Zeg Lisanne, hoe blijf jij zo positief?

Met regelmaat krijg ik opmerkingen en vragen over mijn optimisme. Hoe doe jij dat toch, hoe blijf jij zo positief? En omdat ik deze opmerking/vraag zo vaak te horen krijg, lijkt het me leuk om er gewoon eens een blog over schrijf. Hoe blijf ik toch zo positief?

Bron

Oefening baart kunst

Positiviteit is een eigenschap die je kunt oefenen. De een is misschien optimistischer geboren dan de ander, maar net als wiskunde en taal kun je het leren. Als je maar hard genoeg je best doet zul je stappen vooruit maken. De aanhouder wint!

Ook ik ben niet mega optimistisch geboren. Maar doordat ik op mijn 13e ziek werd had ik eigenlijk geen keus. Ik werd steeds teleurgesteld, er waren zo veel tegenslagen. Het is nogal wat, om opeens heel veel dingen niet meer te kunnen, opeens anders te zijn dan de rest en om niet te weten wat er met je aan de hand is. Om de meest kleine dingen kon ik verdrietig worden. Als ik een dagje (of sterker nog: een uurtje) niet aanwezig kon zijn op school bijvoorbeeld. Ik vond school leuk en wilde er altijd zijn, no matter what. Als dan niet kon was ik verdrietig. Gym was mijn favoriete vak, en wat heb ik een potje zitten janken onder de gymles omdat ik niet kon meedoen, niet normaal.

De meest simpele dingen maakten me verdrietig. Maar als ik zo door ging kon ik de hele dag wel huilen. En dat is niet erg, als zo’n periode maar niet te lang duurt. En toen heb ik mezelf langzaamaan geleerd om positief te zijn. Omdat ik geen keus had moest ik het mezelf wel leren! Ik was er klaar mee, met dat verdrietige gedoe!

Je zou kunnen zeggen dat ik geen keus had. Ik ging altijd wel gewoon door en deed altijd blij, maar dat aller-ergste stukje verdriet moest gewoon weg! En zonder positieve instelling lukte dat niet meer.

optimsime1

bron

Het werkt als een spiegel: als jij lacht dan lachen mensen terug. Als jij positief doet en denkt, zullen er ook positieve dingen gebeuren!

Dat is voor mij echt een geweldig inzicht geweest. En het is nog steeds een motivatie om het altijd vanaf de zonnige kant te bekijken. En ik hoor sommige mensen nu al denken: The Secret, wet van aantrekking, bullshit, bestaat niet! Maar dat is niet echt wat ik bedoel.

Als jij een positieve benadering en positieve gedachten hebt, dan zul je een leuker persoon zijn. Dan ben je vrolijker, opgewekter, kortom: prettiger om mee op te trekken. En soort zoekt soort, op zulke vrolijke mensen zullen ook andere vrolijke mensen afkomen. Mensen die het prettig vinden om met jou samen te werken, om tijd met je door te brengen. En dan wordt het een wisselwerking, positief persoon steekt jou aan met optimisme, en andersom, jullie versterken elkaar!

Maar ook als je optimistisch bent over iets wat je wilt bereiken. Als je er met een positieve gedachte aan blijft werken en erin blijft geloven, dan ga je door. Als je negatief denkt dan geef je het op, want het lukt toch niet. Met een positieve gedachte is de kans veel groter dat het je gaat lukken!

Klinkt zó simpel, en dat is het ook. Maar dit is waarom ik zo positief ben. Positive things happen to positive people. En nee, dat gaat niet altijd op, want soms gebeuren en gewoon nare dingen waar je niets aan kunt doen. Maar je kunt wel je houding veranderen en zorgen dat je er alsnog iets (relatief) moois van maakt. Hoe positief is jouw instelling? En zit daar ook een gedachte of een verhaal achter?

33 reacties

 1. Kim 14 mei 2013 / 07:19

  Ik probeer ook altijd positief te zijn. Het is soms al zwaar en hard genoeg dus maak er wat moois van!

