Wil jij niet weten wat je eet?

Mijn vader wees mij op deze uitzending van Radar (Vanaf 11:30 minuut). Hierin ging het over bepaalde E-nummers en hoe fabrikanten deze proberen te omzeilen. De consument mag niet weten wat hij eet, daar doen de merken alles aan. Waarom mag dit nog?

Eigenlijk is het item in Radar een bevestiging van wat we allemaal al wisten. In bijna alles wat we eten zit troep! En we moeten vooral zo doorgaan zodat er extra veel geld verdiend wordt door de fabrikant. Van mij mogen ze best geld verdienen hoor, maar dan wel op een eerlijke manier.

We worden voor de gek gehouden, het lijkt wel Chinees wat ze op die zakken chips en ander voedsel zetten. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om allemaal verse producten te eten, maar dat is ingewikkeld, duur en meer moeite. Energie, geld en zin die we helemaal niet hebben! En dus pakken veel mensen wat gewoon in de supermarkt ligt. Met die bijbehorende rommel.

Ik denk dat het helemaal niet hoeft op deze manier. Waarom kan het in andere landen wel veiliger? Ik denk dat het een goede zet zal zijn om bepaalde E- nummers er gewoon uit te gooien. Niet mogelijk? Gooi dan in elk geval al die achterlijke namen eraf! Ik kan me er bijna boos om maken, haha. Wat vinden jullie?

DELEN:

18 reacties

 1. Yvonne 22 februari 2012 / 07:21

  Ik heb dat boekje ‘Wat zit er in uw eten’ die in het programma voorbij kwam al een aantal jaar geleden gekocht. Ik ontwijk veel e-nummers. Zoetstof, Smaakversterker en dierlijke e-nummers. Ik koop veel biologisch, daarin mogen alleen natuurlijke e-nummers (denk aan citroensap) =)
  Ik vind het fijn dat het op tv is geweest, zodat meer mensen met de waarheid worden geconfronteerd =D

 2. emma 22 februari 2012 / 07:48

  Agree, ik wil gewoon weten wat er in mijn eten zit. De verpakkingen zijn inderdaad abracadabra voor mij, dus als er troep in mijn eten zit heb ik dat niet door.. Door je vorige artikelen ben ik al meer gaan opletten, ik ga zo ook dat stuk in radar kijken!

 3. Marlous 22 februari 2012 / 07:55

  Ik ben het niet helemaal 100% eens met Radar en jouw artikel.
  Er wordt eigenlijk maar een standpunt belicht: dat van een boze consument.
  Ja, er zitten toevoegingen aan ons voedsel. Ja, daar kun je gevoelig voor zijn. En ja, het één is gezonder dan het ander. Toch zijn alle toevoegingen goedgekeurd en dus waarschijnlijk niet enorm gevaarlijk. Zelf ben ik ook voor veilig(er) voedsel en duidelijke etikettering, ik denk dat dat erg belangrijk is. Daarmee voorkom je een stuk verwarring. Ook zou hartstikke mooi zijn om zo min mogelijk E-nummers in je product te hebben zitten! Zo natuurlijk mogelijk eten spreekt me aan. Maar een product zonder toevoegingen, daar zitten ook nadelen aan: de smaak is dan vaak minder en de houdbaarheid wordt in sommige gevallen enorm verlaagd (waardoor je veel moet weggooien, belastend voor het milieu). Of de kans op de groei van micro-organismen (wie weet pathogenen..) neemt toe: dat willen we ook niet! En je moet je wel bedenken: zelfs vitamine C (extra toegevoegd, als anti-oxidant) heeft een E-nummer. Daarnaast riep iemand in de uitzending iets als ‘dit is puur vergif!’ over een stof. Tsjah, zelfs water is ‘giftig’ als je er teveel van inneemt. En niet alleen water, heel erg veel natuurlijke producten! De aardappel: zeker ook giftig als je ze niet goed schilt en verhit! Daarnaast zal een zak chips nooit echt gezond worden, E-middelen of niet.. Ik heb meer zoiets van: kook zelf, eet je boterhammetjes en eet/drink niet teveel gekke dingen tussendoor. Dan zal het allemaal niet zulke problemen geven!

  • Dina 22 februari 2012 / 08:41

   In Nederland zijn een aantal e-nummers, die zeer schadelijk kunnen zijn, niet verboden terwijl ze dat in bijna ieder ander land wél zijn!

 4. Dina 22 februari 2012 / 08:38

  Sorry, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Als je gezond wil leven, is dit dus voor je eigen rekening. Als je geen zin hebt om verse producten te kopen om bovenstaande redenen (te duur, geen tijd, geen zin? Wat?), dan is dit je eigen schuld. Hoe langer iets houdbaar is, hoe meer troep er vaak in zit, dat lijkt me logisch, want natuurlijke producten kunnen nooit zo lang houdbaar zijn.

  Sinds ik uit huis ben (dat is al 3 jaar), let ik ontzettend op wat ik eet. En ja, daar moet ik soms wat meer moeite voor doen, maar waar een wil is, daar is zeker een weg.

