Zou ik dingen anders doen als ik ooit gezond zou zijn?

Iets wat ik me de afgelopen tijd heb afgevraagd: wat voor dingen zou ik anders doen als ik gezond zou zijn? Dus als ik ‘gewoon’ een gemiddeld leven zou kunnen leiden zonder de erge beperkingen die ik nu heb. Gewoon een hersenspinsel dus…

de-weg-naar-de-toekomst

foto door Dirk Sebregts

Zou ik extreem gezond gaan eten?

Dit ben ik me vooral aan het afvragen: zal ik dan heel gezond gaan eten? Of zal ik juist denken: yes, ik kan alles gewoon eten zonder er last van te hebben, ik ga ervan genieten!

Aan de ene kant denk ik: gezond eten is goed, zeker als je je goed voelt en je ook zo wil blijven voelen. Maar aan de andere kant kan ik me ook wel voorstellen dat het soms veel fijner is om iets minder gezond te eten.

Waarschijnlijk zal het een middenweg worden, als je je niet zo ziek voelt is het natuurlijk een stuk minder moeite om gezond eten te bereiden. Maar als je iets leuks doet of onderweg bent is het daarentegen ook wel weer fijn om eens ongezond te doen.

Genieten van de kleine dingen

Dit is echt iets waar ik voor vrees: dat ik vergeet te genieten van de kleine dingen. Hoe meer grote dingen er zijn, hoe minder de kleintjes opvallen.

En dat is zonde, want heel veel kleine lichtpuntjes zijn minstens zo belangrijk als iets groters. Ik denk dat het makkelijk is om te vergeten dat ze er zijn en meer te verlangen naar grote dingen. Maar dat zou zo zonde zijn!

Hier zou ik me dus veel meer mee bezig willen houden. Ook omdat ik voordat ik ziek werd die kleine lichtpuntjes nog weleens over het hoofd zag!

Spontane dingen doen

Last minute besluiten om nog even een drankje te gaan doen met een vriendin, of de trein te pakken naar Amsterdam. Dat lijkt me zo gaaf!

Socialer doen

Deze is een beetje gek. Ik wilde schrijven dat ik niet zo’n sociaal persoon ben en dat ik graag wat meer sociaal zou zijn en meer met mensen zou willen omgaan.

Voor mij is het bijna niet meer voor te stellen, maar ooit was ik heel sociaal! Voordat ik ziek werd kon ik altijd met al mijn klasgenoten goed opschieten, maakte met iedereen een praatje, kende veel mensen op de sportvereniging, eigenlijk was ik heel erg goed in dat sociaal doen. Ik vond het ook gewoon heel erg leuk! En dat vind ik nog steeds, ik kan het alleen niet meer zo goed, ik heb bijvoorbeeld vaak moeite met het voeren van gesprekken, dat kost heel veel energie. Dat zou ik echt weer willen gaan doen als ik ooit gezond zou zijn!

Plannen in tijd, en niet in energie

Hoewel gezonde mensen natuurlijk ook moeten waken voor hun gezondheid en geen oneindige hoeveelheid dingen kunnen doen, denk ik dat het plannen in tijd ook hoog op mijn lijstje staat. Maar dat is omdat ik dat gewoon zo gemist heb! Het lijkt me fijn dingen in te plannen en er geen rekening mee te hoeven houden dat mijn energie op een gegeven moment op is.

Dat is overigens wel een ultieme droom, de kans is klein dat het ooit zó goed zal gaan, denk ik. Maar je weet het nooit!

Leven!

Verder zou ik deze dingen graag anders willen doen dan voordat ik ziek werd:

 • Mijn humeur niet laten verpesten door kleine dingen
 • Elke dag naar buiten gaan
 • Genieten van de kleine dingen
 • Actie ondernemen wanneer ik een creatief idee heb
 • Wanneer er een droom is: ervoor gaan
 • Leuke dingen doen die buiten mijn comfortzone liggen
 • En genieten van de stad: Den Helder is geen perfecte stad, maar er zijn zo veel activiteiten enzo waar ik nog nooit geweest ben. Of eettentjes ofzo waar ik nog nooit gegeten heb. Er valt nog zo veel te ontdekken in de stad!
 • Meer musea bezoeken
 • Vroeg opstaan

Grappig: ik had hier nog nooit zo over nagedacht. Eigenlijk zou ik dus niet heel veel anders doen want de levensstijl die ik had voor het ziek zijn was eigenlijk heel erg leuk en gezond. Maar er zijn dus tóch wat kleine dingen die ik zou veranderen…

DELEN:

39 reacties

 1. Dina 19 januari 2015 / 06:22

  Interessant om hier over na te denken! Ik probeer me ook wel eens voor te stellen hoe het straks is als ik weer beter ben.
  Maar ook als je ‘gezond’ bent kan je genieten van de kleine dingen en hoeven dingen niet altijd groots aangepakt te worden. En jij, jij zou de kleine dingen sowieso wel blijven waarderen (je bent altijd positief)!

