Zo ziet mijn doorsnee dag-indeling eruit

Sinds kort krijg ik steeds vaker vragen over hoe ik dat toch volhoud, al die dingen die ik doe. Ik heb een eigen bedrijf, werk, school, mijn blog, vrienden én reuma. Hoe houd ik dat vol? Ik denk dat het leuk is om aan jullie te laten zien hoe een doorsnee dag van mij eruit ziet.

dagschema

bron

Tussen 9:00 en 10:00: Wakker worden

Het is een helse klus om met fibromyalgie op te staan, heel veel ochtendstijfheid en je wordt elke dag wakker met de grootste kater ooit. Daarnaast vind ik het belangrijk om elke nacht genoeg slaap te krijgen, zo zorg ik ervoor dat mijn klachten niet nog erger worden. Maar: ook heel verleidelijk als je niet vroeg móet opstaan en als je je zo slecht voelt: te lang blijven liggen en juist te lang slapen.

Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik tussen 9 en 10 uur opsta, ligt eraan hoe laat ik naar bed ga en hoe goed mijn nacht was. Ik maak weleens uitzonderingen hoor, maar dit is de standaard!

Vervolgens neem ik mijn medicijnen en moet ik nog even blijven liggen om mijn lichaam bij te laten komen. Langzaamaan kan ik zo mijn bed uit komen. In de tussentijd kijk ik even op mijn telefoon naar de reacties op Lisanneleeft.nl.

Na het wakker worden: ontbijt en aankleden

Vaak maakt mijn moeder mijn ontbijt. Dit doet ze omdat ik zelf ‘s ochtends me te beroerd voel om het zelf te maken en als ik ‘s ochtends niet meteen eet ga ik me alleen maar beroerder voelen. Dus, ik heb elke dag de mama ontbijtservice! Vervolgens kleed ik me aan en maak ik me klaar.

Na het klaarmaken: bloggen!

Leuk: vaak ga ik meteen nadat ik achter de computer kruip lekker de nieuwste blogs lezen die die ochtend online zijn gekomen op andere blogs. Vaak ga ik daarna iets aan mijn blog doen, als ik nog tijd over heb. Soms voel ik me niet goed en heb ik gewoon heel erg veel tijd nodig om me klaar te maken. Gelukkig heb ik die tijd. En als het goed gaat heb ik die tijd over om te bloggen of mijn zakelijke mails te doen.

‘s Middags: aan het werk

Drie dagen in de week ga ik naar kantoor om aan het werk te gaan op de financiële administratie van een stichting in de ouderenzorg. Onwijs leuk werk en het past perfect bij mij. Soms ga ik met de fiets, soms moet ik gebracht worden met de auto, dat hangt af van het weer en van hoe ik me voel. De tijdstippen waarop ik begin verschillen heel erg: soms om half 11 en soms om half 2.

Op de dagen dat ik niet werk zijn er een aantal andere opties:

 • Ik ga in plaats van werken naar het ziekenhuis, de dokter of therapie
 • Ik ga een rondje wandelen met mijn moeder
 • Of boodschappen doen, in elk geval het liefst eventjes de deur uit!
 • En als ik dat niet doe, dan ben ik gewoon de hele dag bezig met mijn blog, tenzij het niet zo lekker gaat, dan doe ik het rustig aan (maar dan ben ik alsnog bezig met mijn blog, alleen extra langzaam op de chillmodus)

17:00 naar huis

Normaal ben ik om 5 uur klaar met werken en ga ik naar huis. Daar moet ik vaak echt eventjes bijkomen! Wanneer ik me weer beter voel kan ik gaan eten, maar het tijdstip waarop ik dat doe verschilt heel erg

De rest van de avond

Voor de rest ben ik weer óf bezig met mijn blog, of bezig met bijkomen van de dag. En als het mee zit heb ik nog energie over om te douchen, haha.

00:00 Naar bed

Ik ga altijd laat naar bed doordat ik nu nog met meer mensen in een huis woon, ik niet kan slapen met geluiden, en zij ook niet vroeg gaan slapen. Gelukkig kan dat gewoon doordat ik niet extreem vroeg hoef op te staan, dus dat is fijn! Hoe laat ik precies ga hangt af van de mensen hier in huis, hoe ik me voel en of ik nog productief bezig ben (soms als ik productief bezig ben ga ik nog wel even langer door).