 2. Paulien 14 mei 2013 / 07:23

  Leuk, inspirerend stuk weer. Dat positiviteit werkt als een spiegel is zeker waar! You’ll get what you give…

 3. kirsten 14 mei 2013 / 07:27

  Ik vind positief blijven soms echt heel erg moeilijk.. Maar het gaat wel al beter (:

 4. Ashleey 14 mei 2013 / 07:29

  Aaw goed! Ik vind het erg lastig, maar het lukt wel!

 5. Ilse 14 mei 2013 / 07:29

  Ik vrees dat ik niet zo positief ingesteld ben. Ik zie overal wel de slechte dingen en de dingen die niet zo goed gaan, maar ik noem mezelf niet echt een pessimist, eerder een realist. 😉

 6. Kelly Caresse 14 mei 2013 / 07:39

  Wat een mooi inspirerend stukje, ik geloof wel in the secret, de wet van aantrekkingskracht, positiviteit roept hetzelfde terug op 🙂

 7. LounaBeauty 14 mei 2013 / 07:50

  Denk dat ik ook vaaaaak positief ben, maar kan ook heeeeel negatief doen. Merk dat vooral wanneer ik alleen ben en op mijn kamer zit ofzo. Alsof je dan beter gaat nadenken over alles. 🙂

 8. Miss Sentinelli 14 mei 2013 / 07:52

  Mooi artikel! Ik probeer ook altijd positief te zijn, maar soms is dat best moeilijk hehe

 9. Marieke 14 mei 2013 / 07:57

  Ik geloof inderdaad ook dat positiviteit positiviteit oproept. Er zijn wel moment waarop ik denk ‘***’, maar dan weet ik me vrij snel weer te herpakken, gelukkig 🙂

 10. Deborah 14 mei 2013 / 08:44

  Wat een mooi artikel! Ik doe heel erg m’n best om in elke situatie iets positief te zien, maar het lukt me niet altijd….

 11. Tamarah 14 mei 2013 / 08:45

  Ik ben een doorzetter en probeer overal het positieve van in te zien. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk te klagen omdat: het niet helpt, het je energie kost, het jezelf en anderen een negatief gevoel kan geven. En daarbij als ik positief ben straal je de energie ook uit en voel je jezelf ook beter!

 12. joyce 14 mei 2013 / 08:48

  Ik ben ook altijd positief of iig ik probeer het. Na regen komt zonneschijn, en tja ik ben half Australisch en Australiërs zeggen altijd “alles komt goed!”

 13. Karlijn 14 mei 2013 / 09:07

  Mooi artikel!
  Hoe was het assaut? Neem je wel de tijd om bij te komen?
  Liefs Karlijn

 14. Keytothefuture 14 mei 2013 / 09:13

  Mooi geschreven! Heel inspirerend ook 🙂
  Ik was altijd best wel negatief ingesteld maar door Fibromyalgie is dat echt 180 graden omgedraaid. Mensen zijn snel geneigd om te zeggen ‘ik dan dit dit dit en dit niet meer’ maar ik maakte er voor mijzelf al heel snel van ‘ik kan dit dit en dit niet meer maar daar staat tegenover dat ik dit en dit wel kan doen.’ en ook zag ik in wat zoiets als Fibromyalgie mij heeft gebracht in plaats ban wat ik (voorlopig) kwijt ben. Zo kan ik nu genieten van de hele kleine dingen en heb ik bijvoorbeeld mijn eigen blog!

 15. Lianne 14 mei 2013 / 09:15

  waauw, goed stukkie dit! Respect hoor (:

 16. Kimberly 14 mei 2013 / 09:46

  Mooi geschreven Lisanne! Ik probeer ook zoveel mogelijk positief te zijn, maar af en toe heb ik van die dagen dat het me gewoon echt niet lukt en ik alleen maar kan huilen en alles. Maar ik merk wel dat het inderdaad klopt, als je positief denk, zullen er ook positieve dingen gebeuren en zullen mensen om je heen ook vrolijker zijn en leuk

 17. Miranda 14 mei 2013 / 10:23

  Mooi geschreven, ook ik ging altijd maar door en door, zonder echt te genieten, ( denk ik nu achteraf!) toen ik heel ziek werd, moest ik mijn leven in 1 klap overhoop gooien en anders gaan indelen, en dat is soms erg zwaar, zeker nu nog! Maar inmiddels heeft mij dit wel gebracht dat ik situaties en dingen positief kan bekijken, wat kan ik wel, wat kan ik niet, en geniet ik ontzettend van hele kleine dingen!

