! Een verzamelpagina is een pagina waarop je meerdere blogposts op een rij zet. Bijvoorbeeld wanneer je een serie met blogs hebt geschreven, maar ook blogs die iets met elkaar gemeen hebben kun je op een rij zetten.

Inspiratie nodig? Maak eens een pagina met….

 • Blogposts waarop je het meest trots bent
 • Blogposts die je lezer niet mag missen
 • Blogposts die uitdrukken waar jouw blog voor staat
 • Blogposts met een overeenkomend onderwerp
 • Een serie met blogposts die je schreef
 • Pik een van de onderwerpen van je blog eruit en laat zien welke aritkels van dat onderwerp het beste zijn
 • Persoonlijke blogposts

Niet echt een verzamelpagina, maar Suzanne van Fashionisaparty.com licht de categorie ‘behind the blog’ uit, dit is een heel mooi voorbeeld van een kijkje achter de schermen geven en nieuwsgierig maken naar ook de oudere ‘behind the blog’ stukken.

Zelf maak ik ook verzamelpagina’s!

gratis-blogtipsDe serie met basics van het bloggen heb ik een eigen pagina gegeven.

fibromyalgie-leuk-leven-beperking

Maar ook heb ik een pagina gemaakt over fibromyalgie en leuk leven met een beperking. Als je op de afbeeldingen klikt kun je zien hoe ik deze pagina’s heb vormgegeven. Beide zijn ze verschillend, je kan er alle kanten mee uit.

Veel verzamelpagina’s die ik tegen kom hebben te maken met recepten, dat is onwijs handig! Een van mijn favoriete verzamelpagina’s op een andere blog?

zolea-diy

De pagina met DIY’s op Zolea.be. Vind ik heel erg leuk om te lezen, maar is ook blogtechnisch heel erg goed gedaan. Erg goed voorbeeld!

Verzamelpagina’s kun je op verschillende manieren delen. Je kunt er een pagina van maken en deze gewoon in je menu laten verschijnen, je kunt ze gewoon schrijven als blogpost, of… je kan er een pagina van maken en naar deze pagina op andere manieren verwijzen. Je kunt dit bijvoorbeeld speciaal voor social media doen, een pagina speciaal maken voor een doelgroep die je wilt bereiken (een goede eerste indruk!), of…

Sidebar verwijzingen

Naar de pagina in je sidebar verwijzen! Mijn verwijzingen vind je in de sidebar van mijn blog. Verder kun je in je sidebar natuurlijk ook een lijstje maken waarin je direct linkt naar de leukste, mooiste, of meest waardevolle blogposts. Of blogposts binnen een bepaalde categorie.

Zorgen dat er ook nuttige en waardevolle dingen in je sidebar staan is sowieso een goed idee. Er bestaat een standaard idee tussen onze oren dat er in de sidebar advertenties staan (hoe dat kan? Omdat ze daar meestal ook staan!). En die advertenties slaat ons hoofd over, we willen geen reclame bekijken. Waardoor er soms zelfs helemaal niet meer naar de sidebar wordt gekeken. Dat is natuurlijk zonde, aangezien je advertenties dan weinig zin hebben, maar ook doordat je gewoon ruimte op je blog ‘verspilt’. Zorgen dat er verwijzingen naar waardevolle (oude) content in je sidebar staan is een van de manieren om je sidebar interessant te maken.

Gerelateerde posts plugin

In de weer gaan met het maken van pagina’s is heel leuk, vind ik. Maar ik kan me ook voorstellen dat er bloggers zijn die daar weinig zin in hebben en het liever gewoon lekker bij blogs schrijven houden. Daarvoor is een plugin waarmee je gerelateerde posts kan weergeven onder de blogpost een uitkomst!

De meeste plugins die gerelateerde posts weergeven zoeken zelf blogposts die bij de geschreven blog passen, maar je kan ze vaak ook zelf aanpassen. Door die gerelateerde posts te laten zien verleid je de lezer ook om langer op je blog te kijken en om door te blijven klikken (Jep, op NSMBL zijn ze wederom held in het nieuwsgierig maken en laten doorklikken, terwijl de content vaak weinig voorstelt).

Er zijn veel verschillende plugins die dit doen, allemaal anders vormgegeven of andere functies. Door te Googlen (of gewoon via WordPress een plugin te zoeken) kom je een heel eind!

gerelateerde-posts-beautylab

Voorbeeld: Zo zien de gerelateerde posts eruit op Beautylab (bij dit artikel over Iced Koffie)

Welke pagina’s worden nog veel bekeken?

Sommige blogposts worden, terwijl ze toch al een tijd online staan, nog heel veel bekeken. Dit kan komen doordat het artikel heel goed scoort in Google, maar ook omdat het een artikel is dat nog vaak gedeeld wordt (denk aan Pinterest of Facebook). Dat is leuk om te weten, want dan kun je daar gebruik van maken en rekening mee houden! Hoe kun je daar dan nog op inspelen?