 2. Celeste 19 januari 2015 / 06:46

  Wat bijzonder om hier over na te denken. Ik herken een hele hoop dingen vanuit mijn chronische ziekte, vooral dat plannen in tijd in plaats van in energie. Ik denk overigens dat jij, precies zoals Dina zegt, de kleine dingen altijd zou blijven waarderen, je bent zo’n positief persoon. Misschien ben je de kleine dingen inderdaad eerder gaan waarderen door je ziekte, maar ik denk dat je uiteindelijk (dan duurde het misschien net iets langer) ook als gezonde Lisanne de kleine dingen was gaan waarderen 😉

 3. Annemijn 19 januari 2015 / 06:58

  Inderdaad bijzonder om bij stil te staan. En een herinnering dat ik als (over het algemeen) gezond mens meer mag genieten…

 4. Lauriëtte 19 januari 2015 / 07:28

  Van de ziekte van Lyme kan je genezen toch? Hoe groot is de kans dat het weer helemaal goed komt? Het lijkt me heel erg lastig om er over na te denken en ik vind het knap hoe positief je er in staat! Ik hoop dat op een dag, je dit allemaal kan doen en je een ‘gemiddeld’ leven kan leiden! <3 x

 5. Elize 19 januari 2015 / 07:53

  Bijzonder om te lezen! Deels herkenbaar van een paar jaar terug. Uiteindelijk ben ik minder veranderd dan ik had gedacht, maar wat ik er wel van over gehouden heb is dat ik me veel bewuster ben van wat ik allemaal heb en meer kan genieten van de kleine dingen.
  Ik denk dat als je beter wordt je nog even veel van de kleine dingen zou kunnen genieten. Zeker omdat je gewoon zo’n positief persoon bent!

 6. Patricia Schmitz-Heres 19 januari 2015 / 08:00

  Ik denk dat er altijd dingen zijn die je net even anders zou doen, maar dat je inderdaad in grote lijnen toch blijft doen wat je toch al doet. Mooie blog!

 7. Birds & Buddha 19 januari 2015 / 08:16

  Werd je niet een beetje verdrietig toen je dit schreef? Het lijkt me namelijk ook best confronterend. Laat het vooral ook voor gezonde mensen een stukje bewustzijn zijn. Veel dingen die jij ook noemt lijken zo normaal als je gezond bent! Mooi dat je hierover geschreven hebt.

 8. Nienke 19 januari 2015 / 08:27

  Mooi artikel! Ik denk dat het ook een goede reminder is voor ‘gezonde mensen’!

 9. Tessa 19 januari 2015 / 08:43

  Wat een mooie gedachten en ook iets voor anderen om over na te denken. Het gevaar van ‘gezond’ zijn is dat je deze eenvoudige dingen vaak niet waardeert of als vanzelfsprekend ziet. Ik hoop echt dat je je ooit weer fit genoeg voelt om eens spontaan een drankje te gaan doen met een vriendin of om een dagje te gaan shoppen en dat je daar dan met volle teugen van geniet.

 10. MySimplySpecial 19 januari 2015 / 09:13

  Wat een goed stuk! Deels herkenbaar (ik ben een paar jaar ziek geweest) en deels een goede reminder!

 11. Mandy 19 januari 2015 / 09:25

  Mooie blog. Vooral het stukje plannen in tijd en sociaal zijn herken ik goed. Al was ik toen ik niet ziek was zo druk met werken dat ik ook geen tijd had om sociaal te kunnen doen. Ja wel op het werkveld, maar ik had toen net zo weinig tijd (nu energie) om af te spreken. Ik denk dat ik nu eigenlijk meer geniet van dingen, omdat ik ze meer waardeer.

 12. Lifesabout 19 januari 2015 / 09:47

  Mooi geschreven…ik zou het heel moeilijk vinden om te bedenken wat ik zou doen als ik gezond zou zijn, want dat doet pijn. Dan is er geen angst en onzekerheid en kun je net als jij zegt je gang gaan zonder rekening te hoeven houden met je lijf. Maar inderdaad…de kleine lichtpuntjes zouden minder of niet opvallen en dat zou ik heel jammer vinden, want ik geniet er van.