Kortom; het is niet zo heel geweldig indrukwekkend als het klinkt, haha. Maar ik ben er wel heel erg blij mee, ook al is het misschien niet zo spannend of indrukwekkend als de dagen van mijn leeftijdsgenoten. Het zijn mijn dagen en ik ben er gelukkig mee, dat is het belangrijkste. Mijn dagen zullen wel erg gaan veranderen wanneer we verhuisd zijn! Hopelijk kan ik dan wat vroeger mijn bed in, dat lijkt me wel fijn. Hoe ziet jullie dagindeling eruit?

DELEN:

31 reacties

 1. Anjo 31 juli 2013 / 08:41

  Knap hoe je het allemaal doet. Ik vind het leuk dat ik in eerste instantie niet door had, dat je zoveel moeite moet doen om je dag door te komen. Ik heb namelijk een allergie voor mensen die hun ‘ziek-zijn’, gebruiken om passief door het even te gaan. En dat merk ik bij jou helemaal niet!
  Mijn dagindeling is ongeveer als volgt, 7 uur de wekker, opstaan, ontbijten, rond 8 uur paarden eten geven, mesten in de wei zetten, 9 uur aan het werk, zoals mails, administratie en ideeën uitwerken, vanaf 10 uur afspraken en dat tot 16.00 uur, dan de dag afronden en rond 17.00/17.30 naar huis, koken en ‘s avonds paardrijden/hardlopen/leuke dingen doen, rond 23.00 uur gaan slapen.

  Dus al met al hoef ik lang niet zoveel moeite te doen om mijn dag door te komen als jij!

 2. Laura 31 juli 2013 / 08:43

  Buiten het ziek zijn – dat herken ik gelukkig niet – hebben veel mensen bij mij ook altijd de vraag. Een fulltime baan waarvoor ik ook nog eens 2,5 uur op een dag reis (hey, nuttige schrijftijd), een druk fotografie-bedrijf en dan ook nog eens diverse websites ernaast en een eigen blog. Heel eerlijk: soms vraag ik me ook af hoe ik het doe 😉

 3. Marije 31 juli 2013 / 09:11

  Leuk dat je dit met ons wilt delen. 🙂 Er was een tijd dat ik ook zo vaak op de dag moest bijkomen van de dingen die ik deed en dat ik weinig kon doen, of in ieder geval minder dan de rest. Nu ik weer beter ben merk ik pas hoe vaak dat was! Toch was ik toen niet ongelukkig. Het is denk ik zoals je al eens eerder zei ‘het is anders’ niet beter of slechter, maar anders. Geluk maak je daarbij toch zelf. Ik vind het ontzettend mooi om geluk uit de kleine dingen te halen en ik zie dat jij dat ook doet. Dat vind ik zo tof! Laat niemand je ooit doen geloven dat het minder is. Wat je doet is heel waardevol (bloggen) en dat is iets heel bijzonders.

 4. Karin 31 juli 2013 / 09:12

  Haha, mijn dag ziet er grotendeels hetzelfde uit als die van jou, inclusief het brakke gevoel bij het wakker worden en de moeite om op te staan. De tijd dat jij aan je blog en/of werk besteed, besteed ik aan het huishouden en boodschappen doen.

 5. natanja 31 juli 2013 / 09:42

  intersant lisanne , ik gaan wel vroeger naar bed dus ik staat ook in de ochtend vroeger op ,maar we hebben best wel veel gemeen het is alleen wel zo dat ik nog boodschappen en het huishouden moet doen en de hond natuurlijk , maar verder proberen ik een dagboek bij te houden van elke half uur en een cijfer tegeven van 1 tot met 10 zo dat ik wat meer inzicht krijg waar mijn knel punten zitten ik ben helaas elke drie weken of vaker een liggen ik in bed dus ben erg benieuwd hoe je het gaat vinden op je zelf samen met tim , is tim dadelijk niet veel weg ik lees nog weleens dat die een paar weken weg is hoe doen je het dan ???

 6. Hester 31 juli 2013 / 09:47

  Ik ben hier altijd erg benieuwd naar. Leuk om eens te lezen! Ik heb echt respect voor je dat werkt terwijl dat eigenlijk niet per se hoeft en het wel veel energie kost (en geeft, ongetwijfeld) en dan ook nog je blog onderhouden, mét fibromyalgie… Knap!

 7. ellen 31 juli 2013 / 10:57

  Leuk om te lezen! Goed dat je een beetje een planning hebt. Anders zou het nog vermoeiendder zijn voor je denk ik!