 • Als er foute of verouderde info in het artikel staat, geef de blogpost even een update met de nieuwste info
 • Laat in het artikel ook soortgelijke artikels zien, zodat je mensen doorsluist en nieuwsgierig maakt naar de rest van je blog. Dit kun je doen door een gerelateerde blogposts plugin, je kan links in de tekst verwerken, of je kan zelf een lijstje onder de blogpost zetten.
 • Valt een artikel erg in de smaak, dan kun je er natuurlijk ook nog verder mee doorgaan: een variant op het artikel schrijven, er dieper op in gaan, bedenk het maar! En dan natuurlijk ook daarnaar verwijzen.

Verder kun je wanneer je een artikel heel erg boeiend vindt, maar hij niet veel bekeken wordt, opnieuw publiceren. Zorg dat je dit niet te vaak doet en geef het artikel een update zodat het opnieuw publiceren niet voor niets is en ze net zo goed het andere artikel hadden kunnen lezen.

Dus… dit waren mijn tips om gebruik te maken van alle oude, maar toch waardevolle content die je op je blog hebt staan. Zet ze in de spotlights als ze het waard zijn om gelezen te worden! Maak jij weleens gebruik van oudere content op je blog? En hoe doe je dat?

tips-voor-bloggers

 

PS. Onder mijn blogtips verwijs ik ook altijd naar mijn andere blogtips, nog een voorbeeld! 

DELEN:

51 reacties

 1. Jess 8 juni 2014 / 07:39

  Handige tips. Onder iedere blog staat op mijn site een overzicht van gerelateerde bligposts. Merk dat daardoor oudere artikelen goed worden gelezen. Zeker en aanrader wat mij betreft.

 2. Kelly Caresse 8 juni 2014 / 08:12

  Dit vind ik een heel handig artikel met goede tips. Ik heb al de relelateerde content plugin erop staan en verwijs in artikelen naar andere artikelen om die nog onder de aandacht te brengen. Ik wil meer hiermee gaan doen want ik heb meer dan 600 artikelen in het archief staan waar veel werk in zit en de moeite waard zijn om nog eens te bekijken. Van NSMBL kan ik heel veel leren, die gebruiken must read artikel titels maar de inhoud valt soms best tegen

  • Frederique 8 juni 2014 / 08:58

   Ik ben zelf echt al tijden aan het knoeien met de related posts. Omdat mijn eisen aangepast zijn, voldoet eigenlijk mijn huidige plugin niet meer, maar ik kan nog geen betere vinden 😀

 3. lifestyle-fabriek 8 juni 2014 / 08:19

  Leuke en interessante post! Goed idee om een keer een verzamel blog te schrijven waarin gerelateerde postst gebundeld worden. Fijne tips geef je!

 4. Charlotte 8 juni 2014 / 08:32

  Ik ben ervan overtuigd dat dit een inhoudelijk sterk artikel is, maar ik heb het gevoel dat je de laatste tijd teveel blogs schrijft voor bloggers, waar ik als niet-blogger erg weinig aan heb. Jammer, want ik heb veel minder zin om je blog te bezoeken.

 5. Karin 8 juni 2014 / 08:40

  Voor mij als blogger is dit een nuttige artikel. Een goede aansporing om eindelijk toch echt werk te gaan maken van die interne links 🙂
  Dank je Lisanne!

 6. Elize 8 juni 2014 / 08:54

  Jaaa ik vind verzamelpagina’s heel fijn om te gebruiken. Ik heb ze voor interviews, speciale projecten, maar vooral voor m’n recepten. Vooral de laatste wordt natuurlijk steeds uitgebreider dus ik zoek nog een manier om hem iets mooier/overzichtelijker te maken. Zo’n gerelateerde content plugin vind ik ook erg handig en mooi en daar zou ik ook nog wel eens iets meer mee willen dan nu kan met mijn gratis wordpress site.

 7. Petra 8 juni 2014 / 09:43

  Goede tip. Ik wil overgaan op een eigen domein en het iets professioneler gaan aanpakken. Deze tips neem ik zeker mee.

 8. Susanne 8 juni 2014 / 09:50

  Verzamelpagina’s vind ik erg fijn om te gebruiken! Super handig want dan heb je in één overzicht blogpost en hoef je niet telkens pagina terug, nog een pagina terug. Ik moet wel zeggen dat vaak door te googlen pas bij oudere blogpost kom, of door verwijzingen in nieuwe artikels. Enne, je zegt ‘nog gratis’, heeft dat iets met je E-book te maken? Haha.

