Zeg Lisanne, ben je gestopt met minimaliseren?

Of ik gestopt ben met minimaliseren, ik heb de vraag nu een aantal keer gekregen en ik vond het tijd worden voor een uitleg! Vorig jaar deed ik samen met een paar andere bloggers de 100 Things Summer Challenge, waarbij we hard gingen minimaliseren. Is de koopwoede bij mij op dit moment weer toegeslagen? Heb ik gefaald als het gaat om minimaliseren?

prulletjes-op-de-vensterbank

een stukje knussigheid in mijn kantoor – het knussigste stukje van ons hele huis?

Ja, ik houd van spullen

Ik denk dat je hier niet omheen kunt als je mijn blog leest: ik vind spullen heel erg leuk. Ik kan vrolijk worden van nieuwe spullen, genieten van mooie decoratie in mijn huis en ik vind het fijn als ik in mijn kast kijk en ik aan kan doen wat ik aan wil doen.

Daarbij vind ik het ook heel leuk om te bloggen over spullen. Dat is absoluut geen excuus om niet meer aan minimaliseren te doen, want dan had ik gewoon niet meer over spullen moeten bloggen. Maar ik houd van spullen, ik word vrolijk van spullen, dus ik vind het ook heel leuk om over spullen te bloggen! En ik merk dat mijn lezers dit ook leuk vinden, dus dat is helemaal mooi.

Vrijwel alles wat ik koop komt online op mijn blog. Alles wat ik koop laat ik aan jullie zien! Ofwel: alles wat je ziet bij mij, dat is vrijwel alles wat ik nieuw gekocht heb. Ik wil daarmee niet zeggen dat het meevalt (daarover zal iedereen een andere mening hebben), maar het wordt natuurlijk wel uitvergroot doordat ik alles laat zien.

Maar ik blijf een minimalist…

Ondanks dat ik van spullen houd, houd ik ook van rust, van orde. Ik vind het heerlijk als mijn bureau leeg is, de woonkamer clean en opgeruimd. Als alles gewoon netjes is en er niet overal prullaria staat.

Ons huis toen we er net woonden en ik bezig was met minimaliseren. En ja, hier was het ‘af’

Een ‘lekker gezellig’ huis hebben we dan ook niet echt. Mijn kantoor komt het dichtste in de buurt (door mijn prikborden), maar voor de rest vinden mensen ons huis weleens ‘onaf’ of saai. Toen we hier net kwamen wonen was ik bezig met minimaliseren. Dat wil zeggen dat er de eerste paar maanden vrijwel geen accessoires in ons huis te vinden waren… Lekker rustig wel.

Nu is onze woonkamer meer gevuld, maar de ‘onaf’ opmerking krijgen we nog steeds weleens, haha. Kwestie van smaak. Misschien dat dat ook vanzelf wel weg gaat als je langer in een huis leeft.

Verder vraag ik me nog steeds bij elke aankoop die ik overweeg te doen: heb ik dit nodig? Maar dat is wat mij betreft een overweging die je ook zou moeten maken als je geen minimalist bent. Natuurlijk koop ik ook weleens iets dat ik helemaal niet nodig heb, maar in zo’n geval vind ik het wel een toevoeging op een andere manier. En als het wat dat betreft een miskoop blijkt te zijn gaat het ook zo weer de deur uit, haha.

woonkamer-nu

hoe het er nu uitziet

Tot op zekere hoogte

Na een tijdje te zijn doorgegaan als minimalist begon ik toch de spullen wel te missen. Niet de spullen om de spullen, maar de spullen om de sfeer die het toevoegt. Als we het over het interieur hebben in elk geval!

vol

Jep, mijn kledingkast is gevuld!

En mijn kledingkast is absoluut niet leeg en ik heb best veel kleding, maar zeker de helft van wat er in mijn kledingkast hangt past ik niet. En nog een deel zit niet comfortabel genoeg. En wanneer ik me goed genoeg voel vind ik het toch ook fijn om bijvoorbeeld een blazer te kunnen dragen, het zou niets voor mij zijn om alleen maar in comfy kleding rond te lopen (als ik een keus heb dan he!) en al mijn minder comfy kleding weg te doen.

