Zo neem je de beste beslissing

Volgens mij heeft iedereen weleens een belangrijke beslissing moeten nemen. Neem je ontslag, of doe je het niet? Die ene feestcommissie, ga je erin, of doe je het toch niet? Die vriendin die altijd zeurt, moet je die vriendschap nu beëindigen? Sommige mensen zijn goed in keuzes maken, die weten binnen twee tellen wat ze willen. Anderen zijn juist heel erg goed in piekeren en twijfelen. Ik heb een aantal tips bij het maken van de juiste keuze!

beslissingen-maken

Afbeelding via weheartit

Geeft het energie of kost het energie?

Dit is waar je altijd bij stil moet staan als je een belangrijke keuze moet maken waarover je twijfelt. Het kan op een aantal manieren gaan:

 • Het kost energie, maar het geeft geen energie
 • Het kost energie, maar het geeft ook energie
 • Het kost geen energie maar het geeft wel energie
 • Het kost geen energie en het geeft ook geen energie

Je weet wel, die kick die je hebt als je net een uurtje gesport hebt? Vooral als je de sport leuk vindt geeft het zeker ontzettend veel energie! Of dat je met een vriendin afgesproken hebt en dat je helemaal vrolijk weer thuis komt. Dat zijn allebei dingen die ontzettend veel energie kunnen geven. Van deze dingen word je gelukkiger.

Maar je hebt ook echte energie-vreters. Die vriendin die alleen haar verhaal bij jou kwijt wil, maar nooit naar jou luistert. Waarvoor je dingen doet, terwijl ze nog nauwelijks dankjewel zegt. Of de feestcommissie, waarover ik het had in de inleiding. Hebben ze constant ruzie, loopt het niet lekker, en komt je met een naar gevoel terug van elke vergadering? Het geeft je helemaal geen voldoening, dus het vreet energie. Energievreters zijn vaak niet de beste optie.

Natuurlijk kosten veel belangrijke of leuke dingen energie, maar kijk naar de balans hierin. Kom je uiteindelijk uit op meer energie dan wanneer je het niet zou doen? Dan zit je goed!

Volg je intuïtie

Je intuïtie is heel erg belangrijk. Bewezen is dat als mensen met hun gevoel over dingen beslissen, dat ze achteraf vaak blijer zijn met wat ze gekozen hebben. Dit geldt voor kleine dingen als een aankoop van een tandenborstel, maar ook bij grotere beslissingen moet je je intuïtie niet vergeten. Wat zegt je gevoel?

Denk je hier over 5 jaar nog aan terug?

Het zou kunnen dat je over sommige dingen veel te veel nadenkt. Is het wel echt zo belangrijk als je denkt dat het is? Kijk eens naar de toekomst, laten we zeggen over vijf jaar. Dat wat je nu kiest (of misschien al gekozen hebt), speelt dat over vijf jaar nog steeds een rol in je leven? Zo niet, dan is het misschien toch niet zo belangrijk als je dacht.

Vooral de eerste tip is er eentje die je het beste kunt gebruiken. Als ik zelf naar dingen kijk op die manier, dan weet ik opeens heel helder welke richting ik op moet met belangrijke dingen. In plaats van dat je midden in al je emoties en in je leven staat, kijk je er op die manier heel anders naar. Heb jij trucjes om bij belangrijke dingen de juiste beslissing te nemen?

27 reacties

 1. Hester 14 november 2012 / 08:08

  Ik vind dat met energie kosten en geven, echt een hele hele goede! Dat kun je ook altijd wel toepassen. Handig!

 2. Liliane 14 november 2012 / 09:27

  Inspirerend artikel.
  Ik weeg het eigenlijk op dezelfde manier af. Behalve het 5 jaar verder kijken. Als ik het al ga afwegen weet ik al dat dat waarschijnlijk niet het geval zal zijn (invloed hebben op 5 jaar verder).

 3. Laura 14 november 2012 / 09:32

  Goede tips! Vooral de ‘energietips’. Er zijn in mijn leven een hoop dingen die (te) veel energie kosten, maar waar ik niks voor terugkrijg.. :’)

 4. Linda 14 november 2012 / 10:23

  Goed artikel weer!! Heb je echt wat aan! 🙂

 5. Simone 14 november 2012 / 10:42

  Goed stukje en helemaal waar! Misschien zou ik dit vaker moeten doen 🙂

 6. Johanne 14 november 2012 / 11:10

  Goed artikel!(:

  Dat met de energie heb ik altijd bij vriendschappen; een vriend of vriendin is pas een echte als het me energie geeft om bij diegene in de buurt te zijn. Als het juist energie kost, weet ik genoeg…

 7. Charlot 14 november 2012 / 15:07

  Leuk artikel Lisanne..
  Het zijn zeker punten die mij aan het denken hebben gezet… Ik luisteren niet altijd even goed naar mijn gevoel, omdat ik nee zeggen moeilijk vind.. Alhoewel dat de laatste tijd al wel veel beter gaat!