 13. Deisy 19 januari 2015 / 09:57

  Ik denk dat je een heel raakt punt geeft met betrekking tot het genieten van de kleine dingen. Als je gezond bent en alles kan, kan je dit weleens ontglippen om te doen, omdat de wereld dan zo snel is en zoveel van je vraagt. Maar als je ziek wordt (langdurig) leer je echt keihard dat niet alles vanzelfsprekend is en dat je blij mag zijn dat je zulke dingen kan doen. Ik vind het dan ook mooi dat je dit artikel schrijft. Ik denk dat mensen ook bewuster worden dat sommige dingen niet zo gewoon zijn als ze denken dat ze zijn. Ik ben in ieder geval geeinspireerd. X

 14. marieke 19 januari 2015 / 10:05

  leuk om te lezen! Vind vooral interessant dat je van de kleine dingen dan misschien minder zal genieten. Zet mij wel een beetje aan het denken. Ik denk dat ik ook nog te weinig geniet en te veel de rottige dingen zie. En het is waar wat je zegt, hoe beter je leven, hoe minder snel je tevreden bent. Is denk ik ook met geld, zo van je hebt nooit genoeg. Er zijn altijd wel weer nieuwe dromen en uitdagingen. Mooi om over na te denken!

 15. Isabelle 19 januari 2015 / 10:16

  Interessant om bij stil te staan. Ik heb net je hele verhaal over je gezondheid gelezen, wat ontzettend heftig! Ik hoop dat je in de toekomst je beter zult voelen en weer meer energie zult hebben!

 16. Anita 19 januari 2015 / 10:18

  Mooi geschreven! Juist doordat je weinig energie hebt moet je de dingen anders gaan bekijken. En daardoor zie je het mooie in de kleine dingen veel sneller dan iemand die door het leven raast. De kleine dingen doen het hem, maar je moet ze wel willen en kunnen zien!

 17. Inge 19 januari 2015 / 10:29

  Naast het feit dat ik het heel mooi en interessant vindt, lijkt het me dat het toch ook best lastig moet zijn. Best wel confronterend. Maar blijf bij de kleine, positieve dingen stilstaan! Dat is iets wat teveel mensen (waaronder ik) nog moeten leren 🙂

 18. Naomi 19 januari 2015 / 10:36

  Wat knap dat je hierover hebt nagedacht. Het is denk ik toch een gevoelig onderwerp, want je wordt eraan herinnert wat je nu niet kan doen…

  x

 19. Paul 19 januari 2015 / 10:37

  Volgens mij zou je het roer omgooien, als ik het bovenstaande zo lees!
  Ik schrik wel een beetje van het lijstje hoor. Natuurlijk lees ik al enige tijd mee hier, maar als ik al die punten zie staan, dan moet je zoveel dingen laten voor je gezondheid. Je springt daar echt heel serieus mee om!

 20. Sanne Marlijn 19 januari 2015 / 10:39

  Dit soort artikelen laat mij altijd weer met beide benen op de grond staan.Chronisch ziek zijn lijkt me een van de ergste dingen die er is, zeker als je weet hoe het was toen je nog niet ziek was. Ineens moet je geluk gaan halen uit andere dingen. Het lijkt me dat je er ook wel weer goed van kunt relativeren, zoals genieten van kleine dingen inderdaad. Dat je niet zo goed meer lange gesprekken kunt voeren lijkt me ook erg lastig. Ik hoop dat het bloggen daarvoor compensatie biedt, want dat doe je geweldig.

  • Lisanneleeft 19 januari 2015 / 14:40

   Lief, dankjewel! Bloggen is inderdaad voor veel dingen een soort vervanging 🙂 I looove bloggen 😀

 21. Saar 19 januari 2015 / 11:30

  Heel interessant om daar eens over na te denken! Als ik naar mezelf kijk – ik ben behoorlijk gezond – doe ik veel dingen eigenlijk ook zoals je op je lijst zet: ik geniet van kleine dingen, eet zoveel mogelijk gezond (en ongezond is een optie), plan ook zoveel mogelijk in energie (en niet zozeer in functie van tijd)…

  Je zou nooit meer dezelfde persoon zijn als je weer gezond werd, want je weet wat het is om ongezond te zijn.

 22. Sofie 19 januari 2015 / 11:56

  Wow, héél herkenbaar is dit. Ik vraag me soms ook af of ik niet een heel andere persoon zou zijn als ik niet ziek was. Sociaal zijn, dat is bij mij exact hetzelfde. Van nature heel sociaal, door de ziekte eerder stil omdat het gewoon niet gaat. Gesprekken voeren vind ik heel uitputtend.

  Laat ons hopen dat het toch ooit lukt om zoveel te verbeteren dat we al deze dingen weer kunnen 🙂 Sociaal zijn, spontaan zijn, gekke dingen doen, heeeeerlijk klinkt dat.