 9. Miranda 8 juni 2014 / 10:13

  Nuttig artikel.
  Ik wil nog graag een gerelateerde content plug-in maar ben daar nog niet aan toe gekomen. Daar ga ik deze week eens voor zitten.
  Ik link in mijn artikelen wel vaak naar een ouder artikel met gerelateerde content.

  Sinds kort heb ik 1 overzichtspagina met alle recepten die ik tot nu toe plaatste. Die moet ik alleen nodig eens een beetje opleuken.
  Aandachtspuntje voor komende week;)

 10. Marion 8 juni 2014 / 10:17

  Handig tips. Ik verwijs regelmatig naar een eerder artikel wat ik geschreven heb, maar ik merk ook dat als ik bijvoorbeeld over mijn herstel schrijf (daar heb ik een aparte categorie voor aangemaakt) dat die dag ook veel oudere berichten in die categorie weer gelezen worden. Voor de rest doe ik er eigenlijk weinig mee. Ik ga me er eens in verdiepen.

 11. Manon 8 juni 2014 / 10:35

  Leuk om te lezen! Heel handig die tips 🙂 Daar heb ik zeker wat aan!

 12. Sylvia 8 juni 2014 / 10:55

  Ah, fijn stuk 🙂 Ik dacht altijd dat mensen niet zaten te wachten op mijn oude stukken, maar misschien toch maar iets mee gaan doen dan 😉

 13. De Zuinige Student 8 juni 2014 / 11:03

  Elke zondagmorgen is het een verrassing met welke blogtips je ons aan het denken zet.
  Zelf plaats ik regelmatig een link naar een eerder verschenen artikel als het relevant is voor de lezer. Ook maak ik gebruik van een gerelateerde post plugin.

  Behalve mijn pagina met bespaartips die ik regelmatig uitbreid heb ik nog geen pagina’s gemaakt met verzamelingen. Dat zal ik wel in mijn achterhoofd houden voor later als er meer posts op mijn blog staan.

 14. MySimplySpecial 8 juni 2014 / 11:27

  Goede tips weer! Ik wil op mijn blog een categorieën menu hebben waar je alles makkelijk per onderwerp terug kan vinden.

 15. Shaz 8 juni 2014 / 11:32

  Handige tips! Mijn archief is nog niet zo groot, maar ik zal er zeker aan denken wanneer ik meer blogposts online heb staan.

 16. Lauriëtte 8 juni 2014 / 11:35

  Goede tips! Hoewel ik zelf nog niet super veel blogposts heb verwijs ik regelmatig naar oudere blogposts en heb ik ook een related content plugin, super handig!

 17. Stephanie 8 juni 2014 / 11:38

  Erg goede tips 🙂 ik blog nog niet zo lang en heb nog maar 102 artikelen. Maar als je er inderdaad 1600 hebt, dan snap ik goed dat het zonde is dat je blogs naar de achtergrond verdwijnen!

  • Lisanneleeft 8 juni 2014 / 13:35

   Ik weet zeker dat je met 102 blogposts ook al een hoop kan! Daar zitten ongetwijfeld een paar toppers tussen die vaker gelezen mogen worden 🙂

 18. Jadwiga 8 juni 2014 / 11:56

  Goed om hier even bij stil te staan! Ik verwijs wel regelmatig naar oude blogs, maar ik heb geen overzichtspagina of een plugin voor gerelateerde onderwerpen. Dit is zeker goed om te hebben want ik klik zelf ook vaak door bij andere blogs. Dit gaat direct op mijn to do lijstje 🙂

 19. Mamoesjka 8 juni 2014 / 11:59

  Goed artikel! Ik merk inderdaad dat oude artikelen nog regelmatig (goed) worden gelezen…
  Ontzettend blij met je blog tips! 🙂

 20. Cindy 8 juni 2014 / 12:08

  Handige tips. Ik heb alleen maar een archief waarin dingen staan verwezen, maar ik zet toch verwijzingen naar oudere blogposts in nieuwe artikelen.

 21. Kimberley 8 juni 2014 / 12:12

  Inderdaad een aantal slimme tips. Meestal verwijs ik door in mijn artikeltjes. Ik zal even naar de andere opties kijken.

 22. Explorista 8 juni 2014 / 13:44

  Goed artikel 🙂 Ik heb ergens een plug in die automatisch twee of drie keer per dag een oude blogpost zou moeten twitteren, maar die werk niet. En ik ben geloof ik een beetje te druk geweest om een nieuwe te installeren. Maar ik heb wel bijvoorbeeld een bestemmingen pagina, waar je per land en per stad de posts kunt lezen 🙂

 23. alexa 8 juni 2014 / 14:46

  wat een handige tips maar hoe kan je instellen van dat: ook interessant? is daar een plugin voor of moet je dat echt zelf erin verwerken? 🙂

 24. Marloes/GLAMOURMOES 8 juni 2014 / 17:31

  Fijn artikel! Ik ben sinds maart overgestapt naar WordPress en mijn blogger artikelen zijn wel overgezet, maar de layout niet. Erg vervelend, want dit moet ik allemaal handmatig aanpassen. Ik moet dus gaan kijken bij welke artikelen dit wel zinvol is en bij welke niet.

