Zo hoort kerst te zijn

Allereerst wil ik jullie allemaal een heel fijne dagen wensen, wat je ook gaat doen!

Daarnaast wil ik graag aan jullie uitleggen hoe kerst hoort te zijn. Dat inzicht werd mij gisteren gegeven door dit artikel van Elja. Kerst zit niet in het dure eten, de cadeaus, en zelfs niet in het samen zijn met je geliefden. Kerst is helemaal niet perse ‘zoals het hoort’ of zoals de bedrijven ons graag doen denken. Kerst is eigenlijk iets heel anders…

de-vrijheid-van-kerstmis

bron

Kerst is zoals jij wil dat het is. Elja vertelde het al in haar artikel, Kerst kan ook een heel eenzame en droevige tijd zijn. Door het geforceerd gezellig doen valt het gauw op wat je mist. Geliefden die er ooit wel bij waren, en nu niet meer, dat je het deze keer anders viert dan anders, of op een andere plaats dan je zou willen. Dat het voelt alsof je Kerst niet viert zoals het hoort. Dat je het niet gezellig en leuk genoeg hebt.

Ik heb een seconde eraan gedacht om op Kerst geen blog te typen, en alleen de mededeling te geven: heuj, fijne Kerst, ga gezellig doen, genieten! Maar waarom? Ieder viert zijn eigen Kerst, en of dat nu alleen is of met de hele familie, of met wie dan ook, dat maakt niet uit. En als bij jouw Kerst het lezen van mijn blog hoort, wie ben ik dan om te zeggen dat jij iets anders móet doen? Ik kan alleen maar heel blij zijn, net zoals elke dag, dat je mijn blog weer komt lezen!

Ik wens je prettige kerstdagen, wat voor jou Kerst ook inhoudt! Maak er iets fijns van.

DELEN:

27 reacties

 1. Kimberly 25 december 2013 / 08:40

  Je hebt helemaal gelijk eigenlijk! Mooi omschreven.. Ik wens jou ook fijne dagen meis!

 2. Kelly Caresse 25 december 2013 / 08:41

  Wat mooi geschreven Lisanne! Ik denk dag iedereen inderdaad zo een eigen interpretatie van wat kerst voor hen inhoudt heeft. Mooi hoe je dit open laat en respecteerd

 3. Kjoetness 25 december 2013 / 08:42

  Jij ook een prettige Kerst!!
  Ja het is een periode die heel confronterend kan zijn voor sommige mensen…
  Voor mij is het dit jaar één en al gezeligheid 🙂

 4. Suuz 25 december 2013 / 08:56

  Heeeel mooi!! Super blogje 🙂 love it! Dikke knuffel

 5. Dina 25 december 2013 / 08:56

  Ik wens jou ook hele fijne dagen Lisanne!

 6. Dagmar 25 december 2013 / 08:58

  Indrukwekkend de zin ‘Door het geforceerd gezellig doen valt het gauw op wat je mist.’ Dat is inderdaad herkenbaar en blijft zeker hangen. Heel fijne kerst toegewenst en ik hoop dat we de focus kunnen verleggen van dat wat niet hebben naar alles wat er wel om ons heen is <3 Veel liefs Xx

 7. Macblogster 25 december 2013 / 09:05

  Inderdaad, mooi gezeg. Fijne kerstdagen & genietze- op welke manier dan ook.

 8. Susane 25 december 2013 / 09:16

  Mooi geschreven! Ik had er zelf nog nooit zo over nagedacht maar het ís gewoon true wat je schrijft! Daarom wens ik jou hele fijne kerstdagen!

 9. Resy 25 december 2013 / 09:24

  Mooi geschreven! Bij ons moesten m’n vader en broertje dit jaar het kerstontbijt regelen en ik was al wakker, dus dat geeft mij mooi een rustig wakkerworden-momentje om mijn favoriete blogs even snel te lezen en die bloggers een fijne kerst te wensen. Dus bij deze: een hele fijne kerst die je hopelijk mag vieren op de manier die jij graag zou willen! X

 10. Lisa 25 december 2013 / 09:37

  Mooi geschreven. Fijne feestdagen Lisanne:) Kerst is voor iedereen anders inderdaad.