 8. Suzanne 31 juli 2013 / 14:09

  Een heel herkenbaar patroon, helaas komt er bij mij nog een avondmaaltijd bij kijken en het huishouden.

 9. Charlotte 31 juli 2013 / 16:13

  Nou, ik vind dat je het goed doet hoor Lisanne. Je hebt een goed ritme en is denk ik ook gezonder dan mijn dagindeling. Want die is eigenlijk elke dag anders omdat ik in de zorg werk. Als ik een dagdienst heb ziet mijn dag er zo uit: 5.45 uur opstaan (eigenlijk echt heel vroeg als ik er over nadenk!) ik stap dan meestal 6.15 uit bed, ga douchen en maak gauw een boterham voor onderweg. 15.00 uur zit mijn dienst er op en ga ik naar huis. De rest van de dag doe ik niet heel veel, want ben meestal moe na het werken. Als ik de energie heb werk in aan mn blog, maar anders bankhangen 🙂
  Als ik late dienst heb sta ik meestal half 10 op en doe wat in huis (opruimen ofzo) Dan begin ik om half 4 en ben ik om 23.00 uur weer thuis. Als ik vrij ben ga ik meestal shoppen of met vriendinnen afspreken.

  • Lisanneleeft 31 juli 2013 / 18:06

   Ik vind het maar knap hoor, die wisselende diensten in de zorg. Lijkt me een prachtig vak, maar wel heel zwaar!

 10. Kimberly 31 juli 2013 / 16:52

  Heel herkenbaar! Mijn dagindeling ziet er ongeveer hetzelfde uit, alleen werk ik niet.. Ik sta op, meestal rond 9 uur, probeer zo snel mogelijk mijn ontbijt te maken en op te eten, en lig voorderest op de bank of zit even achter de computer. Meestal lig ik ‘s morgens nog in bed even blogs te bekijken als ik vroeg wakker ben. En rond 9 uur kruip ik weer mijn bed in. Niet echt spectaculair…

 11. Debbie 31 juli 2013 / 17:33

  Knap hoor dat je nog zoveel doet… Ik heb nu vakantie dus doe eigenlijk vrij weinig, geen echte dag indeling.

  Maar als ik geen vakantie heb werk ik op maandag dinsdag en woensdag 2 uurtjes in de ochtend. Dan doe ik vaak op 1 van die dagen nog boodschappen… En op woensdagavond sporten.
  Donderdag of vrijdag iets van het huishouden als ik zin/energie heb… En de ene keer op vrijdag de grote boodschappen of op zaterdag.

  In al die vrije tijd die ik erom heen heb, maak ik veel gebruik van het internet. Dus bloggen enz… Ook tv kijken, lezen en slapen.

 12. Ilse 31 juli 2013 / 23:29

  Interessant om te lezen zeg. In de vakanties zijn de dagen erg verschillend en zit er ook geen ritme in (oeps). Mijn ‘normale’ dagen zijn meestal gevuld met school/stage, huiswerken, chillen, sporten, afspreken met vrienden & series kijken. 🙂

 13. charlotte 1 augustus 2013 / 00:16

  ja het is ook een prachtig vak en heel dankbaar maar inderdaad wel zwaar! soms vergeet je jezelf. een collega van mij heeft reuma maar daar gaat iedereen gelukkig heel begripvol mee om! sommige werkzaamheden doet zij niet dus omdat het te zwaar is. gelukkig heeft mn team er begrip voor 🙂

 14. Laura - what about her 1 augustus 2013 / 23:36

  Bijzonder dat je dit deelt. Ik denk dat weinig mensen zich realiseren wat het je voor ongewilde moeite kost. Repsect!

 15. Lianne 2 augustus 2013 / 18:13

  Jeetje, wat bizar dat de dagen van mensen met dezelfde ziekte zo kunnen verschillen. Respect hoor Lis!
  En ik hoop voor je dat het nu wat rustiger wordt in je eigen huisje en je lekker bijtijds je bed in kan en misschien daardoor wel meer energie krijgt 😉

 16. Cindy 2 augustus 2013 / 19:24

  Leuk om dat eens te zien, mijn oude buurmeisje heeft ook fibromyalgie en had veel last van doseren.. Deed soms te veel, soms dan weer niets.