  • Lisanneleeft 22 februari 2012 / 11:46

   Ben ik het mee eens hoor, helemaal je eigen verantwoordelijkheid! Maar het zou fijn zijn als ze het ons een klein beetje makkelijker zouden maken op deze manier!

 5. Anneke 22 februari 2012 / 09:52

  Toevallig was ik gister nog boodschappen aan het doen en toen bedacht ik me: hoe maak je eigenlijk pastasaus? Nog nooit over nagedacht, want ik koop altijd gewoon die kant-en-klare pakjes of potjes.
  Ik vind het echt jammer dat het je zo makkelijk wordt gemaakt qua eten klaarmaken en dat ze er dan zoveel instoppen…

 6. manja 22 februari 2012 / 10:02

  Alles vers kopen kost niet zoveel tijd hoor en is naast gezonder ook veel lekkerder! Koop je groente op de markt of bij de turk, is veeeel goedkoper dan supermarkt. En als je je maaltijd zo maakt dat het boed gebalanseerd is, heb je geen behoefte aan snoep ed. Drink bv geen frisdrank/sap meer maar water of thee. Dat went vanzelf en er zijn zoveel theesoorten, je kunt ook je eigen ice-tea maken. Of je perst een citroen, vriest er blokjes van in, voeg wat blokjes toe aan een liter water (of eentje aan een glas), wat honing/rietsuiker erbij en je hebt echt een heerlijk drankje!

  Eerst liep ik altijd door de supermarkt, ow dat is lekker en dat en dat, ik wil het allemaal maar ik doe hetniet. Nu loop ik erdoorheen en denk, het is lekker maar ik wil die troep gewoon niet meer in mijn lichaam. Soms wel hoor, heb ook mn dagen dat ik denk schijt en dat vind ik ook niet erg. 🙂

 7. bonita. 22 februari 2012 / 10:24

  Ik heb pas geschreven over e120 niet slecht, maar ook dat vind ik vreselijk vies!
  Mijn opa vertelde over deze uitzending ik ga hem nu maar is terug kijken.
  xoxo Liefs

 8. Samira 22 februari 2012 / 11:38

  OMG super grappig! ik ben bezig me het schrijven van een artikel hierover op mijn blog! aangezien ik moslim ben zijn er veel e-codes die we niet mogen en deze “onthul” ik dan! super grappig!

 9. Ise 22 februari 2012 / 12:59

  Oh grappig, daar heb ik pas ook een stukje van gezien. Kan me er ook heel boos om maken! Hoe kan je nou nog gezond eten..

 10. Stéphanie 22 februari 2012 / 13:38

  Eigenlijk wíl ik het niet weten, omdat er dan zo weinig overblijft. Aan de andere kant wil ik het juist wel weten, want ik wil graag gezond eten. Lastig..

 11. Mariette 22 februari 2012 / 15:27

  Echt vervelend dat ik al die codes niet begrijp.

  Liefs, Mariette

 12. Annelies 22 februari 2012 / 22:05

  misschien is ‘eet jezelf gezond slank en gelukkig’ een leuk boek voor jouw (geen diëet boek hoor) hierin gaat het over écht eten, heel interessant om te lezen : ) er wordt uitgelegd wat er in je eten zit en wat het met je lichaam doet.

  • Lisanneleeft 22 februari 2012 / 22:23

   Thanks voor de tip! 🙂
   Ik had er eigenlijk nooit aan gedacht dat dat boek iets voor mij was, haha. De titel doet inderdaad meer denken aan een boek over dieeten/afvallen 😛

 13. Natascha 20 juni 2012 / 17:31

  Leuk hoor allemaal maar als je amper op je benen kunt staan en geen kracht hebt in je handen en armen doe ik toch maar een greep maar de stoommaaltijden van onze groot grutter, even in de magnetron, ondertussen op de bank wachten tot die piept en dan eten maar of een kant en klaar maaltijdsalade en als je kijkt naar de houdbaarheidsdatum doet mij vermoeden dat daar weinig e nummers in zitten. Ja het zit in plastic verpakt maar dat kun je gescheiden inleveren en het scheelt voor mij weer afwas wat ook te zwaar is.

  Sorry voor mijn negatieve uitlatingen maar het is gewoon de werkelijkheid, Lang leven MS.

  Respect voor iedereen die het nog wel kan.

 14. Priya 11 maart 2014 / 19:38

  Ik probeer ook zo veel mogelijk E-nummers te ontwijken en gewoon zelf mijn dingen te koken.
  Dingen worden te makkelijk gemaakt (kant en klaar) en generatie of generatie gaan mensen niet meer bewust zijn van wat ze in hun lichaam krijgen en hoe ze het zelf kunnen bereiden.
  En dat niet alleen, het maakt mensen ook heel lui, ik hoorde laatst nog van me moeder dat groenten opwarmen in de magnetron heel slecht kan zijn voor je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.