 11. Manon 25 december 2013 / 10:55

  Mooi stukje 🙂 ik wens jou ook hele fijne kerstdagen!

 12. Tiffany 25 december 2013 / 11:47

  Kort, maar bondig artikel voor Kerst! Heel blij dat je toch iets geschreven hebt, want dit maakt mijn kerst compleet 🙂 Ik wens jou en je familie ook een erg fijne kerst toe, hopelijk maken jullie er erg gezellige dagen van!

 13. Anna 25 december 2013 / 12:27

  Wat een fijn lisanne blogje, helemaal waar! Fijne kerst xx

 14. Hester 25 december 2013 / 14:27

  Ik ben het helemaal met je eens, kerst moet zijn waar jij zin in hebt, we zijn vrij! Ik hoop dat jij ook een fijne kerst hebt. Ik ga lekker genieten van het eten en de gezelligheid, maar lees ook tussendoor even jouw blogs.

 15. WeHeartFit 25 december 2013 / 14:35

  Helemaal gelijk! Voor mij zitten er ook keerzijden aan en ik sta ook stil bij de mensen die misschien geen fijne kerst hebben..

 16. Maai 25 december 2013 / 14:44

  Gelijk heb je. En… Voor mij hoort in,inmiddels jouw blog lezen erbij dus fijn dat je toch hebt geschreven al had ik het ook begrepen als je dat niet had gedaan ;-). Ook voor jou fijne kerst dagen. Liefs

 17. Tess Evea 25 december 2013 / 19:44

  Helemaal mee eens. Ik denk dat iedereen juist op dit moment, wel bij iemand stilstaat die hij/zij mist.

 18. Hester 25 december 2013 / 20:34

  Ik ben echt een van de weinige bloggers die vandaag een normaal artikel online heeft staan, haha oeps. Maar ik had ook zoiets van, tjah, als de hele dag alleen maar kerstkerstkerst is… misschien heb je dan juist wel behoefte aan iets anders. Een artikel over mijn kat ja, that’s right. Ik had niet echt een kerstig gevoel vandaag, ik bedoel, we zijn wel vaker samen met de familie, maar het is toch altijd wel gezellig 🙂 Hoop dat jij ook een fijne dag hebt gehad!

 19. Nancy 26 december 2013 / 11:51

  Sinds 2 jaar vier ik het zonder mijn vader. Hij is in 2011 plotseling overleden. De Kerst is dus altijd wel wat leeg. Naast mijn plekje aan tafel staat een klein tafeltje waar de foto’s van mijn vader op staan die ook op zijn kist stonden en zijn bidprentje. Dan kijk je tijdens de kerst opzij en denk je weer aan wie je aan de tafel mist. Het blijft moeilijk maar de pijn slijt wel een beetje. Dit jaar was de 1e kerstdag erg fijn: We hebben zelfs enorm de slappe lach gehad.
  En vandaag is het weer tijd voor de schoonfamilie. Daar wordt de Kerst nogal anders gevierd en daar heb ik al 8 jaar wat moeite mee, maar vooruit. Het zijn lieve mensen en dan denk ik zelf even aan hoe ik zou willen dat iedereen is met de Kerst: vegevingsgezind en lief voor anderen. Dus dan zou ik eerst zelf het beste voorbeeld moeten nemen aan mijn idee (en niet chag zijn omdat alles zo vreemd is in mijn ogen) en wat makkelijker denken over dat anders zijnde kerst dat ze vieren. Want uiteindelijk viert inderdaad iedereen het op een andere manier. En we hebben het altijd wel gezellig met elkaar. Dat is het belangrijkst!

 20. Suzanne 28 december 2013 / 00:05

  Ik ga volgend jaar voor een leukere kerst. Maar het was gelukkig heel fijn in samenzijn met familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.