Werken?! Maar wat voor werk doe jij dan?

Hoe vaak ik deze vraag de laatste tijd niet krijg… soms zelfs via de mail van mijn blog. En natuurlijk de socialmediakanalen van mijn blog. Ik zal het aan je verklappen: Dit, waar je nu naar kijkt, dat is mijn werk. Ik ben ondernemer en ik verdien met mijn blog, ik zal uitleggen hoe dat werkt.

Maar jij werkt toch helemaal niet?

Sommige mensen zien mijn werk niet als ‘echt’ werk. Ik gok omdat mijn werk zo leuk is, haha. Dat is het ook wel, hoor.

Maar als ik door de stad loop of in een winkel ben, dan ben ik het grootste deel van de tijd op zoek naar inspiratie. Bijvoorbeeld producten om een DIY te maken, een product dat ik aan jullie kan tippen omdat het bijzonder of innovatief is of omdat het perfect is voor de ‘dingen waar je blij van wordt!’ rubriek.

Hetzelfde met het achter de computer zitten. Ik zit op social media…. voor het werk! En foto’s te maken… voor het werk! Iemand anders doet dat misschien als hobby, maar bij mij is dat écht werk. Natuurlijk komt er ook wel privé tussendoor, maar bijna altijd heeft dat te maken met collega’s en zou je het bijna netwerken kunnen noemen.

Wat ik zoal doe voor werk:

 • Blogposts schrijven
 • Fotograferen
 • Video’s opnemen
 • Creatieve dingen maken
 • Inspiratie opdoen
 • Brainstormen over achtergronden en daar altijd leukere en interessantere opties voor uitzoeken
 • Concepten uitwerken
 • Social media bijhouden
 • Communiceren over zakelijke issues met mijn medewerker
 • Toch zelf ook nog zakelijk bezig zijn met het bedenken van campagnes en het creatief en leuk vormgeven daarvan.
 • WordPress up to date houden, mijn website up en running en veilig (en dat gaat niet altijd even soepel, ondanks de beveiliging gaat dat nogal eens fout)
 • Communiceren met mensen die me daarbij helpen
 • Financieel alles doorgeven aan mijn medewerker
 • Persberichten lezen en contact onderhouden met persbureaus (doe ik gedeeltelijk, mijn medewerker ook gedeeltelijk)

Een groot deel van deze dingen kan op mijn laptop vanuit bed, wat perfect is voor mij!

Eigenlijk kan ik dit lijstje oneindig door laten lopen. Maar eigenlijk ben ik constant, bij vrijwel alles wat ik doe, bezig met werk. Het is ook leuk, maar het is ook werk. Als ik door een winkelstraat loop ben ik constant bezig met winkels bekijken die interessant kunnen zijn voor mijn blog, bijvoorbeeld. Alleen winkelen zonder aan mijn bedrijf te denken… ik denk dat ik dat niet meer kan, hahaha.

Maar je werk is altijd leuk, toch? Dan is het toch geen werk?

Nee, mijn werk is niet altijd leuk. Soms ben ik doodziek en vind ik het helemaal niet zo geweldig leuk, maar dan ga ik toch aan de slag. Waarom? Het is werk. Verder zijn er ook minder leuke onderdelen, deze probeer ik zo veel mogelijk uit handen te geven omdat het ook veel energie kost, maar soms móet je het als blogger gewoon zelf doen. Moet je even meedenken over een zakelijk voorstel. En al die bonnetjes… ik word gek van bonnetjes. Wie mij volgt op social media kent mijn bonnetjes-haat, hahaha. Ik raak ze altijd kwijt.

Daarbij is mijn gewone werk ook niet altijd leuk. Action spulletjes vind ik geweldig, ik vind het leuk om ze te gebruiken in video’s. Ik merk dat dat ook gewoon goed is voor mijn blog en dat jullie het leuk vinden. Maar als ik geen blog had gehad was ik lang niet zo veel gekocht en lang niet zo vaak naar de Action gegaan, bijvoorbeeld. Nu doe ik het omdat ik weet dat ik er dingen kan vinden voor mijn blog, maar of ik er altijd zin in heb? heus niet. Maar geen enkele baan bestaat uit enkel leuke onderdelen.

Hoe verdien je dan geld?

Simpel:

 • Advertenties: als je netjes surft zonder adblocker zie je in mijn sidebar en soms bovenaan mijn blog wel advertenties staan.
 • Advertorials: geschreven blogposts waarvoor ik betaald krijg. Op deze blogposts doe ik altijd extra mijn best, zodat ik zeker weet dat het een waardig artikel wordt tussen de niet-gesponsorde blogposts. Het is altijd een leuke uitdaging om dat te doen, vind ik!
 • Soms ben ik met een blogpost nog verder onderdeel van een campagne en worden er bijvoorbeeld ook foto’s van mij gebruikt voor eigen websites of social media.
 • Affiliate links: Daarover heb ik een pagina op mijn blog staan, dus daarover lees je hier meer.
 • Verder: YouTube inkomsten.