Waarom ik mijn te kleine kleding niet wegdoe? Omdat ik een jojo ben en die fout al veel te vaak heb gemaakt. Duur grapje, kan ik je vertellen. Ik doe alleen kleding weg als ik het niet meer leuk vind, en in zo’n geval maakt het niet uit of het te groot of te klein is of dat ik het pas.

En dit is dan ook wat jullie mij de laatste tijd veel hebben zien kopen: kleding (want ik paste vrijwel al mijn kleding niet meer) en accessoires voor in huis (want die hadden we nog niet toen we hier kwamen wonen aangezien ik voor het eerst op mezelf ging, en Tim ook).

geuren-en-nagellak

Ik heb een lade waar mijn nagellak en geuren in moeten passen. Heb ik iets nieuws gekocht maar past het niet meer? Dat wordt er eentje weg doen! Wanneer je op zo’n moment er lades ‘bij gaat nemen’ (we hebben genoeg ruimte in huis) dan kun je oneindig zo doorgaan en komt het weer neer op verzameldrang, dat wil ik niet. Maar ja, ik houd te veel van nagellakjes om ze allemaal weg te doen en er bijvoorbeeld twee over te houden. Hier word ik blijer van, ik gebruik het, en het staat mij niet in de weg! Niet in mijn huis en niet in mijn hoofd.

Zo praktisch mogelijk

Al eens eerder heb ik verteld dat alles wat ik doe met mijn energie met een reden is, juist omdat ik er niet zo veel van heb. Alles wat ik doe is goed doordacht en zo is het ook als je naar spullen kijkt. Heb ik alle spullen die ik heb echt nodig? Nee. Maar maakt het mijn leven makkelijker? Ja! En dat is wat mij betreft belangrijker dan zo min mogelijk spullen hebben; precies zo veel spullen hebben dat het zo praktisch mogelijk is. Te veel is niet goed, maar te weinig ook niet.

Eens in de zoveel tijd ruim ik de boel op, doe ik spullen weg en kijk ik hoe het praktischer kan. Dit is vaak op een moment dat ik iets heb dat energie slurpt (rommel!), dat vraagt om verandering.

Dus nouja, niet écht meer een minimalist, ik ga liever voor praktisch, wat soms betekent: meer spullen. En ik word gewoon blij van sommige spullen, hoe oppervlakkig dat ook lijkt! Als ik me daar fijner bij voel, waarom dan verder minimaliseren? Ben jij een minimalist of zou je jezelf eerder een verzamelaar noemen? En zijn er ook mensen die vorig jaar meededen aan de 100 Days Summer Challenge en willen laten weten hoe het je nu vergaat met minimaliseren?

Mocht je benieuwd zijn: Teamconfetti was in elk geval niet te stoppen en zijn nu na de 100 things summer, fall en winterchallenge toe aan de 100 things spring challenge. Lees hier de nieuwste post over de challenge van Olga.

DELEN:

34 reacties

 1. Kelly Caresse 29 april 2014 / 06:40

  Ik vind het echt goed om je bewust bezig te houden met tevreden zijn met dat wat je al hebt zonder steeds een koopdrang te ervaren. Wel vind ik een huis pas af met wat persoonlijke accessoires en de foto waarbij die extra items aanwezig zijn vind ik dan ook mooier, als je het daarbij houdt dan blijf je toch tevreden met wat je al hebt 🙂

 2. Hannah 29 april 2014 / 07:06

  Je hebt groot gelijk, het is het aller belangrijkst dat jij je er lekker bij voelt!

 3. Tessa 29 april 2014 / 07:07

  Zelf heb ik echt te veel spullen voor mijn kamertje maar, ik vind ook wel gezellig. haha

  Liefs

 4. Nicole 29 april 2014 / 07:08

  Ik volgde je afgelopen zomer nog niet dus heb het niet meegekregen maar ik vind sowieso dat je moet leven zoals je zelf het prettigst vind. Ons huis is zoveel anders dan de jouwe maar dat betekent niet dat het ene beter is of slechter.
  Goed dat je erover nadenkt in ieder geval en gewoon doen wat goed voelt!

