Ziekelijk gelukkig: Boek over positief leven met een chronische ziekte

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik dit boek voor het eerst in mijn handen had. Wat had ik onwijs veel zin om dit boek te lezen. Ik was ontzettend nieuwsgierig en (onbewust) verwachtte ik veel van het boek. Het boek was anders dan ik dacht, maar wel heel erg bijzonder. Als je ook leeft met een chronische ziekte dan móet je mijn mening over dit boek even lezen!

ziekelijk-gelukkig

Voor wie is het boek ‘Ziekelijk gelukkig’?

Zoals de titel van het boek al zegt gaat het boek over gelukkig leven met een chronische ziekte (of beperking, of hoe je het wil noemen). Het is gericht op mensen die een ziekte hebben die hun leven verandert en bepaalt. In dat geval moet je dat onder ogen zien, je kunt er niet meer onderuit.

Dit is een boek dat je gaat helpen bij het verwerken, maar ook bij het omgaan met een chronische ziekte. Hoe kun je optimaal leven met jouw aandoening?

Wat staat er in het boek?

Het boek is opgedeeld in 3 delen. Het eerste deel gaat over de emoties waarmee je te maken krijgt als je wordt gedwongen afscheid te nemen van je oude gezondheid en je oude leven. Dit is echt ontzettend leerzaam en het geeft je heel veel inzicht in de dingen die je voelt. En: hierdoor weet je ook dat de gevoelens die je hebt (gehad) helemaal niet raar zijn, maar juist heel logisch.

Je hebt dit, je weet welke emoties je tegen komt en hoe je hiermee het beste kunt omgaan. En deel twee gaat over: en hoe nu verder? Hierbij komen meer praktische dingen aan bod. Hoe kun je actief iets gaan doen aan je levensstijl en de manier waarop je in het leven staat? Hoe kun jij ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven zal verbeteren en weer positief in het leven kan staan? Janet heeft hiervoor een goede dosis tips, wetenschappelijk onderbouwd én vanuit ervaringen van haarzelf of van anderen.

Deel drie is een extra uitleg over verschillende auto-immuunziekten. De schrijfster van dit boek heeft zelf een auto-immuunziekte en dit soort ziekten komen (volgens mij) vrij veel voor.

Wat vind ik van het boek?

Zoals ik al zei heb ik echt de tijd genomen om dit boek te gaan lezen, omdat ik het graag goed wilde lezen en het echt tot me door wilde laten dringen. En dat is gelukt! Ziekelijk gelukkig is ook niet een boek dat je in één keer uitleest, je moet er echt eventjes de tijd voor nemen.

Nu is dit boek gericht op de mensen die wat minder lang ziek zijn of hun leven nog niet 100% hebben afgesteld op hun aandoening (psychisch en/of praktisch). Zelf ben ik nu 7,5 jaar ziek, vanaf mijn 13e. Persoonlijk heb ik het in die tijd heel goed een plekje kunnen geven en ermee om leren gaan, dus echt binnen de doelgroep val ik niet meer. Maar dan nog was het voor mij heel erg verhelderend! De dingen die ik heb gevoeld tijdens het verwerken zijn heel normaal, eigenlijk zelfs vanzelfsprekend. Dat wist ik helemaal niet!

In deel een met de emoties, werd me opeens heel veel duidelijk. Veel ‘had ik al gehad’, maar je gezondheid is niet stabiel (althans, die van mij niet altijd), dus je bent nooit helemaal klaar met het verwerken. Er zijn altijd momenten dat er teleurstellingen komen en dat je je weer moet aanpassen en stapjes terug moet doen. Dus, dat deel met emoties is eigenlijk nooit helemaal voorbij.

Het tweede deel met praktische tips was leuker om te lezen dan het eerste deel. Het was leuker in elkaar gezet en ik kreeg er ook gewoon inspiratie van! Zo is er bijvoorbeeld een stukje waarin eigenschappen worden beschreven die heel goed van pas komen als je leeft met een chronische ziekte. Zulke dingen zijn gewoon leuk om te lezen! En bonus is dat je meteen naar jezelf kunt kijken en zien hoe je ermee aan jezelf kan werken.

Deel drie… eerlijk? Ik heb het niet gelezen. Wat mij betreft hadden ze het weg mogen laten. Gelukkig is het maar echt een klein stukje! En misschien is het wel interessant als een bepaalde auto-immuunziekte oorzaak is van je chronisch ziek-zijn.

Tussendoor werden steeds ervaringen van lotgenoten gedeeld. Ging het over bepaalde eigenschappen? Dan was er een verhaaltje met iemand over dat bepaalde onderwerp. En dat het hele boek door. Heel fijn om te lezen! Iedereen is natuurlijk heel erg verschillend wat dat betreft, maar soms kun je van de ervaringen van anderen ook heel veel leren. En herkenning is natuurlijk altijd fijn.