Hier komt in 2017 wellicht nog meer bij! Ik heb plannen. Wie weer blijven het gewoon plannen en komt het in het jaar erna, of het jaar daarna, of helemaal niet.

En dan is van sommige mensen de volgende vraag: Kan je daar dan wel van leven? Verdient het wel een beetje? Is dat wel genoeg dan? Wow, dan moet het wel heel goed lopen?! Hoeveel verdien je dan precies? Ja, het gaat goed, maak je maar geen zorgen.

Hobby’s – Ben jij altijd Lisanneleeft?

Sinds kort heb ik eindelijk, naast mijn werk, ook weer andere dingen die ik leuk vind om te doen, hobby’s. Het is zo fijn om ook soms iets anders te kunnen doen. Ik ben veel creatief bezig, ook helemaal niet perse voor professioneel gebruik. Heel erg leuk om te doen.

Ook heb ik een goede vriend, die me eens met de auto ergens mee naartoe nam, hij zei: ‘Oja, ik was vergeten hoe leuk jij het vindt om in de auto te zitten, dan kan je fijn naar buiten kijken en zie je allemaal mooie dingen. Jij kan daar zo vol bewondering naar kijken’. Hij heeft gelijk. Dat soort dingen doen die anders zijn dan anders zorgen ervoor dat ik even niet ‘Lisanneleeft’ ben, maar gewoon Lisanne. En daar kan ik ontzettend van genieten, ook van een simpel stukje in de auto. Zittend, niet liggend (want liggend zie je niets!)

Ik vermoed dat de meesten van jullie het al wel begrepen. Maar voor wie geen flauw idee had hoe je kunt leven van een blog en hoe sommige dingen leuk én werk tegelijk kunnen zijn, is dit misschien een heel informatieve blogpost. Ik hoop het! Als je iets nog niet snapt, let me know!

DELEN:

35 reacties

 1. Eveline Fleur 12 januari 2017 / 10:46

  Fantastisch toch dat je er van kan leven? Ik denk dat er vooral nog veel onwetendheid is over hoe dit nu allemaal precies werkt. Net als dat het bouwen van een website bijvoorbeeld ook eerst vaag en onbekend was. (Online? Hoe zit dat?) En nu er daarnaast steeds meer vloggers in het nieuws komen, wordt het al steeds meer bekend en hopelijk ook begrepen. You do you girl. 😉
  Eveline Fleur blogde laatst over… De voordelen van vitamines en mineralen

  • Lisanne 12 januari 2017 / 11:25

   Ik ken maar weinig dokters die hun werk leuk vinden, haha. Maar inderdaad, genoeg beroepen die leuk zijn en ook gewoon werk zijn!

 2. Josephine 12 januari 2017 / 12:09

  Goed geschreven: ik denk dat je heel trots mag zijn dat je hobby je werk is geworden. Dat lukt heus niet iedereen, en ook niet om de kwaliteit van je blogcontent hoog te houden. Mocht je het gevoel hebben dat je je moet verdedigen of uitleggen (dat meen ik een beetje te lezen): wat mij betreft is dat niet nodig hoor! Ik vind het ook heel logisch dat je de ene keer wat meer zin hebt om te werken aan je blog dan andere keren. Dat hebben andere bloggers toch ook, of ze nu betaald krijgen of niet.
  Josephine blogde laatst over… In Memoriam: Alan Rickman

  • Lisanne 12 januari 2017 / 20:16

   Ja, ik heb wel het gevoel dat sommige mensen het niet helemaal snappen (ik krijg weleens de vraag waarom ik wel naar de Action kan en niet ….(vul maar in) kan. Of dat ik zo veel winkel en zo veel geld uitgeef. Mensen hebben niet door dat ik, door dat geld uit te geven, juist weer veel meer verdien dan ik uitgaf. Dat is lastig te begrijpen voor mensen die geen ondernemer zijn. Maar nu kan ik ze makkelijk doorverwijzen naar dit artikel als iemand het niet helemaal begrijpt 🙂 Is handig!