 5. Frederique 29 april 2014 / 07:36

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat het me eigenlijk wel meevalt wat je allemaal koopt, en als je dan wat koopt, is het heel vaak tweedehands? Het is misschien niet minimaliseren, maar als het is wat bij je past en waar je je goed bij voelt, who cares? Dan noem je het toch gewoon Lisanneren 🙂

 6. Marion 29 april 2014 / 07:43

  Het is denk ik goed om een keer zo’n challenge te doen, net als de Free Fashion Challenge of zo. Het maakt je even bewust en dat is juist heel erg goed. Het maakt ook dat als je de volgende keer wél iets koopt je er nog meer van geniet. Buiten dat zie ik jou geen extreme overbodige dingen kopen. Alles wat je gelukkig maakt en ervoor zorgt dat je lekker kan genieten van het leven, moet je doen. Zeker als je de mogelijkheid hebt 🙂

 7. MySimplySpecial 29 april 2014 / 07:45

  Ik ben geen minimalist, maar probeer een keer in de zoveel tijd wel even goed op te ruimen en te kijken wat er weg kan.

 8. Lauriëtte 29 april 2014 / 08:00

  Aan de ene kant ben ik een minimalist maar aan de andere kant ook een verzamelaar! Ik hou ervan als alles overzichtelijk is en netjes maar ik vind het ook super leuk om veel decoratie dingetjes te hebben staan!

 9. Elize 29 april 2014 / 08:07

  Je moet inderdaad gewoon doen waar je je goed bij voelt. Ik vind de 2e foto van jullie huiskamer niet te kaal. Het roze kussentje maakt het wel af vind ik.

  Zelf heb ik eigenlijk veel te veel troepjes. Aan de ene kant vind ik ze wel gezellig, maar aan de andere kant zou ik de boel toch echt eens goed moeten ordenen, haha! Hoe het kan dat ik toch zo veel spulletjes heb vraag ik me eigenlijk af. Ik koop namelijk bijna nooit wat. Hoewel, dat geld voornamelijk voor het afgelopen jaar. Dus ik denk dat alles nog van daarvoor is haha! En ik krijg meestal heel veel ‘interieur dingetjes’ voor m’n verjaardag e.d.

 10. Hester 29 april 2014 / 08:54

  Ik vind je interieur nu toch wel wat leuker. Dat hele cleane is handig, maar op den duur toch wel een beetje kaal, denk ik. Goed dat je even uitleg geeft!

 11. Manon 29 april 2014 / 09:08

  Soms moet ik ook echt gaan minimaliseren. Mijn kasten puilen uit van de waxinelichthoudertjes, echt belachelijk eigenlijk. Maar aan de andere kant hou ik er ook van om mijn decoratie te wisselen in huis… Ik vind het wel knap van je dat je er bewust mee bezig bent!

 12. Sylvia 29 april 2014 / 09:12

  Ik vind je huiskamer nu mooier dan toen er alleen het hoognodige instond. Volgens mij heb je nu een goede balans te pakken tussen enerzijds een minimalistische en anderzijds gezellige inrichting 🙂

 13. Daniëlle 29 april 2014 / 09:21

  Ik vond je challenge vorige zomer echt heel erg goed! Ik vind je huiskamer ook best gezellig hoor, ik houd wel van rustige kamers. Als het heel druk is met allemaal spullen kan je je ook niet goed concentreren, tenminste, dat heb ik altijd!

 14. Carina 29 april 2014 / 09:32

  Ik koop zo weinig dat het volgens mij niet eens uitmaakt.. Maar ik probeer wel, wat kleding en make-up betreft, vaak te sorteren wat ik nog leuk vind en wat niet. Mja oude nagellak gebruik ik dan weer om mee te verven etc dus ik gooi nauwelijks wat weg. Kleding gaat eens in het kwartaal ofzo naar de kringloop.

 15. Marleen 29 april 2014 / 09:33

  heel leuk Lisanne, dat je hier een blog over hebt geschreven! 🙂

  Volgens mij heb je een mooie balans gevonden. Ik ben nu ruim een jaar bezig met minimaliseren. Dat wat je zegt over het gebruik van de hoeveelheid energie die is voor mij ook een reden dat ik nog niet klaar ben met minimaliseren; ik ben nog niet op het punt dat ik een mooie balans heb gevonden. Ik wil sowieso nog heel veel overbodige spullen wegdoen, spullen die ik toch niet gebruik.