Ik ben overigens iemand die niet graag over ziek-zijn leest, ik word er vaak zo somber van. Maar met dit boek had ik dat helemaal niet zo! Vrolijk is anders natuurlijk, dit onderwerp is gewoon niet enorm luchtig en blij. Maar een goede dosis humor en positiviteit maken dat dit boek helemaal niet vervelend of deprimerend is.

Ziekelijk gelukkig, aanrader of geen aanrader?

JA, zeker weten, ja! Ziekelijk gelukkig is echt een aanrader. Als ik kon zou ik al mijn lezers die moeten leven met een chronische ziekte zo’n boek cadeau willen doen. Kan niet helaas, maar zou het echt heel erg graag willen! Ik denk dat iedereen wel iets van dit boek kan leren, ook al is het maar iets heel kleins.

Het boek is oa te koop hier op Bol.com en kost 18,95. Meer info over de schrijfster (en natuurlijk over het boek zelf) kun je vinden op Janetbouwmeester.nl.

Ik realiseer me dat het artikel vrij lang is geworden, maar ik wilde dit echt even kwijt. Ik ben zeer te spreken over het boek. Ook is Ziekelijk gelukkig een heel mooi cadeau voor iemand die net te horen heeft gekregen dat hij/zij moet leven met een chronische ziekte. Wat denk jij, is het boek iets voor jou?

30 reacties

 1. Kelly Caresse 5 april 2013 / 07:09

  Wat een goed artikel over dit boek, mooi dat dit soort boeken bestaan, ik denk dat dit veel mensen kan helpen in de acceptatie en het leven met en voorbij een chronische ziekte 🙂

 2. Karin 5 april 2013 / 07:33

  Hoi Lisanne, daar ben ik weer ;p. Ik heb het boek ook al een hele tijd geleden gelezen. Ik vond vooral het eerste deel het interessantst, waarschijnlijk omdat het op dat moment zo herkenbaar was voor mij. En ik volg nog altijd haar blog, ook leuk om te lezen, maar dat gaat over haar ziekzijn, en is dus niet altijd vrolijk en positief.

 3. LounaBeauty 5 april 2013 / 07:49

  Super dat dit boek op de markt is gebracht. Fijn dat het mensen op weg kan helpen!! 🙂 Super!

 4. Kimberly 5 april 2013 / 08:11

  Ik was zo benieuwd hoe je het boek zou vinden, en door jou wil ik hem ook gaan kopen! Ik heb nu 1,5 jaar last van een chronische ziekte en vind het maar moeilijk om het te accepteren en het ook een plaats te geven, dit boek zou me daarmee wel eens kunnen helpen. Ik ga hem bestellen!

 5. Deborah 5 april 2013 / 08:11

  Wat goed dat er zo’n boeken worden uitgegeven. En al helemaal goed dat jij er zo’n leuke review over schrijft! Hopelijk zijn er nog mensen mee geholpen…

 6. Hester 5 april 2013 / 09:10

  Ik heb zelf geen chronische ziekte, maar voor de mensen die het wel hebben lijkt het me echt een heel erg goed boek. Dat ze die emoties uitleggen is ook wel fijn, lijkt me! Ik vind de titel ook erg mooi. Ik snap wel dat ze deel drie er wat jou betreft uit hadden moeten laten, past niet heel erg goed bij de andere delen volgens mij.

 7. Simone 5 april 2013 / 09:25

  Hier was ik nou echt benieuwd naar. Wat een positieve review is dit. Ik denk dat ik hem, ondanks dat ik ook al lang ziek ben/aandoening heb, ook aanschaf!

 8. Keytothefuture 5 april 2013 / 09:25

  Ik weet zelf pas sinds de kerstvakantie dat ik fibromyalgie heb en ik moet zeggen dat ik er vanaf het begin al vrij goed mee om kon gaan. Maar dat komt omdat ik daarvoor ook al een hele tijd niet goed ging. Ik het denk stapje voor stapje al geaccepteerd had dat er een mogelijkheid was me niet meer 100% goed te voelen.
  Dit lijkt me wel echt een interessant boek.

 9. Suzanne 5 april 2013 / 10:57

  Ik zou hem heel graag willen lezen. Dus ik zal er eens naar op zoek.

 10. Ise 5 april 2013 / 13:16

  Ik weet na mijn 6 jaar ‘ervaring’ ook wel het grootste deel denk ik, maar ik zou het best nog willen lezen!

 11. Anna 5 april 2013 / 16:01

  Zeker geïnteresseerd! Ik denk dat ik al een heel eind ben met het ermee omgaan maar het blijft natuurlijk ontzettend lastig.

 12. Tamarah 5 april 2013 / 16:04

  Mooi artikel en ik denk dat het boek ook erg zinvol kan zijn voor mensen die geen chronische ziekte hebben, maar er toch meer over willen weten.

  • Lisanneleeft 5 april 2013 / 17:40

   Zeker! Als je bijvoorbeeld werkt met chronisch zieke mensen (of je hebt er in je directe omgeving op een andere manier mee te maken), lijkt het me een goede manier om hen beter te begrijpen 🙂

 13. Esmée 5 april 2013 / 16:34

  Dat is nou een boek met een mooi doel, ik denk dat veel mensen met een chronische ziekte wat hebben aan dit boek. Of ik het zelf zou lezen weet ik niet, wie weet.. het spreekt mij wel aan.

