7 Tips om te zorgen dat je blogbezoekers terugkomen

Al eerder gaf ik in mijn serie met blogtips een aantal adviezen voor het trekken van bezoekers. Maar wat nu als de bezoekers wel langs komen, maar niet terug komen? Hoe zorg je dat je bezoekers na hun eerste bezoek nog een bezoekje brengen? En nog eentje? Mijn tips!

geheime kist van bezoekers

Flickr / andrepmeyer

Het bereiken van de juiste bezoekers

Allereerst, ongetwijfeld het meest belangrijk uit mijn rijtje: zorg dat je de juiste mensen naar je blog trekt. Je blog promoten op een forum over paarden, terwijl je over auto’s blogt is geen goed idee. Dan is het logisch dat die bezoekers het bij een bezoekje laten en niet meer terug komen.

Natuurlijk heb je niet altijd de invloed op waar je bezoeken vandaan komen, maar zorg ervoor dat je je duidelijk richt op je doelgroep, dan komt hij vanzelf.

Tips nodig voor het inspelen op jouw doelgroep? Lees dit dat ik eerder schreef!

De eerste indruk

Hoe belangrijk is een eerste indruk? Sowieso belangrijk, maar in dit geval is het wel heel erg belangrijk! Eigenlijk zou een lezer in een oogopslag moeten kunnen zien of jouw blog een blog is die hij zou willen lezen.

Zorg in elk geval dat je in een oogopslag kan zien waar jouw blog over gaat. Hoe je dat doet, dat maakt niet uit. Zorg dat het duidelijk is!

Het zou toch zonde zijn als een bezoeker vertrekt omdat hij denkt dat de blog niet bij hem past, terwijl het juist wel een onderwerp is dat hem heel erg aanspreekt. Gewoon duidelijk zijn!

Een aantrekkelijke layout

Misschien zou je deze niet in dit rijtje verwachten. Een layout is belangrijk, maar juist voor het terugkeren van bezoekers is dit een belangrijk punt. Waarom? Leesbaarheid.

Dingen die de leesbaarheid van je blog kunnen verstoren:

 • Lettertypes (heel druk, veel verschillende, of onleesbare)
 • Kleurgebruik (ook te druk is geen goed idee, maar ook te felle kleuren of letters die niet leesbaar zijn zijn erg storend)
 • Overmatig advertentiegebruik (moet ik dit nog uitleggen? Zo irritant wanneer een blogger het aantal advertenties overdrijft! Het kan dus zo ver gaan dat bezoekers hierdoor niet meer terug komen)
 • Breedte van het contentvlak (een extreem smal, maar vooral een extreem breed contentvlak leest niet prettig)
 • Rommeligheid (als je de voorgaande dingen bij elkaar optelt is dat wat je krijgt, haha)
 • Foto’s en afbeeldingen (zorg in elk geval dat duidelijk is wat het moet voorstellen wanneer je een afbeelding plaatst)

En dit zijn dan nog de puur praktische dingen, een mooie layout is natuurlijk ook gewoon veel prettiger om naar te kijken. Maar genoeg praktische redenen om je blog goed in te richten en vorm te geven.

Over vormgeving en gebruiksvriendelijkheid schreef ik ook eerder een uitgebreid artikel.

De kern van je blog laten zien

Naast het in een oogopslag laten zien waar je blog over gaat, kun je wat dat betreft het beste ook een beetje de diepte in. Zorg dat de artikels die het beste bij jouw blog passen en waar jij het meest trots op bent een speciaal plekje in je sidebar krijgen, of op een andere prominente plaats op je blog. Zo kunnen lezers meteen een van je betere stukken lezen, zo weten ze goed waarover je blog gaat en heb je een goede indruk achter gelaten met een van jouw beste stukken!

Killer content

Je kan je blog wel perfect uitgedacht hebben geweldig vormgegeven, aan alle ‘voorwaarden’ voor een geweldige blog voldoen, maar als je geen goede content creëert, dan schiet het niet op. Wie wil er nu terug komen op een blog waar niets interessants of leuks te lezen is? Zoals altijd is content het meest belangrijk. Tenzij het niet leesbaar is natuurlijk, haha. Het hangt allemaal met elkaar samen!

De gunfactor

In het verlengde van het vorige punt: zorg ook meteen dat er iets over jezelf te vinden is! Het liefste een foto van jezelf in de sidebar en een ‘over mij’ pagina waarop je iets over jezelf vertelt. Een gunfactor is wat betreft het terugkeren van bezoekers heel belangrijk. Je onthoudt een persoon eerder dan een ding. Vooral wanneer je de persoon aardig vindt!