  Ik was voor de Summer Challenge al bezig, en tijdens de Challenge heb ik veel meer weggedaan dan 100 items. Ook de afgelopen maanden heb ik heel veel spullen uitgezocht en weggedaan. Als ik weer een lading heb plaats ik dit veelal op verkoop-, ruil- en weggeefgroepen op Facebook. Als de lading weg is, zoek ik weer een ruimte in huis uit.
  Ik ben er bepaalde periodes veel mee bezig, andere periodes minder. Het is toch een bepaald proces dat niet in een week gedaan is. En het blijft me verbazen: ik dacht toch echt dat ik niet zoveel spullen had… Pas nu ik er zo bewust mee bezig ben merk ik dat ik de afgelopen jaren toch heel wat verzameld heb!

  jezelf eerder een verzamelaar noemen? En zijn er ook mensen die vorig jaar meededen aan de 100 Days Summer Challenge en willen laten weten hoe het je nu vergaat met minimaliseren?

 16. Sophie 29 april 2014 / 09:39

  Knap dat je – als je een nieuwe nagellak bijvoorbeeld hebt – en dat niet past, dat je dan iets anders weg moet doen. Ik zou het niet kunnen, maar inderdaad, dan ga je verzameldrang tegen. Kan ik nog leren, haha!

 17. Karin 29 april 2014 / 10:02

  Hi Lisanne, ik vind het een beetje jammer dat de toon van dit artikel is dat je jezelf aan het verantwoorden bent… Dat hoeft natuurlijk niet, het is je eigen leven 😉

  Zelf hou ik ook niet van te veel rommel, een paar jaar terug ging ik het huis uit en verhuisde 1 kar met meubilair/spullen. Toen ik anderhalf jaar daarop weer verhuisde, had ik 2 karren! Daar schrok ik wel even van. Maar ok, daar zat ook nieuw meubilair bij en m’n etensvoorraad omdat ik halsoverkop moest verhuizen en niks op had kunnen maken. Nu woon ik vrij klein en dat houdt me ook tegen om niet te veel spullen aan te schaffen, sowieso denk ik bij elke aankoop “heb ik dit wel echt nodig?” ook omdat het natuurlijk geld kost.

  Maar echt minimaliseren is niks voor mij… Ik vind je woonkamer ook een beetje kaal 😉 Ik wil juist graag dat het lekker gezellig thuis is, vooral als ik veel thuis zou zitten zoals jij. Maar als jij je het beste op je gemak voelt bij witte muren en weinig spulletjes moet je dat vooral doen natuurlijk, iedereen z’n eigen smaak 🙂

  • Lisanneleeft 29 april 2014 / 11:58

   Oh, ik voel het helemaal niet als verantwoorden! Ik wil gewoon graag vertellen hoe ik er nu over denk. Al had ik nu elke dag drie tassen nieuwe kleding gewinkeld, en voelde ik me daar goed bij. Dan was het toch ook goed geweest? Zo denk ik er in elk geval over!

 18. Nikita 29 april 2014 / 10:21

  ik heb ook meegedaan en ik vond het fijn, heel wat rommel minder !
  maar toen kwam mijn broer tijdelijk thuiswonen en moest ik mijn knutselspullen e.d. van 2 kasten naar 1 kast verhuizen waardoor het echt een pure overrompeling was. Toen heb ik besloten om meer plaats te creëren en ook mee te doen de 100 things spring challenge en ik heb weer ruim 100 items weg yeeyyy !!!

 19. Olga (teamconfetti) 29 april 2014 / 10:24

  Voor mij was een zomer minimaliseren te kort, ik had zoveel troep! De Challenge heeft me gigantisch geholpen om mijn spullen op orde te krijgen. Na een proces van bijna een jaar ben ik ontzettend blij met het overzicht en bewustzijn dat ik nu heb. Heeeeeel erg bedankt voor dit idee en inspiratie, het heeft mij en mijn huis echt een beetje veranderd 🙂

 20. Mariëlle 29 april 2014 / 11:03

  Ik herken me wel een beetje in wat je vertelt. Ik word enorm blij van shoppen en nieuwe spulletjes. Ook al is het maar iets kleins en goedkoops, daar kan ik heel blij mee zijn. Toch houd ik er niet van om allerlei dingen op mijn bureau te hebben staan. Ik vind het leuk om te decoreren maar ik wil er niet teveel op hebben staan. Voordat ik qua beauty weer wat koop, bedenk ik me eerst of ik echt nog niet zoiets heb!