 3. Suzan 12 januari 2017 / 13:47

  Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje, door gezondheid kan ik niet naar school of uitwerken.
  En nu na zo’n 8 a 9 jaar thuis zitten weten de dokters nog steeds niet wat er precies aan de hand is.
  Sinds vorig jaar ben ik ook gaan bloggen en het lijkt mij fijn als ik hier ooit mijn inkomen mee kan verdienen.
  Hoe heb jij dat aangepakt om van je blog je bedrijf te maken?
  Ik weet namelijk niet hoe ik dat zou moeten aanpakken en waar te beginnen.
  Suzan blogde laatst over… Woensdag mag dag: Mini Action shoplog

  • Lisanne 12 januari 2017 / 20:13

   Ik kreeg het in mijn schoot geworpen, eigenlijk. Ik kreeg van twee bedrijven de vraag om voor hen te bloggen en daarmee kon ik flink verdienen. Dus, schreef ik me in! Dat heb ik denk ik 1 maand volgehouden, maar toen had ik wel een mooi startkapitaal en het heeft me een duwtje in de juiste richting gegeven om écht te beginnen en me in te schrijven en serieus aan de slag te gaan. Een gelukje dus 🙂

  • Lisanne 12 januari 2017 / 20:11

   Ja, ik denk het inderdaad ook! Ik denk dat de meeste bloggers al wel weten hoe dit in elkaar steekt 🙂

 4. Jacqueline 12 januari 2017 / 15:08

  Mijn blogje is dan wel een hobby, maar juist daarom vind ik het knap dat jij er je boterham mee kan verdienen. Jij bent er echt op een professionele manier mee bezig en dan gaat er een hoop tijd en energie in zitten.
  Dat je vooral voor je blog naar de Action gaat, vond ik wel een eye-opener. Zelf ben ik geen fan van de Action, dus komt het ook niet op mijn blog. Maar dat maakt dan ook weer het verschil tussen werk en hobby.

  Toevallig heb ik ook net een blogpost over mijn werk geschreven, maar dan met een vergrootglas op de stomme dingen van mijn werk. En ja, ik ben dus wel een beetje jaloers. 😉
  Jacqueline blogde laatst over… Je zal maar zo’n rotbaan hebben

  • Lisanne 12 januari 2017 / 20:10

   Dat denk ik ook, er bestaat geen baan zonder!

 5. Sofie 12 januari 2017 / 16:34

  Heel erg knap dat je zo toch een inkomen kan verdienen. Ik verdien niets met mijn blog en er kruipt al zoveel tijd en energie in, ik kan me voorstellen dat het bij jou nog veel meer is en het soms wel echt als werk voelt! Omdat het dat ook gewoon is!
  Sofie blogde laatst over… Niet kunnen werken: hoeveel bedraagt mijn inkomen?

 6. Willem Meester 12 januari 2017 / 16:49

  Fijn om te horen dat je er zo realistisch in staat. Nog mooier is natuurlijk dat je je geld verdient met wat je graag doet. Niet dat je altijd maar van je hobby je werk moet maken, want daar zitten ook valkuilen aan. Ga zo door Lisanne

 7. Ayla 12 januari 2017 / 17:29

  Oeps! Meteen even mijn adblocker uitgezet voor jouw site! Ik vind het allemaal maar tof hoor Lisanne, dat je ondanks alles gewoon lekker werkt. En je hebt zoveel lezers volgens mij, dus iedereen vind het ook nog eens hartstikke leuk om te zien wat je allemaal doet en maakt!
  Ayla blogde laatst over… Lievelingsblogs + spam je blog

 8. Mariska 12 januari 2017 / 20:19

  Leuk dat je dit allemaal nog eens op een rijtje hebt gezet. De meeste bloggers zullen het inderdaad wel begrijpen, maar ik denk dat jouw blog ook veel ‘niet bloggers’ trekt die er geen benul van hebben. Zo zei ik laatst op m’n werk (blog is bedrijf ernaast), wat ik wel eens verdiende, soms dan. En dan vroegen ze ook direct hoe dat dan allemaal zit. En ik vind het leuk om over te praten 🙂
  Mariska blogde laatst over… 6 onmisbare websites voor een goede blog

 9. Romy 12 januari 2017 / 20:55

  Wat een mooi artikel en goed dat je dit op een rijtje zet! Je doet het zó leuk en ik vind het superknap dat je dit alles, ondanks je ziekte, voor elkaar hebt gebokst. Je bent toch eigenlijk maar mooi een #girlboss 🙂
  Romy blogde laatst over… 15 eigenschappen van vrouwen die ik wel/niet herken

