Zo zorg je dat je kan ontprikkelen in jouw huis

Ben jij snel overprikkeld? Ik wel! En ik weet nu precies wat ik het beste kan doen om te ontprikkelen thuis. Het is zó belangrijk om een plek te hebben waar je goed kan ontprikkelen, en waar doe je dat beter dan in je eigen huis? Voor mij is mijn thuis echt mijn plek waar ik helemaal kan opladen en tot rust kan komen. Hoe ik dat doe? Dat laat ik je in deze blogpost weten.

thuis ontprikkelen

Foto door Mike Petrucci via Unsplash

Zorg dat alles opgeruimd en netjes is

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, toch? Dat denk ik wel. Als je huis opgeruimd en netjes is, dan voel je je beter. Dit is ook een van de redenen dat veel van mijn kasten niet open zijn, maar deurtjes hebben, zo zie ik de spullen die erin staan niet en heb ik een meer opgeruimd gevoel.

Verder geeft het rust als je huis schoon is.

Maak het gezellig

Misschien lijkt het op sommige momenten fijn als nergens spullen liggen, maar het is toch ook heel fijn als je thuis komt, en je je thuis voelt. Kies de kleuren en meubels die jij mooi vindt en zet fotolijstjes neer met gezellige foto’s als je dat fijn vindt.

Dan is thuiskomen ook écht warm thuiskomen.

Houd het knus (en warm)

Lekker op de bank met een boekje, maar het is wel fijn als het warm (of koel) genoeg is, precies hoe jij het fijn vindt. Zo kun je écht ontspannen.

Het kost zó veel energie als je het constant te koud hebt, zo kun je niet ontspannen. Zelf heb ik een Stoov kussen om de verwarming wat minder hoog te hoeven zetten, misschien vind je dat ook fijn.

Zorg voor prettige geuren

Geur kan ook zo veel doen met je gemoedstoestand. Dit is voor iedereen heel erg persoonlijk. In de winter kan ik een warme kaneel of vanillegeur wel waarderen, dan zet ik weleens een geurkaars aan. Dat geeft me een heel knus gevoel. Je zou ook voor geurstokjes kunnen kiezen.

Om te ontprikkelen vind ik het ook fijn als het gewoon nergens naar ruikt, alleen gewoon schoon.

Geluiden en lichten die je wil toelaten

Op geluid heb je niet altijd invloed, dus een noise cancelling hoofdtelefoon is heel handig (ik heb een oudere versie van deze, echt een topding!), net als oordopjes op maat (daar schreef ik ook al eens over). Ik heb beiden en ben er super blij mee. Gelukkig woon ik niet meer in een drukke buurt, maar we hebben tegenwoordig daar niet heel veel keuze in. Als je in een drukke omgeving woont zou ik zeker oordopjes en een noisecanceller gebruiken om te ontprikkelen!

Hetzelfde geldt voor licht, soms is het licht terwijl je het donker wil hebben. Ga voor een goed verduisterend rolgordijn of een slaapmasker. Zorg dat je overal keuze hebt tussen praktisch licht (voor als je even actief moet zijn) en sfeerverlichting voor wanneer je wilt ontprikkelen.

Thuis ontprikkelen, zo maak je een oase van rust thuis

Zorg dat je veel dingen doet waarvan je oplaadt in jouw huis. Zo krijg je een rustige associatie met thuis zijn, in plaats van het altijd maar druk zijn.

 • Schrijf in je journal
 • Kijk minder tv
 • Luister (hier 30 dagen gratis) of lees een boek
 • Relaxen in de badkamer, een masker of een warme douche/bad
 • Onderhoud je tuin en maak er een fijne plek van
 • Doe een meditatie
 • Bel iemand waar je rustig van wordt
 • Een kopje witte thee

Ergens anders ontprikkelen

Kun je thuis niet tot rust komen? Dan kun je natuurlijk ook naar een plek gaan waar je helemaal kan ontprikkelen. Pak twee kleine koffertjes in en ga samen met je bestie naar jouw favoriete bestemming om heerlijk te ontspannen en ontprikkelen. Of ga alleen, dat kan ook heel fijn zijn.

Tips om op reis te ontprikkelen:

 • Zorg dat je je vertrouwde spulletjes meeneemt, zodat je fijnste routines hetzelfde zijn
 • Natuurlijk kun je wel een beetje anders eten, maar probeer vooral veel hetzelfde te eten als je gewend bent, met af en toe een traktatie
 • Geniet van een prikkelarme bestemming. Bijvoorbeeld ergens waar je al geweest bent waarvan je weet dat je er helemaal kan ontprikkelen
 • Ik denk meteen aan een spa of retraite midden in de natuur!

Wat zijn jouw tips om te ontprikkelen?

DELEN:

6 reacties

 1. Irene 13 juli 2023 / 16:46

  Een verzwaringsdeken! Dat vind ik nog wel een toevoeging. En als je niet alleen in je huis woont: een kamer/plek waar je af en toe eens wat tijd alleen door kan brengen, met niet teveel spullen.

  • Lisanne 13 juli 2023 / 21:02

   Ohh ja, een verzwaringsdeken is een heel goede toevoeging! Dat vind ik zelf (soms) ook fijn 🙂

   En een plekje voor jezelf zoals je zegt is inderdaad ook heel nuttig denk ik.

 2. Karina Lippmann 13 juli 2023 / 21:34

  Zelf ben ik erg gelovig in God
  God helpt en geeft rust in je leven hart ziel en denken en doen
  Door de woorden en liedjes over God te luisteren en te lezen kom ik tot rust en het verruimd mijn geest en het ruimt op waar je problemen met f zorgen zitten
  1 gebed naar God en je geeft alles weg aan zijn grote schouders dat jij het niet meer hoeft te dragen

  Dat is echte ontprikkeling in mijn ogen en je medemens heeft er ook wat aan want ze merken het aan je gedrag en doen en laten

  • Anne 23 juli 2023 / 20:48

   Heel mooi, ik ervaar dit ook zo!

 3. Lotte Van der Meij 14 juli 2023 / 09:37

  Yoga, een begeleide meditatie, een voetenbadje met magnesium – warm als je het koud hebt, koud als je het warm hebt, lang leve de oordoppen!

 4. Leonoor 14 juli 2023 / 11:10

  Zo herkenbaar. Ik heb thuis mijn ‘werkkamer’. Hier heb ik ook mijn hobbyspullen staan (journals, stickers, stempels, papier). Wel helemaal opgeruimd anders word ik er niet rustig van. Maar het is heerlijk om in die kamer met mijn hobby bezig te zijn om te ontprikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.