 21. Kim / Vintage & Beauty 29 april 2014 / 11:49

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben zelf ook aan het opruimen en wil graag meer genieten van minder. Soms koop ik wat bij maar ik denk net zoals jij nu veel bewuster na ^^.

 22. Cindy 29 april 2014 / 12:41

  Heel fijn om je woonkamer zo rustig mogelijk te houden.

 23. Kimberley 29 april 2014 / 13:07

  Ik vind het juist heel prettig dat de woonkamer zo rustig is, lekker op je gemak op de bank, zonder troepjes en tierelantijntjes om je heen!

 24. Sanne Marlijn 29 april 2014 / 13:39

  Ik denk niet dat ik dat zou kunnen, minimaliseren. Maar dat heeft ook met mijn blog te maken. Ik zou het echter wel graag willen. Ik houd ook wel van een rustige inrichting. DAt roze kussentje met die uiltjes is super schattig!

 25. jennn 29 april 2014 / 14:05

  Ik doe nu de 100 things challenge, en in mijn enthousiasme heb ik mezelf tot en met 30 april gegeven… vanaf de laatste week van maart, 5 weken dus. De stand? Ik ben nog niet op de helft. Pas later kwam ik tegen dat de challenges meestal een maand of 3 duren… Misschien maar even verlengen.

 26. Luuke 29 april 2014 / 19:57

  Hmm.. minimaliseren. Geen idee of ik dat zou kunnen. Ik heb wel al met mezelf afgesproken dat ik nu maar niks moet gaan kopen. Mei wordt mijn no-buy maand.
  Ik had pasgeleden nog mijn nagellak opgeruimd.. Ik kon alleen de lakjes wegdoen die geen goede substantie meer hadden, de rest moest ik gewoon houden. En weetje wat nog het slechtste is, ik kon zelf de slechte lakjes niet eens zelf weggooien!

 27. saramsades 29 april 2014 / 21:16

  je woonkamer is toch niet te druk. beetje kleur en sfeer mag wel, he 😉

 28. Manon 29 april 2014 / 21:31

  Ik kijk een keer in de zoveel tijd wat ik allemaal weg kan gooien

 29. Tiffany 29 april 2014 / 22:32

  Minimalist zijn is volgens mij écht niet eenvoudig. Maar ik ben zulke dingen toch ook van plan, wanneer ik alleen ga wonen. Als ik kijk naar de verzamelwoede bij mij thuis, het is echt niet gezond. Nu al ben ik met elk klein dingetje bezig of ik het nodig heb of niet. Ik ben er misschien soms wel gierig door geworden. Gewoon omdat mijn ouders datgene dat jij logisch vindt, niet doen. Zij denken niet na bij wat ze kopen. Zij denken: ‘Oh, wat leuk, neem ik mee!’. Wil ik niet later, dus zal ik deze challenge ooit ook een keertje doen 🙂

 30. Mandy 30 april 2014 / 10:31

  Het principe is zeker goed, maar ik vind je kamer er nu wel gezelliger uit zien. En de sfeer in een huis maakt dat jij je ook beter voelt. Dus vanuit dat oogpunt vind ik het zeker geoorloofd om accessoires te kopen.

 31. Ise 30 april 2014 / 12:48

  Goed idee van de la! Ik koop nu pas make-up als het oude bijna op is en de spullen die ik niet meer gebruik gaan ook weg. Geeft veel rust 🙂

 32. Anne 4 mei 2014 / 15:44

  Ik ben geen minimalist, ik ben geen verzamelaar. Geen idee wat ik ben. Het enige waar ik vrij veel van heb is CD’s, dat was in mijn tienerjaren zo’n beetje het enige wat ik kocht. Eigenlijk zou ik alles wel weg kunnen doen, ik luister er niet meer naar, maar heb dat wel jaren gedaan. Dat is voor mij met bijna alle spullen zo, de dingen die ik heb gebruik ik ook (of heb ik in het verleden veel gebruikt), maar als ik ze niet zou hebben zou ik het niet missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.