 25. Martine 8 juni 2014 / 18:02

  Wat een leuk artikel! Ik vroeg me af: wanneer je een blogpost opnieuw publiceert (nadat je hem hebt aangepast bijv.), blijf de oude dan staan omdat hij als het ware een ”nieuwe blogpost” aanmaakt, of neemt hij dan de oude reacties en dergelijke mee in de nieuwe publicatie?

  • Lisanneleeft 8 juni 2014 / 19:14

   Dat ligt eraan! Als je het artikel alleen aanpast en een update geeft, en hier geen nieuw artikel van maakt, dan blijven de reacties gewoon staan (net zoals wanneer je bijvoorbeeld een spelfoutje aanpast).

   Als je er een nieuw artikel van maakt met dezelfde (vernieuwde) info, dan gaan de reacties niet mee!

   • Martine 8 juni 2014 / 21:08

    Ik bedoelde inderdaad met opnieuw publiceren de publicatiedatum veranderen van bijv een jaar geleden naar nu, zodat het artikel weer op pagina 1 staat. Maar schijnbaar komt het artikel dan gewoon twee keer op je site te staan: oude versie (met die reacties erop) en de nieuwe publicatie? Bedankt voor je reactie 🙂

    Ik zag je site laatst staan bij lijstjes.info in een ouder artikel trouwens, was wel even leuk om te zien omdat ik je site nog niet zo lang volg en ik mij pas hebt verdiept in minimalisme. Meteen in de zoekbar op je site gezocht naar dat onderwerp en ja hoor, ik vond je oudere artikelen erover haha leuk! 😉

    • Lisanneleeft 8 juni 2014 / 21:49

     Nee, als je je publicatiedatum verandert dan gaan de reacties wel gewoon mee en blijft het hetzelfde artikel (dat valt wel onder aanpassen). Dan staat het artikel wel op je voorpagina, maar niet in je RSS feed, bijvoorbeeld wanneer iemand je via Bloglovin volgt krijgt diegene volgens mij geen melding. Dus, dat is wel een nadeel!

 26. Mandy 8 juni 2014 / 20:54

  Goede tips weer! Ik moet vaker gebruik maken van verzamelpagina’s. Het is inderdaad zonde als sommige artikelen verdwijnen

 27. Denise 9 juni 2014 / 00:19

  Wat een handige tips! Ik probeer zelf altijd wel te verwijzen in een artikel. Toch kan ik nog veel meer doen, aan de slag! Liefs

 28. Kim / Vintage & Beauty 9 juni 2014 / 10:27

  Wat een fijne tips weer! Ik heb zelf in mijn sidebar ook categorieën staan waar gerelateerde artikelen onder elkaar staan zoals alle outfits en ik merk dat dit prima werkt!

 29. Laura 9 juni 2014 / 15:24

  Heel handig! Ik ga denk ik zo’n verzamelpagina maken. Heb nu 77 blogposts staan maar voor de leukste ga ik zo’n pagina maken.

 30. Evi 9 juni 2014 / 18:50

  Handig artikel! Ik ben nog maar een beginnend bloggertje met heeuuul weinig volgers, maar ooit hoop ik groter te worden. Hiervoor moet ik eerst mijn stijl leren kennen en daar ben ik nu mee bezig. Dus ooit hoop ik dat dit handig gaat zijn! Leuke blog heb je!

 31. Sharon 9 juni 2014 / 21:17

  Dank je wel voor dit handige artikel! Ik maak vaak zelf een lijstje onderaan een post met links naar oudere en ook interessante post die een beetje over hetzelfde onderwerp gaan… Niet bedacht dat daar ook plug-ins voor zijn… Weer wat geleerd! (Oeps!) Afgelopen week voor het eerst een verzamelpagina gemaakt, maar ook daarvoor vond ik in je artikel handige tips!

 32. Nicole 10 juni 2014 / 08:46

  Ik werk ook met gerelateerde posts, wil ook nog kijken naar de andere opties!

 33. N 10 juni 2014 / 17:42

  Wat ik als lezer altijd leuk vind als ik stuit op een nieuwe blog die ik interessant vind: een pagina met bestgelezen blogs!

 34. Mariska 10 juni 2014 / 21:36

  Handig artikel, ik ga hier eens voor zitten en wat mee doen 🙂

 35. Rianne 11 juni 2014 / 18:21

  Geweldig artikel dit, heel handig! Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht wat de oplossingen hiervan kunnen zijn, want ik denk dat iedere blogger wel bepaalde blogposts heeft waar diegene wel ‘trots’ op is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.