  Momenteel lig ik in de lappenmand, geen idee hoe mijn dagindeling eruit komt te zien. Het huishouden moet ik laten gaan, dat mag ik niet doen, dus mijn dag zal vooral veel bestaan uit: slapen, drinken, slapen hihi

 17. Anne 3 augustus 2013 / 07:35

  Ik vind het vooral knap dat je een structuur hebt weten te vinden. Ik heb, nu het vakantie is, totaal geen structuur en voel me (mede) daardoor niet goed. Meestal ben ik vroeg wakker, omdat de konijnen herrie gaan maken als ze honger hebben. Die eerste uren zijn vaak wel fijn een productief. Maar ergens tussen 8 en 11 ‘s ochtends is mijn energie op en ga ik meestal weer naar bed. En of de rest van de dag dan nog wat wordt verschilt heel erg.

 18. racheal 6 augustus 2013 / 13:15

  Heeel leuk om te lezen ! Ook erg knap van je wat je allemaal doet in een week en dat met Reuma ! 🙂 Je bent ook een hele goede blogger !

 19. Shifra 7 augustus 2013 / 19:38

  Wat een volle en toch wel lekkere dag. Momenteel loop ik stage bij een bekend tv-programma en blog ik, maar ik vind het toch wel heftig hoor! Nu schrijf ik over allerlei DIY-projecten, dus ben ik vaak ook nog eens dagen bezig met knutselen. Maar het is het zo waard, wat is het leeeuk om te bloggen!

 20. xx_Patries_xx 8 augustus 2013 / 13:41

  leuk om te lezen hoe een nader zn dag indeelt zeg..!
  ik ben maandags altijd vrij dus smorgens doe ik mijn huishouden en smiddags bloggen en savonds blogs doorlezen dinsdag tot vrijdag ben ik van 7 tot 15 aan het werk en op die dagen kijk ik waar ik zin in heb, nog wat huishoudklusjes of bloggen of lekker filmpje kijken.

 21. Just a Girls Weblog 14 augustus 2013 / 12:32

  Erg interessant om te lezen. Ik loop nu al een tijdje bij de huisarts en ik wacht op een oproep voor de reumatoloog. Ze willen namelijk gaan ‘testen’ (voor zover dat mogelijk is) of ik fibromyalgie heb.
  Ik wist helemaal niet dat jij het had.
  Maar nu ik het allemaal zo lees komt het me heel erg bekend voor.
  Zo gaat het bij mij ook elke dag.
  Dan ben ik wel eens jaloers op de mensen die elk weekend naar leuke feestjes gaan terwijl ik na een dagje werken al helemaal aan de latten ben, En heel veel mensen weten dan helaas niet hoe ik me voel, wat soms best frustrerend is. Dus het is wel fijn om even te lezen dat ik niet alleen ben 🙂 Om het maar even zo te zeggen.
  Hoe zijn ze er bij jou achter gekomen dat het fibromyalgie is ? Daar ben ik wel erg benieuwd naar, want ze kunnen het toch moeilijk tot niet aantonen ?

  Liefs, Maaike

 22. Martine 2 september 2013 / 23:08

  Hey Lisanne,

  Ik weet niet waarom en hoe ik hier beland ben maar noem het “Het Lot” want ik kwam bij binnenkomst op je website direct op een héél herkenbaar punt namelijk “Fibro” zoals ik het inmiddels noem. Of nee, Reuma is het he maar klinkt zo lekker brrrrr dus noem het lekker zo 😉

  Ik ben zelf 31 en moeder van 2 dochters, part time werkzaam voor een baas en een eigen bedrijf http://www.marsanda.nl wat super lekker loopt. Daarnaat een echte levensgenieter en zoals jij zelf al zegt “niet altijd even makkelijk met een beperking” niet iedereen erkend deze chronische aandoening.

  Kan een heel verhaal typen maar heeft weinig zin want je zult ongetwijfeld weten hoe “wij” ons voelen 😉

  Ik heb je dus ook direct een follow gegeven want ben altijd erg benieuwd en nieuwsgierig naar de levenstijl van “lotgenootjes”

  Fijne avond nog eventjes.

  Liefs Martine a.k.a. Mama10tje

 23. Just a Girls Weblog 20 oktober 2013 / 16:52

  Hey Lisanne,

  dit was je dagindeling toen je nog thuis woonde.
  Is het misschien een leuk idee om een nieuwe dagindeling te maken
  nu je uit huis bent ?? Of is er niet veel veranderd ??
  Liefs, Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.