 14. claudia 5 april 2013 / 17:03

  Ik heb hem aangevraagd bij de bibliotheek, ben benieuwd :)!

 15. Lianne 5 april 2013 / 17:06

  Leuk hoe je de review geschreven hebt, ik was erg erg benieuwd naar! Het lijkt mij wel en niet een fijn boek om te lezen.Ik ben van jongs af aan altijd al ´ziek´ geweest dusja. Wel herken ik wat je zegt over het niet stabiel zijn. Als ik een terugval heb, krijg ik wel weer heel erg met die emoties te maken. Als ik het boek zou lezen, zou ik het vooral voor deel 2 gaan lezen: de praktische tips enzo.

 16. Frederike 5 april 2013 / 21:51

  Ik denk dat ik even naar bol.com ga surfen …
  Dankje Lisanne, super artikel weer!

 17. Ashleey 5 april 2013 / 23:06

  Fijn dat zulke boeken ook bestaan! Ben heel erg benieuwd!

 18. Peet 6 april 2013 / 10:58

  Ik ben gestopt met lezen halverwege hoofdstuk één, ik vond het te langdradig, te veel wetenschappelijk onderbouwd en te afstandelijk. Ik had gehoopt op meer persoonlijke inbreng van haarzelf. Maar als ik jouw review zo lees, moet ik hem nog een keer uit de kast pakken en hoofdstuk twee gaan lezen, daar wordt het dus pas echt interessant. Dankjewel voor je review! En ik geef het boek een tweede kans.

 19. Femme 6 april 2013 / 11:01

  Klinkt goed Lisanne, ik ga hem opzoeken in de bieb!

 20. Ilse 7 april 2013 / 08:50

  Niets voor mij, ik heb het niet zo begrepen op al die zelfhulpboeken enz.
  Maar als het andere mensen helpt om hun chronische ziekte beter te accepteren en gelukkiger te worden, kan ik dat alleen maar toejuichen.

 21. Josef 13 juli 2013 / 01:53

  Wat een gelul zeg.

  Ik heb zelf ME en men heeft in Noorwegen een geneesmiddel genaamd Rituximab. Daar zijn al mensen genezen voor een duur van een half jaar, waarna ze weer aan het infuus moede sten voor dit middel wat eveneens voor kankerpatienten wordt gebruikt.

  De acceptatie van een ziekte is allemaal prima, maar wanneer er stelselmatig door naaste omgeving en ook door overheidsinstanties ziektes worden ontkent en in het “denk maar positief hoekje” worden gedrukt, mogen ze van mij zelf een akelige ziekte krijgen.

  Het kost de zorgverzekeringen veel geld en New Age-achtige stromingen varen er wel bij. Positief denken heeft godsdienst vervangen wanneer de ‘wetenschap’ tekort schiet. Wetenschap met aanhalingstekens aangezien het middel Rituximab zeer prijzig is en daarom niet wordt vergoed in de meeste andere landen door zorgverzekeraars. Aangezien Noorwegen geen ‘allochtonen-hobby’ heeft of bij de EU zit, houden ze geld over.

  Maar voor iedereen die in sprookjes wil blijven geloven en kansloos als een zombie denkt dat de wereld lief en aardig is en de ziekte een zogenaamde uitdaging op je weg: heel veel sterkte!

  MS en Maagzweren werden vroeger ook als iets gezien wat EN tussen de oren zat EN dmv cognitieve gedragstherapie kon worden beheerst.

 22. Nans 1 december 2013 / 08:28

  Dag Lisanne,
  Na twee jaar sukkelen, kreeg ik pas mijn diagnose. Afscheid nemen van mijn oude leven, “leren leven” met de beperkingen, het is een harde noot om te kraken. Ik sta nog maar aan het begin van mijn rouwperiode.
  Zoals ik eerder al schreef, ben ik op je blog terecht gekomen toen ik zocht naar positieve verhalen. En na je review van dit boek ben ik het onmiddellijk uit de bib gaan halen. Ik zit nog maar 20 pagina’s ver, maar voor mij komt het op het juiste moment. Bedankt voor de tip!

 23. Vivian 30 maart 2014 / 18:08

  Ik ben het nu aan het lezen en ben het met je eens: een bijzonder boek! Zelf ben ik al sinds mijn geboorte ziek, maar ook ik herken veel dingen uit het verwerkingsproces, dingen waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan – dat ook ik wel eens ontkenningsneigingen heb wist ik bijvoorbeeld niet, dat gebeurt geheel onbewust. Een eye-opener, ben erg benieuwd of het me nog meer gaat laten zien!

  • Lisanneleeft 30 maart 2014 / 18:45

   Ik zag al dat je hem ook had, benieuwd wat je er verder van gaat vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.