Voor die gunfactor hoef je overigens niet veel meer te doen dan gewoon jezelf laten zien en jezelf zijn. Je maakt alleen al een positieve indruk door te laten zien wie je bent!

Ik schreef al eerder over wat de gunfactor met je blog (en je bezoekersaantallen!) kan doen.

Zorg dat men je blog onthoudt

De voorgaande dingen zorgen ervoor dat lezers je blog herinneren en terug komen. Maar zorgen dat je opvalt, dat je blog een beetje uniek is, dat is ook belangrijk. Op die manier zijn lezers eerder geneigd je blog te onthouden en terug te komen.

Daarvoor is een makkelijk te onthouden naam ook wel handig! Lezers dat een beetje gemakkelijker maken door te zorgen dat je lezers op verschillende manieren updates kunnen ontvangen. Denk aan mail, Facebook, Twitter, Bloglovin; kies wat het beste bij jouw blog past en houd ze daarmee op de hoogte! Wel even op je site vermelden dat je te volgen bent dan natuurlijk, want anders vinden ze je niet op social media.

Een beetje hulp nodig bij het uniek zijn? Ik schreef eerder dit artikel over uniek zijn als blogger.

Wil je nu hiermee aan de slag? Je kunt dit meten via Google Analytics, de ‘nieuwe sessies’ geven aan welk percentage van je bezoekers voor het eerst op je blog komt. De rest is dus al eens eerder op je blog geweest! Ben jij bewust bezig met het terug laten keren van je bezoekers? Zo ja, heb jij nog aanvullende tips?

tips-voor-bloggers

Voor wie het nog niet gemerkt had, ik ben inmiddels klaar met mijn serie met alle basics van het bloggen. De basis hebben we gehad, maar omdat ik het schrijven over bloggen zo leuk vind ga ik ermee door. Alleen dan niet alleen meer de basics, maar ook een stapje verder of ergens iets dieper op in gaan. 

DELEN:

47 reacties

 1. Jess 1 juni 2014 / 06:46

  Interessante tips. Moet zeggen dat ik niet echt op die manier met mijn blog bezig ben. Ik doe meestal maar wat. Misschien moet ik toch mijn stats eens bekijken.

  • Carlijn 1 juni 2014 / 12:19

   Ik vind ‘maar wat doen’ blogs meestal leuker dan bloggers die ontzettend gebrand zijn op statistieken. Je cijfertjes volgen is leuk, maar daarin doorslaan is zonde. Dan ga je schrijven om meer bezoekers te krijgen, dat maakt je blog er meestal niet beter op

   • Lisanneleeft 1 juni 2014 / 17:38

    Toevallig ging de blog van vorige week daarover: https://www.lisanneleeft.nl/het-grote-geheim-zo-maak-je-je-blog-succesvol/

    Ik ben het niet met je eens overigens. Je kan best bezig zijn met cijfertjes (sommige mensen vinden dat gewoon leuk) en tegelijkertijd leuk bloggen. Je bezig houden met cijfertjes en het verbeteren van je blog terwijl je dat helemaal niet leuk vindt is een ander verhaal, dan word je daar niet happy van en wordt je blog daar niet leuker of beter van!

    Persoonlijk vind ik het heel leuk om bezig te zijn met het verbeteren van mijn blog en te ontdekken hoe alles in elkaar steekt en hoe ik daar creatief mee bezig kan zijn. Dat gaat niet om meer bezoekers, meer geld of meer ‘roem’ (ofzo), maar om beter leren bloggen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat bloggen gewoon een vak is.

 2. Frederique 1 juni 2014 / 07:30

  Ik sta er telkens juist van te kijken dat er zoveel nieuwe bezoekers komen. Als ik kijk naar mijn vriendengroep, dan heb ik die bezoekers allemaal wel gehad, dus de nieuwe bezoekers zijn mensen die op mijn site komen terwijl ze mij niet kennen 😉

  Verder heb ik me eigenlijk nooit zo bezig gehouden met terugkerende bezoekers. Ik heb ook geen sidebar, daar kreeg ik pas ook al commentaar over. Misschien toch nog maar eens denken om hem weer terug te laten komen.

 3. Kelly Caresse 1 juni 2014 / 07:54

  Dat zijn weer hele interessante blog tips! Ik kan me ook blijven verbazen om m’n statistieken dat deze zo blijven groeien, dat maakt me heel trots. Knap hoe je kunt verwoorden wat ervoor kan zorgen dat mensen terug blijven komen. Ik geloof ook zeker in de gunfactor want dat maakt ook dat ik bij andere blogs graag kom

 4. Manon 1 juni 2014 / 09:01

  Weer van die superhandige tips waar je echt wat aan hebt 🙂 Ik denk dat een gunfactor ook heel erg meespeelt, of de persoon achter de blog ook oprecht is!

