Zoek het bij jezelf, niet bij de ander

Ik heb mijn Mindfulness box (aanrader!) erbij gepakt, aan de hand van de kaartjes daaruit heb ik een aantal adviezen gekozen die daarop stonden. Deze wil ik graag op mijn eigen manier toelichten!

kijk-naar-jezelf

bron foto

Eigenlijk weet ik niet precies op welk moment deze omslag kwam, maar toen ik wat jonger was vond ik het makkelijk om bij fouten iemand anders te schuld te geven. Lekker makkelijk, dan hoef je niet naar jezelf te kijken. Die onvoldoende lag aan de slechte docent en zelfs voor dingen die ik zelf kapot maakte kon ik iemand vinden wiens schuld het eigenlijk zou zijn, haha.

Eerlijk: ik heb nog steeds weleens buien wanneer alles fout gaat en ik dit afreageer op iemand anders, omdat het door diegene anders zou kunnen zijn gelopen. In sommige gevallen is er misschien iemand ook wel echt schuldig, misschien ook niet.

Maar door het probleem bij jezelf te leggen kun je er zelf iets aan doen. Iemand anders gaat minder snel actie ondernemen voor jou om iets voor jou weer oké te krijgen dan jij zelf. Wanneer er iets fout gaat dan ben je in de meeste gevallen zelf degene die het het makkelijkste kan oplossen of draaglijker maken.

Wanneer je bijvoorbeeld ruzie hebt met een vriendin of een vriend over een bepaald onderwerp doordat die vriend of vriendin daar zo extreem op reageert, dan kun je denken: ik ga het niet goed maken, het is niet mijn schuld. Je kan ook denken: wat kan ík eraan doen om dit voor mezelf weer goed en werkend te maken? Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld te bespreken waarom die persoon zo extreem reageert (er zal vast een reden zijn) of door simpelweg rekening te houden met het feit dat deze persoon zo extreem kan reageren op dat onderwerp. Het probleem is misschien van de ander, maar je kan er zelf ook iets mee doen.

Wanneer iemand anders iets doet wat jij irritant vindt, kijk dan eerst naar jezelf en wat jij eraan kan doen om daar geen last meer van te hebben. En als er geen andere oplossing is, ga dan eens bij de ander vragen.

Sinds ik de dingen op deze manier bekijk ben ik minder snel boos en heb ik veel minder zin in een wellus-nietus spelletje of een ruzie waarbij beiden het niet goed willen maken. Gewoon omdat je het voor jezelf zo prettig mogelijk wil maken, door het bij jezelf te zoeken, in plaats van bij de ander.

Hoe pak jij dit aan? Zoek jij het bij jezelf, of bij de ander? En heb je dat altijd al zo gedaan?

Deze blogpost bevat een affiliate link, door via deze link te kopen steun je mij gratis. Meer weten? Lees het hier.
DELEN:

21 reacties

  1. MamaOnderneemt.nl 4 maart 2016 / 06:17

    Heel saai, maar ik ben eigenlijk nooit degene die ruzie maakt. Als mijn vriend en ik boos op elkaar zijn, is hij meestal de aanstichter. Maar gelukkig leven we in goede harmonie, zoals dat zo mooi heet en hebben we niet vaak ruzie. De schuld zoek ik nooit bij een ander, want wat schiet je hiermee op? Alleen als ik heel chagrijnig ben, wat maar zelden is, dan kan ik op iedereen mopperen. Ik ben dan niet de meest gezellige persoon.

  2. Charelle 4 maart 2016 / 06:19

    Fijn artikel Lisanne. Ik denk ook zeker dat je er veel aan hebt om het probleem bij jou te leggen. Dat kan niet altijd, want soms is het ook echt de fout van iemand anders, maar als het wel kan heb je de oplossing inderdaad zelf in de hand! Volgens mij werkt dit vooral goed bij ergernissen of emoties die veroorzaakt worden door het gedrag van anderen.

  3. Marije 4 maart 2016 / 06:21

    Het is belangrijk om het altijd bij jezelf te houden en vanuit je eigen beste intentie te handelen. Het is jouw leven ennjouw verantwoordelijkheid.

    Ik heb het heel lang buiten mijzelf gezocht tot de knop omging en ik mij realiaeerde dat alleen ik verantwoordelijk ben voor hoe mijn leven is.

  4. Sophie 4 maart 2016 / 06:29

    Oh ja zo goed! Ik herken me stiekem wel een beetje in jou. Vooral dat afreageren haha oeps!