  • Lisanneleeft 19 januari 2015 / 14:35

   Gek is dat he, dat sociale gedeelte! Dat is iets waaraan ik zelf niet meteen denk bij chronische ziekte, terwijl het bij mij toch wel heel veel invloed heeft (ik zie in het dagelijks leven alleen mijn familie en Tim, de laatste keer dat ik met vrienden afsprak is alweer een jaar geleden)

 23. Raounak 19 januari 2015 / 12:22

  Ahhw het is je zo gegund om te kiezen of je gezond of ongezond eet en om zelf te bepalen of je nu wel of niet wilt genieten van de kleine dingen. Get well soon <3

 24. Eline 19 januari 2015 / 12:41

  Lijkt me best confronterend dit artikel voor jezelf! Je bent zo positief, fantastisch!

 25. Zo simpel is dan geluk 19 januari 2015 / 13:00

  Ik vind het heel erg knap dat je hier over na kan denken! Volgens mij is dat toch behoorlijk confronterend. Het laat wel zien dat je mentaal ontzettend sterk bent!

 26. Fenna 19 januari 2015 / 14:18

  Wat een inspirerend artikel! En knap dat je dit zo hebt kunnen schrijven, echt mooi! Dat over de kleine en grote lichtpuntjes, ik denk dat ik dat wel heb, dat de kleine mooie momenten me minder opvallen dan de grote, en dat ik eigenlijk altijd iets “groters” wil doen. Best confronterend als ik dat zo lees… Ik vind het altijd zo leuk hoe jij die kleine lichtpuntjes in beeld brengt, net als die blauwe lucht vanochtend op Instagram 🙂

 27. Nicky 19 januari 2015 / 17:43

  Zeer interessant topic.. Ik denk dat als je nu gezond zou ‘worden’, dus met je gehele geschiedenis, dat je écht wel zou genieten van gulden middenweg qua gezond eten, dat je zou genieten van kleine dingen in het leven e.d. Terwijl dat misschien heel anders zou zijn wanneer je nooit ziek zou geworden zijn. Alles hangt wat af van je eigen karakter en wat je verder nog meemaakt in het leven. Want uiteindelijk leer je elke dag uit wat de dag bracht, en probeer je dat de dag erna ‘beter’ te doen. Beetje filosofisch, maar wel een nadenkertje!

 28. Iris 19 januari 2015 / 18:45

  Ik weet niet wat ik anders zou doen als ik niet ziek was. Ik heb dan wel vrij veel energie, maar ik moet wel goed nadenken bij wat ik ga doen. Waarschijnlijk zou ik af en toe een dag alleen maar doen wat ik wil, dat kan nu niet.

 29. angelique 19 januari 2015 / 18:50

  Prachtig artikel, jammer dat zelfs ‘gezonde’ mensen alleen maar kunnen klagen en niet genieten van dit soort dingen. Toch heb ik enorm veel respect voor je

 30. Miriam 19 januari 2015 / 19:21

  Mooi en bijzonder om te lezen. Gezonden mensen kunnen dit natuurlijk ook ‘anders om’ denken: wat zou ik doen als ik dit allemaal niet meer zou kunnen. Poehh…pittig. Grote respect voor je hoe je in het leven staat!

 31. kvgr 19 januari 2015 / 21:54

  Ik fantaseer me suf over wat ik allemaal op een dag of in een weekend kan gaan doen als mijn Lyme behandeling aanslaat en ik weer beter wordt! Lekker blijven dromen, houd moed, dat houd ons positief!

 32. Elke 19 januari 2015 / 22:17

  Mooie dingen om naar uit te kijken voor de toekomst :)!! Mijn lijstje ziet er zo’n beetje hetzelfde uit, maar vooral weer spontane dingen doen zou ik super fijn vinden en meer sociale dingen waarbij ik mensen ook echt om me heen heb. Nu spreek ik vrienden meer via What’s app, bellen of Skype, in plaats van ze op te zoeken en dat mis ik onwijs. Gelukkig komt er af en toe iemand langs, maar het is toch anders als je zélf ook bij iemand langs kunt gaan. En tijd plannen i.p.v. energie lijkt me ook wel weer heerlijk; voor jou vast helemaal. Denk dat je dan zeeen van tijd zult hebben wanneer dat mogelijk zal zijn, want wat zou je ineens allemaal gaan doen? 🙂 Nouja, aan de andere kant, tijd zat gehad om die tijd in te vullen in je hoofd natuurlijk!

 33. conchita 20 januari 2015 / 16:48

  Wauw, dit artikel is zo herkenbaar. Ik lees het echt met tranen in mijn ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.