 18. Suzanne 14 mei 2013 / 10:57

  Het is ook een stuk leuker en makkelijker om positief te blijven. Anders werken we ons zelf in een neerwaartse spiraal. Met positief blijven maak je het allemaal een stuk leuker en makkelijker vind ik. Al hebben wij ook echt wel onze momentjes 😉 !

 19. Charlotte 14 mei 2013 / 11:26

  Wat een prachtig artikel en mooi stukje heb je geschreven
  Het klopt inderdaad wel, hoe blijer en positiever je in het leven staat, hoe meer je dat terug krijgt.
  Ik heb heel veel respect voor je ondanks je ziekte dat je zo positief en optimistisch bent 🙂

 20. Laura 14 mei 2013 / 12:45

  Inspirerend 🙂 Het valt inderdaad op dat jij erg positief bent altijd! Daar kan ik sowieso nog wat van leren. Ik ben iemand die al snel chagrijnig wordt van dingen en ergens geen zin meer in heeft. Het is beter om positief te blijven!

 21. Kelly 14 mei 2013 / 13:17

  Optimisme kun je zeker leren! Toch vind ik het knap van je!

 22. Tedje 14 mei 2013 / 14:15

  Wat een mooi stuk! Heel erg inspirerend Lisanne 🙂

 23. martina 14 mei 2013 / 17:28

  ik vind positief zijn ook belangrijk, al is klagen soms gemakkelijker

 24. Maarten 14 mei 2013 / 19:06

  Eindelijk weer is een nieuwe post. Zat alweer lang te wachten. Carlijn heeft ookal een maand niks meer gepost. Kk skraal!

 25. Hester 14 mei 2013 / 19:42

  Ik kan onwíjs mopperen maar ben verder wel positief! Moest vandaag op mijn verjaardag door de zeikende regen van school naar huis (15 min) fietsen, maar was eigenlijk alleen maar blij. Ik heb door mijn gebroken arm tweeënhalve maand niet kunnen fietsen en ik was dus eigenlijk alleen maar blij dat ik weer heerlijk nat kon regenen op de fiets! En als ik me niet negatief laat beïnvloeden door zo’n situatie haal ik daar zelf ook weer positieve energie en een glimlach uit. 🙂

 26. Rianne 14 mei 2013 / 21:43

  Door deze post krijg ik de motivatie om mijn optimisme te ‘trainen’. Ik merk dat ik vaak het negatieve denk, slechte eigenschap!

 27. Swaen 14 mei 2013 / 21:44

  Goed geschreven! Het is net een spiegel ja, en vrolijk zijn is toch veel fijner dan treurig zijn. Ik probeer ook om veel vrolijk te zijn en mensen op te peppen, maar dat wil lang niet altijd.
  Liefs, Swaen

 28. Anne 21 mei 2013 / 08:49

  Meestal ben ik wel positief en als ik heel negatief ben is dat het gevolg van mijn depressie. Ik probeer het dan te accepteren, even een stap terug te doen en dan opnieuw kijken hoe ik me wat beter/positiever kan voelen.

  Op het moment ben ik iets minder positief. Ik heb een veel te drukke week en ik ga er niet zo goed mee om. Ik weet dat ik daar zo kritiek op ga krijgen als ik op school kom. Ik ben bij voorbaat al boos op mezelf. Maar ja, het bewustzijn is de eerste stap. 🙂

 29. Vooraltijd21 (Kim) 1 juli 2013 / 19:06

  Ik ben vandaag voor het eerst op je blog gekomen maar echt, wat een geweldige site heb jij! Hier heb ik ontzettend veel aan 🙂 !

 30. Josje 4 juli 2013 / 09:42

  Dus daarom noem je een upload; kutuploadgahetgodverdommeeenseenkeerdoenkutkankerzooi.jpg ??? Super positief van je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.