  5. Lonneke 4 maart 2016 / 06:34

    Hmm als het echt een ruzie dreigt te worden ligt het in mijn ogen vaak aan de ander maar als ik het dan een dagje laten zakken ga ik het relativeren en besef ik me vaak dat ik ook wat anders kon doen/zeggen.
    Heb ook eigenlijk nooit ruzie daar ga ik mijn energie niet aan verspillen! 😉

  6. Bianca Schrijft 4 maart 2016 / 06:58

    Ruzie maken ligt bij mij erg aan mijn emotionele gestel. Als er ruzie is en ik ben wat onzeker of emotioneel moe, dan kan het nog wel eens heftig worden hoe ik reageer en handel. Wanneer ik sterk in mijn schoenen sta, dan kan ik veel beter relativeren en vaak direct ipv achteraf.

  7. Dorien 4 maart 2016 / 07:00

    Ik heb een paar jaar geleden een flinke burnout gehad waarbij dit soort dingen ook behandeld werden. Sinds dien kijk ik heel anders naar bepaalde dingen en ook naar mijzelf. Ik herken dit wel!

  8. Marlotte 4 maart 2016 / 07:41

    Fijn artikel Lisanne! Ik maak eigenlijk echt nooit ruzie, maar áls ik uiteindelijk boos ben, dan ben ik ook goed boos en dan ben je ook echt wel te ver gegaan.

  9. Mascha 4 maart 2016 / 07:50

    Wat een goeie tip, om als je er zelf niks aan kan doen, bij de ander te gaan vragen waarom hij/zij zo reageert.
    Deze ga ik proberen toe te passen!

  10. Tiffany 4 maart 2016 / 08:03

    Als ik heel moe ben (of honger heb haha), ben ik redelijk snel geïrriteerd en dan kan ik de ander nog wel eens de schuld geven. Maar eigenlijk deed ik dat voorheen veel vaker dan nu. Sinds een tijd doe ik aan ontspanningsoefeningen en meditatie en ben ik niet meer zo snel geirriteerd. En daardoor geef ik andere ook minder snel de schuld.

  11. Lidia 4 maart 2016 / 08:34

    Hou het bij jezelf, een fijne tip om deze morgen mee te beginnen (note to self;-p). Dankjewel Lisanne!?

  12. Kelly 4 maart 2016 / 09:36

    Ik ben aan het leren het bij mijzelf te zoeken haha!

  13. Danielle 4 maart 2016 / 09:56

    Ik heb dit ook heel lang gedaan, eigenlijk tot ik ook zo’n “AHA” moment had waarin ik mij realiseerde dat dat niet bevorderlijk was voor mijzelf en mijn relaties met mensen. Sinds dien kan ik veel beter en kritischer naar mezelf kijken!

  14. Irina 4 maart 2016 / 09:57

    Goed artikel! En ook helemaal de waarheid. Je wordt veel gelukkiger als je zelf leert dingen op te lossen dan wanneer je het probleem bij de ander legt. Hoe beter je op eigen benen kunt staan, hoe beter je je voelt.

  15. Marit 4 maart 2016 / 15:25

    Komt me bekend voor. Ik heb dat met het schrijven van mijn scriptie, het ligt altijd aan iets anders waardoor ik er zogenaamd niet aan toe kom. Wat natuurlijk dikke onzin is. Het ligt gewoon aan mezelf, en aan mijn eigen luiheid en uitstelgedrag.

  16. Frédérique 4 maart 2016 / 19:52

    Mooie post zeg. Ik moet eerlijk zeggen nooit de schuld afgeschoven te hebben. Ik nam juist altijd de schuld op me, tenzij er ruzie was en mijn broer iets verkeerds deed. Dan wilde ik rechtvaardigheid. Maar bij problemen wil ik het altijd goed doen en zeg snel sorry ook al lag het niet aan mij. Wel keek ik vroeger te veel naar anderen, gelukkig kan ik dat nu minder doen en meer kijken naar mezelf. 🙂

  17. Elien 4 maart 2016 / 21:40

    Mooi artikel! De titel sprak me echt al meteen aan en ik kan me helemaal vinden in wat jij zegt. Ik doe het ook veel te vaak, de schuld bij de andere leggen. Misschien iets om de volgende keer over na te denken! xx

  18. Bettie 5 maart 2016 / 12:05

    Het ligt eraan. Soms schuif ik de schuld op een ander, maar soms ook gewoon op mezelf. Dan denk ik meteen na over wat er beter kan.

  19. Vivian 5 maart 2016 / 14:43

    Ik herken het wel, en het is ook best wel een lastig iets omdat ik denk dat we dit allemaal wel eens hebben. En dat is niet per se erg, zolang je je er bewust van blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.