Zelf muurverf mengen met acrylverf

Een experimentje, daar had ik wel zin in! Een van de kamers in mijn huis was knalroze. Leuk… maar niet helemaal waar ik de kamer voor wilde gaan gebruiken, het mocht wel iets volwassener, rustiger en lichter. De uitdaging? Ik gebruikte witte muurverf, en wilde daar wat (acryl)verf bij gooien om tot een mooi kleurtje voor op de muur te komen. Hoe het experiment gegaan is lees je in deze blogpost.

Dit is echt de allereerste keer dat ik zelf mijn muurverf probeerde te mengen. Online vond ik er weinig informatie over, dus ik besloot gewoon mijn verf erbij te pakken en lekker te gaan mengen.

Mijn eerste plan was om met testers van Flexa aan de slag te gaan om te kijken of ik een eigen kleurtje kon mengen. Ik hoopte op een aardetint. Hoe dat ging? Ik zal het je laten zien.

Ik gebruikte een witte emmer met 2,5 liter witte verf om de verf mee te mengen. Daarbij deed ik twee Flexa testers. Hier leek het wel iets te worden.

Hier bleek al dat het echt een beetje te weinig kleur was. Ik wilde wel echt een kleurtje op de muur, geen vergeelde witte kleur. Er moest meer kleur bij!

Dus, pakte ik mijn acrylverf. Ik heb me wel vaker afgevraagd of ik met mijn acrylverf zelf muurverf zou kunnen mengen.

Wat ik uiteindelijk nodig had om een kleurtje te krijgen waar ik blij van werd? Alles wat je op de bovenstaande foto ziet. De gele fles was niet helemaal leeg, de rest wel.

Nog kwam er niet helemaal de kleur uit die ik graag wilde, maar ik durfde er niet meer kleuren bij te gooien omdat ik bang was dat het roze zou worden, haha.

Dit is het resultaat:

Ik denk dat het een beetje abrikooskleur is geworden (is dat een kleur?). Goed genoeg voor mijn muurtje!

Op de muur smeren ging prima, het dekte in twee laagjes. Nu, een maand later, zit alles er ook nog goed op. Binnenkort laat ik je zien hoe dit hoekje geworden is!

Maar in elk geval is dit experiment geslaagd. De volgende keer zou ik me iets meer verdiepen in het mengen van de kleur, ik weet nog steeds niet welke kleur ik er nu bij gepakt zou moeten hebben voor een aardetint. En al mijn bruin was op. Maar dat moet toch ook anders te doen zijn.

Het was superleuk om dit een keertje geprobeerd te hebben. Ik moet alleen een paar nieuwe tubes bruine arcylverf kopen voor als ik weer een schilderijtje wil maken, haha. Het was gelukkig geen dure verf, vooral acrylverf van Action.

Heb jij weleens zelf je muurverf gemengd? Of laat je je verf voor op de muur altijd mengen?

DELEN:

11 reacties

 1. Naomi 28 juni 2020 / 08:45

  Supermooi kleurtje! En grappig dat dat dus ‘gewoon’ met acrylverf ook kan.

 2. Yvet 78 28 juni 2020 / 08:58

  Grappig ik heb gisteren witte muur verf gekocht om idd te gaan mengen met zwart om een mooie grijstint te krijgen. Dus ik kreeg een beetje hartkloppingen toen ik het begin van je artikel zag.. klonk bijna alsof het mislukt was. Ik dacht zit ik straks met 10 liter waar ik niets mee kan 😂

 3. Jantine 28 juni 2020 / 18:31

  Ik heb mijn muurverf tot nu toe altijd laten mengen in de verfwinkel, maar dit is ook mooi geworden!

 4. Mariska 4 juli 2020 / 13:14

  Ik vind het wel een heel leuk idee en de kleur heeft toch mooi uitgepakt vind ik 🙂

 5. Tessel 23 januari 2021 / 12:31

  Ik denk dat je met het toevoegen van blauw of zwart je een wat meer klei/aardetint had gekregen. Maar je abrikooskleur is ook hartstikke mooi 🙂
  Het enige probleem waar je tegenaan kunt lopen met zelf mengen is dat de kleurechtheid (hoe lang de kleur hetzelfde blijft) twijfelachtig is. Vooral bij het mengen met wat goedkopere acryl.
  Dat had ik een keer gedaan. Had een prachtige zeegroen voorelkaar geboxt. En na een halfjaar was het gewoon de kleur van de kleikleur verf die ik als basis had gebruikt.
  Hoe is dat gegaan met jouw kleur?

  • Lisanne 23 januari 2021 / 13:47

   Ik heb denk ik geluk gehad, mijn kleurtje is nog steeds hetzelfde!

 6. Christien 22 april 2021 / 08:31

  Leuk! Wij hebben voor onze wc flink wat blauwe acrylverf bij het wit gemengd. Denk dat het er al 10 jaar op zit en nog steeds dezelfde kleur.

 7. Jan 16 mei 2021 / 12:39

  Goed idee. Acrylverf van de Action en dan mengen met wat witte verf. We hebben een renovatie gehad en er zijn gaten geboord in de muur. De gaten zijn opgevuld met wit-grijze plamuur maar steken behoorlijk af bij de antiek gele kleur van de muur. Nou dat wordt experimenteren. Ben benieuwd.

 8. J.M. van der Velde 25 april 2022 / 18:42

  De “verf” van de Action is wel lekker goedkoop, maar uiteindelijk waardeloze rotzooi. Persoonlijk koop ik dit nooit!!!
  Geef je geld liever uit aan kwaliteitsverf van de merken Histor, Wijzonol, Sigma of Sikkens om maar een paar merken te noemen.
  Zelf ben ik jarenlang actief geweest als onderhouds- en nieuwbouwschilder en weet dus uit ervaring dat sommige mensen zonder verstand van zaken, maar wat gaan experimenteren.

  Ik zou zo zeggen: Veel plezier ermee!!!

  • Lesa 27 oktober 2022 / 18:58

   Alsof dat goeie verf is 🤣

 9. Bianca 30 oktober 2023 / 10:52

  Ik doe het al jaren. Werk fantastisch en goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.