 5. Beautydagboek 1 juni 2014 / 09:02

  Fijne tips! Ik heb me hier nog niet mee bezig gehouden, maar dat komt ook omdat het me niet lukt om Google Analytics te installeren in mijn blog. Dat eerst maar uitvinden en dan weer verder :). Gelukkig heb ik wel Worpress statistieken, maar daar wordt niks verteld over terugkerende of nieuwe bezoekers.

  • Lisanneleeft 1 juni 2014 / 17:35

   Wanneer je gebruikt maakt van wordpress.com dan kun je geen gebruik maken van Google Analytics, helaas. Misschien komt het daardoor?

 6. Lidewij 1 juni 2014 / 09:29

  Wat een goede tips! Ik heb al een poosje het idee om mijn layout te veranderen. Mijn hele blog en dus ook mijn layout zijn vooral erg ‘ Lidewij’, maar ik merk dat ik wat rustiger ben geworden in mijn hoofd en wat meer duidelijkheid wil. Dus mijn layout, en dan vooral mijn header, mogen ook wel wat rustiger. Nu nog uitvogelen hoe ik dat precies ga doen 😉

 7. Kirsty 1 juni 2014 / 09:42

  Interessant artikel! Ik merk dat veel bezoekers gelukkig wel blijven terugkomen op mijn blog, dat vind ik wel erg leuk! Ook komen er eigenlijk elke maand nieuwe bezoekers bij, een deel daarvan komt ook in het groepje vaste bezoekers, maar een ander deel zie ik dan niet vaak terug, dus ik zal eens kijken hoe dat komt!

 8. Dagmar 1 juni 2014 / 10:00

  Echt een geweldig artikel en je schrijft het zo verhelderend en mooi op. Supertips! Dankjewel voor het delen en echt een leuk artikel!

 9. Marion 1 juni 2014 / 10:22

  Handige tips. Ik ben zelf niet gericht op aantallen, maar als je van je blog je werkt hebt gemaakt zul je wel moeten en dan zijn dit soort tips meer dan welkom natuurlijk.

 10. Miranda 1 juni 2014 / 10:37

  Handige tips. Jij weet ze altijd zo duidelijk te verwoorden.

  De gunfactor begrijp ik. Ik ben niet alleen blogger maar ook lezer en als ik als lezer denk, dan gaat het gewoon echt voor een groot deel om gunnen.

  Wat betreft de statistieken ed daar ben ik eigenlijk (nog) niet zo mee bezig. Ik blog nog niet zo lang, dus eerst maar eens lekker schrijven, schrijven en schrijven:)

  Fijne zondag!

 11. Chantal 1 juni 2014 / 11:26

  Fijne tips weer en leuk dat er vanaf nu wat dieper op in gaat!

 12. De Zuinige Student 1 juni 2014 / 11:39

  Wat een goede tips geef je weer.
  Ik ben nog maar een paar maanden bezig met bloggen en verbaas me juist over de bezoekersaantallen die elke dag toenemen. Er valt waarschijnlijk nog heel wat te verbeteren voor mij.

  • Lisanneleeft 1 juni 2014 / 17:33

   Als je iets boeiends te vertellen hebt dan kan dat heel gauw opgepikt worden! Gelukkig is dat bij jou het geval, wat mij betreft hartstikke verdiend hoor 😀

 13. Sylvia 1 juni 2014 / 11:42

  Vooral die gunfactor vind ik een interessant iets. Iemand kan nog zo open en persoonlijk schrijven, maar als er ook maar een bepaalde mate van arrogantie doorheen schemert, haak ik af. Zo moeilijk om jezelf op papier neer te zetten zoals je daadwerkelijk bent.

  • Lisanneleeft 1 juni 2014 / 17:32

   Pfoeh, dat is eigenlijk iets waar ik nooit bij heb stilgestaan bij mezelf… Lastig inderdaad, daar ga ik eens over nadenken!

   Hoewel ik denk als je ‘gewoon’ jezelf bent en jezelf niet beter of anders probeert te maken dan je bent dat iedereen gewoon oké is 🙂

 14. Denise 1 juni 2014 / 11:51

  Weer ontzettend handig en deze artikelen spreken me echt aan! Ja, ik ben dus een terugkerende bezoeker hihi 😉

 15. Susanne 1 juni 2014 / 12:15

  Leuk! Eigenlijk is dit een soort van kleine samenvatting van een aantal blogtips. Ik zit nog steeds met mijn lay-out in m’n maag. Maar daarvoor moet ik eerst een eigen domein kopen en een hosting vinden + wordpress erop zetten. En ik ben niet zo technisch aangelegd haha… Maar de eerste indruk is het aller belangrijkst, dat merk ik aan mezelf ook als ik blogs bezoek.