  X Charlot

 8. Liann. 14 november 2012 / 15:45

  Dit zijn zeker goede tips! Maar ik blijf het soms lastig vinden om keuzes te maken.

 9. Lisanne 14 november 2012 / 16:30

  Oh wauw, wat zijn dit goede tips!

 10. Petra 14 november 2012 / 16:40

  Leuk artikel, zeer inspirerend!! Ik vond een paar maanden terug een leuke quote, niet dat ik het zo letterlijk gebruik maar het heeft toch wel iets:

  “When you have to make a hard decision, flip a coin. Why? Because when that coin is in the air, you suddenly know what you’re hoping for.”

  • Mascha 23 maart 2015 / 15:32

   Oeh, die ga ik echt even onthouden! Beetje jammer dat je soms een munt met drie zijkanten nodig hebt ( heel soms)

 11. Ise 14 november 2012 / 21:10

  Ik kwam er deze week nog achter hoeveel energie mijn vrienden me eigenlijk geven, geeft echt een fijn gevoel! Maar ik ben ook nogal een twijfelaar…

 12. Daphne 14 november 2012 / 21:14

  Super stukje, beslissingen nemen is ook niet mijn sterkste kant! Soms gooi ik in mijn hoofd een muntje op, als ik ervan baal dat het kop of juist munt is, weet ik dat ik voor de andere keuze moet gaan! 🙂

 13. Sanne 14 november 2012 / 23:32

  Goed artikel! Ik maak ook vaak op dezelfde manier mijn keuzes 🙂

 14. Emilie 15 november 2012 / 02:02

  Beslissingen nemen is ook niet zo mijn ding, dit stukje was wat ik nodig had! Dankjewel.;)

 15. Tanja 15 november 2012 / 13:38

  Goed geschreven! Het is een goede tip, die in veel gevallen ook zou kunnen helpen om een beslissing te nemen.

 16. Roxanne 15 november 2012 / 20:21

  Soms zijn er dingen die heel duidelijk zijn en dan durf ik wel een beslissing te nemen, soms loop ik ontzettend te twijfelen. Ik heb wel een aantal keer in mijn leven een lijstje gemaakt met voors en tegens. Dat kun je zelfs nog splitsen in of het een gevoels of verstandskwestie is.

  Tegenwoordig voel ik wat meer of het me energie kost of geeft. Als het energie kost, onderzoek ik bij mezelf of ik dat de moeite waard vind. Een mooi voorbeeld was bij een evenement waar ik vrijwillig aan mee werk. De sfeer was niet goed tijdens de vergadering en ik wilde er mee stoppen. Toch knaagde dat. Ik ben een gesprek aangegaan met de voorzitter en meerdere mensen hadden dit laten vallen. Er zat een duidelijke stoorzender in de groep en daar is hij mee gaan praten. Die man is gestopt en sindsdien ga ik weer fluitend naar die vergaderingen toe. Het is dus niet altijd zo dat iets wat op dit moment energie kost maar meteen de deur uit moet. Soms kun je het anders oplossen. Het is in elk geval fijn om je te realiseren dat je vaak een keuze hebt om ergens mee door te gaan of er juist mee te stoppen.

 17. Anouk 16 november 2012 / 12:26

  Ik heb ‘m doorgemaild aan m’n lieve vriend, haha 😉

 18. Elja 19 november 2012 / 08:22

  Moet meteen denken aan twee boeken: Blink, van Malcolm Gladwell, en ‘Het slimme onbewuste’, van Dijksterhuis. Ze gaan ook in op het maken van keuzes. Dat er een verschil is in kleine beslissingen (ham of kaas?) en grote, en dat je er anders mee om zou moeten gaan qua proces. Denk dat ik maar weer eens ga herlezen… 😉

 19. Gerrianne 20 november 2012 / 19:08

  Hmm, een heel goed artikel! Ik begon wel eventjes te denken, maar de manieren zijn echt waar. Ik kan soms zo erg lang twijfelen of denken over een besluit, maar na het besluit krijg ik in eens een energie boost, soms zo opeens na een kleine beslissing. Heel wisselvallig, maar zo grappig. Een goed artikel, Lisanne!

 20. Kim | Kimsbloglife 27 januari 2015 / 08:24

  Mooi artikel! Ik ben een echte twijfelaar, dus deze tips zijn heel handig voor mij, vooral de eerste. Natuurlijk is die balans niet altijd zo makkelijk te maken. Zelf probeer ik de laatste tijd ook meer na te denken of IK het echt wil of dat ik het bv. doe omdat ik denk dat ANDEREN het van mij verwachten. Dat helpt me ook wel met keuzes te maken voor mezelf!

 21. Anita | mindjoy.nl 27 januari 2015 / 10:12

  Vooral het geeft en kost energie daar ben ik ontzettend mee bezig, als het teveel kost en ik krijg er te weinig voor terug dan denk ik tegenwoordig wel drie keer na of het wel zo verstandig is om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.