 10. Irina 12 januari 2017 / 22:50

  Heel herkenbaar: ik ontving laatst een tas voor een samenwerking en iedereen op mijn studie zat van ‘Huh hoe kun je nu weer een tas gratis krijgen voor je blog??’ (moet je nagaan: ik doe een mediaopleiding)
  En nee ik ‘krijg’ die tas niet gratis: ik moet er voor werken door middel van het schrijven van een artikel. Klinkt heel simpel maar er zitten zo veel meer aspecten aan dan alleen het typen van een leuk verhaaltje. Dat zien veel mensen niet 😉
  Irina blogde laatst over… De 10 meest gelezen artikelen van 2016

 11. Aleid Collaris 12 januari 2017 / 22:53

  Wat een duidelijk artikel. Petje af dat je dit alles doet, ondanks je chronische ziekte! Ik ben nog niet zo lang bezig met mijn blog, maar doe het ook ondanks / dankzij mijn chronische ziekte. De drive die het geeft is heel fijn, maar merk ook hoe slopend het kan zijn (en dan is het bij mij op papier nog niet eens mijn bedrijf)!

 12. Robin 13 januari 2017 / 09:50

  Er is nog zoveel onbegrip voor mensen die bloggen en dat als hun werk doen. Echt zoveel mensen snappen het nog niet. Terwijl het in principe hetzelfde werkt als een krant of tijdschrift..
  Robin blogde laatst over… Rondleiding glazenhuis/Serious Request

 13. Anouk 13 januari 2017 / 22:29

  Ik begrijp het onbegrip van mensen rondom bloggen als werk niet zo… het is toch helemaal van nu? Ik haal mijn blog er niet eens meer bij als ik het over mijn werk heb. Ik noem alleen mijn shop en design, omdat hieruit bestellingen en opdrachten komen. Ze hebben echter niet door dat een deel van de producten thuis opgestuurd zijn. Ook items die zij soms van mij krijgen omdat ik ze niet gebruik bijvoorbeeld. Hoewel het de laatste tijd wel beter is. Ik ben wel blij om te lezen dat je ook gewoon Lisanne bent! Ik zie op social media dat je enorm kunt genieten van creatief bezig zijn. Dat moet je zeker blijven doen, want het moet ook echt iets van jezelf blijven 🙂
  Anouk blogde laatst over… Diary #31: feestdagen, Antwerpen & winter

 14. Iris 14 januari 2017 / 07:48

  Haha, jep die vragen zijn heel herkenbaar. Laatst zat ik bij de kapper en ik had geen zin om het hele bloggen-als-werk-uitlegpraatje te doen dus zei ik dat ik tekstschrijver was. Maar uiteindelijk kwam het er alsnog op neer dat de kapster dacht dat ik hele dagen gewoon lekker op mijn reet thuis zat vakantie te vieren. Nou ja. Ik weet zelf wel beter gelukkig. Duidelijke blogpost heb je erover geschreven! Als je er dan weer vragen over krijgt, kan je zo het linkje sturen hoppa, alles gelijk duidelijk!
  Iris blogde laatst over… Capsule wardrobe: een beginnetje gemaakt

 15. Lisette 15 januari 2017 / 02:06

  Super artikel, ik vind bloggen heel erg leuk en het is momenteel mijn hobby. Ik zou het wel echt super vinden om het ooit als baan te hebben. Maar kan mij ook voorstellen dat er dan meer verplichtingen bij gaan komen. Leuk dat je zo creatief bent! Ik ben daar echt totaal niet goed in Haha!

 16. Aileen 16 januari 2017 / 17:30

  Mooi omschreven en heel herkenbaar. Velen denken dat je als blogger alleen maar leuke dingen aan het doen bent en alles fantastisch is. Ooit zei iemand tegen mij ‘ Ben jij een blogger? Dan lig je binnenkort in een hangmat op de Bahama’s ‘. Vervolgens komt er een heel verhaal van een blogger die ‘ heel rijk’ was geworden met ‘ alleen maar stukjes schrijven en filmen’. – Zucht –

 17. Jan Klein 18 januari 2017 / 13:44

  Hoi Lisanne, ik zag je via Twitter en ik heb je ook een berichtje gestuurd waar jij ook op geantwoord hebt.
  Wat ik vragen wil, heb jij deze website zelf geprogrammeerd? Ik bedoel zelf gecodeerd met HTML, CSS en / of andere talen? Of heb jij alles uit handen gegeven aan WordPress? Ik ben nieuwsgierig en ik complimenteer je met je website.
  Groetjes.

 18. Maike 22 januari 2017 / 13:02

  Wat een goed stuk, heel duidelijk. Mijn blog is weliswaar niet mijn enige baan, maar toch blijven mensen zich verbazen over het feit dat je geld kunt verdienen met een eigen blog. Grappig, want voor mij is het allemaal zo logisch.
  Maike blogde laatst over… Vijf ideeën voor een lente bruiloft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.