  • Frederique 1 juni 2014 / 17:05

   En wedden dat als je er een keer een artikel over schrijft, dat je dan een heleboel tips en hulp krijgt over hoe je dat moet gaan doen 😉

   • Lisanneleeft 1 juni 2014 / 17:29

    Denk ik ook! Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, gelukkig 🙂

 16. Simone 1 juni 2014 / 12:39

  Weer een paar handige tips! Dankjewel! Wel grappig feitje van mij trouwens. Altijd als ik deze blogposts van jou lees heb ik in een ander tabblad mijn website open staan zodat ik kan vergelijken 😛

 17. Roos 1 juni 2014 / 14:11

  Interessant artikel! Ik blog zelf vooral omdat ik schrijven gewoon erg leuk vind maar ik merk wel dat ik stiekem toch wel naar mijn stats kijk en af en toe ook bezig ben met hoe het nog beter kan. Bedankt voor de tips!

 18. Jaimy en Laura 1 juni 2014 / 15:06

  Interessante tips!! Ik kijk niet zo heel vaak naar de statistieken maar als ik dan een keer kijk vind ik het erg leuk om te zien hoeveel mensen er op onze blog kijken!

 19. Stephanie 1 juni 2014 / 16:41

  Interessant artikel 🙂 Terugkerende bezoekers is natuurlijk iets wat iedereen graag wil haha 😀

 20. Jana 1 juni 2014 / 19:40

  Hele fijne en handige tips 😀 De meeste tips had ik al toegepast 😀 x

 21. Angela 1 juni 2014 / 21:10

  Ik vind het ook leuk om blogs te lezen die er niet heel professioneel uitzien, die hebben er vaak net zo veel lol in maar doen het minder om de statistieken.

 22. Swaen 1 juni 2014 / 21:53

  Ik vind dit soort artikelen altijd erg leuk en handig van je!

 23. Julia 2 juni 2014 / 13:45

  Handige tips weer! Een terugkerende bezoeker vind ik erg belangrijk. Waarschijnlijk vinden ze mijn blog dan de moeite waard om nog een keer te bezoeken. Voor mij een teken dat ik op de goede weg ben.
  Ik ben benieuwd naar je volgende posts over het bloggen!

 24. Explorista 2 juni 2014 / 14:03

  Tof! Ik merk dat sinds ik mijn bezoekcijfers minder in de gaten hou, ik veel meer plezier heb in het bloggen 🙂 *Ze zijn hartstikke goed hoor, maar je krijgt vaak zo’n ‘is nooit genoeg’-gevoel merk ik*

 25. Emma 2 juni 2014 / 17:03

  Superhandige tips weer! Je schrijft echt heel goed over het bloggen<3

 26. Ilse 3 juni 2014 / 12:55

  Wat een ontzettende handige en leuke tips! Ik zal er flink gebruik van maken, haha 🙂

 27. Nicole 3 juni 2014 / 14:12

  Ik hou mijn cijfertjes niet echt in de gaten eigenlijk, heb dat wel gedaan maar werd beetje té obsessief geloof ik haha.. Dus ik laat het los want ik schrijf omdat ik het leuk vind… Niet om zoveel mogelijk bezoekers te genereren..

 28. blauwesokken 9 juni 2014 / 21:51

  Fijne tips! 🙂
  Ik begin steeds meer en meer plezier in het bloggen te krijgen en merk daardoor dat dit inderdaad punten zijn die daarbij helpen!

 29. Flaviena 11 juni 2014 / 13:14

  Ik blijf o.a terugkomen voor de goeie tips die je steeds weer geeft! Topperr

 30. Michael 16 december 2014 / 20:05

  Super Lisanne! Ik heb veel aan je tips mogen hebben en ook gebruikt. Ik blijf je (als trouwe volger) je volgen!

  Groeten,

  Michael

 31. wesp333 17 mei 2015 / 23:13

  Hallo Lisanne
  En wat is de eerste indruk van de layout van mijn blog?
  De inhoud van mijn blog is niet echt wat je verwacht van een klassieke blog.
  Maar dacht zo van, eens iets wat andere blog maken dan de meeste doen.
  Je houd er van of niet, dat is kwestie van smaak denk ik.
  Laat je licht eens schijnen over mijn blogje, zodat ik verbeteringen kan aanbrengen waar nodig.
  Dank op voorbaat, groetjes wesp333

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.